Uganda je ‘vrlo zadovoljna’ vojnim vezama s Rusijom

Yoweri Museveni i Vladimir Putin
12 komentara

Uganda cijeni svoje vojne veze s Rusijom, rekao je predsjednik te istočnoafričke zemlje Yoweri Museveni za rusku novinsku kuću TASS u intervjuu objavljenom u subotu. Također je pohvalio Sovjetski Savez za njegovu pomoć u borbi Afrike protiv kolonijalizma.

Museveni je istaknuo suradnju Ugande s Rusijom u obrambenom sektoru, istaknuvši da ta zemlja od Moskve nabavlja oružje i razne tehnologije.

“Danas smo vrlo zadovoljni našom suradnjom s Ruskom Federacijom. Surađujemo u sferi obrane, a od Rusije kupujemo visokokvalitetno oružje i tehnologije”, rekao je čelnik Ugande.

Rekao je da su, bez obzira na kratku stanku u turbulentnom razdoblju nakon raspada Sovjetskog Saveza, odnosi između Rusije i Ugande uvijek bili izvrsni.

“Imali smo samo kratku stanku nakon Gorbačova. Bilo je to nestabilno razdoblje u Rusiji i tada nismo surađivali. Dakle, imali smo vrlo dobar odnos sa Sovjetskim Savezom, a sada imamo vrlo dobar odnos s Rusijom”, naglasio je Museveni.

Ugandski predsjednik također je potvrdio da će “sigurno doći u St. Petersburg u srpnju” kako bi prisustvovao summitu Rusija-Afrika, dodajući da je “u ovom pitanju politička volja od presudne važnosti. To nije pitanje potreba, nego pitanje ideologije. Sve dok ispovijedate ideologiju jednakosti i bratstva, ostale stvari su samo detalji.”

Drugi rusko-afrički summit trebao bi se održati u St. Petersburgu od 26. do 29. srpnja. Prva izvedba događaja održana je u Sočiju u listopadu 2019. i nazvana je ‘Za mir, sigurnost i razvoj’.

Museveni se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama summita 2019. u Sočiju tijekom kojeg su njih dvojica razgovarali o brojnim područjima od zajedničkog interesa. Putin je istaknuo nekoliko zajedničkih gospodarskih projekata u Ugandi, uključujući tvornicu za preradu pamuka koja posluje s ruskim kapitalom i trgovačku kuću u Kampali koja opskrbljuje robom široke potrošnje ruske proizvodnje. Njegov ugandski kolega istaknuo je namjeru svoje zemlje da ojača obranu i sigurnost kupnjom više ruske opreme, zrakoplova i tenkova.

afrikarusijaYoweri Museveni
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Aaaaaa ! Odtuda Uganda federe na vješala ! Sad sve štima ! Kužim – bravo .

Max
1 godina prije

Rusija je dosad bila pouzdan partner koji je bio kadar ponuditi velike količine po povoljmim cijenama bez nametanja i ucijena.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

SAD su se zabrinule zbog stanja LGBTQP+ prava u Ugandi.
I zaprijetili joj sankcijama ako usvoji “Akt protiv homoseksualnosti”…

Putina nije briga za prava homoseksualaca u Ugandi…
LGBT propaganda je zakonom zabranjena u Rusiji.

P.S.
U Ugandi je nedavno pronađeno nalazište zlata koje se procjenjuje na oko trilijun dolara…

nessy
1 godina prije

“Vrlo zadovoljna”??? Nevjerojatno! Umjesto da su iskreno zabrinuti zbog ljudskih prava u RF, pogotovo zbog nicim izazvane invazije na UA, oni gledaju svoja posla i zadovoljni su suradnjom? Pa gdje ide ovaj svijet? Cak, izgleda da nisu isli u Komitet (USA) po misljenje, nego su ga sami formirali.

Pa mala djeca vide da je afrikancima puna kapa bahatih zapadnih derikoza, i jedva cekaju da ih skinu sa one stvari. A zapadnjacima (Macron), k’o fol nije nista jasno, i oni su iznenadjeni i uvredjeni. Dosta je bilo, derali su, na zivo, 70 godina, i dosao je kraj. Rusi i kinezi nisu tamo iz ljubavi, ali su bolje primljeni od zapadnjaka jer nisu arogantni i bahati prema crnima, a i njihovi apetiti su skromniji u odnosu na zapad koji je navikao na ‘sve meni, a vi se snadjite’.

nessy
1 godina prije

Kina africkim zemljama daje beskamatne kredite za infrastrukturu, kao dio suradnje. Zapadnim bankarima ovakve gluposti ne padaju na pamet. Bas cudno da ih mrze iz dna duse u svim zemljama s kojima su poslovali.

Cane
1 godina prije

Svi bi oni bili zadovoljni samo da mogu da budu u savezu sa ruskom federacijom!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI