Tursko ministarstvo odbrane najavljuje planove za što skoriji početak izvoza ukrajinskog žita

Turska - prevoz zitarica
2 komentara

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, koji je uspostavljen nakon dogovora od prošlog petka o isporuci poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ulaže napore da što prije počne izvoz žitarica kroz Crno more, saopćilo je u nedjelju tursko ministarstvo odbrane.

Prema tvitu ministarstva, koordinacijski centar radi na osiguravanju bezbedne isporuke žitarica na svetska tržišta. Očekuje se da će prvi brod s ukrajinskim žitom uskoro napustiti ukrajinske luke.

Prema ranijim izvještajima, centar za koordinaciju uspostavljen je na univerzitetu turskog ministarstva odbrane u istanbulskom naselju Levent u evropskom dijelu grada. Tursku, Rusiju i Ukrajinu će, prema pisanju turskih medija, predstavljati vojnici u činovima pukovnika ili generala. Ujedinjene nacije će također povjeriti svoje predstavnike. Kontrola bezbedne plovidbe iz tri ukrajinske luke (Odesa, Južni i Černomorsk) vršiće se 24 sata dnevno.

Paket dokumenata za rješavanje problema snabdijevanja hranom i đubrivom na svjetskim tržištima potpisan je 22. jula u Istanbulu. Prema memorandumu Rusija-UN, Ujedinjene nacije se obavezuju da će raditi na ukidanju antiruskih ograničenja koja ometaju izvoz poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

Drugi dokument predviđa mehanizam izvoza žitarica iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine. Sporazum između Rusije, Turske i Ujedinjenih naroda predviđa uspostavljanje četverostranog koordinacionog centra za pretragu brodova koji prevoze žito kako bi se spriječio šverc oružja i izbjegle provokacije.

rusijaturskaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Bice tursko zita, nema krize.
Dodik je vec dogovorio uvoz turskog mineralnog djubriva (ruskog porijekla). Kolicine su dovoljne za cijelu BiH. Sad moze dogovoriti i uvoz turskog zita.

Max
1 godina prije

To je svima u interesu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI