Više ruskih guvernera podnosi ostavke

Moskva Rusija
33 komentara

Pet ruskih guvernera najavilo je ostavku u jednom danu u utorak. Svima bi im mandati istekli kasnije ove godine uoči regionalnih izbora zakazanih za 11. septembar, dan nacionalnog glasanja u Rusiji 2022. godine.

Dvojica guvernera – Sergej Žvačkin iz sibirske Tomske oblasti i Valerij Radajev iz Saratovske oblasti u Povolškom federalnom okrugu – bili su dva uzastopna mandata i obavljali su svoje funkcije deceniju od 2012. Iako je Rusija usvojila zakon kojim se guvernerima dozvoljava služiti više od dva mandata zaredom 2021. godine, obojica su rekli da se neće kandidovati za još jedan mandat na predstojećim izborima.

Šef Kirovske oblasti – još jednog regiona u Povolškom federalnom okrugu – Igor Vasiljev, koji je na svom položaju bio od 2016. godine, rekao je da je zamolio predsednika Vladimira Putina da ga razreši dužnosti jer planira da radi na „saveznom nivou.” Guverner je ranije radio sa Ruskim državnim registrom – federalnom agencijom koja se bavi svime što se tiče zemljišta i nekretnina.

Druga dva odlazeća guvernera su Nikolaj Ljubimov iz Rjazanske oblasti u centralnoj Rusiji i Aleksandar Evstifejev, šef Republike Mari El – autonomne oblasti autohtonog naroda Mari. Obojica su bili guverneri od 2017. Evstifejev je također ranije bio sudija Trgovinskog suda u Moskovskoj oblasti. Ni jedan ni drugi nisu objavili razloge za ostavku.

Putin je već potpisao ukaz o imenovanju vršilaca dužnosti guvernera za svih pet regiona. Dvojica od njih – Vladimir Mazur (Tomska oblast) i Aleksandar Sokolov (Kirovska oblast) – ranije su radili u predsedničkoj administraciji. Pavel Malkov, koji će od Ljubimova preuzeti Rjazansku oblast, ranije je bio na čelu ruske državne službe za statistiku (Rosstat), koja je bila odgovorna za nacionalni popis stanovništva 2021. godine.

U Saratovskoj oblasti Radaeva će zamijeniti njegov zamjenik Roman Busargin. Republiku Mari El privremeno će voditi Jurij Zajcev, bivši šef vlade ruske republike Kalmikije. Svi vršioci dužnosti guvernera će dobiti priliku da se kandiduju na septembarskim izborima u svojim regionima.

Iako je niz ostavki privukao pažnju medija u Rusiji, ruski politički analitičari to nisu vidjeli kao izvanredan događaj. „Nema ništa novo u tome“, rekao je Aleksej Markin, zamenik šefa Centra za političke tehnologije za novinsku agenciju Interfaks, dodajući da su i ranije guverneri ponekad najavljivali ostavke uoči izbora ako su osećali da im narodna podrška slabi.

„Kada je to uradio samo jedan guverner, ljudi su obraćali malo pažnje na takve događaje“, dodao je Markin.

GuverneriOstavkerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
1 godina prije

Norvežani pišu kako napuštaju Putina i brod koji tone.

Mrčikola
1 godina prije

Vrag će ga znati što ovo znači.
Pisali smo na početku “korone” da smo generalno svi nayebali ako je Rusija dionik globalne predstave…ovo vrijedi i dalje, pa bumo vidli.

p.s. “našetavanje” i poziranje “globalnih lidera” sa Zelinskim po Kijevu (?), dok stotinjak kilometara dalje ginu ruski generali (?), nije, nipošto, dobar znak.

Max
1 godina prije

Rutinska stvar ili unutarnja čistka.

Гавран
1 godina prije

Ko je verovao u Američku izuzetnost i Evropske vrednosti naravno da treba da emigrira, a ne da bude na visokiom položaju. Druga alternativa je da Rusi priznaju genocid nad svima koji su ih osvajali i da se kolektivno predaju ukrima.

gargamel
1 godina prije

Normalna stvar u situaciji kad je u pitanju opstanak države, sve sumnjivce koji pokazuju znakove nelojalnosti odmah mjenjati.

Mladen
1 godina prije

A nije valjda da će još ispast da su i oni deponirali lovu na zapadu .

1 godina prije

U Rusiji se prilično stvari sredilo u zadnje vrijeme.
Zna se, tko je tko.
I nema više “stranih agenta” sa koferima novca…
Sad treba raditi pošteno…
Postoje uvijek dva zorna kuta…

Just
1 godina prije

Zorane – eto pisu norveska medija LOL

1 godina prije

ti vjerujes tim medijima koji nista pozitivno nisu rekli za rusiju u zadnjih 6 mjeseci ili duze,, svakodnevno pisu gadarije na njihov racun

tihobl
1 godina prije

Ne pratite ruske ruske televizije – svaki dan bude 5-6 znacajnih hapsenja da budu pomenuta u vijestima. Pod znacajna hapsenja spadaju vece teroristicke grupe, polsanici koji voze u pijanom stanju punog gepeka pobijene divljaci za vrijeme lovostaja, policijski nacelnici, oblasni funkcioneri na visem polozjaju, generali i pukovnici … Sitnu boraniju ne pominju osima ako nije rijec o monstruoznom ubistvu. Nema razlike izmedju njih i kineza, osim sto kinezi svoje strijeljaju. Sjecate li se Usriulje dok je bila ministarka kod muti Merkel i sta je sve radila? U Rusiji bi dobila oko 15 godina zatvora. Ruski funkcioneri za daleko sitnije promasaje zaglave 10-15 godina robije. Ali to je Rusija, a ne napredna demokratija. Ovo sto sam napisao vazilo je do ovog proljeca. Sad je veliko ciscenje u vojsci. Generalski sincici koji su preko veze zavrsili u akademiji i preko reda unapredjivani pokazali su se nesposobni u ratu. Takve sad ciste, a… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Mantra koja se ovde stalno ponavlja je da su rusi dio globalne prevarantske seme zvana “pandemija korone”. Vise puta sam ovde pisao sta su govorili ruski vojni i politicki zvanicnici – da je rijec o bioloskom ratu (cak je i Putin zaprijetio da ce odgovoriti nuklearnim oruzjem na novi pokusaj bioloskog rata portiv RF). Evo sta kaze navisi ruski general zaduzen za ovu oblast:         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су у 19 својих биолабораторија у Украјини проучавале могућност стварања контролисаних епидемија, изјавио је Игор Кирилов, начелник одељења Оружаних снага РФ за радијациону, хемијску и биолошку заштиту.       „САД су реализовале офанзивни војно-биолошки програма на територији Украјине, чија је сврха била проучавање могућности изазивања контролисаних епидемија на одређеним територијама“, појаснио је Кирилов.       Додао је: „Заједно са америчким фармацеутским компанијама и оперативцима из Пентагона, украјинске владине агенције су биле укључене у војно-биолошке активности, са прикривањем илегалних активности, спровођењем теренских и клиничких испитивања и обезбеђивањем неопходног биоматеријала“.… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Jedna infomacija: Ruska nafta koju Indija uvozi je iz Venecuele. To objasnava popust, jer je rijec o tezoj nafi. Ali to treba gledati i u drugom svjetlu – indijskoj industriji trebaju dodatne kolicine plastike i raznih drugih sirovina koje se dobijaju iz nafte (obicno se misli da je nafta samo enegent, a ne da hemijska industija ovisi o njoj). Dok EU gasi svoju industriju Azija planira sa velikim razvojem industrije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI