fbpx

Von der Leyen kao ministrica zapošljavala nekvalificirane prijatelje i trošila milijarde

Skandal u EU Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se u četvrtak, 13. veljače, iz Bruxellesa vratila u Berlin na saslušanje pred istražnim odborom Bundestaga koji je zadužen da rasvijetli uvjete pod kojima je njemački ministarstvo obrane, zu vrijeme kad ga je vodila, koristilo visoko plaćeni „vanjske savjetnike“.

Naime, Bundestag je na temelju više izvješća pokrenuo istragu koja se odnosi na ministarstvo obrane u Njemačkoj zbog prevelikih troškova koji se tiču vanjskih suradnika. Istrage, koje su već bile otvorene 2018. godine, obuhvaćaju šest godina u kojima je Ursula von der Leyen bila zadužena za obranu zemlje. To je vrijeme u kojem je zabilježen nevjerojatan pad borbenih sposobnosti Bundeswehra, uz neobjašnjive troškove veće od očekivanih za oko deset milijardi eura u četverogodišnjem razdoblju.

Nakon što je doslovno uništila Bundeswehr, Ursula von der Leyen je dvorskim spletkama izabrana za predsjednicu Europske komisije, koja će zemlje EU odvesti u svijetlu zelenu budućnosti i provesti kontroverzni „New Green Deal“, posao koji će „međunarodnih kreditorima“ osigurati tisuće milijardi eura kako bi Europa postala prvi „neutralni CO2 kontinent“ do 2050. Međutim, najnovija istraga bi mogla pokazati ne samo da gospođa Von der Leyen nije sposobna voditi EU, što je mišljenje mnogih, već da je sklona donositi odluke koje su karakteristične za zemlje poznate po endemskoj korupciji, nepotizmu i pogodovanju prijateljima i rođacima.

Glavni uzrok prekomjernog trošenja novca je prepoznat u pregledu financija njemačkog ministarstva obrane, koje je trošilo ogromna sredstva za takozvane „vanjske suradnike“ koji su u odjelu obrane obavljali razne funkcije.

Ursula von der Leyen je navedena kao glavna osoba odgovorna za loše upravljanje ministarstvom, što je logično, obzirom da je svaki taj uposlenik morao dobiti njezino odobrenje. Pozvana na svjedočenje, predsjednica povjerenstva joj je predočila neobične dokaze prema kojima zaposlenici u koji su njemačkom ministarstvu obrane obavljali razne poslove uopće nisu bili kvalificirani za ta radna mjesta ili za područja zs koja su bili zaduženi.

Međutim, prema priznanju Ursule von der Leyen, do ozbiljnih pogrešaka u procjeni je moglo doći zbog rastućih međunarodnih napetosti koje su nju i vrh ministarstva obrane prisiljavali na donošenju odluka u vrlo kratkom vremenu, što se odnosi i na zapošljavanje novog osoblja.

Opet su krivi Rusi

U nedostatku boljeg argumenta, što je nerazumljivo, obzirom da bi kadrovska služba Bundeswehra i ministarstva obrane zbog pitanja nacionalne sigurnosti trebala funkcionirati sa 100 % kapaciteta, Ursula von der Leyen je naglasila da su godine od 2014. nadalje obilježene prije svega eskalacijom napetosti u Ukrajini, koja je prvi put nakon balkanskih ratova oružani sukob  vratila na teritorij Europe.

„U tom scenariju je njemačko ministarstvo obrane trebalo biti spremno i brzo djelovati“, rekla je Ursula von der Leyen.

Podsjetimo, 22. veljače 2014. su Berlin, Pariz u Varšava bili jamci sporazuma između bivšeg predsjednika Janukoviča i prevratnika na Maidanu o mirnoj tranziciji vlasti. Tinta potpisa na sporazumu se nije ni osušila, a militanti s Maidana su proveli državni udar i svrgnuli Janukoviča. Da se ne vraćamo da događanja u Kijevu 2014., dovoljno je reći da je Berlin cijelo vrijeme znao što će se dogoditi, jer je imao svog kandidata, Vitalija Klička, koji je u Ukrajini poslije Janukoviča trebao obavljati važnu funkciju, ali su pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland i američki veleposlanik u Kijevu Geoffrey Pyatt odlučili da će novo vodstvo u Kijevu odabrati Washington. Bez obzira na to što je Berlin doslovno izbačen iz procesa imenovanja nove vlasti u Kijevu, u Njemačkoj su bili dobro upućeni u ono što će se dogoditi, čak i ako nisu predvidjeli odlučan odgovor stanovništva na Krimu i Donbasu i rusku podršku referendumu. Ukratko reći da su napetosti izbile brzo i nenadano i da njemačko ministarstvo obrane „nije imalo vremena detaljno provjeravati sve suradnike“ je obična laž. Ali „ruski faktor“ uvijek prolazi. Ili je bar tako bilo, ali ne i u Njemačkoj, ili barem ne više.

Na čelu Uprave za oružje pacifistica, feministica i LGBT aktivistica bez kvalifikacije

Naime, suradnici koje je angažiralo ministarstvo koje je vodila najgora ministrica ikada, Ursula von der Leyen,  uključuju i bliske prijatelje i poznanike bivše njemačke ministrice obrane, poput bivše konzultantice Katrin Suder, koja je bila načelnica uprave za oružje između 2014. i 2018. godine.

Ako pogledate njezin životopis, ovo je tipičan primjer apsolutno nekompetentne osobe za posao uprave za oružje. Lezbijka u istospolnom braku, LGBT aktivistica, feministica, pacifist, studirala je fiziku na sveučilištu RWTH u Aachenu. 2000. godine je doktorirala neuroinformatiku na Sveučilištu Ruhr u Bochumu. Tamo je Suder stekla i diplomu iz kazališta i lingvistike. Vidite li vi što u životopisu ove dame što je kvalificira da vodi Federalnu upravu za oružje njemačkog Ministarstva obrane? Ovdje ne treba biti genij kadrovske službe za odbaciti preporuku ili zahtjev i gospođu Katrin Suder uputiti u neko drugo ministarstvo, ako je baš toliko bila željna službe u državnoj upravi.

Njemački novinari Suder vie kao ključnu figuru u savjetodavnoj aferi ministarstva obrane. Katrin Suder zaposlenici i kolege opisuju kao posebno sposobnog vođu, ali da je pokazala nerazumijevanje za funkcioniranje aparata državne službe.

Tijekom ispitivanja je pred povjerenstvom Bundestaga 30. siječnja 2020. Katrin Suder je odbacila sve optužbe, ali je na mnoga konkretna pitanja odgovorila „kako ima rupe u sjećanju“. Tijekom svoje četiri godine u ministarstvu obrane, rekla je kako nije bila uključena u odabir drugih savjetnika, od kojih su neki bili njeni osobno dobri prijatelji i poznanici ili tvrtke poput Accenture ili McKinseyja i sve je, iako „neizravno“, svalila na „prijateljicu“ Ursulu von der Leyen.

“Ministarstvo je bilo odgovorno za to”, rekla je, a Siemtje Möller iz SPD-a kaže kako je „upečatljivo da se gospođa Suder sjeća svega što joj ne može štetiti, a za sve ostalo ima rupe u sjećanju“.

Naravno, govorimo o deset milijardi eura u razdoblju od četiri godine, što sugerira da je Katrin Suder samo jedna od brojnih savjetnika ministarstva, ali je primjer apsolutno nekompetentne osobe za dodijeljeni joj resor.

Ursula von der Leyen se branila tvrdnjom da odluke o zapošljavanju nisu donesene na temelju osobnih preferencija, „koliko je ona znala, vjerujući u posao koji su obavili njezini suradnici“.

Nadalje, prema tužiteljstvu, pojavljuju se i izbrisane poruke u razgovoru Ursule von der Leyen i njezinih najbližih suradnika, i to onih poruka koje bi mogle biti od ključne važnosti u provođenju istrage. Nakon što se branila s tvrdnjom da su službenici ministarstva obrane odlučili izbrisati poruke nakon što je vratila mobilni telefon u ministarstvo, bivša ministrica je naglasila da, čak i ako je izbrisala neki razgovor, nijedan od njih se ne odnosi na istragu u pitanju.

Međutim, istrage koje se vode u Njemačkoj predstavljaju tempiranu bombu za njemačku politiku, posebno u mjeri u kojoj će sud otkriti pogreške ili propuste bivše ministrice obrane Njemačke. Nije slučajno što je u prvim danima istrage njemački tisak predvidio kraj Ursule von der Leyen, što su mediji u drugim zemljama sustavno prešućivali, prije svega zbog načina na koji je pobijedila u izboru za čelno mjesto u Europskoj komisiji. Neki mediji u Njemačkoj aludiraju na činjenicu da je Angela Merkel učinila sve da je ukloni iz Berlina slanjem u Bruxelles, ali ovakva osoba, ako se dokaže samo mali dio krivnje u ovoj aferi, ne da ne zaslužuje biti predsjednica Europske komisije, već je to bila vrlo opasna odluka tabora koji je postavio na trenutnu funkciju.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Sada će još i više.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Ova za Upravu za oružje je vrhunac svega. Pa nju ne boi moja baba zaposlila. Lezbejka, pacifist, feminist, s diplomom iz lingvistike i čega još, muzike, i jednom boljom iz fizike. Kakve to veze ima s oružjem? Koliko znam, ovo je najveći iznos za kojeg sam čuo ikada u Njemačkoj da ne štima u računima.

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije

Ljudi moji, sva ova povika na Ursulu von der Leyen je smiješna jer jest ona nesposobna, rastrošna pokvarena i još mnogo toga bi se moglo za nju reći, ali kad se istražuju njeni grijesi, moralo bi se sa istragom zagrabiti mnogo dublje i to u sam vrh njemačke politike, i ja mislim, kakva god bila ta tante Ursula nije ona poglaviti krivac za sve te strahote, kao što je katastrofalno stanje Bundeswehr-a sumanuto trošenje saveznog novca, zapošljavanje nesposobnih osoba u sektoru obrane nego je poglaviti krivac onaj, ili bolje reći ona osoba, koja je tu Ursulu postavila na to mjesto i mirno gledala šta ona radi i to ne samo jednu godinu ili jedan mandat nego mnogo duže razdoblje. Istražiti bi trebalo ANGELU MERKEL i ne samo zbogo ovoga što je navedeno u članku nego za sve, počevši još iz vremena njenog života i rada u bivšem DDR-u jer sve što je ona poslije pada berlinskog zida napisala u svom životopisu je jedna velika laž i obmana. Ta osoba ne bi smjela biti puštena da uzme učešća u njemačkoj politici i ona prva bi trebala biti lustrirana tj trebala bi joj biti zabranjen svaki politički angažman, a kamoli dozvoliti joj da vodi Njemačku politiku u četiri mandata. Nadalje trebala bi, a nadam se da jednom i hoće, odgovarati pred njemačkim narodom za nepotrebno i pogubno puštanje milijuna migranata iz mnogih država oko Mediterana pa i dalje, u Njemačku i to sasvim nekritično i bez ikakve provjere, dali su njihovi dolasci u Njemačku vezani za ratnu opasnost u zemljama iz kojih bježe ili ne, a praksa pokazuje, da u njihovim zemljama porijekla nije bilo rata, ali oni su svi ostali u Njemačkoj i uživaju “sve blagodati zapadne civilizacije uz vrlo veliki džeparac, dječje doplatke iako su djeca ostala u zemljama iz kojih potječu i još mnogo toga, tako da je Njemačku saveznu kasu to u lanjskoj godini koštalo teških 24 milijarde Eura, a ti migranti su sve to vrijeme, bili veona “nestašni” i radili su mnoge stvari na spominjanje kojih se običnom Nijemcu diže kosa na glavi, kao što su silovanja, krađe, tuče, napadi na mirne građane, pa sve do ubojstava i sve to su njemačke vlasti u većini primjera probale zataškati i opravdati. Ursula von der Leyen je samo posljedica i nikako uzrok svega tog zla, a pravi uzrok je “genijalna poliitika Mutti MERKEL i duboko se nadam, da će Nijemci makar i malo kasnije ipak pozvati Merkelicu na odgovrnost jer nikad nije prekasno. A kad u tim događajima u Njemačkoj ne bi bila spominjana imena, čovjek bi sudeći samo po obrascima rada svih tih njemačkih delikvenata mogao pomisliti, da je riječ o Hrvatskoj jer i ovdje kod nas je na djelu isti “Modus operandi” i ista agenda samo je razmjerna veličini Hrvatske i nadam se,
da će i naši lopovi jednog dana odgovarati za svoja nedjela i svoje zločine i to one mirnodobske.

Konobar
Gost
Konobar
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Ti kao da si ogorcen i zalis Nemacku zbog toga sto joj je Merkelova uradila . . . .?

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  Konobar

Dragi moj kelneru, nije tu u pitanju samo Njemačka, nego smo i mi ovdje, dio te priče!

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

bravo džeki. Napokon si počeo progledavati. Sad valjda uviđaš i da je glavni krivac za sve to USA, koja drži Njemačku pod okupacijom od 1945, tako da je Merkelica samo vazalski namjesnik, kao i naši glavonje.

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo,jali ti nestalo trave.Koji su to bravarovi nasljednici 75g.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  Komentator

franjo tuchman je tipičan primjerak samodopadnog luđaka

Komentator
Gost
Komentator
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Kume, ostavi ti Franju, da počiva u miru Božjem jer nisi dostojan. da mu izgovoriš ime!

AJeTo
Gost
AJeTo
11 mjeseci prije

Normalno da je postavila pacifisticu, ta bila je ministrica obrane, a ne rata. Srecom po ostatak svijeta Njemacka ce ostati samo ekonomski a ne i vojni hegemon.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Moj ti je savet Ursula da obavezno proveriš poreklo – garant imaš naše ili bar turske krvi.

Riddick
Gost
Riddick
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Svi kradu moj Šumadinac, samo smo mi Balkanci izvikani 😉

shumadinac
Member
11 mjeseci prije
Reply to  Riddick

Eeeee ali kod nas je to tradicija.
Čekaj, kako mi to već nije palo na pamet – pa mogli bi da brendiramo :))))

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Slaveni se ugledali na Vatikance, pa postali lopovi

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ico,gledaj ti malo Staljinove i bravarove lopove,koji su jos u modi.

Xon
Gost
Xon
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ili možda samo Nijemci nisu onako savršeni kakvim ih mi volimo zamišljati. Išao bi čak i korak dalje pa bi ustvrdio da mi nismo ni približno onako loši i nesposobni kakvim se (nažalost) doživljavamo.

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Šta bre, alojzija stepinca Vi ne proglasite svecem, za zasluge, jer se na solunskom frontu borio za kralja Karađorđevića i otadžbinu

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumi, shimi javore . . .

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ako se Shimijeve tvrdnje pokažu točne ( tačne ) , ne treba s izdajnicima na prvu banderu, nego na kolac

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

5 + za Shumadinca, ima ćuku

neznanje
Gost
neznanje
11 mjeseci prije

O toj aferi je pisano puno prije izbora za EU. Mislio sam da je stvar okončana. Što je sad to. Tko je pokušava zaštititi. Tko je sve upleten. Deset miljardi eura nije malo ni za njemačku. Kako Merkeličini savjetnici nisu to primjetili. Zašto se Merkelica odlučila povuči baš u vrijeme afere. Sto pitanja za one koji nam sole o korupciji. Imamo je i treba je se riješiti pod hitno ali ta EU nam drži lekcije kao da je svetica a ne kurva.
Jednu stvar se ipak mora priznati i tu su pet kopalja ispred. Naša tužilaštva nisu u stanju dignuti optužnicu protiv
ijednog političara u razini predsjednika mjesne zajednice na više a Njemci možda osude predsjednicu Evropske komisije.

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije

Hvala logicnom na clanku.U Njemackoj se slabo otome govori i pise.Imaju i oni loze masona,koje samo vice ,drzite desne populiste.Ona nema nikakav lektimitet za prjesjednicu u EU.Vazno je da ona zagovara globalizam i prijev migranata.Nas Plenki je odusevljen sa njom,kao i sa Junkerom koji gaje stipo za straznjicu.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

To sa Juneckerom je bila tek uobicajena razmjena njeznosti sa Plenkijem, bilo je tamo vie od samog stipkanja kazu neki izvori.

Alfa33
Gost
Alfa33
11 mjeseci prije

Mogla bi postati počasni član neke naše stranke…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Počelo je………

Ivan
Gost
Ivan
11 mjeseci prije

Fuj. Pljuc.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Najsmješnije mi je kad se sjetim da sam u Hrvatskoj slušala izjave “kako će eu u nas zavesti reda” 😃 – nema čak ni mehanizama za to; dobro, možemo pričekati što će reći tevizija eu za poljoprivredne poticaje u Hrv.

Danas sam na radiju čula i jednu komičnu vijest: ” Usa dala 9 milijardi $ za – borbu protiv droge u Afganistanu…

Za pretpostaviti je da se i to vratilo u usa kao i onih 5 milijardi pomoći Ukrajini, koje su se vratile preko nongovorg i usa ambasade…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Sad znaš kako američka sionistička mafija pere pare.

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

EU je samo ubrzani kolektor avih materijalnih resursa njenih clanica, da predju u ruke odredjenih krupnih kapitalista, i da se ovcice skuoe u jedan veci tor, da se mora uposlit manje cobana da ih paze

U prolazu
Gost
U prolazu
11 mjeseci prije

Čudan “tica” ova kraljica korupcije. To govori da se na Njemačku ne treba više tradicionalno gledati kao na vrijednu, poštenu i moralnu naciju. Osim toga, zastupnici u tom europskom parlamentu imaju ogromne plaće, svakako ne za svoj nerad i za bježanje petkom prije podne na vikend. Točnije rečeno, i oni su sa tim velikim plaćama zapravo korumpirani i trebaju samo da podižu ruke kad se glasa. Naravno, sve prema interesima zakulisnih centara moći.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Ova Ursula ko neka naša domaća. 🙂 A pacifisticu i lezbijku je postavila namjerno ne bi li ova Bundeswehr opremila najnovijim vibratorima.

Slavonac
Gost
Slavonac
11 mjeseci prije
Reply to  Max

Max,lupas samo lupas.Zena je rodila sestero djece,ti ono triput laz ,jednom istina.Gledaj ti na svoju lezbejku i vladu.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Ima jedna srpska koja kaze “Lako je tudjim ku*cem gloginje mlatiti” Nazalost u cijeloj zapadnom liberalno demokraskim svijetu KORUPCIJA i LOPOVLUK vladaju u svim porama drustva od dna do vrha i obratno.

Kile
Gost
Kile
11 mjeseci prije

Šta i ova je u ADZ-u

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije

Ova gospođa mi se čini kao srodna duša s našim dr. Ivom Sanaderom.
Vidi se kako su ti veliki demokršćani uvijek uspješni u svemu čega se dohvate.
“Kad radiš s finim ljudima, onda naučiš fine stvari”, rekao bi Sir Oliver Oliver iz čuvene grupe TNT.

neko ime
Gost
neko ime
11 mjeseci prije

Ako laye koza, ne laye rog…

Abe 04
Gost
Abe 04
11 mjeseci prije

Dube, hau du aj sej it: Let di institušns du deir vrk?

Medo
Gost
Medo
11 mjeseci prije

Eto kaj se desi kad se negdje pojave rvatcski politicari. Mam svi pocnu ucit od njih.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije
Reply to  Medo

Medo:
Imaju i Srbi onu svoju: “Šta Srbin izmisli, Švabo napravi…”

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

– Vitalij Kličko je khazar i pripada istoj ekipi kao i sestre mu Victoria Nuland i Julija Timošenko i kao burazeri mu: Arsenij Jacenjuk, Porošenko, Groisman i Zelenskij.

-Nije točno da je Merkelica premjestila Ursulu v. d. Leyen u Brisel, da je “ukloni”, jer je Ursula najbolja pajdašica Merkelici i njena desna ruka. Njeno “univerzalno” oružje: Ursula je obavljala dužnost ministrice u 3 od 4 mandata Merkeličine vlade. U 1. mandatu 2005-09, bila je ministrica obitelji, u 3. mandatu 2013-17 ministrica rada i u 4. sadašnjem mandatu 2017-19 bila je ministrica obrane. Nedovršeni mandat, jer jer su je gazde iz duboke države postavile za novu šeficu EK iako uopće nije bila kandidat na izborima ua EU parlament. Ali nema veze, jer gazde ionako sve odlučuju, a svi ti izbori su predstava za naivne ovce. Ursula je bila na skupovima Bilderberga 3 zadnje godine, uzastopce i to pokazuje da je ona značajna za ciokabalu i duboku državu, koji su vladari i SAD-a i EU-a. Iako su kandidati za šefa EK na lanjskim izborima bili Timmermans i njemački potrčko Manfred Weber, obojica pudlice svojih gazda, obojica za migraciju i stvaranje europske države, ni jedan od njih, nije dobio položaj novog šefa EK. Jer su protiv obojice bile Mađarska i ostale 3 države Višegradske skupine. I onda su gazde naprosto izvukle iz šešira Ursulu, i prekomandirali je sa položaja njemačke minstrice obrane na položaj šefice EK.

Ursula v.d. Leyen potječe iz elitne obitelji iz Donje Saske, njen otac je ranije bio premjer pokrajine Donja Saska, a njen brat je tajkun, vlasnik firme Deezer, koja na internetu nudi download muzike za novac. Njena bivša tajnica, lezba Katrin Suder je također sudjelovala na skupu Bilderbergovaca i ruska vlada ju je 2015. stavila na listu 89 osoba, kojima je zabranjen ulaz u Rusiju.

Ma nema veze, što je Ursula mućkala, kao što nema veze, što je i nova šefica Europske centralne banke, Christine Lagarde također mućkala i pravomoćno osuđena u Fracuskoj. Jer oni su potrebni gazdama iz ciokabale., Zato će zapadni propagandni mainstrema mediji u službi ciokabale, kao i naši Index, Jutarnji, Večernji, Nova TV, N1 i drugi, većinom šutiti o tome i naprosto ignorirati to. Oni će radije lupati o aferama naših sitnih lopužina iz HDZ-a, SDP-a i drugih, da bi mnogim idiotima i naivnim ovcama u Hrvatskoj i dalje stvarali utisak, da su lopužine samo kod nas u Hrvatskoj, regiji i na Balkanu, a da su na Zapadu sve same poštenjačine, da je tamo sve red, rad i zakon. Takve bajke, Index palamudi svaki dan… A ovčice vjeruju u to…

Nil 1
Gost
Nil 1
9 mjeseci prije

Fura se na Bosnu…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik