Ujedinjeno Kraljevstvo sprema restrikciju škola kineskog jezika

Nastavnica kineskog
13 komentara

Britanski poslanici su u pregovorima s Tajpejem o zamjeni nastavnika kineskog jezika koje podržava Peking koji rade u Velikoj Britaniji osobljem iz Tajvana, piše The Guardian.

Mandarinski se trenutno predaje britanskim studentima kroz 30 ogranaka Konfucijevog instituta, koji su zajednički poduhvati univerziteta domaćina u Velikoj Britaniji, njihovih kolega u Kini i Kineske međunarodne obrazovne fondacije (CIEF) sa sjedištem u Pekingu.

Finansiranje projekta između 2015. i 2024. procjenjuje se na 27 miliona funti (31 milion dolara), prema China Research Group.

Ali sada London želi da preusmjeri ovaj novac na alternativne programe, uključujući one iz Tajvana, piše The Guardian.

Grupa međustranačkih poslanika, koja je sada uključena u pregovore s Tajpejem o osiguravanju nastavnika kineskog jezika, uključuje istaknutu torijevsku zastupnicu Aliciu Kearns, dodaje se.

Nova britanska premijerka Liz Truss pohvalila je Konfucijev institut kada je bila ministrica obrazovanja 2014. Tada je rekla da je projekat postigao “veoma snažan napredak” u Velikoj Britaniji i rekla da će “postaviti snažnu infrastrukturu za mandarinski” u zemlji.

Međutim, program koji podržava Peking od tada je bio pod pojačanim nadzorom usred nedavnog zahlađenja odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine, te velike podrške Britanije samoupravnom ostrvu Tajvan, koje kineske vlasti smatraju dijelom vlastite teritorije.

Kritičari su optužili Konfucijev institut za nedostatak slobode govora u nastavi, za promociju programa Pekinga, pa čak i za špijuniranje.

Prošlomjesečni izvještaj Timesa tvrdi da je Truss planirala označiti Kinu kao ‘akutnu prijetnju’ za UK, stavljajući je u istu kategoriju kao i Rusija. Ranije je kineske tehnološke divove označila kao sigurnosni rizik i pozvala na slanje više oružja u Tajpej.

kinaPekingtajvanUKVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čudila se aman ja
1 godina prije

…zna li netko uopće kineski,ali za pet?

Max
1 godina prije

Rasizam raspalog Britanskog carstva.

ZIZI
1 godina prije

Pa neka ih uče onda “tajvanski”

rade
1 godina prije

Prava demokratija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI