Vojska Venezuele pripremila protuzračnu obranu i provela vojnu mobilizaciju      

Zračna obrana Venezuele
55 komentara

Točno prije godinu dana je State Department izjavio „da će Rusija platiti skupu cijenu zato što pomaže Venezueli“. Izjava je dana u vrijeme kada su dva ruska vojna zrakoplova s vojnim stručnjacima i dijelovima za sustave protuzračne obrane S-300, koje je pokojni predsjednik Hugo Chavez kupio još 2009. godine.

Nakon najave nove američke vojne kampanje, kojom je Trump odlučio uništiti „narkoterorizam u Latinskoj Americi“, oružane snage Venezuele su pokrenule velike vojne vježbe spremnosti svoje protuzračne obrane. Snimke i fotografije vježbi sa svim raspoloživim sustavima, uključujući opremu za presretanje i radio-elektroničko ometanje, objavili su na društvenim mrežama. Iako na fotografijama nema ruskih časnika, tamo se od prošle godine rotira skupina od najmanje 100 ruskih vojnih savjetnika. To je broj kojeg je priznala Moskva i potvrdila da su oni tamo u sklopu vojno-tehničke suradnje i kako bi pomogli u remontu i modernizaciji kupljene ruske vojne opreme, uključujući sustave S-300.

Osim toga, jutros je potvrđeno da je predsjednik Venezuele Nicolás Maduro ovog petka naredio vojnu mobilizaciju „tijekom sljedećih nekoliko dana i da se vojska pripremi za moguću borbu”.

“Postoje skupine koje ovih dana pripremaju oružane i nasilne akcije protiv mira u Venezueli. Znam što govorim”, rekao je predsjednik, koji je naglasio da su to “frakcije financirane iz Sjedinjenih Država i Kolumbije”.

Prema riječima predsjednika Venezuele, ove skupine žele “iskoristiti pandemiju i karantenu za terorističke akcije i pokušaje puča, zbog čega će u okviru stalne operacije biti postavljene na čelo spremne snage operacije „Bolivarski štit“, kako bi Venezuela očuvala mir”.

Nije teško prepoznati da je Maduro mislio na frakcije bliske maloj, ali vrlo agresivnoj stranci „Voluntad Popular“, bliskoj ostacima bivše vojne hunte i političarima iz vremena ’90ih. Ovu stranku vode Leopoldo Lopez i Juan Guaido, koji su pokušali provesti vojni udar u travnju prošle godine, ali je operacija propala, a mnogi su oporbeni političari i oni koji su bili umiješani u zavjeru spas potražili u susjednoj Kolumbiji ili stranim ambasadama. Iako Madurova retorika zvuči „pretjerano alarmantnom“, situacija u kojoj se nalazi Venezuela traži upravo ovakav odgovor.

Međutim, predsjednik Maduro je pozvao te skupine da zaustave napade na svoju zemlju.

“Prekini vatru, idemo na humanitarni sporazum, u ime Boga, u ime naroda vas to molim pitam”, rekao je Maduro sinoć u televizijskom obraćanju.

Prije nekoliko dana je umirovljeni general venezuelanske vojske Clíver Alcalá, koji je boravio u kolumbijskom gradu Barranquilli, otkrio je da je zajedno s oporbenim zamjenikom Juanom Guaidom i američkim savjetnicima planirao nabavu oružja koje će iz Kolumbije biti dovezeno u Venezuelu, kako bi se proveo atentat na Madura i selektivni napadi na visoke dužnosnike vladajuće stranke PSUV. Plan je osujećen, a oružje je  zaplijenjeno.

Za sada nema informacija o bilo kakvoj eskalaciji, ali kampanja koju je pokrenuo Trump i nije osmišljena za brzu invaziju, poput one na Afganistan i Irak, već će se prilagođavati okolnostima i uvjetima na terenu.


W-Radio / Actualidad RT

FOTOGALERIJA: South Front / Venezuela Tests Combat Readiness of it’s S-300SV Air Defense Systems

PENTAGON JE KRENUO! – Repriza 2001., ali danas meta nije „terorizam“ već „narkoterorizam“ Madura i Venezuele

Priprema za obranuSADvenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Bez Rusa i Kineza neće se moć oduprijet. Kubanci su vjerojatno već tamo.

dvokrilac
4 godine prije

Ameri će udariti na Venecuelu sutra,
ili “malo sutra”… (ovo drugo je vjerovatnije)….
Prošla su ta vremena, sad im je pametnije da čuvaju svoje gu#ove, jer su grešni i Bogu i narodu.

crna guja
4 godine prije

vita jela zelen bor ceka se od usa brzi odgovor

preseren3
4 godine prije

Prije svjega, neče udariti sami… Ne smiju, zvog svoje javnosti. Nesme ameriški vojnik ginuti…
Pitanje je sada, što je sve izraslo u Kolumbiji, glavnom dobavljaču kokaina u SAD…
Možda izsiljavaju neke dobavljače, da poduzmu aktivno ulogu…

Savonarola
4 godine prije

Maduru prijetnje dobro došle da se ne opušta i da izvrši provjeru vojnih snaga.Inace amerika je vec duze u silaznoj putanji ,ni na kraj pameti im nisu neke ozbiljne avanture.

eu kolonija
4 godine prije

šta bi sa onih 100 miliona gladnih izbjeglica iz venezuele I onim šleperom hrane iz amerike. nisu se valjda vratili u venezuelu da se najedu

Sparkling
4 godine prije

Svašta je tu moguče, jer u nedostatku nekog dobro izrađenog plana za rušenje Madura možda idu na opciju destabiliziranja s pokušajem ubacivanja spec. grupa iz Kolumbije i direktnog atentata na visoke dužnosnike. Možda neki false flag što izuzetnima nije strano a onda bi usljedili tomahavci po već odabranim ciljevima. Ali opet je ono, a šta ako pogode i Ruske instruktore? E tu može biti napeto, i čekat će se odgovor druge strane. A koliko poznajemo Putina, on uvijek igra s dva poteza unaprijed. Pa sad da ne bude grešaka koje se više neće dati ispraviti. Mislim da im to nije nikako u interesu. No, ludi koliko jesu svašta bi se moglo dogoditi. Previše oružja daje i previše mogučnosti za greške. A kad su nuklearne sile u pitanju, nikome se to ne sviđa.

Zoran
4 godine prije

Nema frke Rusija će ih zaštiti😂

Adriana
4 godine prije

Čini se kako Ameri moraju navaliti na Venecuelu. Radi se o venecuelanskoj teškoj nafti koja je idealna za miješanje s amerskom cracking naftom. Amerska “falša” nafta dobra je za motorna goriva (benzin). Za dizel trebaju teže nafte, koje za sada (Ural nafta) sve više uvoze iz Rusije, kao i velike količine već prerađenog dizela. Ono bitno: bez dizela nema transporta, a ono glavno: Ratna mornarica, osim nuklearnih nosača i podmornica, bez dizela ne postoji ili je uz malu proizvodnju ograničena na svoje dvorište. Bez brodova pratnje (dizel), nosač je samo limenka ispunjena streljivom i kerozinom za avione. S pacificiranom Venecuelom, imperija može solidno produžiti svoje bivstvovanje. Iran je daleko teža meta, ono što maznu iz Sirije, je tek za džeparac stanovitim službama, a Saudija pravi velike probleme potpuno nekoordinirano i suicidalno ovaj put. Cijeli je Bliski Istok u previranju, lako bi se moglo desiti da Ameri izlete kao čep iz… Čitaj više »

Davor drugi
4 godine prije

Ovog momenta ne postoji vojni analitičar, strateg najvišeg ranga od Pentagona pa do ostatka svjeta, koji bi mogao predvidjeti ishod mogućeg vojnog sukoba između USA i Venezuele. Osim ovih stotinjak instruktora i tehnike koje je Rusija poslala u Venecuelu, većeg uplitanja od strane Rusije zasigurno neće biti, kao ni od ostatka svjetske zajednice. Najveće težište bit će fokusirano na unutarnje stanje, stabilnost i jedinstvo Venecuele. Ukoliko USA pođe za rukom da naruši unutarnju stabilnost Venecuele, mislim da se s tim stvara jedna od prvih pretpostavki za izravan sukob. Ukoliko uspiju da protiv Madura aktiviraju, mislim nekih 15-20% lokalnog stanovništva koji bi počeli sa izazivanjem nemira, u tom slučaju mislim da slijedi izravan sukob jer USA u tom slučaju ne bi trebali tražiti niti daljnje argumentirati agresiju na, eto diktatorski režim. I u tom slučaju bi žrtve na obje strane bile enormne, kako u međusobno sukobljenim stranama lokalnog stanovništva, tako i… Čitaj više »

Zadranin
4 godine prije

Svjetski teroristi i agresori broj 1. opet u akciji!

Alo amerokenjci, i njihove podguzne muhe: pa kako vas nije sram? U očima svijeta ste najveća đubrad!

Drž se Venezuela!

P***!

jbg
4 godine prije

Možda bi sada Kina trebala poslati par svojih brodova ispred obala Venezuele. Samo toliko, da jenkiji znadu, da se igraju sa svijetom, ne samo Venezuelom

Derim
4 godine prije

Ide se vjerovatno na ustaljenu šemu tj. pomoću plaćenika i domaćih izdajnika izazvati unutrašnji sukob koji će opet “primorati” SAD na vojnu intervenciju kako bi “zaštitio ugnjetavani narod i donio demokratiju”. Mislim da Venecuela treba više pažnje posvetiti zaštiti granica od ubacivanja raznih grupa i praćenju potencijalno domaćih izdajnika jer teško da će ih SAD samo tako napasti.

odisea
4 godine prije

Glupst Tumpetina, ako bilo šta proba nafta ide na 10 $ u narednih godinu dana.

Zax
4 godine prije

Nema niceg boljeg od rata za resetiranje financijskog sustava. Kako rusi i kinezi imaju nuklearno oruzje morat ce jadna venecuela posluzit

Armagedon
4 godine prije

Vijerojatno novo zariste i mijesto obracuna sila koje ne uspotave dogovor.

Max
4 godine prije

Bolivarska vojska je spremna odgovoriti na svaku prijetnju i narod je budan stoga mislim da jednostrana agresija poput one na Panamu ili Grenadu nije moguća. Stupanj opremljenosti i operativne sposobnosti Bolivarske vojske je tome najbolji dokaz.

glineni golub
4 godine prije

Nema vise krađe, sto je bilo bilo je..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI