Ujedinjene nacije neće podržati jednostrani potez Washingtona da ponovo uvede UN sankcije Iranu

Sanckije Iranu
12 komentara

Generalni sekretar rekao je da UN neće podržati američki napor da obnove sankcije protiv Teherana bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, gdje se ogromna većina država članica, uprkos prijetnjama, protivi naporima Washingtona.

Antonio Guterres napisao je u pismu, koje je citirao Associated Press, da “izgleda da postoji neizvjesnost” u vezi sa subotnjim najavama američkog državnog sekretara Mike Pompea o obnovi “praktično svih” sankcija UN protiv Irana.

Washington tvrdi da je pokrenuo mehanizam „vraćanja“ rezoluciji Savjeta bezbjednosti u vezi sa nuklearnim sporazumom između Irana, SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke iz 2015. godine. Međutim, s obzirom na to da se Washington jednostrano povukao iz dogovora pod Trumpovom administracijom 2018. godine, ogromna većina država članica Savjeta bezbjednosti smatra da je obnova koju su pokrenule SAD nelegalna i vjerovatno će je ignorisati.

Guteres je u pismu primijetio da „Savjet bezbjednosti nije preduzeo nijednu akciju nakon prijema pisma američkog državnog sekretara, kao ni bilo ko od njegovih članova ili predsjednika“.

„Na generalnom sekretaru nije da postupa kao da takva nesigurnost ne postoji.“

Šef UN dodao je da ta organizacija neće preduzimati nikakve radnje „do pojašnjenja u Savjetu bezbjednosti“ da li treba sankcije ponovo primijeniti ili ne.

Prethodno je Pompeo zaprijetio „posljedicama“ bilo kojoj naciji koja odbije saradnju sa SAD u vezi sa obnavljanjem iranskih sankcija.

Međutim, čak i sami NATO saveznici Washingtona, UK, Francuska i Njemačka oštro su se usprotivili takvom potezu u pismu Savjetu bezbjednosti UN koje je citirao AFP, rekavši da bi „bilo koja odluka ili radnja preduzeta u cilju ponovnog uvođenja sankcija bila nemoguća za pravno dejstvo“.

Reagujući na Pompeovu izjavu, zamjenik ruskog ambasadora u UN, Dmitrij Poljanski, tvitovao je da je „veoma bolno vidjeti kako se velika država ovako ponižava“.

Tenzije između Irana i SAD ponovo su zavladale nakon što se Trumpova administracija jednostrano povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine – takođe poznatog kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan ili JCPOA. Cilj sporazuma bio je zaustaviti iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Američke sankcije IranuiranUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

Kazu oni koji vjeruju u Trumpa da je on najbolji predsjednik za Iran od kako je zbacen proamericka marioneta Reza Palavi.

Max
3 godine prije

P naravno da neće . Jer ae tu nema što priznati. SAD se ponašaju kao odmetnuta država suprotno svijetskom pravu i poretku.

SULE
3 godine prije

E moj sekretaru uskoro ćeš biti smijenjen ako neslusas naputke Izraela jer oni su te postavili-nemoj se pretvarati da služi samo Evropljanima

SULE
3 godine prije

IRAN je u teškoj ekonomskoj situaciji jedini izlaz je rat-zatvaranje Hormuskog tjesnacu pa neka i drugi pate kao njihov narod ali teško ostvarivo strah je velik

davor3
3 godine prije

Bivši premijer Ukrajine Mykola AzarovNovinar: Što će se dogoditi s Bjelorusijom ako revolucija pobijedi? Azarov : Bjelorusija bit će siromašna, zla, antiruska zemlja. Novinar:Kažu da sada gotovo 8-10 milijuna ukrajinskih građana radi u inozemstvu. Jesu li ove brojke stvarne? Azarov: 1991. godine u Ukrajini je živjelo 52 milijuna stanovnika.  Sada je, prema lukavim izračunima ukrajinskih dužnosnika, na temelju potrošnje kruha, mlijeka, mesa, ostalo 37 milijuna Ukrajinaca.  Računaju, naravno, s Donbasom, s Krimom. Ako bez njih, ostaje 32 milijuna.  Gdje je više od 20 milijuna građana otišlo tijekom 30 godina neovisnosti Ukrajine?  300 tisuća ljudi godišnje je fizički pad u Ukrajini, svake godine gubimo u Poltavi!  Pomnožite s 30 godina – to je 9 milijuna. Ostalo je migracija. Tek do 10 milijuna. To je usporedivo sa cjelokupnom populacijom Bjelorusije! Lavovski udio u Rusiji već se naselio i dobio državljanstvo.  Bilo je dva milijuna sezonskih radnika koji su dolazili i odlazili, sudeći prema putničkom prometu između Ukrajine i… Čitaj više »

Dokurčilomi
3 godine prije

Shvatili konačno. Ovako ih bar imaju pod kontrolom i nadgledaju a ukoliko uvedu sankcije neće znati što se događa.

Davor drugi
3 godine prije

Reagujući na Pompeovu izjavu, zamjenik ruskog ambasadora u UN, Dmitrij Poljanski, tvitovao je da je „veoma bolno vidjeti kako se velika država ovako ponižava“.
Na žalost, to nije istina. Istina je, da ta velika država ponižava sve druge. Kako i nema nikakve osnove za nametanje sankcija Iranu, UN neće i ne želi podržati USA inicijativu, ali na žalost USA će pod ucjenam i prijetnjama sankcijama svima koji budu poslovali sa Iranom na bilo kojoj osnovi, uspjeti sprovesti svoj naum i bez mandata UN-a.

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
nessy
3 godine prije

U cemu je problem? Jedan veliki politicar i vojskovodja 20. stoljeca je rekao “ili ste sa nama ili ste protiv nas”. USA politika upravo na to cilja. Ili se prikljucite nasim (ilegalnim) sankcijama, ili ocekujte slicne i prema svojoj zemlji.
Jedini problem je (mozda), sto je autor te izreke nas susjed Benito Mussolini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI