Veleposlanik tvrdi da će Izrael pokrenuti invaziju sa zemlje na Gazu

Izrael IDF-2
5 komentara

“Odluka je donesena”, rekao je Alexander Ben Zvi, izaslanik u Moskvi

Izrael će vjerojatno nastaviti sa svojim planovima kopnene invazije u Gazi, rekao je izaslanik Zapadnog Jeruzalema u Moskvi Alexander Ben Zvi za Russia 24 u petak, dodajući da je vlada već donijela odluku. “Kopnena operacija nije isključena”, prvotno je odgovorio Ben Zvi na pitanje, ističući da je Izrael proglasio da je u ratnom stanju, koje predviđa “sve vrste operacija, uključujući zračne, pomorske i kopnene” operacije. Veleposlanik je dodao kako vjeruje da je mogućnost kopnene invazije ”veća od 50 posto”.

Nakon što su mu ponovili pitanje, rekao je da je “odluka donesena”, dodajući da Izrael traži “uništenje svih terorističkih struktura” palestinske skupine Hamas sa sjedištem u Gazi, te također želi osloboditi taoce koje su uzeli militanti. “To se ne može učiniti bez pribjegavanja kopnenoj operaciji”.

Njegovi komentari dolaze samo dan nakon što je izraelski ministar gospodarstva Nir Barkat rekao za ABC News da je vlada dala zeleno svjetlo vojsci za početak ofenzive. ”Učinit ćemo sve kako bismo naše taoce vratili žive”, rekao je, naglašavajući da je uništenje Hamasa ”prvi i posljednji prioritet, čak i ako za to bude potrebna godina dana”.

Trenutna eskalacija uslijedila je nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada. Početni napad i sukobi koji su uslijedili između Hamasa i Izraelskih obrambenih snaga (IDF) odnijeli su živote oko 1400 Izraelaca, uglavnom civila, prema vlastima.

Izrael je odgovorio masivnom kampanjom bombardiranja Gaze, što je rezultiralo s gotovo 3500 smrtnih slučajeva do četvrtka, prema zdravstvenim vlastima palestinske enklave. Izrael je upozorio da će pokrenuti kopnenu operaciju u Gazi od ranih faza eskalacije. IDF je prošlog tjedna rekao da je spreman “proširiti ofenzivu”, uključujući i “opsežnu kopnenu operaciju”. Međutim, u utorak je glasnogovornik IDF-a, potpukovnik Richard Hecht, rekao novinarima da bi vojska mogla poduzeti drugačiji smjer akcije.

Potencijalna operacija izazvala je široku zabrinutost. Afrička unija i Arapska liga pozvale su u ponedjeljak Izrael neka prekine neprijateljstva. Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi i jordanski kralj Abdullah uputili su sličan poziv u četvrtak, upozoravajući na potencijalnu regionalnu katastrofu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli tjedan da će kopnena operacija biti teška i “prepuna ozbiljnih posljedica za sve strane”, a rezultirajući broj civilnih žrtava vjerojatno će biti “apsolutno neprihvatljiv”.

Alexander Ben ZvigazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
albkurti
6 mjeseci prije

Treba ih vratiti odakle su dosli njemci ih jedva cekaju na zavrsnu fazu.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ofenzive se NE najavljuju 😎

Max
6 mjeseci prije

Izrael se jako boji izvršiti kopneni upad u pojas Gaze.

Sve mi ovo nekako
6 mjeseci prije

smrdi na režiju i plan…

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Još malo povijesti:

“Za vreme postojanja Britanskog mandata, u oblasti je zabeležen uspon dva glavna nacionalistička pokreta, jedan među Jevrejima, a drugi među Arapima. Rivalstvo i neprijateljstvo ta dva pokreta su imali značajan uticaj na istoriju tog perioda, a vrhunac nasilja je zabeležen u ARAPSKOJ POBUNI 1936–1939.”

Dakle? Koji su bili uzroci ove pobune? Moglo bi biti zanimljivo.

“… i Građanskim ratom 1947–1948. Drugi svetski rat je imao malo direktnog uticaja na život u Palestini, ali su njegove indirektne posledice na kraju dovele do građanskog rata i povlačenja Britanaca.

Ishod građanskog rata i potonji Izraelsko-arapski rat 1948. su doveli do primirja 1949. podelom bivšeg Britanskog mandata na novonastali Izrael sa jevrejskom većinom,
JORDANSKOM ANEKSIJOM ZAPADNE OBALE i arapskom Svepalestinskom upravom u Pojasu Gaze pod egipatskom vojnom okupacijom.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI