Tvrdnje pristalica Silicijumske doline su „dezinformacija“, kažu istraživači koji se oslanjaju na osramoćene partijske „stručnjake“ i sam Big Tech

Dvoje istrazivaca tvrde da su tvrdnje da je Big Tech pristrasan prema konzervativcima „dezinformacija“
7 komentara

Silicijumska dolina želi da znate da je čak i mišljenje da bi mogli biti pristrasni prema konzervativcima „dezinformacija“, a da to dokažu citiraju članak koji su objavila cenzurna radnička tijela, partijski hakeri i njihovi rukovodioci.

Glasnogovornik Twittera Nick Pacilio s odobravanjem je citirao priču Washington Posta o izvještaju u kojem se tvrdi da je „tvrdnja o antikonzervativnom animusu od strane kompanija za društvene medije sama po sebi oblik dezinformacija: laž bez pouzdanih dokaza koji to podržavaju“.

Ovdje nema šta da se vidi, ljudi, samo je bivši sekretar za štampu demokrate Kamale Harris (to je po njegovom biografskom tekstu) retvitovao novine koje su otvoreno podržale kartu Biden-Harris rekavši da su demokrate u pravu, a republikanci u krivu, zar ne?

Prije nego što „provjerivači činjenica“ to izjave, Pacilio je Harrisin portparol u periodu 2011-2014, kada je bila državni pravobranilac Kalifornije – poenta je u tome da se on ne trudi da krije svoju političku odanost, kao ni Post. Ali bilo bi pogrešno suditi o izvještaju isključivo prema ljudima koji ga prihvataju, pa pogledajmo ga.

Autora Paul M. Barretta, zamjenika direktora Sternovog centra za poslovanje i ljudska prava na Univerzitetu u New Yorku (NYU) i istraživača J. Grant Sims, rad od 28 stranica predstavlja regurgitaciju tačaka razgovora u glavnim medijima, „istraživača dezinformacija” zalažući se za cenzuru pod maskom „Russiagatea” i samih kompanija Big Techa. Gledajući njihove 74 krajnje bilješke, može se naći višestruko pominjanje glavnih medija, ali i citati demokratskog propagandnog izdavača Media Matters, German Marshall Fund, pa čak i Biden-Harrisove kampanje.

Bilo koja studija o cenzuri društvenih medija koja se ne bavi New York Postom koji je Twitter zaključao i Facebook potisnuo zbog priče o laptopu Huntera Bidena uoči izbora 2020. godine je farsa. Ovaj izvještaj ga spominje tačno jednom – ni manje ni više, na „navaljivanje konzervativaca“.

Opisujući priču o NY Postu kao „sumnjivu“ i „očigledno zasnovanu na ukradenim mejlovima“, istraživači tvrde da je riječ o „razumnim odlukama umotanim u mistifikujuće procese“. Njihov zaključak odražava (u fusnoti) uvodnik „Washington Post“, pod doslovnim naslovom „Twitter i Facebook su bili u pravu da suzbiju Biden ljagu. Ali trebalo bi da nam kažu zašto su to učinili.“ Ovdje nema pristrasnosti!

Nije iznenađenje da istraživači zaključuju da je platformi potreban izvršni direktor „nadglednika sadržaja“ koji bi izvještavao direktno na vrh i „bolje obavljao posao zaštite korisnika i društva uopšte od štetnog sadržaja“. Oni takođe žele da administracija Bidena ili osnuje novu agenciju za digitalni nadzor ili da daje više moći postojećim, i reformiše Odjeljak 230 – pravni štit koji štiti platforme od tužbi zbog sadržaja – kako bi bile uslovljene njihovom cenzurom ili kako oni žele reći, „prihvatanje niza novih odgovornosti povezanih sa praćenjem sadržaja“.

Drugim riječima, oni bukvalno žele pojačanu cenzuru na platformama društvenih medija, opravdanu konzervativcima koji navodno „lažno“ tvrde da su cenzurisani.

Sada dolazi najbolji dio. Među ljudima kojima su se autori zahvalili na njihovom „vremenu i uvidu“ su i predstavnici Googlea, Twittera i Facebooka; dvoje ljudi iz News Guarda, nekoliko apologeta Big Techa iz neoliberalnih i neokonzervativnih krugova, bivši savjetnik za tehnološku politiku Obamine Bijele kuće – koga je ovdje identifikovao njegov novi nastup u školi Harvard Kennedy School – i Renee Di Resta iz opservatorije Stanford Internet.

Di Resta je napravila priličnu karijeru na Stanfordu, proizvodeći alarmantne izvještaje o tome šta bi Rusija „mogla“ učiniti da našteti američkoj demokratiji ili slično, a započela je kao direktor istraživanja u prodavnici pod nazivom „New Knowledge“. Ova grupa „tehnoloških stručnjaka koji naginju demokratiji“, da bi koristili potcjenjivanje New York Timesa, bukvalno je uhvaćena u operaciji lažne zastave „ruski bot“ na Twitteru 2017. godine, tokom vanrednih izbora za američki Senat u Alabami, kako bi izabrali Demokrata.

Jednom kada je priča o tome pukla – u decembru 2018. godine, prekasno da bilo šta promijeni – New Knowledge se tiho preimenovalo u Yonder i to je bilo to. Nema odgovornosti. Umjesto da bude diskvalifikovano kao partijsko hakovanje, Senatski obavještajni odbor udvostručio je „uvide“ kompanije New Knowledge / Yonder da bi insistirao da je bilo „ruskog miješanja“ u izbore 2016. godine.  Di Resta se jednostavno preselila na Stanford i nastavila da radi isto.

Njeno uključivanje je samo trešnja na vrhu džinovskog licemjernog kolača koji je papir Barrett-Sims. To je više nego samo činjenično pogrešno: to je vježba osvjetljenja, projekcije i neiskrenosti od koje zastaje dah, oslanja se na samoposlužne i nepoštene izvore i bukvalno se zalaže za cenzuru. Šta god je potrebno da zaštitimo našu demokratiju od „dezinformacija“, pretpostavljamo.

Big TechDezinformacijeSilicijumska dolina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noman
3 godine prije

Nikad jesnije izloženo.

AlanisM
3 godine prije

Vlasnik Washington Posta je Jeff Bezos.
Već to bi trebalo biti dovoljno za donijeti sud o vjerodostojnosti napisanog. 😀

Ali mi je najbolji novi slogan WPa: “Democracy dies in darkness”

Bezos i democracy. 😀

Svijet je postao takva šarena laža, takva farsa, da je to za nepovjerovati.
Doslovno ti se smije u facu i govori – Da, radim što hoću i ništa mi ne možeš.

Lopata
3 godine prije

invertirana stvarnost. u svemu

3 godine prije

Tucker Carlson je imao dobar prilog – upravo ovoj temi…

Dakle, jasan dolazak grozomornog Cio-Terorizma (fashizam+komunizam ali 10tu potenciju)…
Naravno ovaj danasnji zlocinacki CIo-Terorizam, preko svih tzv “medija i drustvanih mreza” (u vlasnistvu istih “filantropa” koji stoje i iza lazne “pLandemije”...) – objavljivace kao je to sve “za nase dobro” ili za “dobro prirode i drustva” ili kakvo drugo lazno cionisticko sranje…
https://www.youtube.com/watch?v=bL7Q03Qig9k

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Lurker
3 godine prije

Majke ti (da oprostite na mom franscuskom) – pa zar su rusi amerima hebali ženu? Ne razumijem toliko mržnje prema Rusiji a Kina im dahće za vratom.

Max
3 godine prije

Kadija te tuži kadija ti sudi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI