U usijani Baltik ulazi i Kina – Jesmo li na rubu Trećeg svjetskog rata?

Kineski razarač Changsha
30 komentara

Zamislite što bi se dogodilo da zrakoplov američkog ministra obrane, Jamesa Mattisa, na letu iz Kalifornije prema Aljasci nad Pacifikom presretne zrakoplov kubanskog ratnog zrakoplovstva ruske proizvodnje? Vijest danima ne bi silazila s naslovnica svih medija i ovakvo presretanje bi izazvalo val osuda među političarima zemalja NATO pakta.

No, na drugoj strani se u istim okolnostima nije dogodilo ništa, kada je 21. lipnja zrakoplov ruskog ministra obrane, generala Sergeja Šojgua, na letu iz Moskve u rusku enklavu Kalinjingrad u posebnom koridoru nad Baltičkim morem presreo američki F-16 poljskog ratnog zrakoplovstva, koji se toliko opasno približio da se morao udaljiti samo nakon intervencije ruskog Su-27.

Jeste li čuli išta posebno o ovom incidentu ili da je bio tema središnjih informativnih emisija? Naravno da ne. No, da su hipotetski kubanski piloti na isti način ugrozili let američkog ministra, možda bi im zrakoplov bio oboren, a ako ne, onda bi i danas incident bio tema medija i političkog establishmenta.

Naravno da se radilo o planiranoj provokaciji i presretanje je bilo dio strategije NATO pakta s ciljem povećanja napetosti između Europe i Rusije, koja se u međuvremenu priprema za zajedničke vježbe na Baltiku ništa manje nego s Kinom.

Ratne igre se nastavljaju i s prijetnjama Trumpa da će žestoko odgovoriti na svaki budući kemijski napad u Siriji, iako se zna da ih nije počinio Assad, nego NATO “pobunjenici” koji su koristili bojne otrove protiv civila. Doduše, od Trumpove prijetnje su se “dogodila dva kemijska napada” u Jobbaru, Istočnoj Gouti, ali tamo djeluju najmanje tri velike islamističke frakcije, a ova koja je inscenirala kemijski napad očigledno nije na spisku američki saveznika.

Jesmo li smo na rubu Trećeg svjetskog rata, kako upozoravaju brojni analitičari? Situacija je opasna, iako je prema drugima situacija geopolitičke napetosti ogromna farsa s ciljem da simetrično ojača američko i rusko vodstvo u svijetu, te da opravda novu utrku u naoružanju.

U međuvremenu, kalendar vojnih aktivnosti je impresivan. Od 1. do 16. lipnja je u Baltičkom moru, u blizini ruskog teritorija, uz službeno opravdanje za obranu regiju od “ruske prijetnje“, održana vježba NATO pakta “BALTOPS“. U vježbama je sudjelovalo više od 50 brodova i 50 zrakoplova američke vojske, oružanih snaga Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Poljske i drugih zemalja, uključujući Švedsku i Finsku, koje nisu članovi, ali su partneri Sjevernoatlantskog saveza.

Potom su od 12. do 23. lipnja održane vježbe “Iron Wolf” u Litvi, koje su po prvi put zajedno provodile dvije isturene ojačane borbene skupine NATO pakta, jedna u Litvi pod njemačkom komandom, koju čine i belgijski, nizozemski i norveški, vojnici, a od 2018. godine i francuski, hrvatski i češki, te druga iz Poljske pod britanskim zapovjedništvom uz sudjelovanje rumunjskih vojnika.

Tenkovi Abrams 3. američke oklopne brigade, koji su se preselili u Poljsku u siječnju, došli su u Litvu kroz prolaz Suwałki, dio teritorija duljine sto kilometara između Kalinjingrada i Bjelorusije. Prošavši ovo područje, američka oklopna brigada se pridružila tenkovima Leopard njemačke 122. mehanizirane bojne.

Prolaz Suwałki je perfektan u slučaju da ruski tenkovi odluče izvršiti invaziju na Europu, upozorava NATO, koristeći se retorikom iz vremena Hladnog rata.

Zbog ove opasnosti su u punoj borbenoj gotovosti i druge dvije isturene ojačane borbene skupine, jedna u Latviji pod kanadskim zapovjedništvom, koju popunjavaju talijanski, španjolski, poljski, slovenski i albanski vojnici, a druga u Estoniji pod britanskim zapovjedništvom i francuskim trupama, a od 2018. im se pridružuju Danci.

“Ako bude potrebno, naše snage su spremne i pozicionirane kako bi se suprotstavile ruskoj agresiji”, uvjerava general Curtis Scaparrotti, čelnik Američkog zapovjedništva u Europi, istovremeno i glavni zapovjednik savezničkih snaga na Starom kontinentu.

Nisu se mobilizirale samo takozvane  isturene ojačane borbene skupine NATO pakta, osmišljene da brane Baltik i Poljsku i uspore “rusku agresiju” dok ne stigne pomoć i odgovor glavnine snaga.

Od 12. do 29. lipnja se u sjedištu NATO snaga u Poljskoj održala vježba “Coalition Warrior, a svrha joj je bila “isprobati najnaprednije tehnologije kako bi NATO postigao najveću spremnost i interoperabilnost, posebice u sukobu s Rusijom”.

Na ovim vježbama je sudjelovalo više od 1000 znanstvenika i inženjera iz 26 zemalja, uključujući i one iz NATO centra za pomorska istraživanja i eksperimentiranja sa sjedištem u Italiji.

Naravno, Moskva ne sjedi i ne prati ravnodušno ove aktivnosti.

Uoči posjete američkog predsjednika Trumpa Poljskoj je Rusija je najavila da će nakon njegovog odlaska na Baltičkom moru održati veliku zajedničku pomorsku vježbu s Kinom.

Newsweek piše kako su pomorske vježbe ruske i kineske vojske u Baltičkom moru najznačajniji znak vojne suradnje između dviju velikih sila koje su se usuglasile da će djelovati zajedno u sukobu Moskve i NATO pakta.

Ruski veleposlanik u Kini Andrej Denisov je rekao kako su zajedničke vježbe ruske i kineske vojske bile jedinstvene, posebice u sve više militariziranoj baltičkoj regiji, ali je zanijekao da su vježbe “znak straha od suparničke sile“.

“Postoji neka novost, ali nisam čuo da netko izražava veliku zabrinutost zbog takozvane “prijetnje”. Baltičke države ponavljaju svoje uobičajene spletke, a istovremeno zdravo za gotovo uzimaju činjenicu da NATO na njihov teritorij raspoređuje velike snage”, izjavio je Denisov novinarima i dodao “kako se uplašiti mogu samo oni koji su skloni plašiti se”.

Na zajedničke pomorske vježbe je Kina poslala flotu na čelu s raketnim razaračem “Changsha“, višenamjenskom fregatom “Yuncheng” s helikopterima na brodu i brojnim marincima raspoređenim u St. Petersburgu i Kalinjingradu, izvijestila je agencija Xinhua. Nekoliko dana kasnije su se Baltičkim morem američki špijunski i ruski borbeni zrakoplovi navodno približili na samo pet metara jedan od drugog. Nakon incidenta su obje zemlje okrivile suprotnu stranu.

U ovim okolnostima kome vjerovati? Optimistima, koji tvrde da su ratne igre dio dogovorene strategije, jer služe jedinima i drugima, ili onima koji, posebno nakon uključenja Kine u “ratne igre” na Baltiku, ne isključuju najcrnji scenarij? Na ovo je pitanje teško dati odgovor, ali je sigurno da u ovom trokutu sila koja istovremeno igra protiv druge dvije nikako ne može biti pobjednik.

FOTO – Baltičko more i “Prolaz Suwałki”, uski koridor koji povezuje Kalinjingrad s ostatkom Ruske Federacije

Prolaz Suwalki

BaltikTreći svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Opasno se koketira sa tim ratnim igrama. Ako se tako nastavi, prije ili poslije će doći do ozbiljne eskalacije. Nema nikoga tko bi smirio tenzije, osim Putina koji odgađa neizbježno, ako se ovako nastavi. Ima neka tamna sila koja bi htjela da do toga dođe. Ne vidiš ih, koda su izvan našeg dosega, ali ih možeš osjetiti kroz njihova djelovanja, kao neku jezu nad našim životima.

Poker face
6 godine prije

I call it – a bluff!

igi
6 godine prije

Američka playstation war game s ciljem stvaranja neprijatelja kao izravan razlog daljnjeg postojanja NATO pakta i s time podrška vojno industrijskom kompleksu USA…moram primjetiti da uskoro sljedi rat ali onaj ekonomski između njemačke i amerike koji će razdjeliti europu napola a u konačnici možda kažem možda otrgnuti germane iz kanđža anglosaksonaca.

dalmata
6 godine prije

Psihologija seoskog siledije,tako funki+cioniraju zakrzljala vrsta ostataka mozga koju ima USrA,NATO,EU oni su jaki kad su protiv glorukog stanovnistva.Rusi im moraju,prvom provokacijom potopit brodove i oborit avione idat ultimatum od 2,5 sati da nestanu sa Ruskih granica,a njihovim NATO slugama dostavit satnicu kad ce pocet ravnat NATO glavne gradove ako jos budu jili govna.Ocete se kladid da bi cviili ko pantagane(stakori) a NATO bi nesta istog dana

ludiagresivan
6 godine prije

Treci svjetski rat vec odavno traje. Kao sto je drugi bio drugaciji od prvog, tako ce se i treci spoznati kao treci tek kad zavrsi.

opet ja
6 godine prije

Ništa se ne brinite jer ako se zapuca NATO se raspada, a njihova vojska će pobeći…ako bude mogla. Jednog Engleza sam na WAFF pitao šta misli o njegovom angažmanu negde u istočnoj Evropi kada krene ruska artiljerijska priprema ili bombardovanje, da li će da brani istočno krilo NATO? Naravno da nije imao šta da kaže, valjda se setio da to više nije Battlefield 3/4 ili kakva druga igrica. Da li čelnici NATO stvarno misle da će prosečni Englez, Nemac, Danac ili Francuz da ratuje za tamo neku Poljsku, Ukrajinu ili Latviju npr?? Španci, Italijani, Portugalci i Grci neće ni poslati trupe. U ostalom V. Britanija ima samo 240 Challenger 2 tenka, Nemačka nekih 600 Leo 2, Francuska oko 400 Leclerk. Jedino Poljska ima oko 1000 od kojih je većina modifikacija T-72. Brzo bi Rusi sažvakali sve do Kopenhagena i Lamanša.

Željko
6 godine prije

Admin pogrešno je ovo:”Baltičko more i “Prolaz Suwałki”, uski koridor koji povezuje Kalinjingrad s ostatkom Ruske Federacije” jer Suwalki je dio Poljske koji se nalazi između Bjelorusije i Kalinjingradske oblasti!!

Gogi
6 godine prije

Sutra ili malo sutra počinje 3 svjetski rat. ..i tako već godinama

Slagerpjevac
6 godine prije

Dali bi oni cijeli Baltik ako bi to Rusiju stavilo u željeznu zavjesu. Oni jedva čekaju da
Rusi napadnu i daju im opravdanje za politički militarizam vojne industrije.

Bezimeni
6 godine prije

Tog trenutka kad ameri shvate da nemogu parirati Rusiji i Kini i pokusaju da izadju iz svega toga, onda pocinje igranka i da ponovim opet, dobro ce popiti batina za sva sranja sto su napravili po principu vrati koko sto si pozobala.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Jenki vise nisu sto su bili. Rusi i Kinezi grabe i kupuju izgubljeno vreme u naoruzanju. Vojska im je sa naoruzanjem dovoljno pripremljena da udare zestoko po Jenkijima i nanesu ozbiljne gubitke. I tu je kraj price, a ne treba zaboraviti putinovu cuvenu- rat se nece voditi ovaj put na granicama Rusije.
U ovome vijeku ce se pitati puno toga Rusija i Kina.
A vec je pocelo u Siriji sa Putinovom sprd–om da Jenki nece nista odlucivati ove ture u Siriji.
Jos ostaju pripremle satelita za topovsko meso, dali ce igrati do kraja. Njemci bez gasa Ruskog su osudjeni na totalnu propast ekonomsku kao i dosta zemalja iz EU. Sijetimo se samo u miru pre neku godinu kad je Putin zavrno slavinu koliko je bilo cmizdrenja i suza radi Ukrajinaca.
Kome treba onda rat ?

laki
6 godine prije

Kud srice da jesmo, ovako dalje ne ide.

Osoba C
6 godine prije

Sreća da Jen Psaki nije onoga puta poslala 6. flotu pred obale Bjelorusije.
Da je, e onda bi kugla zemaljska bila u gabuli.

Ivan1
6 godine prije

Za agresora se podrazumjeva da krši zakon uz podršku ratnih huškača.

Matija Vlačić
6 godine prije

misliš, kanadski avion francuske proizvodnje da ga je presreo prema Aljaski..
I jedni i drugi i treči nas zahebavaju, da bi lakše vladali. Možda i odluče odigrati kakav otvoreni rat sa tuđim životima, ali na nama je da to spriječimo… Navode nas da priželjkujemo rat.. Ali ništa se po nas pozitivno neće odviti, ako pustimo Njima da odvijaju

Alen
6 godine prije

Pravi rat ce poceti u siriji nakon oslobadjanja sirije.. Sve ovo sada je sarada u rangu milanovih globalista…

stefano
6 godine prije

Sve ide svojim tokom i sada sam sigurniji nego prije mjesec dana kada sam tvrdio da je mogučnost svj, rat svedeno na promile.Samo mi recite protiv koga če to rusi i kinezi ratovati,

Zvrk
6 godine prije

Ovakve senzacije čitam čitavu deceniju. Direktnog rata biti neće. Posredničkih ratova biti hoće.

miki
6 godine prije

jao kako beogradske lole znaju sve,,, pa bolje vam je brinite se o sebi a ne pisat ovakve psihopatske tekstove….

ĐURO ĐURAČIĆ ČOBAN
6 godine prije

Vojna zanimanja ,se ne mogu drugačije provjeravati nego ovim vježbama.Kada jedan obični čovjek uzme parametre ,u oružju tada se pita ČEMU ,SVE TO AKO BUDEM NAPADNUT I ZNAM DA SAM SLABIJI SAMO STISNEM ONO DUGME ZA KRAJ SVIJETA I NEKA ONI DRUGI UŽIVAJU U POBJEDI.Nije to cilj,nego miran život oficira koji povremeno gledaju kako jadni vojnici nižeg ranga MARŠIRAJU.Mi ostali građani zaplašeni izdvajamo našu muku u vidu novca u državnu vreču i sve to odobravamo.SMAK SVIJETA ZA MENE NASTAJE SMRČU ,KADA NIJE VAŽNO.

Gusti
6 godine prije

Jos nismo! Ali je blizu ponor i neizvjesni ishod ! Sve je moguce! Ne mogu se smiriti velesile! Mi smo sitna riba,a mocnici nama vladaju!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI