fbpx

Von der Leyen kao ministrica zapošljavala nekvalificirane prijatelje i trošila milijarde

Skandal u EU Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se u četvrtak, 13. veljače, iz Bruxellesa vratila u Berlin na saslušanje pred istražnim odborom Bundestaga koji je zadužen da rasvijetli uvjete pod kojima je njemački ministarstvo obrane, zu vrijeme kad ga je vodila, koristilo visoko plaćeni „vanjske savjetnike“.

Naime, Bundestag je na temelju više izvješća pokrenuo istragu koja se odnosi na ministarstvo obrane u Njemačkoj zbog prevelikih troškova koji se tiču vanjskih suradnika. Istrage, koje su već bile otvorene 2018. godine, obuhvaćaju šest godina u kojima je Ursula von der Leyen bila zadužena za obranu zemlje. To je vrijeme u kojem je zabilježen nevjerojatan pad borbenih sposobnosti Bundeswehra, uz neobjašnjive troškove veće od očekivanih za oko deset milijardi eura u četverogodišnjem razdoblju.

Nakon što je doslovno uništila Bundeswehr, Ursula von der Leyen je dvorskim spletkama izabrana za predsjednicu Europske komisije, koja će zemlje EU odvesti u svijetlu zelenu budućnosti i provesti kontroverzni „New Green Deal“, posao koji će „međunarodnih kreditorima“ osigurati tisuće milijardi eura kako bi Europa postala prvi „neutralni CO2 kontinent“ do 2050. Međutim, najnovija istraga bi mogla pokazati ne samo da gospođa Von der Leyen nije sposobna voditi EU, što je mišljenje mnogih, već da je sklona donositi odluke koje su karakteristične za zemlje poznate po endemskoj korupciji, nepotizmu i pogodovanju prijateljima i rođacima.

Glavni uzrok prekomjernog trošenja novca je prepoznat u pregledu financija njemačkog ministarstva obrane, koje je trošilo ogromna sredstva za takozvane „vanjske suradnike“ koji su u odjelu obrane obavljali razne funkcije.

Ursula von der Leyen je navedena kao glavna osoba odgovorna za loše upravljanje ministarstvom, što je logično, obzirom da je svaki taj uposlenik morao dobiti njezino odobrenje. Pozvana na svjedočenje, predsjednica povjerenstva joj je predočila neobične dokaze prema kojima zaposlenici u koji su njemačkom ministarstvu obrane obavljali razne poslove uopće nisu bili kvalificirani za ta radna mjesta ili za područja zs koja su bili zaduženi.

Međutim, prema priznanju Ursule von der Leyen, do ozbiljnih pogrešaka u procjeni je moglo doći zbog rastućih međunarodnih napetosti koje su nju i vrh ministarstva obrane prisiljavali na donošenju odluka u vrlo kratkom vremenu, što se odnosi i na zapošljavanje novog osoblja.

Opet su krivi Rusi

U nedostatku boljeg argumenta, što je nerazumljivo, obzirom da bi kadrovska služba Bundeswehra i ministarstva obrane zbog pitanja nacionalne sigurnosti trebala funkcionirati sa 100 % kapaciteta, Ursula von der Leyen je naglasila da su godine od 2014. nadalje obilježene prije svega eskalacijom napetosti u Ukrajini, koja je prvi put nakon balkanskih ratova oružani sukob  vratila na teritorij Europe.

„U tom scenariju je njemačko ministarstvo obrane trebalo biti spremno i brzo djelovati“, rekla je Ursula von der Leyen.

Podsjetimo, 22. veljače 2014. su Berlin, Pariz u Varšava bili jamci sporazuma između bivšeg predsjednika Janukoviča i prevratnika na Maidanu o mirnoj tranziciji vlasti. Tinta potpisa na sporazumu se nije ni osušila, a militanti s Maidana su proveli državni udar i svrgnuli Janukoviča. Da se ne vraćamo da događanja u Kijevu 2014., dovoljno je reći da je Berlin cijelo vrijeme znao što će se dogoditi, jer je imao svog kandidata, Vitalija Klička, koji je u Ukrajini poslije Janukoviča trebao obavljati važnu funkciju, ali su pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland i američki veleposlanik u Kijevu Geoffrey Pyatt odlučili da će novo vodstvo u Kijevu odabrati Washington. Bez obzira na to što je Berlin doslovno izbačen iz procesa imenovanja nove vlasti u Kijevu, u Njemačkoj su bili dobro upućeni u ono što će se dogoditi, čak i ako nisu predvidjeli odlučan odgovor stanovništva na Krimu i Donbasu i rusku podršku referendumu. Ukratko reći da su napetosti izbile brzo i nenadano i da njemačko ministarstvo obrane „nije imalo vremena detaljno provjeravati sve suradnike“ je obična laž. Ali „ruski faktor“ uvijek prolazi. Ili je bar tako bilo, ali ne i u Njemačkoj, ili barem ne više.

Na čelu Uprave za oružje pacifistica, feministica i LGBT aktivistica bez kvalifikacije

Naime, suradnici koje je angažiralo ministarstvo koje je vodila najgora ministrica ikada, Ursula von der Leyen,  uključuju i bliske prijatelje i poznanike bivše njemačke ministrice obrane, poput bivše konzultantice Katrin Suder, koja je bila načelnica uprave za oružje između 2014. i 2018. godine.

Ako pogledate njezin životopis, ovo je tipičan primjer apsolutno nekompetentne osobe za posao uprave za oružje. Lezbijka u istospolnom braku, LGBT aktivistica, feministica, pacifist, studirala je fiziku na sveučilištu RWTH u Aachenu. 2000. godine je doktorirala neuroinformatiku na Sveučilištu Ruhr u Bochumu. Tamo je Suder stekla i diplomu iz kazališta i lingvistike. Vidite li vi što u životopisu ove dame što je kvalificira da vodi Federalnu upravu za oružje njemačkog Ministarstva obrane? Ovdje ne treba biti genij kadrovske službe za odbaciti preporuku ili zahtjev i gospođu Katrin Suder uputiti u neko drugo ministarstvo, ako je baš toliko bila željna službe u državnoj upravi.

Njemački novinari Suder vie kao ključnu figuru u savjetodavnoj aferi ministarstva obrane. Katrin Suder zaposlenici i kolege opisuju kao posebno sposobnog vođu, ali da je pokazala nerazumijevanje za funkcioniranje aparata državne službe.

Tijekom ispitivanja je pred povjerenstvom Bundestaga 30. siječnja 2020. Katrin Suder je odbacila sve optužbe, ali je na mnoga konkretna pitanja odgovorila „kako ima rupe u sjećanju“. Tijekom svoje četiri godine u ministarstvu obrane, rekla je kako nije bila uključena u odabir drugih savjetnika, od kojih su neki bili njeni osobno dobri prijatelji i poznanici ili tvrtke poput Accenture ili McKinseyja i sve je, iako „neizravno“, svalila na „prijateljicu“ Ursulu von der Leyen.

“Ministarstvo je bilo odgovorno za to”, rekla je, a Siemtje Möller iz SPD-a kaže kako je „upečatljivo da se gospođa Suder sjeća svega što joj ne može štetiti, a za sve ostalo ima rupe u sjećanju“.

Naravno, govorimo o deset milijardi eura u razdoblju od četiri godine, što sugerira da je Katrin Suder samo jedna od brojnih savjetnika ministarstva, ali je primjer apsolutno nekompetentne osobe za dodijeljeni joj resor.

Ursula von der Leyen se branila tvrdnjom da odluke o zapošljavanju nisu donesene na temelju osobnih preferencija, „koliko je ona znala, vjerujući u posao koji su obavili njezini suradnici“.

Nadalje, prema tužiteljstvu, pojavljuju se i izbrisane poruke u razgovoru Ursule von der Leyen i njezinih najbližih suradnika, i to onih poruka koje bi mogle biti od ključne važnosti u provođenju istrage. Nakon što se branila s tvrdnjom da su službenici ministarstva obrane odlučili izbrisati poruke nakon što je vratila mobilni telefon u ministarstvo, bivša ministrica je naglasila da, čak i ako je izbrisala neki razgovor, nijedan od njih se ne odnosi na istragu u pitanju.

Međutim, istrage koje se vode u Njemačkoj predstavljaju tempiranu bombu za njemačku politiku, posebno u mjeri u kojoj će sud otkriti pogreške ili propuste bivše ministrice obrane Njemačke. Nije slučajno što je u prvim danima istrage njemački tisak predvidio kraj Ursule von der Leyen, što su mediji u drugim zemljama sustavno prešućivali, prije svega zbog načina na koji je pobijedila u izboru za čelno mjesto u Europskoj komisiji. Neki mediji u Njemačkoj aludiraju na činjenicu da je Angela Merkel učinila sve da je ukloni iz Berlina slanjem u Bruxelles, ali ovakva osoba, ako se dokaže samo mali dio krivnje u ovoj aferi, ne da ne zaslužuje biti predsjednica Europske komisije, već je to bila vrlo opasna odluka tabora koji je postavio na trenutnu funkciju.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
40 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik