Vodeći stručnjaci kažu da Europa zaostaje s ostatkom svijeta u razvoju 5G tehnologije

5G mreza u Evropi
6 komentara

Skupina od preko 50 najvećih europskih tehnoloških i industrijskih tvrtki kritizirala je članice EU zbog zaostajanja za ostalim zemljama u uvođenju 5G mreža, pozivajući na hitne mjere prije nego što bude prekasno kako bi se taj jaz smanjio.

Najnovija analiza Europskog okruglog stola (ERT), objavljena u petak, pokazuje da zemlje EU, u pogledu razvoja mreža sljedeće generacije, presporo napreduju u usporedbi s drugim dijelovima svijeta, posebno Južnom Korejom , Švicarskom i Kinom.

“Raste zabrinutost u vezi s tim da Europa sve više zaostaje za vodećim svjetskim liderima u 5G tehnologiji, bez obzira na to što se u Europskoj Uniji nalaze dvije globalno vodeće tvrtke za mobilnu infrastrukturu”, navodi se u izvješću.

ERT je ukazao na neuspjehe u komercijalizaciji i uvođenju infrastrukture. Prema njegovim podacima, više od polovice država članica EU još nije pokrenulo 5G komercijalne usluge, dok zemlje EU u cjelini imaju manje od deset baznih postaja 5G mreže u omjeru na milijun građana. U izvješću se dodaje da su postojale “jednako loše” stope nadogradnje 4G infrastrukture koje trebaju prijeći na 5G.

Kako bismo to stavili u perspektivu, Južna Koreja je prošle godine imala oko 1.500 5G tornjeva na milijun stanovnika. Kina je prethodno najavila planove za instaliranje dodatnih 600.000 baznih postaja 5G mreže do kraja godine.

“Nije kasno za smanjivanje jaza koji postoji u odnosu EU i Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Kine”, istaknula je skupina poslovnih čelnika. Međutim, Bruxelles mora djelovati brzo, dodali su.

Izjava skupine o lošem stanju u europskom 5G sektoru došla je istog dana kada se Europska komisija sastala kako bi razgovarala o tome kako pojačati uvođenje superbrzih mreža. Dužnosnici su morali priznati kako razvoj 5G-a ne ide onako kako je planirano, a implementacija se dodatno odgađa zbog pojačavanja restriktivnih mjera zbog koronavirusa.

“Stoga moramo zajedno raditi na brzom uvođenju mreže bez daljnjih odgađanja”, rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu.

eueuropa
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vinko
3 godine prije

S ovom glupom politikom EU ce zaostajati iza Amerike, Engleske i Kine

Sunseeker
3 godine prije

Ovo je stvarno sve ošlo u 3pm…
Vode se brige o nebitnim stvarima za čovječanstvo kao sto je 5G ,a svijet staje sa normalnim zivotom zbog ove gluposti oko izmišljene korona epidemije. Nitko vise ne gleda sta jede i sta stavlja u sebe te kako i da li zdravo zivi vec izgleda da je bitna brzina neta. Jedem breskvu koja izgleda savrseno lijepo i zrelo a ono tvrda ko kamen i nema veze sa okusom breskve od prije 15 godina ali bitno da mi kao treba brzina 5G…Sav taj racun ljudske gluposti ce platiti nasa djeca jedan dan….Nazalost nitko ne razmislja o svojima a doci ce i taj dan.

Ten
3 godine prije

Nije baš 6G ali je 5G++
generacija

Bosanac
3 godine prije

Meni samo dvije stvari bodu oci ‘vodeci strucnjaci’ i ‘vodeci svijetski lideri’
i ova zadnja recenica

“Stoga moramo zajedno raditi na brzom uvođenju mreže bez daljnjih
odgađanja”, rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica
Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu.

mislim
3 godine prije

razvoj 5g po čemu je on bitan?
valjda je rast kapulice mlade, pečene janjetine i učestalost (fešta) slavlja .
bar za slavene bitan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI