Uhapšena dva policajca iz Kolorada nakon što se na snimcima sa kamera na njihovim tijelima vidi kako dave i tuku pištoljem nenaoružanog osumnjičenog za ometanje posjeda

Kolorado
13 komentara

Dvojica policajaca u Koloradu uhapšeni su i optuženi nakon što su krvavo pretukli osumnjičenog za ometanje posjeda, jedan se vidi kako ga tuče pištoljem više od desetak puta, a šef lokalne policije nazvao je njihovo ponašanje „zločinačkim“.

Policajci, John Haubert i Francine Martinez iz policijske uprave Aurora, uhapšeni su u utorak zbog niza krivičnih djela pri susretu sa osumnjičenim prekršiocima 23. jula, saopštila je gradska vlada. Šef policije Aurore, Vanessa Wilson, pustila je snimke incidenta snimljene kamerama na tijelu policajaca,tokom konferencije za štampu u utorak, upozoravajući da je video “vrlo uznemiravajući” i da će “šokirati svijest”.

 

„Ono što ćete vidjeti naljutit će vas, a možda i dovesti do suza. Znam da sam dok sam ovo gledala osjećala kako se davim kako od suza, tako i od bijesa“, rekla je, dodajući: „Gadimo se. Ljuti smo. Ovo nije policijski posao. Ovo ne podučavamo, to nije prihvatljivo.“

„Ovo nije policijska uprava Aurora. Ovo je kriminal.“

Policajac Haubert – koji je osumnjičenog Kylea Vinsona udario službenim pištoljem u glavu i lice “otprilike 13 puta”, prema Wilsonu – suočava se sa optužbama koje uključuju krivično djelo: prijetnja, napad drugog stepena, pokušaj napada prvog stepena, službeno kršenje zakona i službeno ugnjetavanje. Martinez je u međuvremenu optužen za propust da zaustavi prekomjernu upotrebu sile ili je prijavi nadređenima. Obojica su od tada pušteni iz pritvora i sada su na odsustvu, rekao je šef policije, iako će Martinez u međuvremenu nastaviti da dobija platu.

Vinson, 29, hospitalizovan je sa kontuzijama i morali su mu ušivati povrede. Neprestano se na snimku čuje kako moli policajce da ga ne ubiju, a Wilson je rekla da je snimljena reakcija policajca „veoma gnusan čin“.

Šef policije rekla je da je odjeljenje primilo poziv za ometanje posjeda 23. jula oko 13:00 sati. Kada su Haubert i Martinez stigli na mjesto događaja, vidjeli su trojicu muškaraca kako sjede na zemlji u blizini svojih bicikla. Iako je Wilson primjetila da su u početku bili “kooperativni”, policajci su provjerili njihova imena i otkrili da su sva trojica imala izdate naloge za hapšenje. Kada su pokušali da uhapse jednog osumnjičenog, on i još jedan čovjek pobjegli su dok je Vinson ostao da sjedi, a policajci su ga brzo prikovali za zemlju i naredili mu da se okrene na stomak. Prepirka koja je uslijedila zabilježena je na snimku kamere na tijelu, na kojem Vinsona više puta udara Haubert, koji se takođe vidi kako guši Vinsona jednom rukom oko 40 sekundi. Čuje se nekoliko puta kako policajac prijeti da će pucati u Vinsona.

Sudski dokumenti do kojih je došao Associated Press pokazuju da se za Vinsonom tragalo nakon što nije predao uzorke urina, prestao da prisustvuje savjetovanjima za nasilje u porodici koje je odredio sud i nije se pojavio na probnim sastancima povezanim sa prethodnim prestupom. Wilson je primjetila da čovjek vjerovatno nije znao za nalog.

Insistirajući na „pravo javnosti da zna“ i potrebi za „transparentnošću“, Wilson je rekla da odjeljenje sprovodi „ubrzanu“ unutrašnju istragu u koordinaciji sa lokalnim tužiocima, nadajući se da će to donijeti „neku vrstu zaključka“. U međuvremenu, pozvala je stanovnike na „mir“, tražeći da oni dozvole da disciplinski postupak teče svojim tokom.

„Ljuta sam kao i vi, potreban mi je mir u ovom gradu, molim vas. Potreban mi je mir članova zajednice“, rekla je, dodajući„ Prvi dio pravde je zadovoljen hapšenjem policajaca“.

koloradonasiljePolicajac
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

To će se nastaviti.

sajt
2 godine prije

Kod nas su zbog toga ukinuli kamere.

2 godine prije

policija treba odmah otpustiti obojicu,bez ikakvih naknadnih placa..isto kao sha sudstvo treba pokrenuti pravne procedure protiv ove dvojice retarda.i odmah,nakon toga,policija treba zahtijevati da joj se ne smanjuju proracunska sredstva jer ce inace biti sve vise olosa,sha na ulici sha u uniformi.sve van tog redoslijeda dogadjaja ce posluziti manipulaciji jer george soros svoje financije ne baca u prazno.hvala.

Sven
2 godine prije

Ako su bili takvi sa kamerom , kakvi bi tek bili bez kamere.

Kile
2 godine prije

Zna se ko se prima i radi u policiji, vojsci i ostalim državnim službama itd…

Red Dog
2 godine prije

Jesu li ljudi psihicki bolesni, ili sta?
Zasto ne rade to sta im kaze policija?
Policiji se radi o zivotima, zato ne postoje marginale za greske.
Da je uradio sta mu je receno se ne bi desilo ovo.

irjgnbierbgwertgbwoe
2 godine prije

Ovo su namjerno pustili da huškaju kauboje na policijote dok oni koji sve to smišljaju ostaju neokrznuti………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI