Twitterov Dorsey upozorava na porast inflacije nakon što je njegova platforma „greškom“ cenzurisala video poslanika GOP o inflaciji

Jack Dorsey
16 komentara

Jack Dorsey će možda morati sebe da cenzuriše nakon što je ovaj izvršni direktor Twittera tvitovao da će hiperinflacija uskoro zahvatiti američku i globalnu ekonomiju. Opažanje koje nije u skladu sa narativom mejnstrim medija izazvalo je uzbunu na mreži.

„Hiperinflacija će sve promijeniti“, rekao je Dorsey u petak uveče. “Ona se dešava.” Kada je nigerijski biznismen Tayo Oviosu – koji je poput Dorseya entuzijast kriptovaluta – primijetio da je inflacija već skočila na godišnju stopu od 16 % u njegovoj zemlji, suosnivač Twittera je odgovorio: „Uskoro će se to dogoditi u SAD i u svijetu.”

Takva predviđanja mogu se činiti u okvirima mogućih, s obzirom na to da američki indeks potrošačkih cijena već raste po godišnjoj stopi od 5,4 %, a nacionalna ponuda novca raste. U stvari, kako je Wall Street Journal izvijestio ranije ove nedjelje, takozvana M2 novčana masa ili ukupna količina novca u posjedu javnosti – skočila je skoro 36 % između kraja 2019. i avgusta 2021. Najbrže je rasla tempom za skoro 80 godina.

Međutim, predviđanje je izazvalo oštru kritiku voditelja CNBC Chrisa Hayesa, koji je sugerisao da je Dorseyev tvit možda bio djelimično podstaknut njegovim ulaganjima u kriptovalute.

Hayes je otišao toliko daleko da je govor o hiperinflaciji izjednačio sa promovisanjem lijeka protiv parazita za liječenje pacijenata sa Covidom-19.

„Ideološki, to je otprilike ekvivalent tvitovima o Ivermektinu“, tvitovao je Hayes.

CNN i drugi mediji su krenuli u rat protiv ivermektina, nazivajući ga „konjskom pastom“. Platforme društvenih medija označile su tvrdnje o potencijalnim primjenama lijeka protiv Covida-19 kao dezinformacije.

Drugi su jednostavno odbacili Dorseyevo upozorenje, tvrdeći da je tehnološki magnat pevazišao svoje sposobnosti.

Investicioni trgovac Christopher Inks, osnivač Texas West Capitala, tvrdio je da je Dorseyevo predviđanje pogrešno. „To se ne dešava“, tvitovao je Inks. „Ovaj tvit zasnovan je na jasnom pogrešnom razumijevanju načina na koji Fed i inflacija zapravo funkcionišu. Volite ono što inače radite, ali izgleda da je ovo izvan vašeg kormilarnog prostora.”

Drugi komentator je rekao da bi hiperinflacija značila kolaps valute, dodajući: “Pazite šta želite.” Dorsey je odgovorio: „Niti želim – niti razmišljam pozitivno.”

Dorseyev tvi prikupio je preko 66.000 lajkova i više od 20.000 retvitova od kada je objavljen u petak. Međutim, u prošlosti se platforma suočavala s optužbama da cenzuriše slična mišljenja.

Još u julu, Twitterova cenzurska policija je video o inflaciji koji je objavio lider manjine u Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy (R-Kalifornija) ocijenila kao „osjetljivi sadržaj“, pa je smanjila njegovu potencijalnu izloženost tako što je na njega stavila etiketu upozorenja.

Na snimku je prikazana majka koja obavlja svakodnevne zadatke i navedeni su rastući troškovi za takve artikle kao što su pelene i kafa. Završilo se tako što su predsjednika Joe Bidena i predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi okrivili za rastuću inflaciju, rekavši da oni „poskupljuju život“.

Portparol Twittera je kasnije rekao za Federalist da je platforma označila tvit kao osjetljiv „greškom“.

Bidenova administracija i Federalne rezerve SAD pokušale su da umanje značaj rasta cijena, tvrdeći da je eskalacija inflacije „prelazna”. Mejnstrim mediji pridružili su se nastojanjima da odbace zabrinutost. Takvi mediji kao što su The Financial Times i Wox nazvali su inflacione strahove „prenaduvanim“, dok je Bloomberg označio nedavni trend kao „izvanredan faktor podstaknut stimulansima“.

Hiperinflacija bi mogla biti ekonomski poražavajuća, jer se obično definiše kao inflacija koja se ne kontroliše, pri čemu potrošačke cijene rastu po stopi većoj od 50 % mjesečno. Kao i plemeniti metali, kriptovaluta se reklamira kao zaštita od visoke inflacije jer nije podložna prevelikoj državnoj potrošnji i povećanju zaliha novca.

Inflacija može postati tabu tema ako nastavi da se ubrzava. Zagovornik bitkoina Balaji Srinivasan primijetio je da u inflacionim krizama vlade imaju tendenciju da blokiraju javnosti podatke o cijenama. „Twitter treba da se pripremi za trenutak kada mora da provjeri činjenice o inflaciji establišmenta“, rekao je on.

američka ekonomijaCenzuraglobalna ekonomijahiperinflacijainflacijaJack Dorsey
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yugo 45
2 godine prije

Hiperinflacija je zapravo već prisutna od 2008 i svjetske ekonomske krize,ako se prati porast cijena stvarnih dobara vidi se da su iste porasle nekoliko puta npr: cijene m2 nekretnina ili cijena grama zlata.
Kako su uspjeli održati hiperinflaciju pod kontrolom za široke narodne mase,uspjeli su kontrolom cijena hrane koja ipak nije toliko porasla osim komoditi roba /ulje ili šećer/koji su dvostruko porasli.
Planski će se spuštati cijene nekretnina a dizati cijene energenata i hrane sve dok se ne uđe u fazu klimatskog zatvaranja,onda nek nam je Bog u pomoći jer dobit ćemo digitalne poene kojim ćemo plaćati i sam zrak.

ledeno doba
2 godine prije

ovaj dorsi je napredan u svakom pogledu, ima napredan izgled ima naprednu hipstersku bradu,…ima naprednu odjeću.. sa onom blentavom zimskom kapom u toploj dvorani, ali to je hip, kul i napredno, i naprednu crnu jaknu sa kapuljačom….jako napredno, asocira a naprednu antifu…i napredne hlače..i napredne čizmice

tipični primjer kabalinog naprednjaka

nepoželjni
2 godine prije

Ah ti vaši prijevodi 🙁
 
Not a wish. Nor do I think it’s positive at all.
 
…I to ste preveli. (!)
„Niti želim – niti razmišljam pozitivno.”
 
 
a prijevod treba glasiti
ovako – Nije želja. Niti mislim da je to uopće pozitivno.
 
Pa sad pogledajte kako će čitatelj koji ne zna engleski doživjeti Jacka Dorseya i kako će protumačiti
ovaj članak !?
 
(da nemam pozitivnu predrasudu o vama pomislio bi da manipulirate !)

Sixdensity Traveler
2 godine prije

Nije važno gdje si,nego ko si!

Scorpiorex
2 godine prije

Blago nama kad svako može twittern sta hoce,jednom mu upala sjekira u med sa twite,pojma nema o ekonomiji,isto ko moj susjed kretati ispred granapa. Stvarno je internet opasan postao po mentalno zdravlje

Scorpiorex
2 godine prije

Nećete imati ništa i bićete sretni. Napravili citavu generaciju tik tok debila,bkeck mirror poucava

Ines
2 godine prije

Jack je dao otkaz, no more Dorsey. Jeste primjetili koliko ih je ove godine dalo otkaz u velikim korporacijama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI