Utrka za naftna polja – Sirijska vojska prešla Eufrat

Sirijska zastava nakon pobjede
25 komentara

U svom napredovanju su jedinice sirijske vojske u Deir Ez-Zoru prešle rijeku Eufrat i utvrdile se na drugoj obali, izjavila je službena glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Nakon velike pobjede u Deir Ez-Zoru, sirijska vladina vojska i dalje uništava teroriste ISIL-a u istočnoj pokrajini zemlje. Predgrađa ovog pokrajinskog centra su oslobođene, a prve jedinice su uspješno prešle rijeku Eufrat i utvrdile se na istočnoj obali”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Podsjetimo da se s druge strane nalaze jedinice proameričkih “Sirijskih demokratskih snaga”, koje se uglavnom sastoje od Kurda. Oni također nastoje zauzeti područja uz Eufrat, ali su se do sada spustile kroz pustinju i stigle u sjeverno industrijsko područje Deir Ez-Zora, na istočnoj obali Eufrata. Napad u području rijeke Khabour, kako je najavljivano, još nije pokrenut, iako se sva važna naftna polja nalaze istočno od rijeke do iračke granice.

Promatrači primjećuju da je poraz ISIL-a u ovom području pitanje vremena, a glavno je pitanje od koga će biti poraženi, od sirijskih snaga ili kurdskih jedinica koje žele zauzeti naftom bogata područja na samom sjeveroistoku pokrajine Deir Ez-Zor, uz granicu s Irakom.

Vojska Sirije, uz potporu ruskog zrakoplovstva, a prema medijima pod vodstvom ruskih vojnih savjetnika  i ruske mornarice nastavlja kampanju oslobađanja pokrajine.

Moskva smatra da će konačna pobjeda nad teroristima ISIL- a biti ostvarena u narednim mjesecima.

FOTO – Situacija prije početka ofenzive SDF snaga, u kojoj su uspjeli napredovati u sjeverno od Deir Ez-Zora, ne i prema naftnim poljima, kako je planirano
ISILKalifatMarija ZaharovaNaftanaftna poljaprelazak EufrataSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zgvaca
6 godine prije

Ja jos nigdje nišan našao pouzdan izvor, da je SAA prišla Eufrat. Sjever uzimaju Ameri. Sad ce IS prominit dresove i u našim zapadnim medijama ćemo citat o velikoj pobjedi SDFa. Zato američki helikopteri sve vise lete u ta područja da sa plemenima tamo pripreme promjenu dresova.

apolo
6 godine prije

Pa eto pouzdan izvor. Marija Zaharova

čitatelj portala
6 godine prije

Svaka čast hrabroj SAA.
I Rusima. 🙂

Bulava
6 godine prije

Kurdi izdali upozorenje SAA da ne prelaze Eufrat, inace ce zaratiti. Moglo bi biti veselo uskoro. Kurdi sluze Amerima kao nekada Turcima u pokolju nad Armencima, a na kraju ce sami sebe odvesti u propast kad zarate s Turskom, Sirijom, Irakom i Iranom. Zao mi je Kurda kao naroda, ali nemaju bas puno soli u glavi.

mario
6 godine prije

SDF je izjavio da neće dozvolit da SAA pređu rijeku Eufrat te da im nije ni na kraj pameti vratiti teritorije koje drže pod kontrolom sirijskoj vladi kako je tražio Hezbollah, prema američkim planovima SDF koji čini 70% Kurda će prepustiti Raqqu i Deir ez zor arapskim vlastima koje su u sastavu SDF-a, bilo bi naivno očekivati da će Amerikanci odustati od svoga plana

Pero
6 godine prije

Ruske zrakoplovstvo je izvelo 3 napada upozorenja kurdskim snagama te im na taj način povukli crtu kretanja pri čemu su ranjena šestorica članova sdf-a, snage sdf-a su odgovorile na način da su ispalile nekoliko granata na zračnu vojnu bazu saa, dali će se na tome stati vrlo je teško procijeniti ali realno postoji mogućnost za otvaranjem nove fronte, kurdi su zaprijetili saa da je aufrat granica i da u slučaju prelaska odgovorit će vrlo žestoko, bez ovih naftnih i plinskih polja kurdska država kojoj teže je vrlo upitna.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Ako taj jebeni SDF nije dominantno kurdski kako kako pizdi ona slina iz Londona , a mnogi i ovdje mu vjeruju, zasto SE drze samo sjeverno od Eufrata? Zasto ne idu dalje i ne * oslobode * citavu Siriju od Asadove tiranije.SDF i fantomska FSA su ista govna ( paravan za naoruzavanje drugih) , u ovom slucaju kurda a tamo nusre i isila.Oproban recept hijena iz TelAviva , Vasingtona koji nazalost kod ovaca prolazi.Stvoren je mit o necemu sto fakticki ne postoji.Kakva crna arapska Komponenta. ..

Chico
6 godine prije

Pošto su u D’Zoru velika naftna i plinska polja koja će biti neophodna za obnovu Sirije,mislim da ih SAA neće prepustiti SDF snagama.Rusi i Iran su puno uložili u rat u Siriji i ova naftna polja neće prepustiti nikome.Vojno,SDF ne može parirati SAA,Hezzboolahu,Tigrovima i IRG.

Brane
6 godine prije

Rusi i SAA vjerovatno još nisu prešli Eufrat, bilo bi već snimki po AlMasdaru i slično, Zaharova je ovo izjavila da svima bude jasno da će se to dogoditi i da budu cito, i da anglozionistima ne padaju kojekakve gluposti na pamet. Vezano na to, smrdljivi kurdi su upravo izjavili da su ih Rusi izbombali danas zapadno od Deir Ezzora. Bez batine očigledno ne ide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI