Aktivisti Extinction Rebellion privezali su se za kapije francuskog parlamenta u znak protesta zbog novog zakona o klimi

Extinction Rebellion aktivisti
10 komentara

Desetak aktivista iz grupe za ekološki aktivizam Extinction Rebellion prikovalo se za vrata francuske Nacionalne skupštine u Parizu uoči usvajanja novog klimatskog zakona u utorak.

Poslanici u donjem domu parlamenta odobrili su nacrt zakona većinom od 332 glasa prema 77 poslije 200 sati rasprave.

Uoči glasanja, Extinction Rebellion je zakon opisao kao „laž države“ i pozvao zakonodavce da odbiju njegovo usvajanje. Njihov prigovor na račun zakona usredsređen je na uklanjanje ključnih mhera prije nego što je iznet pred poslanike. Grupa tvrdi da je francuski industrijski sektor lobirao za uklanjanje mnogih prijedloga, sa samo nekoliko preostalih.

Baklje su zapalili neki demonstranti okovani na kapijama, a drugi su se okupili dole, dok su mangale takođe bile zapaljene.

Na snimcima podijeljenim na mreži, mogli su se vidjeti policajci kako gase požare i odvlače demonstrante.

Policija je navodno neke novinare odgurnula.

Izvještavano je i da su poslanici Nacionalne skupštine prisustvovali demonstracijama, uključujući ljevičarskog poslanika Adriena Kuatennensa, koji je snimljen u razgovoru sa policijom.

Nacrt zakona usvojen je u utorak na prvom čitanju, ali ga još uvijek treba podržati Senat.

Zatim će se vratiti u donji dom, gdje će vjerovatno dobiti saglasnost centrističke većine predsjednika Emmanuela Macrona.

Nacrt zakona uključuje zabranu unutrašnjih letova na kratke relacije do kojih se može voziti vozom, ivičnjake stanodavcima koji iznajmljuju loše izolovana imanja i zabranu spoljnih grijača na terasama restorana.

Ostale predložene mjere uključuju primoravanje državnih škola da nude jelovnike bez mesa, stavljanje veta na izgradnju novih aerodroma i ograničavanje upotrebe plastike u ambalaži supermarketa.

Francuska vlada se obavezala da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 40% do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990. godine, ali su grupe za zaštitu životne sredine kritikovale ovaj cilj kao prenizak.

Izvršni direktor Greenpeace-a u Francuskoj, Jean-Francois Julliard, rekao je u utorak da novi nacrt zakona “neće biti dovoljan za efikasno suočavanje sa globalnim zagrijavanjem”.

Extinction Rebellionfrancuskaklimatske promjene
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Ko im samo smišlja nazive grupa/pokreta , holivud ?

Emiliano Zapata
2 godine prije

U svojoj novogodisnjoj cestitci sam najavio da uz plandemiju krece jos veca laz vezana uz klimatske promjene koje su se nekoc zvale globalno zatopljenje ali se vise tako ne zove jer se sve hladilo pa nisu mogli vise lagati toliko ocito…

2 godine prije zadnji put uredio Emiliano Zapata
mislim
2 godine prije

ograničavanje upotrebe plastike
jedino što podržavam ,od svega toga.

dulebg
2 godine prije

CO2 (12+2*16), teži je od kiseonika (2*16) ili azota (2*14) i ako se gde i pojavi – sliva se u podrume, bunare, udoline. Nema načina da se digne u visinu. Znamo tolike slučajeve da se neko ugušio od ugljen-dioksida u bunaru, a nijedan na tavanu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI