U Hrvatskoj javne sjednice ne bi trebale biti javne – tvrde lokalni političari

Klinca Sela - Damir-Kristijan Rogina
12 komentara

Nakon niza prekršajnih kazni za izgovorene riječi na račun hrvatskih političara, u mjestu Klinča Sela u Hrvatskoj, općinski vijećnik stranke SH (Slobodna Hrvatska) je pokušao javne sjednice učiniti doista javnim. Vijećnik Damir-Kristijan Rogina je uz pomoć svoje kamere pokrenuo prijenos uživo javne sjednice općinskog vijeća mjesta Klinča Sela, a što se nije svidjelo predstavnicima HDZ-a i HSS-a.

Zakonom o pravu na pristup informacijama Republike Hrvatske koji je u potpunosti usklađen s direktivama Europske unije 2003/98/EZ i 2013/37/EU, te Uredbom 1049/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 30. svibnja 2001., toplo se preporučuje korištenje modernih tehnologija, te po mogućnosti interneta za što bolji pristup informacijama i transparentnost rada javne vlasti.

Javnost rada tijela javne vlasti je zagarantirana člankom 12. Zakona o pravu na pristup informacijama, osim u slučaju kada se radi o aktivnostima gdje po zakonu javnost mora biti isključena. Javnost rada i transparentnost je zagarantirana i Ustavom Republike Hrvatske.

Prije sjednice, vijećnik Rogina je zamoljen putem e-maila da ne snima javnu sjednicu, što je on odbio.

Javnost treba znati da sam jučer dobio e-mail oko 16:00 u kojem sam zamoljen da se sjednica snima nakon aktualnog sata i prihvaćanja zapisnika s 2. sjednice vijeća. Naravno, na to nisam mogao pristati.

U 18:45 postavio sam prijenosni Wi-Fi, što su svi mnogi vidjeli, te sam pokrenuo prijenos uživo. Kao prvo, mnogi su shvatili u tih desetak minuta da HDZ i HSS ne pristaju na to, kao drugo ne razumiju zakone i kao treće izmišljaju toplu vodu samo da se prijenos ne bi dalje nastavio.

Nakon rasprave u kojoj se vidi da vladajući ne razumiju o čemu pričaju odlučeno je da se ide na glasanje za izmjene poslovnika i da se na idućoj sjednici donese i izglasa članak u kojemu će Općina biti odgovorna da tehnički zadovolji i odradi prijenos svake sjednice na svojim web stranicama, napominjem “NE SNIMKU”, već da uživo prenosi sjednice da se ne manipulira sa snimkama.“, napisao je na internet stranici Slobodne Hrvatske, vijećnik Damir-Kristijan Rogina.

Što kaže europska praksa? Mogu li se snimati javne sjednice općinskih vijeća?

Zakoni europskih država koji reguliraju ovu materiju su vrlo jasni: nitko ne može zabraniti snimanje bilo koje javne sjednice općinskog vijeća. Čak što više, bilo koji vijećnik ima puno pravo organizirati javno snimanje kao i bilo koje drugo fizičko i pravno lice. Jedino na što se mora paziti je neometan rad sjednice. Nije moguće primiti sve koji žele nazočiti sjednici, pošto se radi o fizičkoj prepreci za neometan rad javne sjednice tijela uprave.

Pojedini sudovi u Francuskoj su osudili predsjednike općina koji su pokušali zabraniti korištenje mikrofona i kamera, pod izgovorom da ih to ometa pri radu.

Presudom 5 svibnja 2008. u Nici (Francuska), jasno je rečeno:

“Nitko ne treba unaprijed tražiti dozvolu za snimanje”, čime su svi limiti izbrisani.

Hrvatski građani su prihvatili europske pravne standarde, ali kako vidimo to moraju učiniti i njihovi politički predstavnici, time što će svoj rad učiniti još transparentnijim. Uvjereni smo da se radi o “propustu” kojeg će oni vrlo rado ispraviti, a mi ćemo im biti zahvalni na gledanju budućih sjednica općinskih vijeća uživo.

3. SJEDNICA

Gepostet von Slobodna Hrvatska – Općina Klinča Sela am Donnerstag, 24. August 2017

Damir-Kristijan Roginajavni radKličnapristup informacijamaslobodna hrvatskasnimanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Kakva je razlika?

Bolivar
6 godine prije

Nikad se na sjednicama ne donose bitne odluke. Tamo se one izglasavaju po ključu po kojem je složena vladajuća većina. Odluke se donose u novonastalim komitetima – malobrojnim klikama sastavljenih od ‘moćnika’, političkih i kvazipoduzetničkih (kvazi – zato što je riječ o poduzetnicima čija financijska moć izvire iz lokalnih proračuna i njihove uloge u distribuciji javnog novca iz proračuna u privatne džepove te iste klike). Javno prenošenje sjednica može biti dobra zabava i ništa više od toga. Možemo pljeskati na Pernarove govore u Saboru ili na kakve slične na općinskim vijećima. Nalazimo se u korupcijskom zatvoru, nalazimo se u antipoduzetničkoj zemlji, nalazimo se u državi koja svaku kreativnost guši u začetku, nalazimo se u državi u kojoj je jedino pravo poduzetništvo ono političko. Dok je drugdje politika servis poduzetništvu, kod nas je obrnuto.

Ludiagresivan
6 godine prije

Imaju Hrvatsku!

EU dismr
6 godine prije

“…time što će svoj rad učiniti još transparentnijim.” Ma nema potrebe, stvarno su providni ..

stefano
6 godine prije

Gledaj DENA na internetu imaš toliko foruma i rasprava između srba i hrvata tko je za što kriv pa lupajte do mile volje a ne i ovde trovati pozitivnu atmosferu . U budućnosti ako se budemo mogli izvući iz njihovog stiska morat će se srbi i hrvati osloniti jedni na druge a ne kuriti vatro, ako ivjerojatno ne zbog nas onda zbog naše djece
,

Osoba C
6 godine prije

Netko bi mogao doći trijezan, obrijan, počešljan, čiste odjeće i noktiju.

Romana
6 godine prije

Šolta: Predsjednik Općinskog vijeća izbacio javnost sa sjednice
Javnost zainteresirana za raspravu o saniranju i zbrinjavanju otpada na otoku jutros je izbačena sa sjednice Općinskog vijeća otoka Šolte
https://www.dalmacijadanas.hr/solta-predsjednik-vijeca-izbacio-javnost-sa-sjednice

Medo_shtedo
6 godine prije

Pa normalno da svatko ima pravo snimiti i prenositi sadržaj javnih sjednica prestavničkih tijela. JAVNE su! 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI