Učinak sankcija EU na Moskvu je ”manji od nule”

Sankcije Rusiji
65 komentara

Sankcije EU Rusiji zbog ukrajinskog sukoba bile su potpuni neuspjeh, izjavio je u ponedjeljak belgijski poslanik Gi Verhofstadt. Dodao je da EU samo “nagrađuje” Rusiju povećanjem uvoza iz te zemlje.

Pišući na Tviteru, Verhofstadt, koji je bio belgijski premijer od 1999. do 2008. godine i član Evropskog parlamenta od 2009., tvrdi da je efekat devet sankcija EU na Moskvu „manji od nule“.

Bivši premijer je rekao da su pokušaji bloka da kazni Rusiju dali suprotan rezultat. “Nagrađujemo Rusiju za njen rat protiv nas!”

Verhofstadt je također objavio grafikon pod naslovom ”Još uvijek punim Putinovu blagajnu”, koji prikazuje trgovinu između Rusije i EU od februara do augusta 2022. Grafik, koji citira podatke Eurostata, pokazuje da većina zemalja članica EU, uključujući Njemačku, Francusku, Italiju i Poljsku, značajno povećan uvoz iz Rusije. Ukupno je samo sedam članica EU kupilo manje od zemlje.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, EU je uvela sankcije bez presedana Moskvi, ciljajući čitave sektore privrede. U decembru je blok, zajedno sa zemljama G7 i Australijom, uveo gornju granicu cijene ruske morske nafte, postavljenu na 60 dolara po barelu. Kao odgovor, prošle sedmice je predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret o zabrani isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije u zemlje koje primjenjuju ova ograničenja.

Sankcije Rusiji pogoršale su energetsku krizu u bloku, uzrokujući porast cijena goriva i troškova života. To je izazvalo proteste protiv politike sankcija u nekoliko zemalja EU. U decembru su u Parizu održane demonstracije koje je organizovala desničarska partija Patriota protiv stava vlade o članstvu Rusije i Francuske u NATO-u.

U svom novogodišnjem obraćanju, Putin je tvrdio da Zapadni „potpuni sankcioni rat“ protiv Moskve u velikoj mjeri nije uspio da potkopa rusku ekonomiju.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 godina prije

Rusija je izgubila samim time što je bila primorana krenuti u rat. O Europi, a pogotovo Ukrajini ne treba trošiti riječi.

Max
1 godina prije

Bili su spremni.

goran
1 godina prije

to su naši eu političari sa amerima i rusima dogovorili kako da sjebu nas narod

Jure
1 godina prije

Sanctions out of hell…… 😂 LOL

Tone
1 godina prije

“SAD-e i njihovi saveznici, koji masovno napadaju Rusiju, zaboravili su da imaju posla s posebnom zemljom. Nemoguće ju je pobijediti”, izjava kineskih analitičara s portala Sohu.

Dawor
1 godina prije

Ali zato učinak Himarsa ….
💥💥💥💥💥💥

Olive
1 godina prije

Novinar Gonzalo Lira je bio baniran na Twitter. Prije jedan dan on je pronasao da su ga deblokirali i na youtube se raduje kao malo dijete.

Noppo
1 godina prije

Rusi so se spremili na to. Na rat i sankcije. I mislim da če moči da izdrže.

tihobl
1 godina prije

Znate li sta sam cuo na vijestima – da je u Hrvatskoj sve pojeftinilo 4-5 puta od kako je usla u Sengen.

To pricaju na vijestima, a ja nesto razmisljam – zapad je pogrijesio sto je Rusiji uveo sankcije. Trebali su Rusiju primiti u sengen i eurozonu. Od toga se Rusija nikad nebi oporavila.

Karma
1 godina prije

Eu pijanaaaa plavusa

Red Dog
1 godina prije

Citao sam analizu jednog singapurskog generala.
Covek voli USA i daje joj savete sta da ne radi da ne bi propala. Uglavnom, da prihvati multipolarni svet, jer sadasnjm otporom tera sve od sebe i uzrokuje svoj pad.
Narocito se cudi Evropi. USA iskoristava i slabi i Evropu, kao i sve ostale. Rusija i Kina joj zele pomoci da sa osamostali, ne zato sto je vole, vec zato sto multipolarnost pretpostavlja vise polova. Dok Evropa baca drvlje i kamenje vise nego USA za racun USA i uglavnom povreduje sebe pri tome.
Nece samostalnost. Smatraju da moraju uraditi NESTO, makar bilo glupo, da bi pokazali gazdi USA da su lojalni, jer se boje panicno da ce ih napustiti gazda.

Lucija, prva
1 godina prije

Sada se pojavljuju “novi momenti” u tisku tj masmedijima.

Oni prosvjednici nekidan u Kelnu, a koji su tražili obnovu odnosa s Rusijom, su sada optuženi da su ih – organizirali KGB špijuni !!!
Više ne krive desničare, antivaxere itd.

Dawor
1 godina prije

….ali zato učinak Javelina i Himarsa ….

Walter
1 godina prije

Ameri su EU “pametnjakoviće” povukli ne samo za nos nego i za još nešto, ali ravno u provaliju.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj 69-godišnji umirovljenik još misli da su europske sankcije sankcije Rusiji, a ne sankcije samima sebi.

Možda shvati vremenom, ipak je to čovjek u godinama, čitav radni vijek indoktriniran europskim zajedništvom, bla bla bla.

Ali od europske sise se nije odvojio, radi u Zavodu za istraživanje ruda u gubljenje vreme.., ups, predsjednik je radne grupe “Conference on the Future for Europe”.

Inače je još od svibnja 2015. na ruskoj crnoj listi zabrane ulaska u tu zemlju.

Ima tih briselskih klonova svugdje po Europi 😁

tihobl
1 godina prije

Столтенберг: Бићемо у трајном сукобу са Русијом
Медведев: Прелазимо на језик силе

tihobl
1 godina prije

НАЈБОЉЕ што нам се десило у тешкој 2022-ој било је наше поновно сједињење са Донбасом (не само са њим, али са њим – посебно).      
Што је веома значајно, није само Донбас постао део Русије, већ се, у извесном смислу, Русија присајединила Донбасу.
Русија се додонбасила.

Дмитриј Ољшански

tihobl
1 godina prije

Око 70 војника повређених у гранатирању Макијевке пребачено је на лечење у Самару. Према подацима Министарства одбране, у удару Оружаних снага Украјине на Макијевку погинуло је 89 особа. Након гранатирања, многи борци су показали херојство – спасили су своје рањене саборце. Руски председник Владимир Путин одлучио је да награди oвe војнике.

Toliko o pricama o stotinama poginulih rusa u jedinici koja broji blizu 600 vojnika.
Kod novorusa sve je transparantno i svi brojevi su javni, kao njihovih uspjeha, tako i neuspjeha. Rusi su malo diskretniji, ali i tamo se brojevi mogu isceprkati. Sa druge strane – rusi su posrusli desetine skola i hotela pretvorenih u kasarne punih azovaca, britanaca, amera, poljaka, ukropa … I isla bi vijest kako rusi raketiraju civilne objekte punih civila iako bi na snimku gledali kako iz rusevina vade muskarce u maskirnim uniformama.

tihobl
1 godina prije

„Наш извор у канцеларији председника је рекао да је Залужни говорио Зеленском о потреби да напусти Бахмут, по узору на Северодоњецк“, пише украјински канал „Резидент“.

tabula
1 godina prije

Sa ovom izjavom “Nagrađujemo Rusiju za njen rat protiv nas!” bivši belgijski premijer je očito polupao lončiće. Rusi napali EU? Ili je EU, USA sa svojom organizacijom za širenje demokracije po svijetu: NATOom koristeći sav raspoloživi vojni arsenal, napali Rusiju, koristeći Ukrajince kao topovsko meso?

Boba Lazarević
1 godina prije

To je u redu. Meta sankcija ionako nije Rusija.

gigi pinna
1 godina prije

Moglo bi se dogoditi da će Hazari iskoristiti ovo najavljeno Božićno primirje i opet uhvatiti Ruse “spuštenih gaća” kao i za Novu godinu.
Znam da se onaj udar u Makijevki medijski eksploatira jer je takav događaj rijedak u ovom ratu (to se Ukrima u prosjeku događa dva-tri puta dnevno), ali ipak taj ruski javašluk je tako iritantan.

Spektator
1 godina prije

To samo dokazuje koliki je prirodni stupanj simbioze između Europe i Rusije kojeg je trebalo uništiti. I – razje…. se!

Nancy
1 godina prije

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov izjavio je da postupci Bidenove administracije “potiču ukrajinske radikale da nastave sa svojim užasnim djelima”, tvrdeći da sa svakom opskrbom zapadnog oružja “osjećaj nekažnjivosti Kijeva jača.”

Antonov je dodao da su sporazumi iz Minska, potpisani 2014. kao pokušaj okončanja separatističkih borbi u istočnoj Ukrajini, “poslužili da Kijevu daju vremena da poboljša svoje vojne sposobnosti”. Ustvrdio je da je Zapad “jednostavno prevario našu zemlju i počeo namjerno slabiti Rusiju” puno prije početka rata u Ukrajini u veljači 2022. Ponovno je optužio SAD za “nedostatak bilo kakve želje za političkim rješenjem”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI