Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o primirju u cijeloj Siriji, ne samo Istočnoj Gouti

Čišćenje južnog fronta u Siriji
49 komentara

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je nakon više dana rasprave i nesuglasica na kraju jednoglasno usvojilo rezoluciju o uspostavi režima prekida vatre na području Sirije u trajanju od 30 dana i humanitarnim operacijama koje treba provesti kako bi se pomoglo civilnom stanovništvu.

Prema dokumentu, sve stranke moraju odmah zaustaviti sukobe, osigurati humanitarno primirje od najmanje 30 dana na cijelom teritoriju Sirijske Arapske Republike, te uskladiti politike za sigurno i jednostavno pružanje humanitarne pomoći, kao i provođenje medicinske evakuacije kritično bolesnih i ozlijeđenih osoba.

Rezolucija ne štiti ISIL, Al-Nusra Front i Al-Qaedu

Sin Osama bin Ladena novi vođa Al-Qaede

Kao što je navedeno u dokumentu, primirje se ne odnosi na vojne operacije protiv terorista “Islamske države” i Al-Nusra Fronta i Al-Qaede.

Rezolucija je usvojena na prijedlog Kuvajta i Švedske, a stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Al-Jafaari je delegacijama ove dvije zemlje rekao kako ih treba biti sram, jer se pri izradi nacrta rezolucije nisu posavjetovale sa sirijskom vladom. Dodao je i kako sumnja u nadležnost delegacija ove dvije zemlje da se uopće bave humanitarnom situacijom u Siriji.

Rezolucija je usvojena nakon preinaka koje je tražila Rusija, jer je u izvornom obliku za Moskvu bila “nerealna”.

Podsjetimo, izaslanstva Kuvajta i Švedske su predložila nacrt rezolucije o uvođenju 30 dana humanitarnog prekida vatre kako bi se isporučila pomoć i provela medicinska evakuacija u blokiranim područjima Sirije. Ona je bila zamišljena da se teroristička enklava Istočna Gouta poštedi kampanje sirijske vojske, koja je u to područje poslala velika pojačanja i vojnu opremu i počela provoditi pripreme za napad. U prvih nekoliko dana je topništvom i zračnim udarima uništavana vojna infrastruktura terorista u Istočnoj Gouti, a napredovanje kopnenih snaga do trenutka izglasavanja rezolucije nije ni počelo.

Vasilij Nebenzija, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima, govorio je o planovima ruske strane o provedbi usvojene rezolucije.

Prema njegovim riječima, ruska će strana raditi sa stranama u sukobu i  režim primirja odmah može stupiti na snagu.

Ruski diplomat je napomenuo kako Rusija želi potaknuti strane da rade na tome i da u potpunosti sudjeluju u provedbi rezolucije, točno onako kako je navedeno u tekstu dokumenta.

Rusija: Neće biti nikakvog proizvoljnog tumačenja rezolucije

Sirija

Dodao je kako se treba držati realne vizije situacije i da Rusija neće dozvoliti nikakvo “proizvoljno tumačenje teksta rezolucije”.

U tom smislu, ako primirje treba provesti na cijelom teritoriju Sirije, a ono ne vrijedi za teroriste “Islamske države” i Al-Nusra Fronta i Al-Qaede, znači da Turska treba obustaviti operacije u Afrinu, da sirijska vojska treba obustaviti kampanju u Istočnoj Gouti protiv terorista Jayish Al-Islam, Faylaq Al-Rahman i Ahrar Al-Shama, ali ne i protiv koalicije Hayat Tahrir Al-Sham kojom zapovijeda sirijski ogranak Al-Qaede i da se slobodan humanitarni pristup treba osigurati svim enklavama. Dakle, rezolucija obuhvaća šiitsku enklavu Foua i Kafraya u Idlibu i islamističku enklavu između Homsa i Hame, koja ionako mjesecima poštuje režim primirja.

Iako ruski predstavnik to nije rekao, sama činjenica kako pri provedbi rezolucije treba imati realnu viziju situacije može značiti da je ona u ovom obliku neprovediva, što će biti jasno za nekoliko dana.

HezbollahISILIslamska državaKalifatNATOUNVasilij NebenzijaVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Iako ruski predstavnik to nije rekao, sama činjenica kako pri provedbi rezolucije treba imati realnu viziju situacije može značiti da je ona u ovom obliku neprovediva, što će biti jasno za nekoliko dana
….dana…moj kuhac…jasno je već nakon pola sata.

mmm
6 godine prije

srecom sirijci su shvatili da rusija trguje djelovina sirije sa turcima, kurdima, amerima i zidovima i odlucili su usprkos tome nastaviti sa svojim oslobodilackim akcijama

bobo
6 godine prije

assadovi fašisti krše primirje, napadaju i danas. rusi digli ruke i ogradili se od njih. čak i turci poštuju primirje.

Ivo
6 godine prije

SAA je uletila u par naselja u Istočnoj Ghouti jutros. Očito će se ići po scenariju iz Aleppa, red bombardiranja pa red primirja, do konačnog oslobođenja. Uz povremene dogovore o puštanju židovskih,američkih,engleskih i ostalih terorista/savjetnika van iz okruženja.

Osim naravno ako ovaj put anglozionisti ne odluče krenuti sa direktnim udarima po SAA, iz kojeg razloga su očito nekidan i dopremljeni novi lovci za postizanje zračne nadmoći u Hmeimim. Rusi se žele osigurati od eventualnog ‘pogrešnog tumačenja’ uvjeta o primirju.

Osobno mi ovo ide na živce, ne sjećam se nikakvih primirja kad su ameri ravnali Raqqu, ali valjda Rusi znaju što rade.

Adriana
6 godine prije

Uvijek isto društvo u raznim ratovima (i na ovom području kod nas) polazi od premise: nahranimo ih, neka umru siti, da naša savjest bude mirnija. Realna situacija ih mnogo ne zanima.

Sovoranola
6 godine prije

Vrhunska diplomacija, prekid sukoba a tuku ih sve zesce. Hoce li zapad napasti Siriju? Nece !Jer su rusi spremni i cekaju da im pokazu sto znaju i imaju.Malo ce lajati i na kraju podviti rep.U suprotnom bi rizikirali raspad NATOa a onda bi Putinu sve bilo otvoreno.Mislim da je ovo pocetak finala.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Ne znam kako cifuti i saudijci misle ovim primirjem spasiti svoje bradate najamnike. Ti bradati neandertalci vode glavnu rijec i u Idlibu, Dumi i u Alepu. Nabrojana podrucja premrezena su dzihadistickom gamadi tako da Rusko vazduhoplovstvo i Tigrovi imaju odrijesene ruke. Ti umjereni ako ih uopste ima, broj im je beznacajan.

MilanCZ
6 godine prije

Ma koji prekid primirja radi humanitarne pomoci.Daj nebudite vise naivni kao mala djeca u djecjem vrticu,Sirijska vojska opkolila tzv.borce za dmeokraciju koji se bore na strani americke nelegalne vojske i to su vecinom u amere francuzi i njemci.Primirje sluzi da se oni izvuku iz obruca,nista drugo.Sve te ostale gluparije po novinama i tv kanalima su najveca prevara,samo svi sute o tome i nesmiju reci,jer ionako istina nikome nista nesluzi,jer glavni serif u svemu tome amerika kroji politiku u vecini drzava sirom svijeta i svi moraju slusati i sutjeti.

prorok
6 godine prije

kao sto sam i predvidio kopnena ofanziva krece od slabije naseljene Nasabije.Hvalim te boze da iza Asada stoji Rusija ..
Nema stajanja dok se pacovi ne pobijiu.E kad se sjetim 93.na sarajevskom ratistu….Da je tada bio Putin i mi bi pacove unistili.

prorok
6 godine prije

nepotvrdeno,Harasta je oslobodena

prorok
6 godine prije
Kladioničar
6 godine prije

sve je to djecja igra za naivne,igrajte kladionicu,zarađujte pare umjesto što trošite vrijeme na gluposti koje nemožete riješiti.

čitatelj portala
6 godine prije

Mislim da će ta rezolucija malo značiti. Rusi su je izglasali pazeći na svoju reputaciju.

Željki
6 godine prije

ovi Rusi nisu normalni, pa svako dijete zna da kad je protivnik u knockdown-u da mu tad ne treba dati nikakav predah, već da treba navaliti još žešće i dokrajčiti protivnika, a na kraju prići i ovjeriti ga. Po stoti put Rusi puše istu foru, kao da nisu ništa naučili tko su i što su ovi zapadnjaci….?

Good Old Rebel
6 godine prije

Sirija je nepopravljivo urušena. Gledajući u Siriju, gledamo u budućnost ogromnog dijela svijeta..koji će biti fragmentiran. Nacije će se polako gasiti, urušavati (raseljavati), a zamijenit će ih “grupe interesa”, privatne vojske bankara, multinacionalnih kompanija…religijskih sekti pa sve do običnih lokalnih bandi.. Oaze relativnog mira osnovat će bogati koje će čuvati privatne vojske.

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Nije vezano za temu ali evidentno je da se broj kojekakvih * trolejbusa* i *padobranaca *povecava na ovom portalu. To znaci samo jedno :ekipa Logicno radi pravi posao. Napadi ce biti sve gori i intenzivniji.

Mikojan
6 godine prije

Nešto ne pamtim dobro, pa zar nije UN već proglašavao primirje u Siriji kad je SAA bila doslovno na koljenima ?
Nije? ma nemoguće, ne vjerujem

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI