Velika Britanija troši više od 80 miliona funti na medije u 20 zemalja oko Rusije

Manipulacija medija
44 komentara

Britanska vlada troši desetine miliona na medijske projekte u istočnoj Evropi koji se često predstavljaju kao borba protiv „ruskih dezinformacija“, ali koji mogu uključivati ​​vlastite informativne operacije Velike Britanije.

Britanska vlada je uložila najmanje 82,7 miliona funti javnog novca u medijske projekte u zemljama koje se graniče sa Rusijom ili su blizu nje u četiri godine do 2021.

Projekti, koji se odvijaju u 20 zemalja istočne Evrope i centralne Azije, vode se kroz Fond za sukobe, stabilnost i bezbjednost (CSSF), međudržavni lonac s novcem sa navedenim ciljem sprječavanja „nestabilnosti i sukoba koji prijete Velikoj Britaniji i njenim interesima”.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava premijer, određuje strateški pravac fonda. Ali parlamentarni odbor je utvrdio da se CSSF „koristi kao ‘fond za korupciju’ za projekte” koji “ne zadovoljavaju potrebe nacionalne bezbjednosti Ujedinjenog Kraljevstva”.

Do saznanja je došlo jer su tenzije između Britanije i Rusije visoke zbog Ukrajine. Velika Britanija je optužila Rusiju da planira invaziju ili pokretanje državnog udara u Ukrajini kako bi se postavila promoskovska vlada.

Prošlog mjeseca Britanija je počela snabdijevati istočnoevropsku zemlju novim protutenkovskim oružjem. Čini se da su neki od medijskih projekata koje finansira Ujedinjeno Kraljevstvo fokusirani na Ukrajinu.

”Kontradezinformacija”

Projekat koji je najjasnije usmjeren na Rusiju je Program za borbu protiv dezinformacija i razvoj medija. Vodi se oko zapadne granice Rusije, od baltičkih država do centralne i istočne Evrope, iako projektni dokumenti ne otkrivaju određene zemlje.

Koštao je 60,4 miliona funti u četiri godine do 2021.

Program „podržava cilj vladine strategije o Rusiji koji štiti nacionalnu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva smanjenjem nanošenja štete demokratiji i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima uzrokovane ruskim informacionim operacijama“.

Takođe „dopunjuje“ britansku strategiju za Ukrajinu – i čini se da je fokusiran na ovu zemlju.

Projekat je vjerovatno dio tekućeg informacionog rata između Rusije i NATO. Fondovi, napominje se u dokumentima Ujedinjenog Kraljevstva, imaju za cilj da “razumiju i razotkriju dezinformacije širom prostora Organizacije Sjevernoatlantskog pakta (NATO)”.

Projekat je pokrenut 2016. godine i prvobitno se zvao Program ruskog jezika. U njemu se vidi da Velika Britanija “radi sa nizom partnera na poboljšanju kvaliteta javnih i nezavisnih medija na ruskom jeziku”. Kasnije se proširio na medije koji nisu na ruskom jeziku.

Podrška primateljima grantova uključuje „mentorstvo s medijskim organizacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu“, „konsultacije o programiranju“ i „finansirane koprodukcije“. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe podržava medijske kuće sa “prikupljanjem informacija otvorenog koda”.

Ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi program, odbilo je dati imena medija koji su dobili sredstva iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Takođe je odbilo navesti imena britanskih medijskih organizacija koje su „mentorisane“ kroz program.

Autor: Matt Kennard

DezinformacijemanipulacijaMedijirusijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Britanija je već nekoliko godina u full speed modu zakuhavanja.. Što medijski , što ” diplomatijom ” zakuhavaju gdje stignu..

kibler
2 godine prije

Ima i trolova koji zaradu za kavu kao ledeno doba aka SKRETNICAR
Njegov zadatak je da oslobodi krivnje Engleze i da skrene sve kriminalne radnje na kabalu.
Do sad je napisao najmanje 2 000 puta rijec kabala.
A jos nije niti jednom napao: NATO pakt, Westminister, Bijelu Kucu i uvijek pokupi preko 20 plusova a to je minimum za espresso.
Uz takvu podrsku naivnih citaoca koji se daju povlaciti za nos, bit ce uvijek za kavu.
Hvala Bogu da su se povukli ona dva trola aka Nosefratu ili tome slicno.

drago
2 godine prije

Podrska Putinu i Rusiji iz svih zemalja mora biti veca u suprotnom nas ceka teska okupacija
anglo fasista.

kibler
2 godine prije

@ Drago —–Eto vidis – tu lezi zes, stvari trba zvati pravim imenom. Najveci neprijatelji svih Slavena danas su anglosaksonski fasisti Hvala.
Sad nek SKRETNICAR dodje s svojom kabalom.

drago
2 godine prije

Neki dan su se posteni zapadni mediji ogasili u vezi Putnovog osobnog bogastva .
Mozda je to i tocno ali su zaboravili pogledat na racune svojih politicara i raznih spekulanata,
koji dovode cijeli sijet u bakrot.

Davor drugi
2 godine prije

Mislim da je krajem 80-ih i početkom 90-ih rađena jedna simulacija početka nuklearnog rata između dva suprotstavljena bloka. Početak sukoba je zamišljen na teritoriji EU i startovan je napad Rusije strateškim nuklearnim oružjem na englesku kao najmoćniju silu EU. Po analizama vojnih stratega USA, kao i u to vrijeme dostupnog kompjuterskog analiziranja kao potpore u planiranju odgovora na taj napad, došli su do jednog zapanjujućeg rezultata: poslije potapanja ostrva i kraljevstva ne događa se jednostavno ništa dalje. Prevedeno: USA se zbog potapanja kraljevstva ne uključuje ni u kakav daljnji sukob ne želeći preuzeti rizik zagarantiranogmeđusobnog uništenja. Život teče dalje sa uspomenom na “ bilo jednom jedno kraljevstvo”.
Nisam sad siguran i ukoliko se ne varam, sličnu simulaciju napravile su obje suprotstavljene strane u različitom vremenskom razmaku i došle do identičnog rezultata.

kibler
2 godine prije

Zapadni mediji nisu vrijedni citiranja, to je najveci izvor mrznje i propagande sto postoji odkad postoji covjecanstvo.

Pogledaj na Wikipedia gledu zvizdaca o Facebook Frances Haugen.
Ona je svjedocila da je Facebook izvor mrznje u svrhu da bi napravili profit.
Uzalud je citirati bilo koji k* ako ne znas izvor ili ako doticni nije predocio dokaze.

Ti bas zapadni mediji nisu dali nikoji dokaz o Putinovu bogastvu.
Oni citiraju kriminalca Bill Browder, koji isto nije dao nikakav dokaz.
Bill Browdera trazi ruski sud.
……..i tako iz dana u dan zapadne novine ne ïzmisljaju lazi o Rusiji nego
citiraju pojedince koji njima odgovaraju.
Uoci gruzijskog rata 2008, gruzijska medija su nasli jednu staru, siromasnu zenu plavih ociju i ona je govorila je majka Putina i gruzijska medija su to sirila, uzivali su u tome…..

DRD
2 godine prije

Ukrajinska granica naspram Rusije i Bjelorusije je 3000 km a to je kao od Moskve do Barcelone.
Ako NATO dodje na tu granicu i ako se zadrzi ovak americki puppetski nacisticki rezhim u Ukrajini Rusija je gotova.
Rusija nece napraviti invaziju na Ukrajinu kao u filmu Put za Berlin.
Rusija ce posegnuti za americkom vojnom doktrinom koja se primjenila u Iraku, Libiji, Srbiji.
Amerika je zaprijetila jednom Pakistanu da ce ih pretvoriti u kameno doba.
Dakle Rusija ce raketirati u Ukrajini vojne objekte, luke, mostove…jedno recimo 20 dana i trazit ce smjenu nacisticko-americkog-pupetskog rezima i novi sporazum koji ce morati biti uklesan u kamenu ne kao minski.

tihobl
2 godine prije

Iz Brisela kazu da su ulozili 250 miliona u slobodno novinarstvo Zapadnog Balkana. Onaj ko placa novinare taj im je gazda. Zato su za sve krivi rusi, kabalisti ili neko treci…

Pablo
2 godine prije

Kad su isli Hrvati u Haag,
Tocno se znalo po imenu i cinu i odgovornosti tko ide.
Da su isli kabalisti nitko ne bi zavrsio u Haag.
To vrijedi i za Srbe.

topO
2 godine prije

Izvještaji lokalnih ukrajinskih medija sugeriraju da je egzodus najbogatijih ukrajinskih ljudi, uključujući i njezine takozvane ‘oligarhe’, u punom jeku. U izvješću koje su u nedjelju objavile novine Ukrayinska Pravda tvrdi se da je samo toga dana iz Kijeva otputovalo “oko 20 čartera i privatnih zrakoplova” .

Pero
2 godine prije

Logično je proruski

Amigo
2 godine prije

Gledam evo tri dana RT i moj zaključak je da je to gore od FOX newsa. Ali to pali kod turbo folk gledatelja koji ionako nemaju baš mozga u glavi. Normalno da treba zabraniti RT kao što su Švabe uradile. Pa majčin sine nećeš ti meni u mojoj kući srat a ja ću te trpit?
A ovaj fake panslavitam na balkanu guraju Srbi na nagovor Rusa, naravno. Gdje bi bio novi Brisel, naravno Moskva.
Gdje bi bio mali Brisel, za ex yu, pa naravno Beograd. “Pa ko nas bre zavadi foluška”.
Da s konja idemo na magarca? EU odbaciti zbog nekog romantičarskog EUslavizma? Šta nude Rusi i Srbi da yu slaveni budu sretniji u njihiovom krilu?
Štaaa?

Pero
2 godine prije

Pratimo logično,,99%komentara i analiza rade za ruske interese,autori,,pročitani ste.Samo ne znam do kada cete jer uvest će ze zakon kao u Rusiji***strana agentura**”

Pero
2 godine prije

I ta agentura na EU prostoru bit će iskljucena

Pero
2 godine prije

Svi mediji,portali,mreze u EU i na zapadu uskoro će dobiti **ruski zakon””**zabrana rada,iskljucivanje s interneta i bit će proglaseniSTRANIM AGENTIMA

Vrijeme
2 godine prije

AMIGO ===

1-RT englesko izdanje je pisanao od Engleza i Amerikanaca koji zivu u svojim zemljama.
Problem s RT je taj da ne znaju ili ne zelu zapapriti svoje clanke s ideoloskom mrznjom kao BBC ili DW ili Washington Post.

2-Panslavenizam je bila plemenita ideja. U proslosti Nijemci i Austrijanci su radili na unistenju te ideje jer im bila prijetnja njihovoj ideji Germanizma.
U novije vrijeme Anglosaksi su najveci igraci u igranju jednog slavenskog naroda protiv drugog.
Znamo vrlo dobro kako je London i Washington obecavao Srbima veliku Srbiju a Hrvatima nacionalnu drzavu, nakraju su zahebali jedne ili druge.
danas favoriziraju Poljake i Ukrajince da bi dobili glavnu nagradu – Rusiju!

3-I zadnje. Hrvati i Srbi ako imaju imalo razuma i srca – nece se nikad okrenuti protiv Rusije a trazit ce svoju ekonomsku buducnost na zapadu.

Max
2 godine prije

Otrovna Britanska propaganda.

abc
2 godine prije

Propaganda pali samo kod gllupih i naivnih ljudi. Pametni ljudi prisluhnu obema stranama i oblikuju svoje lično uvjerenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI