Vlada Velike Britanije na udaru zbog izvoza oružja Saudijskoj Arabiji

Vojska Saudijske Arabije
0
0

Velika Britanija pokušava opravdati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, priznajući da uprkos tome što “nisu imali pristup svim potrebnim informacijama”, nije bilo jasnog rizika od kršenja međunarodnog prava te države u Jemenu. Kritičari ovakvog ponašanja Velike Britanije smatraju vladine poteze “ničim manjim od sramote”.

Vlada Velike Britanije odbila je da obustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji uprkos izvještajima dva parlamentarna odbora koji su to tražili, a na temeljima kršenja ljudskih prava u Jemenu.

Vlada je saopštila da je ozbiljno sagledala tvrdnje da saudijske snage krše međunarodno humanitarno pravo. Informacije koje je vlada prikupila dovele su do zaključka da nema “jasnog rizika” da prodaja oružja Saudijskoj Arabiji vodi kršenju međunarodnog humanitarnog prava u Jemenu.

Velika Britanija trpi snažne kritike zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, a zbog navoda ta država krši međunarodno pravo u Jemenu bombardujući civilne ciljeve poput škola, bolnica i stambenih područja pod kontrolom pobunjeničkih Husita.

Ujedinjene Nacije su procijenile da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom odgovorna za 60% civilnih žrtava u Jemenu od jula prošle godine, ali Rijad odbija navode o kršenju međunarodnog prava tokom ovog konflikta.

Nekoliko nevladinih organizacija tražilo je pokretanje nezavisne istrage u vezi sa navodima o saudijskom kršenju međunarodnog humanitarnog prava, a vlada Velike Britanije je saopštila da, iako se ne protivi takvoj ideji, očekuje da će saudijske vlasti provesti takvu istragu.

civilne žrtveRatUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI