U pozadini Covida-19 Kina ostvaruje prednost u ratu sa Sjedinjenim Državama

Snaga Kine i gospodarstva u odnosu na Ameriku
134 komentara

Dok se Europa i Sjedinjene Države pokušavaju nositi s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, ista bi mogla pretvoriti Kinu u svjetskog lidera, piše kolumnist Le Mondea Philippe Bernard. Nakon što je proglasio pobjedu nad epidemijom u svojoj zemlji, Peking pozitivno iskustvo i humanitarnu pomoć Zapadu koristi za promicanje nadmoći svog političkog sustava. Istovremeno se Sjedinjene Države i Kina međusobno optužuju za stvaranje novog virusa i oživljavaju retoriku Hladnog rata, napominje autor članka.

Dok je europska ekonomija u padu zbog koronavirusa, a Trump donosi kaotične odluke, Peking je proglasio pobjedu nad bolešću i vodi diplomatski rat kako bi promicao svoje metodu borbe, piše komentator Philippe Bernard na stranicama Le Monde.

„Ako je Prvi svjetski rat doprinio slabljenju Europe i uspostavljanju hegemonije Sjedinjenih Država, hoće li budući povjesničari pandemiju COVID-19 vidjeti kao događaj koji je pomogao Kini da postane svjetski lider? U jeku međunarodne krize nemoguće je točno odgovoriti na to pitanje bez stvarnih podataka o trajanju epidemije i stvarnom obimu štete, ali sama činjenica da se o tome može ozbiljno raspravljati ukazuje koliko je cijela situacija potresla planet“, nastavlja francuski novinar.

Američki povjesničar Hal Brands podsjeća da je nakon financijske krize 2008. godine gubitak prestiža i moći Amerikanaca potisnuo Kinu da izazove Sjedinjene Države. Prema njegovom mišljenju, sada SAD, zemlja koja teži svjetskoj dominaciji, potpuno nespretno rješava najveću krizu ovog stoljeća, stoga će, a koronavirus će bez sumnje gurnuti Kineze da diskreditiraju i okončaju američku dominaciju u globalnoj ekonomiji.

Možda, piše autor članka, ne treba biti duboko prožet senzacionalnom „diplomacijom zaštitnih maski “, ovom „mekom silom“ kojom Peking pokušava ublažiti sjećanja na, navodno, „svoju odgovornost za širenje virusa“.

„Avioni sa zaštitnom opremom i medicinskim osobljem poslani u Italiju, Francusku, ali i Srbiju i Liberiju, što pokušaj je kineskog režima da se zaborave oni aspekti pandemije koji dovode u pitanje tajni kult i autoritarnost Pekinga. Kina tvrdi da je pobijedila koronavirus i sada se predstavlja kao dobar Samarijanac, dok se oslabljena i destabilizirana Europa i SAD bore kako se nositi s pandemijom“, piše Philippe Bernard.

Europska unija, koja je u veljači poslala 50 tona humanitarne pomoći u Kinu, bila je očito manje uspješna u umjetnosti traženja priznanja takvih simbola “prijateljstva “, kaže Le Monde. Tko se sada sjeća da su avioni europskih država Wuhanu isporučili maske i antiseptički gel? Službeni glasnogovornik ministra vanjskih poslova rekao je da je, prema kineskoj tradiciji, potrebno zahvaliti s još većim dobrom. Tako Peking jasno pokazuje superiornost svog sustava koji je sposoban izolirati i ostaviti milijune ljudi pod nadzorom, ali i pokazati velikodušnost kao supersila, što upravo sada može učiniti.

„Međutim, to ne znači da demokracije nisu u stanju izdržati pandemiju. Južna Koreja, Hong Kong, Tajvan i Singapur pokazuju da je to moguće. Oni su spriječili širenje bolesti kombinacijom materijalnih čimbenika, odnosno provođenjem masovnih testova, izoliranjem zaraženih ljudi, nošenjem maski, kontrolama na granicama i praćenjem kretanja ljudi, a to je bilo moguće zbog kulturne karakteristike – konfucijanske poslušnosti, osjećaja poštovanja države, kolektivna samosvijesti koja ne dopušta pojedincu da se žali na štetu i masku čini znakom poštovanja prema drugima, a ne znakom nepovjerenja. Uz to, gorko iskustvo epidemije virusa SARS iz 2003. godine naučilo je zdravstvene politike tih zemalja korisne i potrebne građanske odgovore“, piše Philippe Bernard, ali dovodi u zabludu čitatelje, ili barem one koji ne poznaju dovoljno Daleki istok, pripisujući „kulturne karakteristike konfucijanske poslušnosti“ Južnoj Koreji, Hong Kongu, Tajvanu i Singapuru, a ponašanje Kineza je uvjetovan strahom i represijom „režima“, iako je Kina kolijevka upravo te „konfucijanske poslušnosti“, koja je preživjela i u spomenute dvije zemlje i kineske pokrajine, ali znatno razvodnjena uvezenim „zapadnjaštvom“.

Ipak u jednom je u pravu, a to je da se Kina nameće kao lider u humanitarnom području na globalnoj razini, šaljući pomoć svima, bez obzira na razinu bilateralnih odnosa i mogućnost „povrata uloženog truda i sredstava“. Poznao je da Kinu u ovom poslu prate Rusija i siromašna Kuba, dok se zapadne demokracije Zatvaraju u sebe, a neke čak negiraju i otimaju pomoć upućenu drugima, kao što se dogodilo u Češkoj, gdje je nestalo oko 680 000 masi i tisuću respiratora poslanih iz Kine u Italiju.

U Americi demokrati još nisu rekli zadnju riječ o potrebnoj ravnoteži između kvalitete medicinske skrbi, potpore gospodarstvu i održavanju građanskih sloboda. Upravo je usvojen Trumpov prijedlog o pružanju 2000 milijardi fiktivnih dolara pomoći gospodarstvu, što je uspjelo oživjeti čak i Dow Jones indeks, koji tone od 27 veljače i jučer se konačno „oporavio“, vrativši se u zonu od preko 20 000 bodova, završivši sjednicu s 21 224 boda. Mali predah za burzu, iako su svi svjesni da najteža bitka tek predstoji, a konačan ishod se nitko ne usuđuje prognozirati.

Za francuskog novinara je ovo idealna prilika za „kinesku propagandu“, kojoj pomažu potpuni manjak međunarodne solidarnosti u Sjedinjenim Državama i kaotične odluke Donalda Trumpa.

„Recesija američkog i europskog gospodarstva pogoršava situaciju, dok kineske tvornice nastavljaju s radom. Peking je iskoristio činjenicu da je Trumpova administracija zaokupljena krizom i nastoji zauzeti prazan prostor u Europi“, uvjeren je Philippe Bernard.

Prema njegovu mišljenju, dva mjeseca od  potpisivanja trgovinskog sporazuma, koronavirus je opet rasplamsao iskru Hladnog rata između Pekinga i Washingtona i izazvao sukob bez presedana. Nakon nedavnih obostranih  protjerivanja novinara su uslijedile međusobne optužbe na obje strane.

Glasnogovornik Pekinga je tražio objašnjenja o porijeklu virusa i isprovocirao Amerikance pitanjem nisu li, možda, američki vojnici donijeli virus u Wuhan. U odgovoru se Donald Trump okrenuo se ksenofobnoj retorici, govoreći o “kineskom virusu”, ne o “koronavirusu”. Svatko je pronašao svog žrtvenog jarca.

U ovom ratu riječi, autor članka ipak primjećuje činjenice, a one su da Kina ima prednost jer kontrolira dio opskrbnih lanaca na Zapadu, posebno prodaju lijekova. Naime, 97% antibiotika koji se prodaju u Sjedinjenim Državama se proizvode u Kini. Ipak, oštar ton Donalda Trumpa tijekom predizborne kampanje povećava njegovu popularnost među biračima.

Tako, primjećuje Bernard u članku za Le Monde, Kina se još nije službeno etablirala kao svjetski lider, ali je novi Hladni rat u pozadini koronavirusa tek počeo, a konačni ishod još ne znamo.

COVID-19europakinasjedinjene države
Pretplatiti se
Obavijesti o
134 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joza
4 godine prije

“Tko se sada sjeca da su avioni evropskih drzava isporucili Wuhanu maske i antisepticki gel ? ”
Mozda se upravo Kinezi toge sjecaju i zato sada pomazu evropskim drzavama .
Na tu pomisao nije dosao taj retardirani lik Le Monda.

Vozd je stigo janice
4 godine prije

Super, sad svi idemo sa pampersima radit a plata u jenima. I prelazimo na dobru kinesku i zdravu hranu. Zivila komunisticka partija kine. I jos cemo i pjesmice pjevat prije i poslije posla.

???
4 godine prije

S obzirom da su vam svaki dan puna usta kine,irana,rusije i njihovih velikih vodja,mozete li biti ljubazni pa meni neukom objasniti,sto ce se to promjeniti na bolje u brckom ili bilo kojem mjestu bivse sfrj,u slucaju da amerika konacno bankrotira ili je putin raznese svojim raketicama,dakle sto cemo konkretno imati od toga?Ajd logicari da vas cujem.

Rolling Bluesman
4 godine prije

Le Monde je tabloid francuskih ljevicara pro evropeista, vlasnik je khazar.
To se vise nemoze citati, toliko je glupo.

Red Dog
4 godine prije

Gotovo je.
Jos traje poricanje zbog soka i neverice westofila, ali vec se vidi pobednik.
Jedan veliki aplauz za sledeceg hegemona: Narodnu Republiku Kinu.

91, 91 kapitalista udario.
21, 21 komunista pobedio 🙂

mislim
4 godine prije

Kina se još nije službeno etablirala kao svjetski lider,
pa ova rečenica ovisi o stavu sigurno da amerika i još neki je ne priznaju kao lidera ali nekih več ima.

Alex
4 godine prije

Malo antagonizma može biti pokretačka snaga, ali mržnja je rak duše i uništi obje strane. Kinezi su mudar i discipliniran narod, ali i ostali pobornici zen-budizma, također. A njihova glavna misao vodilja je kako biti koristan i kako ne izgubiti obraz.
Od tuda tako munjevito priskakanje u pomoć EU, najprije Italiji, naravno, pa zatim i ostalima…I neće ta pomoć tako brzo stati, jer mudri Kinezi znaju da bi corona mogao ponovno pred njihova vrata.

Alen
4 godine prije

Jbg amerikanci , prodao vas Kisindzer , sad kad ste skontali , kasno je … Možda i nije , šta vam sluzi onih stotinjak baza oko Kine..

ode mast u propast
4 godine prije
shumadinac
4 godine prije

Sa jedne strane vidimo da Kina napreduje i rešava probleme kako god okreneš a Zapad puca po svim šavovima (ali da se ograničim na SAD). Sa druge strane mnogo toga ukazuje da Vašington ima prste u svemu što se dešava?!? Evo samo današnje vesti: ako već niste pročitajte moj komentar na tekst u kome kardinal (Vatikan) optužuje SAD da je kriv za koronavirus. Iako je to vrlo human gest ukazao sam da se u stvari radi o sukobu krugova moći. Dakle nije sve kao što izgleda. Druga vest o naftnom ratu gde smo mars i ja ukazali na suludost tvrdnje da je SA pokrenula naftni rat protiv SAD. U jednom danu u dve vesti (da ne razvijamo dalje) na JEDNOM PORTALU nalazimo razlog za osnovanu sumnju da nam se stvari prikazuju drugačije nego što u stvari jeste. Zato se ni krah američke privrede ne sme smatrati NEPLANIRANIM ni pad njihovog… Čitaj više »

Dejan
4 godine prije

Idemo još malo sa teorijama zavere, koje se mogu lako pokazati kao zavera u praksi… Elita je veoma pametna, da nije ne bi vladala i poticala kontrolisani haos hiljadama godina. Ona do u tančine zna sve podatke o svakoj zemlji, njenom mentalitetu, mogućnostima… Elita je odabrala Kinu i njen grad Vuhan kao mesto odakle je pandemija krenula. To nije nikakva velika mudrost zaključiti da će Kina biti prilično organizovana u suzbijanju virusa, a to je tako predvidjeno i u simulaciji pandemije koju su prošle godine imali. A moglo se pretpostaviti da će u Evropi nastati prilično problema. Kao i u Americi. I to ne samo sa zdravstvom u vezi virusa već i sa ekonomijom, sa gradjanskom psihozom u vezi epidemije. Centar moći se seli na Istok, u Kinu, zapad je došao do svoje krize koja je i ekonomska i moralna i svaka druga i gde će propadanje dominacije zapada biti… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Arogancija sile je psihološka potreba brojčano velikih nacija da dokazuju da su veće, bolje ili jače od drugih nacija. Dolazi i do mišljenja da je sila vrhovni dokaz superiornosti, da kad nacija pokaže da ima jaču vojsku, ona takođe dokazuje da ima i bolji narod, bolje ustanove, bolje principe i, uopće, bolju civilizaciju. Da se američki nacionalizam, osobito poslije Drugog svjetskog rata, u praksi poistovjećivao sa dominacijom, agresijom, nametanjem, arogancijom.
Tome bi mogao doći kraj ako Amerika preuzme tako brojne obveze po svijetu koje bi prevazišle čak i njene velike mogućnosti. U prošlosti, druge su velike nacije također isuviše htjele, pretjeranim širenjem svojih napora, dostigavši ovu kritičnu točku, slabile su i padale.
U knjizi ”Arogancija sile” William Fulbright.

Laki Topalović
4 godine prije

Malo je ovaj Francuz papak, ali uz žalost priznaje činjenice

tino
4 godine prije

Sad: masovna tužba protiv Googlea, Facebooka, Obame, Bidensa, Clintona, Gatesa i mnogih drugih pred američkim Saveznim vrhovnim sudom zbog ugrožavanja svačijeg života umjetnom inteligencijom

ps.ovo je najnoviji podnaslov jednog bloggera de. sad jeli istinito..?
tu je spisak od 55 velikih i najmocniji osoba i firmi.

Mirko
4 godine prije

Normalno da ostvaruje prednost, jer su ovo sa virusom i uradili sami…greskom ili ne

MatijaVZHR
4 godine prije

Za sada, čini se, male su dvojbe da će Europa postati manje više beznačajna u ekonmskom i političkom pogledu. Za SAD to je još pitanje, postoji ozbiljna mogućnost da neće. Kinu će globalna mafija sasvim sigurno postavit (ili pokušati) na pijedestal svijeta, kao novog hegemona. Ovo najavljuju od cca 2004. i aktivno provode putem pete kolone u SAD-u.
No, to se nas netiče toliko. Mene zanima Hrvatska i najbliže susjedstvo i ako se nastavimo držati Nijemaca, Francuza i EU a ne gledati svoja posla, prognoze se ne čine bajne. Države čija se ekonomija uvelike temelji na turizmu je izrazito osjetljiva na bilo kakve globalne poremećaje, prirodne ili namjerno izazvane, poput ove korona priče.

Bozon
4 godine prije

Samo jedno upustvo za sve u svakodnevnoj komunikaciji. Jedan dio svjeta, posebno iz USA, bi da otpuži Kinu za zarazu Covid19-om, čak se pominju odštete. Pa ako naiđete na te koji to govore, onda im spomenite da bi onda USA mogla da plaća za sve smrti i svu štetu nastalu od AIDS-a. Neverovatan bezobrazluk koji mora da se sječe u korjenu.

Milojko
4 godine prije

Kina pobjeđuje 2030 definitivno a SAD ulazi u građanski rat.

Dopizdilomi
4 godine prije

Učenik je prehebao učitelja.

Farree
4 godine prije

Evo moja teorija, bazirana isključivo na novinarskim događanjima I “vijestima” sa “društvenih mreža”. Ameri su donijeli virus u Wuhan. Na ovo upućuje izbijanje epidemije 2 sedmice nakon igara i malo reći čudan sastav američke delegacije na tim igrama koja je osvojila 35 mjesto na listi zemalja sa osvojenim medaljama (iz ovoga slijedi da su prisutni Ameri imali drugačije prioritete tamo). Drugi trag je eksplozija videa koja pokazuju Kineze (azijate) koji jedu sve i svašta. Nakon 2 dana svaki penzioner u Evropi i Americi je upoznao šta Kinezi jedu (iako to Kinez jedu dasetlječima) i kako su oni zapravo “ne-ljudi” (te ih nije šteta tamanitti). Treči trag bi mogao biti Interview američkog generala Hodgesa dat nekoliko mjesaci prije virusa za ZDF i u kojem on nagovještava neminovnost rata sa Kinom u sljedećih 3-5 godina (ovdje jako dobro paše narativ prijatelj/neprijatelj, čovjek/ne_čovjek narativ koji se njeguje od nastanka virusa. Četvrti trag je… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Ajmo judi moji ozbiljno: Kada gdije i koji rat je USA idgije dobila? Oni mogu pod ruku sa Srbijom staln raatuju i stalno gube. Da nije bilo SSSR-a i evropskih oslobodilackih pokreta i partizana i u Drugom svijetskom ratu bi bili GUBITNICI, ovako se tudjim perjem kite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI