Članica NATO-a uvela zatvorske kazne za širenje ”dezinformacija”

Zatvor
5 komentara

Širenje obmanjujućih poruka za “stvaranje straha i remećenje javnog reda” u Turskoj moglo bi rezultirati kaznom do tri godine zatvora

Turski parlament odobrio je novi zakon kojim se uvode zatvorske kazne za ljude koji šire “dezinformacije”, unatoč protivljenju oporbenih zastupnika i aktivista koji kažu da ograničava slobodu izražavanja i ne definira jasno koje materijale treba smatrati “lažnim”. Uveden od strane vladajuće stranke AK predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u svibnju, zakon je usmjeren na novinare i korisnike društvenih medija koji su optuženi za širenje pogrešnih informacija o “unutarnjoj i stranoj sigurnosti” zemlje kako bi “stvorili strah i remetili javni red”. Zakon, koji će također zahtijevati od društvenih medija da predaju podatke o korisnicima za koje se sumnja da šire pogrešne informacije, sada ide predsjedniku na konačno odobrenje. Zakonu su se odlučno protivili aktivisti za slobodu medija i oporbeni zastupnici koji kažu da je previše nejasan i otvoren za zlouporabe.

Yaman Akdeniz, profesor prava na Sveučilištu Bilgi u Istanbulu, rekao je za New York Times da će se zakon koristiti “na proizvoljan i diskriminatoran način” te da mu “nedostaju odgovarajuća pravna jamstva i pruža široku diskreciju tužiteljima i sudovima”.

Venecijanska komisija, koja savjetuje Vijeće Europe, također je osudila zakon, rekavši u četvrtak da bi imao “zastrašujući učinak i povećanu autocenzuru, ne samo s obzirom na nadolazeće izbore u lipnju 2023.”. AK Party, međutim, inzistira na tome da zakon sadrži zaštitne mjere i da njegova svrha nije iskorijeniti legitimnu slobodu govora. Mahir Ünal, zastupnik Erdoganove stranke, rekao je u svibnju da rade na tome da “sloboda izražavanja, kritike i sloboda tiska neće biti ograničeni”. Turska je ove godine zauzela 149. mjesto od 180 zemalja prema indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF).

DezinformacijeNATOturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

A tko će odlučiti što su dezinformacije.

goran
1 godina prije

nije to zakon da kažnjavaju neodgovorne novinare,to če biti za sve one koji če pričati kontra svega šta vlast bude radila,cenzura zatvor smrt,samo da bi oni na vlasti radili upravo sve ono što ljudima zamjeraju,sve ih treba na vješala i turaski sabor i turskog predsjednika

TomRy
1 godina prije

Kod nas nema neodgovornih novinara koji iznose svoje stavove. Svi pricaju ono sto im gazda kaze, a i gazda samo prenosi dobivene direktive!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI