Vrhovni američki general očekuje građanski rat, oživljavanje terorizma i nove američke vazdušne napade u Avganistanu

Američka vojska u Afganistanu
18 komentara

Nakon haotičnog povlačenja SAD, postoji “vrlo velika vjerovatnoća” da će Afganistan ući u građanski rat, rekao je general armije Mark Milley, obećavši da će nastaviti udarne operacije kada se “ukažu mogućnosti”.

“Moja vojna procjena je da će se vjerovatno razviti uslovi za građanski rat”, rekao je u subotu predsjedavajući Združenog štaba generalštaba za Fox News.

Nakon blic preuzimanja Avganistana, talibani sada kontrolišu veći dio zemlje, osim posljednjih džepova otpora u dolini Panjshir. Žestoki sukobi nastavljaju se u strateškom regionu, uprkos tome što obje strane insistiraju na prednosti i tvrde da su nanijele velike gubitke svojim neprijateljima.

Milley je izrazio sumnju da će talibani uspjeti uspostaviti održivu vladu i upozorio da bi vakuum i haos u moći mogli dovesti do ponovnog oživljavanja Al-Kaide, Islamske države i “drugog broja” terorističkih grupa. Da bi Amerika bila „sigurna“, administracija predsjednika Joea Bidena ranije se zarekla da će nastaviti protuterorističke misije „preko horizonta“, ali Milley je priznao da će, bez ikakvih trupa na terenu i osakaćenih mogućnosti prikupljanja podataka, „SAD morati ponovo uspostaviti neke ljudske obavještajne mreže.”

A onda kada se ukažu mogućnosti, morat ćemo da nastavimo sa udarnim operacijama ako postoji opasnost po Sjedinjene Države.

Jedna takva prilika ukazala se prošle sedmice, kada je američka bespilotni letjelica ciljala vozilo u Kabulu, za koje je američka Centralna komanda rekla da predstavlja “neposrednu” prijetnju naporima za evakuaciju koji su u to vrijeme bili na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai. Ovo je uslijedilo je nakon samoubilačkog bombardovanja lokalnog izdanka terorističke grupe IS, u kojem je ubijeno 60 Afganistanaca i 13 američkih vojnika, neposredno prije nego što su posljednje američke trupe napustile zemlju.

Milley je udar nazvao “ispravnim udarcem” koji je eliminisao “barem jednu” osobu koja je bila “posrednik” teroristima ISIS-K. Lokalni mediji i talibani su, međutim, rekli da je kao rezultat toga ubijeno 10 civila, od kojih sedmoro djece.

U međuvremenu, nastavlja se sukob između talibana i otpora Panjshira, koji se oblikuje od sredine avgusta.

Dolina se nalazi sjeverno od Kabula i kontroliše ključni strateški put ka istočnom Avganistanu. Afganistanska vlada, koju podržavaju SAD, od regiona je napravila posebnu provinciju nakon svrgavanja talibana 2001. godine. Trenutno ga drže, barem djelomično, borci lojalni Ahmadu Massoudu, sinu lidera anti-talibana ubijenog 2001. koji su se proglasili za Nacionalni front otpora Avganistana (NRFA). Takođe među „otporom“ je i Amrullah Saleh, koji je bio potpredsjednik u vladi koju podržavaju SAD, a sada sebe smatra zakonitim predsjednikom Avganistana.

AfganistanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Melita
2 godine prije

General Milley je nedavno izjavio da najveću prijetnju sigurnosti SADa vidi u “nadmoći bijelog čovjeka” koja se očitovala kroz prosvjede u siječnju ove godine i “upad” u Kapitol. Vezano za nedavni razvoj događaja u Afganistanu, zakleo se da nije imao pojma da se to sprema. Dakle, sve ono što kaže ovaj “woke” general koji skuplja jeftine političke bodove, podilazeći aktualnoj vlasti treba, u najmanju ruku uzeti s rezervom.

Krunoslav
2 godine prije

Lijepo bogami. Samo udri, nisu tvoji. I tako sve koji nemaju čime uzvratiti. Mudro i junački….fuuj.

Драгогост 屋
2 godine prije

Kako je Tito lovio medvede? Dva partijska sekretara drže medveda ispod miške – pa koga pogodi.Vrhovni Američki general Mark Milley je kreator uspešne odbrane i evakuacije iz Kabula. Uspeo je da sroči misao, ali je pogrešio zemlju. Biće da se radi o Americi.

piždro
2 godine prije

Koliko su bolesni, to ni jedana imperija prije nije bila ..

Radar
2 godine prije

Sada da je pameti u Afganistanaca, imaju zapljenjene opreme koju prodaju ili zamjene za dobre protuavionske sisteme za zalutale bombardere i elektronsku borbu protiv Predator dronova. Kada sruše par aviona nema više naleta i udara iz zraka. Po zemlji su se pokazali nesposobnima kad su tako brzo pobjegli, sad samo osigurati zračni prostor i neka se sami međusobno glođu unutar svojih granica. Zašto bi to bio nečiji problem.

BanOvan
2 godine prije

E jos Rusi da “zagube” koju bateriju S-400 sa pripadajucom opodrskom pa da se revansiraju USrAncima koji su pomagali Talibanima onomad… Tada bi bilo zanimljivo uz kokice… a ovako kako god okrenes nagrabusila je sirotinja.

Tupko Glupko
2 godine prije

Izuzetni nikako da shvate da ne mogu nametati silom zapadnjačke vrijednosti u državama gdje se još dijele na plemena, gdje je tradicija ukorijenjena kakva jest i gdje neće nikada postići LGBTQ prava, parade ponosa, pravo na pobačaje, pravo na mijenjanje spola, istospolne brakove, usvajanje djece LGBTQ osobama, dvije političke stranke u parlamentu koju kontrolira ista sila, i druge progresivne vrijednosti odavno ukorijenjene u zapadnjačkim zakonima.

soprbnisueniusenpgne
2 godine prije

Hahaha, ovaj “predviđa” ko Hejts sa kurtonom……………..prediktivno programiranje……….

Emiliano Zapata
2 godine prije

Zapovjednistvu vojske i proizvodacima oruzija odgovara mir u svijetu koliko i farmaceutskim kompanijama zdravi ljudi…

Stara kuka
2 godine prije

General Milley je veliki vojni strateg i vizionar kojem su glavni zadaci koje je sebi postavio preustrojiti vojsku u skladu s načelima “rodne ravnopravnosti” s posebnim naglaskom na zastupljenost i prava “lgbt zajednice”, kako bi se takva, “osvještenija” i “ravnopravnija” vojska mogla uspješno nositi s najvećom prijetnjom amerčkoj sigurnosti – bijelim Amerikancima koji su u zadnje vrijeme prepoznati kao najveća teroristička prijetnja.

Max
2 godine prije

Napisa sam da su SAD planski napustiile Afganistan planirajući da će izbiti novi rat i to je to,

Lucija, prva
2 godine prije

“”SAD morati ponovo uspostaviti neke ljudske obavještajne mreže.””

😏 A nisu ih uspostavile za 20 godina?
Vidljivo je da nisu.

Nije dobro da je onaj potpredsjednik sa onim pobunjenicima na Sjeveru. To kreira pogrešnu sliku.
Ili…? Možda ispravnu?

Miki
2 godine prije

Ja sam isprva mislio da misli na SAD.

Karma
2 godine prije

VUCIBATINE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI