Više američkih vojnika ubilo se u nekoliko mjeseci nego što je umrlo od Covida-19 od početka pandemije, otkriva Pentagon

Smrt vojnika
14 komentara

Više je pripadnika američke vojske umrlo samoubistvom samo u drugom kvartalu ove godine nego od koronavirusa tokom pandemije, prema uznemirujućem novom izvještaju Pentagona.

Između početka aprila i kraja juna 2021. bilo je ukupno 139 vojnih samoubistava – 99 u aktivnoj službi, 14 među rezervistima i 26 u Nacionalnoj gardi – kaže se u najnovijem izvještaju Kancelarije za odbranu od samoubistava (DSPO).

Objavljeni statistički podaci pokazuju 46 % više samoubistava među aktivnim snagama američke vojske u odnosu na isti vremenski period 2020.

Nove brojke takođe znače da je samoubistvo u ovom kalendarskom kvartalu više nego dvostruko veće od zvaničnog broja smrtnih slučajeva od Covida-19 u oružanim snagama, koji je Pentagon do sada procijenio na 58.

Godišnji izvještaj Ministarstva odbrane o vojnim samoubistvima za 2020. godinu, objavljen krajem septembra, pokazao je 580 takvih smrti tokom 2020. godine – ispravljeno na 581 u posljednjem kvartalu – u odnosu na 505 koliko je bilo prethodne godine.

Dok je stopa samoubistava među rezervistima i Nacionalnom gardom ostala “statistički nepromijenjena” od 2016. godine, aktivne snage su zabilježile “značajan” porast, rekla je dr Karin Orvis, koja je preuzela dužnost načelnika DSPO 2019. Stopa samoubistava u aktivnoj službi iznosilo je 28,7 na 100.000 u 2020. godini, najviše od kada se detaljna evidencija počela voditi 2008. godine, kada je bila 16,9 na 100.000.

Vojnici mlađi od 30 godina bili su pod najvećim rizikom, oni čine 42 posto ukupnog vojnog stanovništva 2020. godine, ali čine 63 posto vojnih samoubistava te godine, rekla je Orvis. Stopa samoubistava u vojsci od 36,4 na 100.000 je skoro dvostruko veća od one od 19,3 u Mornarici.

Podaci za drugi kvartal 2021. godine prethodili su povlačenju SAD iz Avganistana, koje je počelo u avgustu. Sva samoubistva povezana sa avio-prevozom u Kabulu i okončanjem tog 20-godišnjeg sukoba će biti uračunati u sljedeći kvartalni izvještaj.

Američka vojskaCovidPandemijaPentagonsamoubistvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
postenlopov
2 godine prije

To je negativni efekt covid 19 cjepiva. Nije to samo u vojsci nego u cjeloj zajednici, samo se o tome suti jer je zabranjena tema za pricu.

Greven
2 godine prije

To je samo kolateralna šteta, kako to amerikanci običavaju reći kada ubijaju djecu okolo po svijetu.

Ana
2 godine prije

U Hrvatskoj vec 6 vojnika iznenadno umrlo u samo zadnjih par mjeseci..

Dokurčilomi
2 godine prije

Pod hitno uvesti četvrto cijepljenje kako bi se to zaustavilo.

Max
2 godine prije

Pa s obzirom na to što rade.Nije ni čudno.

Zolja
2 godine prije

Kad pogledamo kakav grijes rade po svijetu, nije niti cudo.

Bond, cigarete Bond
2 godine prije

Ubili se od dosade.
Američka kao i svaka vojska prepuna bolesnih ljudi koji se pale na uniforme, pucanje, ubijanje, sakaćenje, sadizam i slična sranja. Znači, svaka vojska je prepuna idiota i nikakvo čudo što se tu i tamo roknu jer im postane dosadno u nedostatku akcije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI