Tužioci traže 35 miliona dolara kaucije za bivšeg predsjednika

Petro Poroshenko
6 komentara

Petro Porošenko mora da položi kauciju ili da provede 60 dana u zatvoru.

Ukrajinski tužioci zatražili su od suda u Kijevu da bivšem predsjedniku Petru Porošenku odredi kauciju od 35 miliona dolara ili da ga pošalje u zatvor na dva mjeseca. Suočen je sa optužbama za izdaju, za koje insistira da su politički motivisane.

Da bi izbjegao zatvor, Porošenko, sada jedan od glavnih opozicionih lidera u zemlji, mora da preda svoj pasoš, položi kauciju i pristane da nosi elektronsku narukvicu za praćenje, rekli su tužioci predsjedavajućem sudiji Pečerskog okružnog suda u Kijevu u ponedjeljak.

Jedna novinska kuća, Kanal 24, javila je da je sudija Aleksej Sokolov primio hitnu medicinsku pomoć prije odluke i da je hitna pomoć poslata da ga liječi, ali je sud to demantovao.

Sud je na kraju saopštio da će odluka biti donijeta u srijedu i Porošenku je dozvoljeno da napusti sudnicu, za sada slobodan.

Porošenko je napustio Ukrajinu prošlog mjeseca nakon što je dobio poziv za ispitivanje o mogućim optužbama. On je u ponedjeljak doletio iz Poljske, rekavši da želi da pomogne Ukrajini da se suoči sa „rastućom prijetnjom ruske invazije” i „izdajom” njegovog nasljednika Vladimira Zelenskog.

„Vlasti su zbunjene, slabe i umjesto da se bore protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, pokušavaju da se bore protiv nas“, rekao je on svojim pristalicama u govoru prije nego što je krenuo na sud da bude formalno optužen.

U optužnici se navodi da je Porošenko, dok je bio predsjednik, učestvovao u šemi za kupovinu uglja u vrijednosti od 1,5 milijardi grivni (54 miliona dolara) iz Donjecka i Luganska 2014-15, nakon što su se dva regiona otcijepila od Ukrajine i vodila rat sa Kijevom. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do 15 godina zatvora.

Još jedan osumnjičeni u slučaju izdaje je Viktor Medvedčuk, predsjednik političkog savjeta stranke Opoziciona platforma – Za život, najveće opozicione grupe ove zemlje u parlamentu. Porošenko i Medvedčuk su dva glavna opoziciona lidera i najznačajnije političke prijetnje aktuelnom predsjedniku Vladimiru Zelenskom.

Porošenko, čokoladni magnat iz Dnjepropetrovska, izabran je nakon državnog udara u februaru 2014. od strane militanata koje podržavaju SAD i nadgledao je katastrofalan rat protiv separatista. Poražen je 2019. od Zelenskog, koji je vodio kampanju kao mirovni kandidat.

Bivši predsjednik negirao je bilo kakvu nepravdu i optužio Zelenskog da pokušava da odvrati pažnju zemlje od svojih neuspjeha. On je takođe rekao da se tužioci ponašaju „sramotno“ i „dijele“ Ukrajinu.

Porošenkov povratak u Kijev poklapa se sa posjetom delegacije američkog Kongresa, koju predvodi senator Cris Murphy (D-Connecticut), istaknuti pristalica državnog udara 2014. Murphy je rekao novinarima u ponedjeljak da su SAD zabrinute zbog „selektivne pravde“ i „ciljanja političkih protivnika“ u Ukrajini.

„Prepustit ćemo pravosudnom sistemu da osigura da predsjednik Porošenko dobije pravično suđenje“, rekao je Murphy.

Petro Porošenkoukrajinazatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ovo je klasican reket – daj 54 miliona da te ne strpamo u zatvor kao Medvecuka.

Max
2 godine prije

U Ukrajin zlu nikad kraja. Njima ne trebaju Rusi.

@Email (nije ...)
2 godine prije

Platit će on kauciju u čokoladama.

Boba Lazarević
2 godine prije

Potrošenko.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Politicar pa krade?
Nevjerojatno!
Bas me iznenaduju vijesti ovih dana…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI