U Kijevu tvrde da su njihove snage ravne ruskoj vojsci, koju mogu ”samljeti”

Ukrajinski vojnici
28 komentara

Unatoč činjenici da je ukrajinska vojska praktično bez zrakoplovstva i mornarice, izgubila je streljiva u posljednjem požaru u regiji Vinice više nego u tri godine rata, za bivšeg zaposlenika Glavnog stožera Ukrajine, pukovnika Olega Ždanova, ”ukrajinska se vojska može ravnopravno nositi s ruskom i gotovo su jednake u borbenim mogućnostima”. Ovakve glasine gode “kijevskim jastrebovima”, a česte su jer je pukovnik Ždanov osoba koju se često poziva da kao ”vojni stručnjak” u ukrajinskim televizijskim i radijskim emisijama komentira stanje u ukrajinskoj vojsci.

Rezervni pukovnik Oleg Ždanov je do zaključka o “ravnopravnosti” vojski dviju zemalja došao gledajući snimke nedavno održanih ruskih i bjeloruskih vojnih vježbi “Zapad 2017”.

Argument koji se često povlačio po svim zapadnim i ukrajinskim medijima je da je Rusija vježbe održala “kako bi uplašila ostale zemlje”. S duge strane, prema riječima Ždanova, zemlje NATO pakta provode svoje manevre “mirno i bez šokiranja cijelog svijeta”.

Ukrajinski pukovnik zapravo nije rekao ništa novo i zanimljivo. Čak u retorici nije uspio nadmašiti  histeriju poljskog ministra obrane Antonia Macierewicza i njegove baltičke ”prateće vokale” iz Litve, Latvije i Estonije, koji su počeli urlati o prijetnji i da će Rusija vojne vježbe iskoristiti za invaziju na Baltik i Poljsku.

Naravno, to se nije dogodilo Prognoze nisu ostvarene i sada ”jastrebovi Maidana” tvrde ”kako su ruske trupe odustale od svog izvornog plana ”samo zato što su e uplašile jedinstva NATO pakta”.

Ždanov je, na primjer, siguran da ukrajinska vojska ima “dobre izglede da samelje rusku vojsku”. Istina, on tvrdi ”kako je to moguće samo u ratu s konvencionalnim oružjem.” U zrakoplovstvu i projektilima je ukrajinski  ”stručnjak” priznao nadmoć ruske vojske, jer bi u suprotnom zaista potvrdio da je idiot.

Ali se onda sjetio partnera i sažima: “Zapad je dugo tražio zemlju koja se može boriti s Rusijom. Sada će nam saveznici dati podršku.”

Zaključke ukrajinskog vojnog analitičara je komentirao ravnatelj ruskog Centra za proučavanje nacionalne sigurnosti, umirovljeni pukovnik Aleksandar Žilin.

”Svi ovi veseli govori u najmanju ruku zvuče smiješno. Ali ovaj pukovnik nije idiot. On je zločinac i provokator, jer samo kao takav može izraziti stav koji vlastiti narod može potaknuli na unaprijed izgubljeni rat. Ukrajina nema borbeni potencijal, vjerujte mi. Kažem ovo kao profesionalac i vojno lice koje je služilo u Karpatskoj vojnoj oblasti”, rekao je pukovnik Žilin

”Tamo sam bio u sovjetskom razdoblju, jer je nakon 1991. godine oblast prestala postojati. Ali poznajem mnoge ljude, uključujući ukrajinski generalni stožer. Jedan od njih, koji je danas general, bio je moj učenik. Upravo uoči vježbi ”Zapad 2017” nazvao sam ga i upitano za njihove manevre koji su najavljeni paralelno s našim. Ali bio je zauzet i uspjeli smo komunicirati kada su rusko-bjeloruske vježbe već bile u punom jeku. Upitao sam ga za uspjeh njegovih, a on mi je rekao: “Aleksandre Ivanoviču, bilo je problema nepremostive prirode. U našem Glavnom stožeru nije bilo ni jednog specijalista sposobnog za izračunavanje snaga i sredstava za regrutiranje i premještanje pukovnije.” Govorimo o jednoj pukovniji, ne o diviziji. Što je još zanimljivije, on mi je rekao: “Ali čak i ako se takav stručnjak pronađe, ne možemo je prebaciti. Nemamo vojno transportno zrakoplovstvo. Nemamo ništa da reagiramo na nikakve posebne izazove.”

Ukrajinski general i bivši kolega iz sovjetskih vremena umirovljenog ruskog  pukovnika Aleksandra Žilina je govorio  o vježbama “Nerazumljiva izdržljivost 2017”, koje je Ukrajina odlučila održati kao odgovor Rusiji i Bjelorusiji.

”Oni su se dogovorili da ove vježbe održe pod izgovorom ”ruske prijetnje”. Zanimljivo je i kako su ukrajinski piloti provodili u vježbama? Na način “hodanja u letu”,  tj. na tlu. Oni slijede jedni druge po zračnoj luci s modelima zrakoplova u rukama i poput djece proizvode zvukove zračne bitke”, rekao je pukovnik Žilin.

Naime, metoda ”пеший по-лётному” je poznata metoda iz sovjetskih vremena, pa čak i modernoj vojsci u Rusiji, ali u školi ili na vojnoj akademiji dok politi još nisu spremni za nebo, ali se ne primjenjuje u vojnim manevrima.

zapad 2017
FOTO: vježba Zapad 2017

I druge vojske se suočavaju s određenim problemima, posebno u nabavi vojne opreme ili streljiva. Na primjer, Nizozemci nedavno nisu imali dovoljno manevarske municije na vježbama NATO pakta, ali ovdje govorimo o ukrajinskoj vojsci, što znači da ona nije u stanju ”’samljeti” nikoga.

”Ja ću reći nešto više. Sergej Šojgu je inteligentan čovjek. Što se vidi iz planova od strane našeg Glavnog stožera štaba u Siriji. Pokazujemo naše sposobnosti, uključujući i za takve “stručnjake” koji u Ukrajini nešto planiraju. Ponekad možda i nije bilo potrebno koristiti projektile ”Kalibar”, ali su upotrijebljeni da se ohladi žar kod osobito ratobornih likova. Poslali smo im poruku ih da imamo nenuklearne snage i sredstva kojima možemo Europu i NATO baciti na koljena. To je lako, ali samo ako se moramo braniti. Ukrajina se još uvijek priprema za rat s Rusijom, kao i ovaj pukovnik u rezervi. To je očita rusofobija, prije svega, ali i retorika za domaću upotrebu. Ali, mi smo sve njihove ”sposobnosti” već vidjeli u Donbasu, gdje su ukrajinske oružane snage uvježbavale rat protiv Rusije i upadale u “kotlove” milicija Donjecka i Luganska. Mislim da je Kijev spasila samo dobra volja Putina. Ipak, Amerikanci stvarno žele sukob i mislim da su pritisnuli Porošenka. Za to su i organizirali igrokaz sa Saakašvilijem na granici. To je bio pritisak na Porošenka. Njima treba vojni sukob s Rusijom. Izravni sukob. Onda bi, uz pomoć tehnologije i s obzirom na našu blizinu s Ukrajinom, imali noćnu moru i u Ukrajini i Rusiji. To bio gerilski rat, sabotaže, rat bez pravila, eksplozije i užas, a to se ne može dopustiti.

No, znam da Kremlj u slučaju da Amerikanci odjednom to pokušaju učiniti priprema proaktivne mjere. Moramo ih primijeniti da bi spasili svoju zemlju i možemo ih primijeniti vrlo učinkovito. Da, to će boljeti. Ali liječnici također moraju otvoriti pacijenta da ga spase. I htio bih da naša ukrajinska “braća” shvate da što prije smrtonosno oružje, iz Kanade, Sjedinjenih Država ili bilo koga, dođe do njih, to im se prije može dogoditi kraj. Kraj za ovu huntu i one koji igraju ovu kartu. Što se tiče Oružanih snaga Ruske Federacije, bit ću apsolutno iskren. U mogućnosti smo potpuno uništiti takozvane Oružane snage Ukrajine, sa svim njezinim aerodromima i inženjerskim i tehničkim sredstvima, čak i bez ulaska na teritorij te zemlje. To što Ukrajina jača vojsku, a vojni proračun se povećava svake godine i 2018. će biti 6,3 milijarde dolara, znači da će oni koji su sada na vlasti postati još bogatiji. Jer sve što je bilo prije, a već su im narasli računi, događat će se i dalje”, zaključio je umirovljeni ruski  pukovnik Aleksandar Žilin.

NATOOleg Ždanovukrajinska vojskaZapad 2017
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bear
6 godine prije

Steta ljepe i nekada vrlo bogate republike!Propast na cijeloj crti…

Antonio
6 godine prije

Zasto cesto pisete vakve clanke? zato sto tako dobijate puno komentara?
Kome vise nije jasno da su se u Ukrainskom politickom i vojhnom vrhu uselili ljudi koji su sisli s uma?
Dajte napisite clanak o Katalonskom referendumu? Sto je pozadi svega toga?

čokolino
6 godine prije

……….zar je več 1 April?

igi
6 godine prije

Zapamtiti,zapisati i na kraju balade obračunati se s takvim tipovima na uobičajeni način prljavog harija…do you feel lucky pank….

VeBi
6 godine prije

Svojevremeno je Feral imao stranicu Shit-of-the-week, nesto slicno bi trebalo i ovdje uvesti.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Još samo da uvježbaju dovoljan broj divljih svinja, samo nebo i Ural bit će im granica.?

Podravec
6 godine prije

Jedino kaj je samljeveno je ukrajinski mozak! I ništ drugo!

pero
6 godine prije

to bi im bilo zadnje ,pa rusi bi ih doslovno satrli i pri najmanjem napadu na ruski teritorij ,pa nek probaju samo par tonickih na rusiju ,nisu ni svjesni da bi ih rusija izbrisala sa lica zemlje ,kakav pukovnik ,kakvi bekrači

posmatrac
6 godine prije

Zanimljivo, da se ovi Cia Kauch Dzihad ratnici komentatori ne javljaju na ove priloge!Nemaju svoje ultrainteligentno misljenje na ovakve vesti!

Seljak
6 godine prije

Po teoriji rata, zaista postoji mogucnost da danasnja armada Ukraine samelje vojsku Rusije. Po istoj teoriji, postoji mogucnost da ja nocas sameljem Moniku Beluci…. Nazdravlje! I meni i vojsci Ukraine…

davor
6 godine prije

hajde da i to vidimo

tomica
6 godine prije

Povijest je pokazala da je svaki “pijetao” najjači u svom dvorištu,pa tako Ameri nisu ništa postigli u Koreji 50-tih (rezultate vidimo danas),popušili su u Vijetnamu i Afganistanu,a pošto Ukrajinaca ima cca 50mililjuna ,a Rusa cca 150 milijuna,Ukrajinci su jači jer su kod kuće,a Rusi (pošto su Ukrajinu razoružali od balističkih raketa-ipak imaju nešto zajedničko sa smrbadijom) se ipak neće usuditi upotrijebiti atomske bombe,jer bi ih i Ukrajina mogla dobiti od Zapada.Ionako ih ima za 100 puta uništiti cijelu Zemlju.

karsson
6 godine prije

Oleg Ždanov =ukrainski Lazanski

Miki
6 godine prije

Ukrajinska vojska nemože samljeti ni Sloveniju.

Miki
6 godine prije

Evropa će se i dalje cepkati i udruživati u interesno slične organizacije. Poput V4, skandinavske organizacije, srednjeevropske iniciative…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI