Washington prijeti Turskoj zbog kupnje sustava S-400

S-400 Trijumf
22 komentara

Turski dnevni listovi Habertürk i Daily Sabah, navodeći svoje izvore, izvijestili su kako je američka vlada zaprijetila da će uvesti sankcije protiv Turske ako Ankara kupi ruske raketne sustave protuzračne obrane S-400.

“Kupnja ovog oružja bi mogla bi imati negativne posljedice za interoperabilnost NATO saveza, a u kontekstu nedavno usvojenog zakona u Kongresu se mogu nametnuti sankcije protiv Turske. Želimo pomoći Turskoj da pronađe bolju alternativu kako bi zadovoljila svoje potrebe u protuzračnoj obrani”, citirajući neimenovanog američkog dužnosnika pišu Habertürk i Daily Sabah.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao da će Turska kupiti protuzračne raketne sustave od svojih NATO saveznika, ali posao nije sklopljen zbog problema oko prijenosa dijela tehnologija turskoj strani.

Također je napomenuo kako je nabava ruskih sustava S-400 uzrokovana isključivo “hitnom potrebom za sustavima protuzračne obrane”.

Čelnik Ministarstva vanjskih poslova Turske je rekao kako njegova zemlja, kada joj se netko obraća,  ne prihvaća prijetnje i potpuno je eliminirao mogućnost uvođenja sankcija, iako je Washington upozorio vlasti savezničkih država na “moguće posljedice” u slučaju sklapanja velikih poslova u kupnji oružja s Rusijom.

SAD: Svi mogu biti kažnjeni američkim sankcijama, pa i Turska
SAD zaprijetile Armeniji sankcijama zbog vojnih ugovora s Rusijom

NATOS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pomalo
6 godine prije

Ovo je neka cudnovata situacija…bas me zanima kako ce ma kraju ispast…
Nevirujem da ameri imaju mudu uvest turcima sankcije, a od sultana se svasta moze ocekivat

Ante
6 godine prije

Amerikancima je jako bitno da su u dobrom odnosu sa Turskom. ali bilo bi dobro da Turska plati to što je sudjelovala u ratu u Siriji. Vrijeme će pokazati što će se dogoditi.

basso
6 godine prije

Erdogan je kupio S-400 upravo da se odbrani od amerike koja je organizovanjem vojnog puca u turskoj i podrskom kurdima stavila tacku na visegodisnje saveznistvo.

Nekoime
6 godine prije

Originalni marketing – ili kupi oružje od nas ili ćemo te tući tim oružjem.

Stephen
6 godine prije

Još malo pa će Ameri određivat kad pemo delat veliku nuždu, po domaći posrat se ??!!XX

Rokokoko
6 godine prije

Kakve sankcije.Turska ima geostratesku poziju kao malo koja drzava u danasnjim odnosima.Gubitak Turske za NATO bi bio uzrok velike glavobolje.A psihopati iz DC Washingtona moraju svaki dan nekom prijetiti jer su jako ugrozeni na poziciji dominantne svjetske sile.

Rokokoko
6 godine prije

Upravo radi svoje pozicije u NATO Erdogana si moze dozvoliti retoriku i poteze prema SAD koje si nijedan NATO saveznik ne smije dozvoliti.Pogotovo nakon pokusaja puca.

vito
6 godine prije

mkj

vito
6 godine prije

hgt

čitatelj portala
6 godine prije

SAD gubi monopol na prodaju oružja. Zato se oni pjene.

Moj_IQ170
6 godine prije

Ha ha ha, kako bi Ameri da im uvale svoje naoružanje, i da ponovim.., Americi treba rat da proda svoju ratnu opremu.., i kako nedavno NAPOKON shvatiše šokirani Šveđani da njihovi ratni zrakoplovi USA proizvodnje šalju detaljne podatke o svemu svojoj matičnoj tvornici, odnosno Pentagonu, isto kao što su radili i USA raketni TOW bacači koji u sebi imaju GPS davače, i koje je ISIS koristio u Siriji, a eto, Ameri su svo vrijeme krivo pogađali njihove položaje iako su sa GPS tačnošću uvijek znali gdje se ta gamad nalazi! I trajalo bi to njihovo zajedničko rovarenje po Siriji beskrajno, da se nisu pojavili efikasni Rusi…

Sunseeker
6 godine prije

Nek pošalju avione na njih…

gost
6 godine prije

Cuj je prihvataju sankcije! Pa ne prihvata ni Rusija pa su one tu.

Nikola
6 godine prije

“Rusija bi mogla da proda sisteme za protivvazdušnu odbranu S-400 Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko bi američka strana bila zainteresovana, bezbednost Rusije time ne bi bila ugrožena”, izjavio je u intervjuu za “Vašington post” izvršni direktor ruske korporacije “Rosteh” Sergej Čemezov.
S-400 nije ofanzivni sistem, to je odbrambeni sistem. Možemo da ga prodamo Amerikancima ako to žele. Tako da zaista nema problema sa strateškog stanovišta – istakao je Čemezov.

Barba
6 godine prije

Tiha voda brege dere…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI