Vlada Ujedinjenog Kraljevstva na udaru kritika jer će novi rudnik ugljena dobiti odobrenje

Rudnik
14 komentara

Rudnik bi za London mogao ispasti nešto vrlo neugodno, ako vijeće okruga Cumbria odobri projekt, kao što se i očekuje. Velika Britanija trebala bi biti domaćin COP26 runde UN-ovih globalnih klimatskih pregovora u Glasgowu, koji se trebaju odvijati u studenom 2021.

Čini se da će prvi rudnik ugljena, koji je iskopan u Velikoj Britaniji u posljednja tri desetljeća, u petak dobiti potrebno odobrenje.

Sastanak vijeća okruga Cumbria trebao bi odobriti planove za projekt na mjestu u blizini Whitehavena na sjeverozapadu, usprkos prosvjedima od strane skupine ”Extinction Rebellion”, kao i većim prosvjedima koji su se zbili u Londonu i Manchesteru prošlog mjeseca.

Zeleni aktivisti tvrde da bi rudnik, koji bi trebao opskrbljivati industriju čelika u Velikoj Britaniji i Europi, bio u suprotnosti s vladinom obvezom, koja tvrdi da će Britanija biti ”neutralna po pitanju ugljika” do 2050. godine.

Rudnik je već dobio zeleno svjetlo 2019. godine, ali je odgođen zbog sudske revizije koju su pokrenuli pregovarači, koji su tvrdili da odobrenje nije kompatibilno s ekološkim ciljevima Velike Britanije.

Tvrtka koja stoji iza projekta, West Cumbria Mining, morala je ponovno predati planove. Tvrdi da će ugljen biti zamjena za uvoz i da neće doći do povećavanja emisija.

Iz rudnika će se iskapati oko 2,4 milijuna tona ugljena godišnje. Ugljen se nalazi uglavnom ispod morskog dna. Prerađeni ugljen potom bi se prevozio posebnim, podzemnim vlakom.

West CumbriaMining tvrdi da bi se projektom moglo stvoriti 500 radnih mjesta u području gdje su glavni poslodavci nuklearna industrija i turizam.

Vijeće okruga Cumbria tvrdi kako podupire rudnik sa 160 milijuna funti, pod uvjetom da ga se zatvori do 2049. godine, samo godinu dana prije isteka roka u vezi s ugljičnom neutralnosti Britanije. Prvobitni plan bio je da rudnik ima životni vijek od 70 godina.

Izvještaj iz prošle godine sugerira da će novi rudnik ugljena proizvoditi 8,4 milijuna tona CO2 godišnje.

Posljednji britanski rudnik dubokog ugljena, rudnik Kellingley u sjevernom Yorkshireu, zatvoren je 2015. godine.

Rudnik bi se mogao pokazati neugodnim za vladu Velike Britanije, ako vijeće okruga Cumbria odobri projekt prema očekivanjima. Velika Britanija trebala bi biti domaćin COP26 runde UN-ovih globalnih klimatskih pregovora u Glasgowu, koji se trebaju održati u studenom 2021., čime bi se ekologija dodatno stavila pod povećalo u Velikoj Britaniji.

Taj potez dolazi u isto vrijeme kada proizvođači čelika u Velikoj Britaniji ulaze u proces prelaska s ugljena na plin, a zatim na vodik s niskim udjelom ugljika, što je proces koji je podržan novim financiranjem od strane vlade Velike Britanije, u iznosu od 150 milijuna funti, koliko će biti uloženu za proizvodnju vodika s niskim udjelom ugljika, uz dodatnih 250 milijuna funti za novi Fond čistog čelika.

U rujnu je čelnik okruga Robert Jenrick odbacio planove za iskopavanje milijuna tona ugljena na potencijalnom površinskom nalazištu u blizini zaljeva Druridge u Northumberlandu, s obrazloženjem da je to neprihvatljivo za okoliš.

Podružnice XR diljem Cumbrije pozivaju vijeće okruga Cumbria na poduzimanje istog.

Zastupnik liberalnih demokrata Westmorlanda i Lonsdalea Tim Farron rekao je da će se zauzimati za to da Jenrick preispita svoju odluku, ako Vijeće okruga danas drugi put potvrdi zeleno svjetlo za taj rudnik.

Farron je rekao: “Postoje daleko bolji načini stvaranja radnih mjesta od ovog, pogotovo kada poboljšanja tehnologije i vjerojatni pad potražnje za ugljenom neće garantirati punih 500 radnih mjesta, tijekom punih 50 godina”.

“Cumbria je najvlažniji i najvjetrovitiji predio Engleske, s rijekama koje se najbrže kreću u zemlji, što su naši prirodni resursi, što znači da bi snaga naše nuklearne industrije mogla stvoriti višestruko više radnih mjesta u obnovljivoj energiji nego što bi to mogao postići ovaj rudnik”.

COP26Extinction Rebellionrudarenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Sad će opet Margaret Tačer doć za premierku da to sve privatizuje za račun liberalne ekonomije.

A Englezi bi da postanu ponovo energetski neovisni …hehehehe….počet će opet pravit podmornice na parni pogon , samo sada nevidljive za radare.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Apest
3 godine prije

To je dobro. Što više CO2 to je planet zeleniji.
Volim zelenilo na planetu.

Hamer
3 godine prije

Jedan korak naprijed dva unazad

dulebg
3 godine prije

Voleo bih da vidim jedan ozbiljan dokaz štetnosti CO2.

dulebg
3 godine prije

Od globalnog zagrijavanja džungle će se proširiti do Mediterana,a pustinje do Berlina, tako da se najverovatnije pakujemo za Novosibirsk, odn.ko voli Otavu. Ja se nešto mislim – ipak sam možda pre za Bizertu?

crodaemon1
3 godine prije

Ne znam šta je opasnije, korona, co2 ili sjedenje na ladnom betonu?

alex
3 godine prije

500 novih radnih mjesta=500 novih karcinoma… koji će umrijeti od corone…službeno…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI