Washington traži savjet o bankarskoj krizi od Warrena Buffeta

Warren Buffett
14 komentara

Visoki američki dužnosnici razgovarali su sa milijarderskim investitorom Warrenom Buffetom, razgovarajući o novonastaloj bankarskoj krizi i mogućim načinima izlaska iz nje, izvijestio je Bloomberg u nedjelju, pozivajući se na izvore iz administracije predsjednika Joea Bidena.

Poznat kao „Oracle of Omaha“, Buffett je jedan od najuspješnijih investitora na svijetu s bogatstvom vrijednim otprilike 101,6 milijardi dolara i šef je konglomerata Berkshire Hathaway, koji posjeduje desetine uspješnih kompanija, uključujući osiguravajuće kompanije Geico, proizvođača baterija Duracell i restorane lanac Dairy Queen.

Prema izvještaju, bilo je nekoliko razgovora između milijardera i zvaničnika Washingtona tokom protekle sedmice, a razgovori su bili fokusirani na Buffetove moguće investicije u bankarski sektor i njegove savjete u vezi sa nestabilnom situacijom u industriji. Dalji detalji razgovora nisu objavljeni, a zvanična potvrda o takvim razgovorima nije data.

Zvaničnici su počeli da traže Buffetovu finansijsku sposobnost nakon kolapsa tri američka regionalna zajmodavca ranije ovog mjeseca – Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) i Signature – nakon masovnog odliva depozita. Banke su pokrenute zbog zabrinutosti investitora za finansijsko zdravlje institucija nakon nedavnih povećanja kamatnih stopa.

Posljedice su potresle cijelu američku bankarsku industriju, s desetinama drugih zajmodavaca koji su vidjeli da su njihove dionice potonule uprkos vanrednim mjerama koje su regulatori objavili prošle sedmice kako bi umirili klijente. Skoro 200 američkih banaka trenutno se suočava sa rizicima sličnim onima koji su doveli do kolapsa, prema studiji objavljenoj ove sedmice na Mreži društvenih nauka.

Buffett je ranije pomagao bankama. Uložio je 5 milijardi dolara u Goldman Sachs nakon finansijske krize 2008. i kolapsa Lehman Brothers Holdingsa. Bank of America je osigurala kapitalnu injekciju od milijardera 2011. godine kada su njene dionice pale zbog gubitaka od drugorazrednih hipoteka.

bankeSADWaren Buffet
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Proroci tu ne vrijede.

Ivan Bgd
1 godina prije

Savet “kobajagi” traze, da bi posle mogli da kazu – eto sve smo pokusali da spasimo od propasti finansijski sistem, ali vidite ne moze se… i onda jadni i nevini, nemaju drugog izlaza nego da uvedu digitalnu valutu kao spasonosno resenje.

ogo
1 godina prije

Sad ce oni brzo smislit kako ce maznut pare od glupe EU

Гавран
1 godina prije

Što ne pitaju Žabu Švaba ili Zgužvanog Bila. Oni sve znaju

tihobl
1 godina prije

Фајненшел тајмс преноси да Европска унија одлаже испоруку артиљеријске муниције Украјини због несташице експлозива у Европи.

tihobl
1 godina prije

НАТО може да распореди до 300 хиљада војника на граници са Русијом .

Ово преноси Политико, позивајући се на изворе у алијанси.

Nemaju eksplpziva, u vrecama sa niklom kamenje, u bankama nema para, a nemaju ni vojnika.

Tadija
1 godina prije

Ne dam se mobilizirati da me nato vodi na Rusiju.

Prazni džepovi
1 godina prije

Buffetov savjet upućen Visokim dužnosnicima je jednostavan i besplatan , a tiče se slučaja Hercegovačka banka . Problem su tenkovi koji su donirani Ukrajini ,a šofera bi se našli.

Trajko
1 godina prije

Demokratska nazigoverment pokazala se nesposobna! Trump, PREUZMI!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI