Vlasnici sankcionirane ruske banke žele prodati svoje udjele koje imaju u banci

Alfa banka
4 komentara

Mikhail Fridman i Pyotr Aven navodno se odvajaju od Alfa-banke kako bi izbjegli sankcije

Dvojica biznismena Mikhail Fridman i Pyotr Aven namjeravaju prodati svoje udjele u Alfa-Bank, najvećem ruskom privatnom zajmodavcu, izvijestio je u četvrtak Financial Times pozivajući se na osobe bliske razgovorima.

Prema izvješću, Fridman i Aven trenutačno posjeduju 45% banke putem holdinga sa sjedištem u Luksemburgu koji kontrolira matičnu kompaniju zajmodavca sa sjedištem na Cipru ABH Financial Limited. Njihove će dionice navodno biti prodane trećem suvlasniku Alfa-Banke, Andreju Kosogovu, za 178 milijardi rubalja (2,3 milijarde dolara). Kosogov, koji već posjeduje 41 posto udjela u banci, potvrdio je za FT da je dogovor dogovoren, ali nije dao dodatne komentare o detaljima.

Tiskovna služba Alfa-Bank također je u petak potvrdila da se takav dogovor priprema, ali je napomenula da je prerano govoriti o pojedinostima. Očekuje se da će prodaja biti finalizirana kasnije ovog proljeća, nakon što je odobre ruska središnja banka i porezne vlasti.

Za razliku od Kosogova, koji nije predmet sankcija protiv Rusije povezanih s Ukrajinom, i Fridman i Aven su bili na meti zapadnih vlasti zbog njihovih navodnih veza s ruskom vladom. Oba milijardera osporila su sankcije EU-a protiv njih na sudu i sada “žele učiniti sve što mogu da se izvuku iz svoje ruske imovine kako bi sankcije bile ukinute”, rekao je jedan od izvora novinskoj kući.

U međuvremenu, prema izvorima, prodaja će također koristiti Alfa-Bank, budući da su ruske protu sankcije protiv “neprijateljskih zemalja”, uključujući Cipar, dovele do poteškoća u upravljanju zajmodavca i ograničile mu pristup državnom financiranju.

“Fridman i Aven izbjegavaju sankcije, Kosogov dobiva banku, a banka ima jednog jedinog ruskog dioničara”, sažeo je dogovor jedan od izvora.

Alfa-Bank je dodala EU u svoj deseti paket sankcija prošlog mjeseca. Prema podnesku objavljenom neposredno prije nego što je stavljena na crnu listu, matična tvrtka ABH Financial Limited željela je “raspoložiti se ovom kontroverznom imovinom kako bi izbjegla daljnje regulatorne, političke i reputacijske implikacije”, jer je Alfa-Bank postala “toksična” za svoje korisnik

Alfa BankaMikhail FridmanPyotr Avenrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
robokap
1 godina prije

Počinje bežanija Ruskih HAZARA.

Max
1 godina prije

Izabrani dižu sidro.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nosati njuše požar !!!!!

Roccos
1 godina prije

Opa,lovaši sa nouz problemom imaju gadnih problema😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI