fbpx

U pozadini Covida-19 Kina ostvaruje prednost u ratu sa Sjedinjenim Državama

Snaga Kine i gospodarstva u odnosu na Ameriku

Dok se Europa i Sjedinjene Države pokušavaju nositi s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, ista bi mogla pretvoriti Kinu u svjetskog lidera, piše kolumnist Le Mondea Philippe Bernard. Nakon što je proglasio pobjedu nad epidemijom u svojoj zemlji, Peking pozitivno iskustvo i humanitarnu pomoć Zapadu koristi za promicanje nadmoći svog političkog sustava. Istovremeno se Sjedinjene Države i Kina međusobno optužuju za stvaranje novog virusa i oživljavaju retoriku Hladnog rata, napominje autor članka.

Dok je europska ekonomija u padu zbog koronavirusa, a Trump donosi kaotične odluke, Peking je proglasio pobjedu nad bolešću i vodi diplomatski rat kako bi promicao svoje metodu borbe, piše komentator Philippe Bernard na stranicama Le Monde.

„Ako je Prvi svjetski rat doprinio slabljenju Europe i uspostavljanju hegemonije Sjedinjenih Država, hoće li budući povjesničari pandemiju COVID-19 vidjeti kao događaj koji je pomogao Kini da postane svjetski lider? U jeku međunarodne krize nemoguće je točno odgovoriti na to pitanje bez stvarnih podataka o trajanju epidemije i stvarnom obimu štete, ali sama činjenica da se o tome može ozbiljno raspravljati ukazuje koliko je cijela situacija potresla planet“, nastavlja francuski novinar.

Američki povjesničar Hal Brands podsjeća da je nakon financijske krize 2008. godine gubitak prestiža i moći Amerikanaca potisnuo Kinu da izazove Sjedinjene Države. Prema njegovom mišljenju, sada SAD, zemlja koja teži svjetskoj dominaciji, potpuno nespretno rješava najveću krizu ovog stoljeća, stoga će, a koronavirus će bez sumnje gurnuti Kineze da diskreditiraju i okončaju američku dominaciju u globalnoj ekonomiji.

Možda, piše autor članka, ne treba biti duboko prožet senzacionalnom „diplomacijom zaštitnih maski “, ovom „mekom silom“ kojom Peking pokušava ublažiti sjećanja na, navodno, „svoju odgovornost za širenje virusa“.

„Avioni sa zaštitnom opremom i medicinskim osobljem poslani u Italiju, Francusku, ali i Srbiju i Liberiju, što pokušaj je kineskog režima da se zaborave oni aspekti pandemije koji dovode u pitanje tajni kult i autoritarnost Pekinga. Kina tvrdi da je pobijedila koronavirus i sada se predstavlja kao dobar Samarijanac, dok se oslabljena i destabilizirana Europa i SAD bore kako se nositi s pandemijom“, piše Philippe Bernard.

Europska unija, koja je u veljači poslala 50 tona humanitarne pomoći u Kinu, bila je očito manje uspješna u umjetnosti traženja priznanja takvih simbola “prijateljstva “, kaže Le Monde. Tko se sada sjeća da su avioni europskih država Wuhanu isporučili maske i antiseptički gel? Službeni glasnogovornik ministra vanjskih poslova rekao je da je, prema kineskoj tradiciji, potrebno zahvaliti s još većim dobrom. Tako Peking jasno pokazuje superiornost svog sustava koji je sposoban izolirati i ostaviti milijune ljudi pod nadzorom, ali i pokazati velikodušnost kao supersila, što upravo sada može učiniti.

„Međutim, to ne znači da demokracije nisu u stanju izdržati pandemiju. Južna Koreja, Hong Kong, Tajvan i Singapur pokazuju da je to moguće. Oni su spriječili širenje bolesti kombinacijom materijalnih čimbenika, odnosno provođenjem masovnih testova, izoliranjem zaraženih ljudi, nošenjem maski, kontrolama na granicama i praćenjem kretanja ljudi, a to je bilo moguće zbog kulturne karakteristike – konfucijanske poslušnosti, osjećaja poštovanja države, kolektivna samosvijesti koja ne dopušta pojedincu da se žali na štetu i masku čini znakom poštovanja prema drugima, a ne znakom nepovjerenja. Uz to, gorko iskustvo epidemije virusa SARS iz 2003. godine naučilo je zdravstvene politike tih zemalja korisne i potrebne građanske odgovore“, piše Philippe Bernard, ali dovodi u zabludu čitatelje, ili barem one koji ne poznaju dovoljno Daleki istok, pripisujući „kulturne karakteristike konfucijanske poslušnosti“ Južnoj Koreji, Hong Kongu, Tajvanu i Singapuru, a ponašanje Kineza je uvjetovan strahom i represijom „režima“, iako je Kina kolijevka upravo te „konfucijanske poslušnosti“, koja je preživjela i u spomenute dvije zemlje i kineske pokrajine, ali znatno razvodnjena uvezenim „zapadnjaštvom“.

Ipak u jednom je u pravu, a to je da se Kina nameće kao lider u humanitarnom području na globalnoj razini, šaljući pomoć svima, bez obzira na razinu bilateralnih odnosa i mogućnost „povrata uloženog truda i sredstava“. Poznao je da Kinu u ovom poslu prate Rusija i siromašna Kuba, dok se zapadne demokracije Zatvaraju u sebe, a neke čak negiraju i otimaju pomoć upućenu drugima, kao što se dogodilo u Češkoj, gdje je nestalo oko 680 000 masi i tisuću respiratora poslanih iz Kine u Italiju.

U Americi demokrati još nisu rekli zadnju riječ o potrebnoj ravnoteži između kvalitete medicinske skrbi, potpore gospodarstvu i održavanju građanskih sloboda. Upravo je usvojen Trumpov prijedlog o pružanju 2000 milijardi fiktivnih dolara pomoći gospodarstvu, što je uspjelo oživjeti čak i Dow Jones indeks, koji tone od 27 veljače i jučer se konačno „oporavio“, vrativši se u zonu od preko 20 000 bodova, završivši sjednicu s 21 224 boda. Mali predah za burzu, iako su svi svjesni da najteža bitka tek predstoji, a konačan ishod se nitko ne usuđuje prognozirati.

Za francuskog novinara je ovo idealna prilika za „kinesku propagandu“, kojoj pomažu potpuni manjak međunarodne solidarnosti u Sjedinjenim Državama i kaotične odluke Donalda Trumpa.

„Recesija američkog i europskog gospodarstva pogoršava situaciju, dok kineske tvornice nastavljaju s radom. Peking je iskoristio činjenicu da je Trumpova administracija zaokupljena krizom i nastoji zauzeti prazan prostor u Europi“, uvjeren je Philippe Bernard.

Prema njegovu mišljenju, dva mjeseca od  potpisivanja trgovinskog sporazuma, koronavirus je opet rasplamsao iskru Hladnog rata između Pekinga i Washingtona i izazvao sukob bez presedana. Nakon nedavnih obostranih  protjerivanja novinara su uslijedile međusobne optužbe na obje strane.

Glasnogovornik Pekinga je tražio objašnjenja o porijeklu virusa i isprovocirao Amerikance pitanjem nisu li, možda, američki vojnici donijeli virus u Wuhan. U odgovoru se Donald Trump okrenuo se ksenofobnoj retorici, govoreći o “kineskom virusu”, ne o “koronavirusu”. Svatko je pronašao svog žrtvenog jarca.

U ovom ratu riječi, autor članka ipak primjećuje činjenice, a one su da Kina ima prednost jer kontrolira dio opskrbnih lanaca na Zapadu, posebno prodaju lijekova. Naime, 97% antibiotika koji se prodaju u Sjedinjenim Državama se proizvode u Kini. Ipak, oštar ton Donalda Trumpa tijekom predizborne kampanje povećava njegovu popularnost među biračima.

Tako, primjećuje Bernard u članku za Le Monde, Kina se još nije službeno etablirala kao svjetski lider, ali je novi Hladni rat u pozadini koronavirusa tek počeo, a konačni ishod još ne znamo.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
134 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Joza
Gost
Joza
11 mjeseci prije

“Tko se sada sjeca da su avioni evropskih drzava isporucili Wuhanu maske i antisepticki gel ? ”
Mozda se upravo Kinezi toge sjecaju i zato sada pomazu evropskim drzavama .
Na tu pomisao nije dosao taj retardirani lik Le Monda.

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Joza

Kina je zbog koronavirusa i svega onog sto napravila, odpisana iž globalnog centra upravljanja, danas je na sastanku G20 jasno Kini to dato na znanje..a još ima toga Puno sto sú Kini natrpali a ima toga dosta.Geopoliticka igra se mjenja .Rusija,Amerika i Engleska se dogovori, Kina je odpisana, bude stvarat probleme, dobití ce rat.jasno joj danas na G20 receno

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Mile pa jasno kao dan je bilo da će da prevare kinu , dakle kao što sam i predpostavljao ,ide se na koalizini kurs s kinom..
Najsmjesnije je sto je to jedan od najstsrijih fazona iz knjige zapanih prevara…

Eh , da , za iran ostaje po planu ?

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Nikakve to prevara nije,kina dobila upozorenje dá rijesi neke stvari oko kineske mafije, nije poslusala,ide kazna

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Ne serendaj mile , kakva kineska mafija i te priče , zahebali ste kinu ..

Amigo
Gost
Amigo
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

🤣🤣🤣🤣

Amigo
Gost
Amigo
11 mjeseci prije
Reply to  Amigo

Nije mi jasno samo odakle se sad Putin pojavi na mojoj avatarki (slika sa profila))))) Ja je nisam postavio, al mi ne smeta.. cak sto vise.. drago mi je sto me neko udostojio likom koji ima jak rejting👍😁😁😁

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Xahaxa…Kinezke mafije!?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Rusija sa Amerikom i Englezkom protiv Kine…..da ti nisi nešto loše doručkovao!?

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Nisam doruckovao lose.Zasto je Rusija ušla u Italiji sá vojskom, sto mislis?Dá té cujem

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Ma gde je taj sastanak održan….molim te reci nam?

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

G20 danas bio sastanak

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Gde?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Videokonferencija g20 , svako iz svoje karantene..

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Rijetko kada tražim pptvrdu ali voleo bih videti koju napisanu reč.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Statement by President Michel and President von der Leyen after the extraordinary G20 video conference on COVID-19
Today, Thursday 26 March 2020, the President of the European Council Charles Michel and the President of the European Commission, Ursula von der Leyen participated in the extraordinary G20 Leaders’ videoconference called by Saudi Arabia that currently holds the G20 Presidency.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ima li šta o dogovorenom?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Čuće se … Valjda …

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Mislio sam nešto vezano za Milanove maštarije.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ja sam samo čekao da se mile javi s ovakvim vijestima , jasno ko dan je da če ići na sudar…

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Saudijska Arabija uskoro putuje u povijest. Taj saziv G20 je bio pokušaj mladog MBS-a da onemogući rasturanje Saudijske Arabije od strane SAD-a, Britanije i Ujedinjenih arapskih emirata, s čijom je vojskom danas vojska SAD-a održala veliku vojnu vježbu borbe u urbanim područjima. Za pretpostaviti je da će to biti urbana područja Saudijske Arabije, no vidjet ćemo. Netko je pretprošli tjedan pokušao puč u Saudijskoj Arabiji koji je privremeno spriječen.

Jadranko Cvrković
Gost
Jadranko Cvrković
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Saudi Arabija je valjda Hrvatska!

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Možda bi trebao promijeniti stil, pa za sve tražiti potvrdu. Tako bi izbjegao mnoge zablude.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

@Milanče :
G20 sastanak(samo u dvoje dozvoljeno) ?

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Milanče, a zašto je kina došla u Italiju ?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša , nije mile ništa pokvareno jeo , nazalost , ovo sad je židovsko spletkanje u punom sjaju.. 50 i kusur godina pripreme , sve će da zavrse u ovoj godini..

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Gde je tu Iran?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

@Sinisa :
U Afriki !

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Htjeli Bi vidjeti sto je Kinská mafija řádila u Italiji..Italije 300 tisuca kin koleza..pod značkou made in italija sílí prodávali falešné značně, trgovina svim i svačinu,godisnje utajili 45 milijardi eura od pořezal itd..Nemogu postaviti stranicu dá své to procitate dá vidíte kako je své to izgledalo.Conte je dobio naredjenju dá pohvata svu tu kinesku mafiju, nije napravilo,dobila italija koronavirus prvá..vojska hapsi tu svu političku mafiju

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Aha…koga nisu poslušali u Vuhanu pa dobiše COVID19?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Čuj tebe mile , pa kina čitava pravi kopije svega , bolje nego original 😃 ,

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

@Milanče :
Pa kako će Conte sam kad ih ima ka Kineza ?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Koji su tvoji izvori za ove podatke koje navodiš?

Sardelino
Gost
Sardelino
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Gdje nesta talijaska mafija I to svake vrste.
Nije valjda da su je kineske žene izbacile iz fokusa.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Nije pošteno Milanče, ljudi tek prihvatili tvoje ideje a ti odmah promenio. Ti na vrhu često menjaju strategije – valjda da zbune protivnike?
I da, stvarno šta bi sa Iranom?

Milanče
Gost
Milanče
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nísta, nije sposobání dá bude noví globální centar upravljanja, ide kompletna preformacija Irana..za 70 godina moždá dobije neku sansu

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Negiraš samog sebe?
Gde se pomjerio taj centar?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Otkaz i iranu ? Ode sve u pm !

Narandžasti krelac
Gost
Narandžasti krelac
11 mjeseci prije
Reply to  Milanče

Da li si ti normalan

Pera
Gost
Pera
11 mjeseci prije
Reply to  Joza

Pa ni ti ne znao da on nije napisao.

Zagor
Gost
Zagor
11 mjeseci prije
Reply to  Pera

Šteta što ne postoji neki meme sa Milanovim mudrostima. hahahaha.
Bio bi bolji i od Grunfa.

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije

Super, sad svi idemo sa pampersima radit a plata u jenima. I prelazimo na dobru kinesku i zdravu hranu. Zivila komunisticka partija kine. I jos cemo i pjesmice pjevat prije i poslije posla.

opet ja iz Kine
Gost
opet ja iz Kine
11 mjeseci prije

?!??????

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije

Svaka je fobija proizvod straha i predrasuda, pa i sinofobija. Normalno da su takvima potrebni pampersi, s verovatno u tome leži i logično objašnjenje manične kupovine toalet papira.

???
Gost
???
11 mjeseci prije

S obzirom da su vam svaki dan puna usta kine,irana,rusije i njihovih velikih vodja,mozete li biti ljubazni pa meni neukom objasniti,sto ce se to promjeniti na bolje u brckom ili bilo kojem mjestu bivse sfrj,u slucaju da amerika konacno bankrotira ili je putin raznese svojim raketicama,dakle sto cemo konkretno imati od toga?Ajd logicari da vas cujem.

L. R.
Admin
Famed Member
11 mjeseci prije
Reply to  ???

Poštovani ??? aka Žukov,

Pošaljite nam e-mail da vam javimo kada naši članci budu u obliku slikovnica za djecu.

Niste ništa shvatili. Ali, niste vi krivi. Svako dobro.

Redakcija

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
11 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Uf dobar!

???
Gost
???
11 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Istina,malo me losije ide ta vasa bosanska logika,hahaha,koji ste vi cirkus od portala to nije normalno.🤭
Nego,aj vi meni fino nacrtajte,za sto ce vam svaki dan minimum jedan tekst o velikom vodji putinu,imate neki fetis na malog celavog iz kremlja ili ste placeni po reklami?

L. R.
Admin
Famed Member
11 mjeseci prije
Reply to  ???

Poštovani ??? aka Žukov,

Naravno da imamo fetiš i interes. Čim ga vidimo, dođe nam nešto toplo oko srca. Em nam je uzor, em šalje “genge”. Što da radimo, kada je to jače od nas? 😁😁😁

Pošto živite u Švicarskoj gdje vlada demokracija, vi ćete to razumijeti. Diviti se nekomu nije kazneno, a ni prekršajno djelo. Jel’ tako?

I vi se divite Švicarskoj i Americi. Zar i to nije jedna vrsta fetišizma?

Nadamo se da vam je sada srce na mjestu i da možemo normalno komunicirati.

Svako dobro,

Redakcija

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  L. R.

L.R.
Postovana redacijo, gorenavedeni, je sebi uzeo za zivotno djelo, da nas sa Balkana “uci demokraciji”, po njegovim rijecima. Posto on zivi, tamo gdje vec zivi, on se srami sebe i svog porijekla. Nazalost.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Od njega se ni ne očekuje da shvati

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Kakve su šanse da administratori procijene ko koliko koristi različitih nikova.

L. R.
Admin
Famed Member
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Poštovani Siniša,

Georgij Žukov je i dalje rekorder po broju imena koje je koristio na portalu Logično. 🙂

Imamo još jednog iz Njemačke koji je vrlo uporan, ali smo ga stavili u prisilnu karantenu.

Svako dobro.

Redakcija

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Ponižavajuća je ta igra, zbilja neugodno razgovarati sa jednim čovekom multiplirane ličnosti…..nije im to u redu.
Avatari…praktikujte to i dalje, mijenjajte shodno trenutku, ideji ili čak kada bi mogli za svaki člank posebno.

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Mogo bi i za mene jedan Avatar valjda redakcijo?

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  ???

Mogul ja reci?

???
Gost
???
11 mjeseci prije

Mozes😜

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije
Reply to  ???

Dobro jutro Kolumbo, 😂😂 i ovo od redakcije je velikim dijelom, bar 99% istina. Protiv zapada i za rusiju, putina, kinu. Za sve je kriv zapad,. Nema razgovora i odma si lud ako drugacije mislis. Te uzmi tabletice, jos nisam vidio i dozivio ovde normalan razgovor a bas to i mene interesuje. Zasto nema normalnog razgovora i zasto uvjek u orestizu o rusima i Putin. Ako nadjes jedan negativan clanak o rusima castim

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  ???

Ko kaže da će Amerika bankrotorati, ko kaže da će Rusija nekoga raketirati.!?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Amerika je davno bankrotirala ,
bdp = 11% proizvodnja 86% potrošnja !

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije

Le Monde je tabloid francuskih ljevicara pro evropeista, vlasnik je khazar.
To se vise nemoze citati, toliko je glupo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Jednako su vrijedni, odnosno besmisleni, komentatori koji koriste ovo “khazar” , kako vam, se da više, de mi objasni? Protokoli sionskih mudaraca u falsifikat, bedastoće oko porijekla Židova isto. Židov Hazar, pravi lažni, kakve veze ima. Točno svi su veliki bankari i financijeri Židovi, ali nisu svi Židovi bankari, Moj je komšija Židov u ZG bio pijanac i probisvjet, a stara mu je bila dama par exellence. Da novinar baljezga, ali je nabo istinu da se uloge mjenjaju.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije

Laki,
Pred godinu dana se nije smijelo reci “deep state” a sad se moze reci da je sef Rotshild.
Nisu svi zidovi khazari, ima i semita, ima i puno normalnih. Naveo sam ime profesora iz Jafe koji je zidov anti khazar i anti sionist koji vise nece snositi sionisticka djelovanja po svijetu. O Khazariji fala bogu ima dosta informacija danas kojih nije bilo godinama. Informiraj se sam.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

Rolling Bluesman, Židovi su prije svega trgovci, šverceri, ono “prosjaci i sinovi” a jedan stari židov na pitanje tko je pravi židov je uvjek odgovarao, pravi židov je onaj koji palestincima prodaje kamenje da bacaju na židove. Mislim da je potpuno u pravu.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Tu pricas o semitima, a ja pricam o nesemitskim khazarima.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

Rolling Bluesman, to ko da pričaš o Hrvatima rimokatolicima i pravoslavcima, koja razlika, lopov je lopov. pardon, trgovac, bez obzira na versko opredelenje.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije

Laky boy

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije

Jesi li ti uopće pročitao “Protokole” ili prenosiš “mudrost ” sa Wikipedije? Hazarsko porijeklo aškenaških židova potvrđuju i sami židovi. U npr. Izraelu žive Aškenazi (porijeklom iz Rusije, Poljske, Njemačke, naših krajeva), sefardski židovi (autentično stanovništvo “svete zemlje”), etiopski židovi (posebna grana judaizma) i drugi. Istina je da nisu svi židovi “globalni zavjerenici” i crna mafija, to bi bil ipak malo pretjerano tvrditi ali je i istina da su u mnogim mutnim shemama neproporcionalno zastupljeni ljudi aškenaško-židovskog porijekla u odnosu na druge narode.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Gotovo je.
Jos traje poricanje zbog soka i neverice westofila, ali vec se vidi pobednik.
Jedan veliki aplauz za sledeceg hegemona: Narodnu Republiku Kinu.

91, 91 kapitalista udario.
21, 21 komunista pobedio 🙂

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

Kina se još nije službeno etablirala kao svjetski lider,
pa ova rečenica ovisi o stavu sigurno da amerika i još neki je ne priznaju kao lidera ali nekih več ima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

Fali joj vojna sila, a to ne može zaobić Ruse. Iako se i ne takmiče. Na zajedničkoj granici nemaju nikakve sustave obrane.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije

Korona je u velikoj mjeri uzdrmala i samu Kinu. Sjetimo se samo, da su je sve države na čelu sa Rusijom potpuno izolirale i osamile, nije bilo prometa između Kine i ostatka svijeta, nije bilo izvoza, a zbog opće karantene nije bilo ni proizvodnje i ova pomoć Italiji i Francuskoj je tek sdimbolični gest sa kojim Kina želi ublažiti kritike na njen raćun, da nije pravovremeno svijetu posredovala infiormacije o Korona virusu. Istina je, da će se svijet poslijeovog stanja sa koronom promijeniti, ali još se ne zna kako će karte biti na novo podjeljene, čija će se ekonnomija naj prije opomoći i kakva će se nova savezništva i međunarodna povezivanja ostvariti. Prerano je još davati ovakve prognoze, kao na pr. ovu, da će Kina biti novi svjetski predvodnik ili čak hegemon. Da dodam još nešto: Mnogi vjeruju, da je upravo Kina kriva za nastanak i širenje korone po svijetu i mnogi sada govore, da će Kina jednog dana u budućnosti dobiti račun za to i da će je to skupo koštati. Malo koga su oni uvjerili u onu naknadno smišljenu pripovjed, o američkim vojnicima, koji su pred kraj lanjske godine donijeli virus korone u Vuhan, kad su sudjelovali u… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Nisu oni smislili teoriju o tome da su ih Ameri zarazili. Pre njih su je lansirali Japanci i još neke zemlje, ali ne Kina!

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

Kina može biti svjetski vođa iliti hegemon, ali samo onima koji je kao takvu budu priznali. Sigurno će biti nekoliko takvih država, pa čak i u Europi još više u Aziji ili Africi, ali većina zemalja zajedno sa SAD neće nikada priznati i još manje prihvatitit takvu ulogu Kine u svijetu! Mislim, da to ne može prihvatiti niti Rusija, nego samo sudjelovanje i partnerstvo na potpuno ravnopravnim osnovama i nikaskvo podređivanje ne dolazi u obzir.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Cuj, prihvatiti…
Ako nemas ekonomsku i vojnu silu, hajde nateraj ih da te prihvate.
Kina je u usponu, Zapad u padu. Gunda se ali na kraju se postuje sila.
Ispada da je greska Kine bila izolacionizam. Nije pratila sta se desava u svetu i nije bila spremna na to. Xi kopira sada imperijaliste, ali radi to bolje.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

pa što sam ja rekao. isto to?

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Malo antagonizma može biti pokretačka snaga, ali mržnja je rak duše i uništi obje strane. Kinezi su mudar i discipliniran narod, ali i ostali pobornici zen-budizma, također. A njihova glavna misao vodilja je kako biti koristan i kako ne izgubiti obraz.
Od tuda tako munjevito priskakanje u pomoć EU, najprije Italiji, naravno, pa zatim i ostalima…I neće ta pomoć tako brzo stati, jer mudri Kinezi znaju da bi corona mogao ponovno pred njihova vrata.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

“Chan is the originating tradition of Zen Buddhism, and spread south to Vietnam as Thiền and north to Korea as Seon, and, in the 13th century, east to Japan as Japanese Zen.”
Chan < dhyana
Kinezi su u budizam dodali ideju rada.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Nisu oni dodali ništa pozitivnog, a naj više štete nanose malobrojnim katolicima u Kini, koje žele izkorjeniti. Špijuniraju ih, muče, zatvaraju u najboljoj komunističkoj maniri!

Boris
Gost
Boris
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Kao katolici se nešikaniraju u tzv demokratskoj ,katoličkoj Hrvatskoj.
Kakvi to kvazi teoretičari sline a nemaju maramice da se obriše.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Kakav Zen-budizam ili koja god religija!?* Kinesko komunističko vodstvo se odlučno bori protiv tih stvari i njihova komunistička ideologija im je jedina religija, a sve ostalo kao i gospodarstvo su samo sredstvo, da se supremacija komunističke ideologije ostvari održi i da se proširi!

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Jbg amerikanci , prodao vas Kisindzer , sad kad ste skontali , kasno je … Možda i nije , šta vam sluzi onih stotinjak baza oko Kine..

FATIH
Gost
FATIH
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

ALENE SELAM!
ZAO MI JE VOJNIKA U TI STOTINJAK BAZA OKO KINE.ZELIM IM SVAKO DOBRO I MOLIM ALLAHA DZ.S. DA HAZARI IZ OVALNOG UREDA NE NAPRAVE NESMOTREN POTEZ..

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  FATIH

Pa ne drze ih okolo da sade cvijeće Fatih brate ..Znaš gdje se puno para vrti , lako glave padaju … Nije to do mene..

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  FATIH

FATIH
Ne treba da ti ih bude zao. Nije ih nitko natjerao ili mobilizirao, pa ih doveo tamo. Svi oni imaju opipljiv interes (bilo financijski ili drugi) u sudjelovanju. Za svaku aktivnost, bilo dobru ili losu, racuni dodju na naplatu, kad-tad.

Pera
Gost
Pera
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Ne budi vraga.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Pera

Ne budim ja ništa , veliki igrači se upravo igraju ..

ode mast u propast
Gost
ode mast u propast
11 mjeseci prije
shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Sa jedne strane vidimo da Kina napreduje i rešava probleme kako god okreneš a Zapad puca po svim šavovima (ali da se ograničim na SAD). Sa druge strane mnogo toga ukazuje da Vašington ima prste u svemu što se dešava?!? Evo samo današnje vesti: ako već niste pročitajte moj komentar na tekst u kome kardinal (Vatikan) optužuje SAD da je kriv za koronavirus. Iako je to vrlo human gest ukazao sam da se u stvari radi o sukobu krugova moći. Dakle nije sve kao što izgleda. Druga vest o naftnom ratu gde smo mars i ja ukazali na suludost tvrdnje da je SA pokrenula naftni rat protiv SAD. U jednom danu u dve vesti (da ne razvijamo dalje) na JEDNOM PORTALU nalazimo razlog za osnovanu sumnju da nam se stvari prikazuju drugačije nego što u stvari jeste. Zato se ni krah američke privrede ne sme smatrati NEPLANIRANIM ni pad njihovog životnog standarda uz rast nezaposlenosti ni svi drugi problemi od epidemije pa na dalje. Za sada niko sa sigurnošću ne može tvrditi kakav je plan ako ga zaista ima. Ja verujem da ga ni Tramp ne zna niti će ga ikada saznati. Konfrontacija sa Rusijom i Kinom je izvesna ali… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

pad životnog standarda amera. a cjena nafte manja i dolar jača po meni to nije pad životnog standarda.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

@guest_391868
Da, goriva može da kupi da se vozi preko cele države ali predhodno mora da plati $1000 osiguranja, pa $1000 rente ili kredita za kuću, pa kredit za školovanje… pod uslovom da ne mora u bolnicu zbog korone ili nečega drugog – onda će da proda i kola i kuću pa u kamp prikolicu. Ako ima sreće.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

Američkom gospodarstvu je odobrena injekcija od dva bilijuna dolara (dvije tisuće milijardi) i oni će kao i uvjek dosada izmisliti nešto novo i neće ih dotući ispad proizvodnje nafte iz frackinga. Više će trpjeti države, kojima je dohodak od nafte skoro jedini izvor prihoda. Mislim, da će svi ti događaji jako pospješiti prijelaz sa nafte, na druge izvore energije i to je već izplanirano davno prije pojave korone i naftnog rata između Rusije i Saudijske Arabije. Tu Rusija pa ni Kina neće diktirati i vodiiti igru nego drugi baje, kao i uvjek do sada. Kinezi dobro kopiraju, ali očekivati od njih nešto revolucionarno je obična iluzija. Oni čekaju, da se pojavi nešto novo i nadaju se, da će to opet kao i prije pokrasti i izkopirati, ali svi su ih već pročitali i neće moći tako, kako su se naučili!

Bezuhov
Gost
Bezuhov
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Nije mi jasno gde vidis preimucstvo americkog gospodarstva. U autoindustriji ne umiju napraviti dobar auto , u kosmosu ne mogu poleteti bez ruskih motora, avioindustrija im je u slobodnom padu, a njihovu GMO soju, strateski izvozni artikl, niko ne zeli kupiti isto kao ni njihove drzavne obveznice. Jedino u IT sektoru se nekako drze i naravno u vojnoj industriji koja verojatno ne bi mogla prodati ni komad da nisu NATO i uobicajeni instrumenti prinude. Inekcija od 2 bilijuna dolara samo je odlozila pad berzanskih indeksa do konacnog kolapsa koji se cini neizbjeznim.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Financijski gubitak Vatikana u Latinskoj Americi je pozadina napada Vatikana na USA, jer u Južnoj Americi ljudi iz katoličke religije masovno prelaze u protestantsku religiju. Imate dokumentarce o tome, pa Brazil je za Vatikan izgubljen. Ljude najviše boli kad ih opališ po džepu. Znaš i sam kako u Srbiji kažu:” Para vrta gde burgija neće”. Shumy, očito si smetnio s uma i kontakte Vatikana s Putinom!

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Postoji mogućnost da je mladi MBS pokrenuo naftni rat protiv Amerikanaca jer je doznao da SAD, UK i UAE planiraju raskantati Saudijsku Arabiju u 5 ili 6 državica, kao SFRJ, u sklopu NATO-MO incijative. Treba malo pričekati i vidjeti

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije

Idemo još malo sa teorijama zavere, koje se mogu lako pokazati kao zavera u praksi… Elita je veoma pametna, da nije ne bi vladala i poticala kontrolisani haos hiljadama godina. Ona do u tančine zna sve podatke o svakoj zemlji, njenom mentalitetu, mogućnostima… Elita je odabrala Kinu i njen grad Vuhan kao mesto odakle je pandemija krenula. To nije nikakva velika mudrost zaključiti da će Kina biti prilično organizovana u suzbijanju virusa, a to je tako predvidjeno i u simulaciji pandemije koju su prošle godine imali. A moglo se pretpostaviti da će u Evropi nastati prilično problema. Kao i u Americi. I to ne samo sa zdravstvom u vezi virusa već i sa ekonomijom, sa gradjanskom psihozom u vezi epidemije. Centar moći se seli na Istok, u Kinu, zapad je došao do svoje krize koja je i ekonomska i moralna i svaka druga i gde će propadanje dominacije zapada biti vrlo bolno po isti. Ako je elita odabrala Kinu kao svoj sledeći centar onda je našla pravu sredinu gde može da uspostavi sistem potpune kontrole stanovništva. U svakom slučaju elita i dalje vlada i vladaće. Izgleda da je čovečanstvo nemoćno pred elitom. I jeste nemoćno. Pohod elite se nastavlja. Ovo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Usvojio si Milančetove ideje Dejane. Milačnče mi nije odgovorio na pitanje – da li ti možeš: ako KP Kine ima apsolutnu kontrolu u državi zašto bi dozvolila, odnosno zašto bi je predala nekom drugom (ako govorimo o preseljenju centra moći znači da “elita” sa Zapada formira strukture moći pomoću kojih vlada u Kini)? To bi u najboljem slučaju značilo da KP Kine počne da radi za “elitu”?!?

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ispada da se i sve odvija tačno kako je Mile pisao !
A sta ti misliš šumadimac sta su se sve dogovorili kisindzer i kina , tada kad je isti ” otkljucao ” kinu… Misliš da je samo tako poklon donio bez da se još nešto nije dogovorio s glavešinama u KP Kine..

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Mislim Alene da se jasno vidi ko je šta dobio. Rekao bih da je Kina “prisvojila” i ponešto što Zadad nije nameravao da da ali 40 godina je dug period.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Tačno tako , puno više nego su i smjeli
da prisvoje , kina računa na rusiju , kao saveznika , zaštitu , no znaju li rusi sta je kisindzer dogovirio s kinom , nije isti bezveze išao hodati po kremlju..
Sad ćeš vidjeti sta je sapunjane stepenica..

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Nisam baš ni čitao milančetove postove tako da nisam onda ni mogao da usvojim njegove ideje. Zatim, vrlo bitno, ničije ideje ne usvajam a tek ne nekog Milanceta komentatora sa portala logično, već se trudim da razvijem pronicljivost, razboritost, svesnost i da sam donesem valjane zaključke i odluke. Imam prilično znanje, a i odredjena lična iskustva, ali što više saznajem uvidjam koliko malo znam. Bliska mi je ona Sokratova izreka – Ja znam da ništa ne znam. Ali bar znam čemu težim – a to je povezivanje sa svojim bićem i živeti iz stanja tog bića. To je primarna stvar ali i najveličanstvenija stvar koju se trudim da postignem, a retki pojedinci u istoriji su postigli takav cilj. A to je i smisao života. U vezi tvog pitanja, ja mogu samo da ti dam neko svoje vidjenje a da li je tako vrem,e će pokazati. To moje vidjenje može da ti deluje logično a može i da ti bude neprihvatljivo, to zavisi od tvojih filtera, tvoje percepcije kojom gledaš na svet. Ovo je vrlo sebičan svet. Pisao sam već da mislim da Tramp i Putin i Si su samo igrači u predstavi a elita povlači konce. Piramidalni lanac ustrojstva… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Izvini Dejane što sam tre naveo da pišeš ovoliki komentar. Ja nisam na nivou razmišljanja o anorganskim bićima, sve što vidim savršeno se uklapa u ovozemaljsko tako da dalje od toga nemam potrebe da idem.

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
kako god, ali znaj da ako ne želiš da prihvatiš postojanje anorganskih bića sebe ograničavaš na jednu usku sliku, a samo cela slika donosi istinu.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

To oni od bezdimne vatre , a dejane ?

wefrviewrivqewrgfrqewfrgqerf
Gost
wefrviewrivqewrgfrqewfrgqerf
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Ni nakon ove prestave kojoj se SVI na planetu povinuju nekima nije jasno da je gore na vrhu stvor. Hehehe, dobra fotka Nosferatuova.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

KP Kine nikada neće iz svojih ruku ispustiti moć! Šta je s Vama? Jeste na buniki?!?
Koliko je ono milijuna kineskih studenata odškolovano u USA?!?
Zamisli koji su oni znanstveni potencijal sada u Kini?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ne znači, ali znači da je KP Kine procijenila da bi joj trenutna alijansa sa globalističkim mafijom donijela koristi i mogućnost neograničene ekspanzije. To jeste ugovor s vragom ali do sada su ga mnogi potpisivali. Predlažem, da istražite utjecaj i prisutnost familije Rockefeller u Kini od početka 20,. stoljeća do danas. Mnogi će se iznenaditi.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Izgleda da kina itekako ima duboku drzavu sa tim da su ameri i rusi i englezi pocistili svoje dvoriste i evropu dezintifikuju upravo a kinezi nisu pa su iz tog razloga otpisani. Moguce je da su ovi iz evroupe amerike i rusije pobjegli u kinu i napravili neki dil.Ja ne mogu skontati nista drugo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Mogu kao centar odabrati samo Hong Kong, kontinentalnu Kinu nikako. Previše državne regulative, a KP tamo neće skoro s vlasti. Tamo “dinastije” padaju svakih 1000 godina, a KP Kine se u svakom smislu etablirala kao dinastija. Tako da one prosvjede u Hong Kongu, prema ovoj teoriji, možeš promatrati kao potragu za novim životnim prostorom. Autonomni su u svakom smislu, a formalno su dio Kine i vojno ih brani Peking, za te elite idealno,Ali prvo trebaju oteti HK. A čini se da to neće ići.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dok nema dokaza je teorija da je Corona namerna samo teorija.
Ali resava mnoge procese koje su krenuli ali su zapeli. Posle ovoga ce ici.
A i hardcore kapitalisticki analiticari su dosli do zakljucka da je zapad gotov vec pre dve decenije i predlozili preseljenje kapitala na istok.
Zapravo, ne predlozili, vec konstatovali da je to jedino sta preostaje.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Nije problem da se preseli kapital i na mars , ako ti i dalje ostaješ vlasnik kapitala , i taj prenos kapitala je zapoceo prije 50 godina , no sad smo u situaciji kad zapadna elita ostaje bez kapitala a i ono sto su prenjeli na istok je već otkupljeno po snizenim cijenama..
Sad se zatrpavaju papirnim novcem , dok ekonomija staje , burze padaju , rusi drze naftu niskom..
Upravo se ubija i zadnji simbol zapada , dolar !
Nemojte me pogrešno shvatiti ali zapad će biti jako besan , baš jako besan .

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Kiana je odabrana kao obrazac za ostale (kamere na svakom cosku , sve se zna 1984 u punom jeku tamo) kojim putem da krenu nakon ove ‘virusne krize’

Tink
Gost
Tink
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Tako je Bosanac, Kina je model za novo kontrolisano drustvo. Nisu mogli bolji teren naci milijardu i po poslusnih

Tink
Gost
Tink
11 mjeseci prije
Reply to  Tink

Jedino se nadati da novi gonici robova nece bii nemilosrdni kao doskorasnji bar neko vreme

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Primjedba na pravom putu.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

elita ta elita?trenutno njen centar gdje obitavaju i žive i vladaju je vjerojatno amerika ali su vjerojatno preselili iz engleske kolonijalne .prije toga neznam možda iz osmanlijskog carstva pa rima pa bizanta pa grčke pa egipta pa mezopotamije. u kini su več možda bili i sad se vračaju.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

znači elita bira gdje će biti njihova baza vjerojatno u najmočnijim i najsigurnijim carstvima .
ako se poslije ovog pokaže kina kao takva ,elita seli tamo.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

Ne seli , kinezi su opelješili elitu , tj kapital koji su imali u kini..
Sssvim legalno da ne bi ko šta pogrešno razumio..

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

možda su im kinezi sad rekli. oprostite nismo ništa loše mislili.ispravit ćer mo grešku.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan
Otkud ti to za 12 lanaca?
Ima ohoho mjesta i na ova dva. + ono što prvo ide epigenetički?

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Šta pitaš Lucija? Da li prvi put čuješ da čovek sada ima 2 dnk lanca a da ih je izvorno imao 12?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Arogancija sile je psihološka potreba brojčano velikih nacija da dokazuju da su veće, bolje ili jače od drugih nacija. Dolazi i do mišljenja da je sila vrhovni dokaz superiornosti, da kad nacija pokaže da ima jaču vojsku, ona takođe dokazuje da ima i bolji narod, bolje ustanove, bolje principe i, uopće, bolju civilizaciju. Da se američki nacionalizam, osobito poslije Drugog svjetskog rata, u praksi poistovjećivao sa dominacijom, agresijom, nametanjem, arogancijom.
Tome bi mogao doći kraj ako Amerika preuzme tako brojne obveze po svijetu koje bi prevazišle čak i njene velike mogućnosti. U prošlosti, druge su velike nacije također isuviše htjele, pretjeranim širenjem svojih napora, dostigavši ovu kritičnu točku, slabile su i padale.
U knjizi ”Arogancija sile” William Fulbright.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Malo je ovaj Francuz papak, ali uz žalost priznaje činjenice

tino
Gost
tino
11 mjeseci prije

Sad: masovna tužba protiv Googlea, Facebooka, Obame, Bidensa, Clintona, Gatesa i mnogih drugih pred američkim Saveznim vrhovnim sudom zbog ugrožavanja svačijeg života umjetnom inteligencijom

ps.ovo je najnoviji podnaslov jednog bloggera de. sad jeli istinito..?
tu je spisak od 55 velikih i najmocniji osoba i firmi.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  tino

Tino
AI je dosada npr napravila model širenja corone jednostavnim algoritmima i koristili su je za predviđanje mutacija virusa.
Niš’ čudno.

Mirko
Gost
Mirko
11 mjeseci prije

Normalno da ostvaruje prednost, jer su ovo sa virusom i uradili sami…greskom ili ne

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
11 mjeseci prije

Za sada, čini se, male su dvojbe da će Europa postati manje više beznačajna u ekonmskom i političkom pogledu. Za SAD to je još pitanje, postoji ozbiljna mogućnost da neće. Kinu će globalna mafija sasvim sigurno postavit (ili pokušati) na pijedestal svijeta, kao novog hegemona. Ovo najavljuju od cca 2004. i aktivno provode putem pete kolone u SAD-u.
No, to se nas netiče toliko. Mene zanima Hrvatska i najbliže susjedstvo i ako se nastavimo držati Nijemaca, Francuza i EU a ne gledati svoja posla, prognoze se ne čine bajne. Države čija se ekonomija uvelike temelji na turizmu je izrazito osjetljiva na bilo kakve globalne poremećaje, prirodne ili namjerno izazvane, poput ove korona priče.

Bozon
Gost
Bozon
11 mjeseci prije

Samo jedno upustvo za sve u svakodnevnoj komunikaciji. Jedan dio svjeta, posebno iz USA, bi da otpuži Kinu za zarazu Covid19-om, čak se pominju odštete. Pa ako naiđete na te koji to govore, onda im spomenite da bi onda USA mogla da plaća za sve smrti i svu štetu nastalu od AIDS-a. Neverovatan bezobrazluk koji mora da se sječe u korjenu.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije
Reply to  Bozon

i meni bi trebali svi da plate odštetu kad god me nešto zabolilo ili me neko krivo pogledao. to bi bilo smatram sasvim pošteno prema meni.

Milojko
Gost
Milojko
11 mjeseci prije

Kina pobjeđuje 2030 definitivno a SAD ulazi u građanski rat.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Učenik je prehebao učitelja.

Farree
Gost
Farree
11 mjeseci prije

Evo moja teorija, bazirana isključivo na novinarskim događanjima I “vijestima” sa “društvenih mreža”. Ameri su donijeli virus u Wuhan. Na ovo upućuje izbijanje epidemije 2 sedmice nakon igara i malo reći čudan sastav američke delegacije na tim igrama koja je osvojila 35 mjesto na listi zemalja sa osvojenim medaljama (iz ovoga slijedi da su prisutni Ameri imali drugačije prioritete tamo). Drugi trag je eksplozija videa koja pokazuju Kineze (azijate) koji jedu sve i svašta. Nakon 2 dana svaki penzioner u Evropi i Americi je upoznao šta Kinezi jedu (iako to Kinez jedu dasetlječima) i kako su oni zapravo “ne-ljudi” (te ih nije šteta tamanitti). Treči trag bi mogao biti Interview američkog generala Hodgesa dat nekoliko mjesaci prije virusa za ZDF i u kojem on nagovještava neminovnost rata sa Kinom u sljedećih 3-5 godina (ovdje jako dobro paše narativ prijatelj/neprijatelj, čovjek/ne_čovjek narativ koji se njeguje od nastanka virusa. Četvrti trag je da Virus nije “napravljen” da ubija nego da širi paniku. Nada je bila da “će se Kinezi “napokon” dignuti protiv režima koji nije u stanju da ih zaštiti” i da će se stvoriti nemiri poput onih u Hong Kongu. Peti trag je sam Wuhan, koji je odabran jer je središte… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Ajmo judi moji ozbiljno: Kada gdije i koji rat je USA idgije dobila? Oni mogu pod ruku sa Srbijom staln raatuju i stalno gube. Da nije bilo SSSR-a i evropskih oslobodilackih pokreta i partizana i u Drugom svijetskom ratu bi bili GUBITNICI, ovako se tudjim perjem kite.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik