Velika Britanija o tenzijama između Izraela i Irana

17 komentara

Izrael ima svako pravo da uzvrati nakon iranskog dronova i raketnog napada tokom vikenda, ali bi mu bolje bilo da se suzdrži od eskalacije, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Iranski napadi, za koje izraelski zvaničnici kažu da je uključivalo oko 300 dronova i projektila različitih tipova, uslijedili su kao odgovor na bombardovanje iranskog konzularnog kompleksa u Siriji ranije ovog mjeseca u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih oficira. Iran vjeruje da je Izrael stajao iza napada, iako zapadni Jerusalim nije ni preuzeo ni negirao odgovornost.

U intervjuu za Sky News u ponedjeljak, Cameron, koji je bio premijer Velike Britanije između 2010. i 2016. i imenovan za ministra vanjskih poslova prošle godine, opisao je iranski napad kao “dvostruki poraz”. Tvrdio je da je napad “bio gotovo potpuni neuspjeh, a oni su svijetu otkrili da su zlonamjerni utjecaj u regionu”. Ukazujući na razmjere napada, Cameron je primijetio: „Naravno, ako jutros sjedite u Izraelu, sasvim ispravno mislite – ‘Imamo svako pravo da odgovorimo na ovo’… Ali mi pozivamo da ne treba eskalirati.”

„Potpuno razumem one u Izraelu koji žele da vide više, ali mislim da je ovo vreme da razmišljamo glavom i srcem i da budemo pametni i čvrsti,“ rekao je on.

Cameron je dodao da se nada da neće biti “odmazde” i da će svijet vratiti fokus na Hamas i taoce koje je palestinska oružana grupa zarobila nakon što je napala Izrael prošle godine.

Izraelski zvaničnici su tvrdili da je vojska oborila 99% pristiglih iranskih dronova i projektila i da je napad nanio “samo manju štetu na infrastrukturi u bazi Nevatim”. Operacije zračnih snaga u toj oblasti nisu pogođene, dodali su zvaničnici.

Iran je, međutim, insistirao da je baraž bio uspješniji nego što se očekivalo, tvrdeći da su “važni vojni ciljevi” uništeni i da je zračna baza Nevatim postala neoperativna. Teheran je rekao da nema namjeru da nastavi napade, ali je upozorio Izrael na oštar odgovor ako uzvrati.

CNN je, pozivajući se na izvore, izvijestio da Izrael do sada nije donio odluku o tome kako će odgovoriti. Jedan od izvora mreže naveo je da je izraelski zvaničnik rekao SAD-u da njegova zemlja ne želi da eskalira sukob.

david cameroniranIZRAELUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
13 dana prije

Srce govori jedno ali razum, silom prilika, sugerira drugo😁…zapad iz virtualne stvarnosti klizi u noćnu moru…doduše, nayebali smo i mi….ali ako ponovo naučimo sadit pšenicu, kukuruz, krumpir, kapulu, luk, pomidore, zdravu zelenjavu, uzgajat stoku i perad, šivat odjeću i obuću, odgajat djecu u zdravom duhu, liječit se pripravcima iz prirode…eee, onda…možda i bude nešto od nas.😁

trolling queen
13 dana prije

Jel’ taj Cameron najnoviji samoprozvani PM, ili neki ministar vanjskih poslova?…….Šta se on toliko petlja u zadnje vrijeme? Nije dosta zla napravio.

Josip
13 dana prije

Anglosaksonske svinje i zidovska gamad koja im zanasa jaja u zavoju.

Гавран
13 dana prije

Nisam siguran da ima principijelne razlike, i ako ima u čemu je između:
jevrejske religije i Vudu magije.
.
Obe praktikuju krvne žrtve. doduše tu je Vudu magija malo dete za Judaizam.
Vudu za žrtvu kolju kokoške a ovi telad.
:
Što se tiče ritualnog prinošenja ljudskih žrtvi, tu treba analiza neutralnih znalaca.
:
Ubistvo Hrista nam je garancija da nismo na istom putu.
.
Dokle god pljuju Hrišćanske relikvije-doro je.

Schwarze Hunderte
13 dana prije

UK NIJE zaplijenila Ruskih financija – NITI KANI 💥 ! Dokle EU – jest ! JASAN SIGNAL 🍸 👍

tihobl
13 dana prije

Kad se sabere koliko je presreo Izrael i amerikanci, sa brojevima presretnutih raketa i dronova kojim se hvalio Sunak, a poslije njega i Makron ispada da je Iran ispalio preko 1000 raketa i dronova.
Ili lazu ili su jedni drugima presretali rakete.

Max
13 dana prije

Onda svi imaju pravo tući VB.

Dule
13 dana prije

Držte me, držte me, da ga ne razbijem…
Jel me dobro držite?

Dule
13 dana prije

Zapad konačno shvatio, da i za njega postoji batina, protiv koje nemaju odbrane. U sledečem ratu, če rakete padati i po njima.
E sad počinje kukanje i plač….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI