Washington tumači ruske protumjere kao one koje mogu voditi do daljnje eskalacije i tvrdi kako zadržava pravo na uzvraćanje

Rusija-SAD-napetost
14 komentara

Moskva je poduzela mjere odmazde kao odgovor na sankcije, koje je Washington nametnuo Rusiji, na temelju optužbi za navodno miješanje u izbore, kao i za navodnu rusku odgovornost u cyber hakiranju Solar Windsa. Moskva je više puta odbacila ove navode kao lažne te je izjavila da ni za koji navod ne postoji dokaz o ruskoj umiješanosti, a da će sankcije samo daljnje naštetiti rusko-američkim odnosima.

Sjedinjene Države najavu ruskih protumjera doživljavaju kao nešto što može dovesti do daljnje eskalacije te zadržavaju pravo na odmazdu, rekao je glasnogovornik State Departmenta za Sputnjik.

“Današnja najava ruske vlade bila je pretjerana,” rekao je glasnogovornik u petak. “Nije nam u interesu ulaziti u eskalacijski ciklus, ali zadržavamo pravo odgovora na bilo kakvu rusku odmazdu protiv Sjedinjenih Država.”

U petak je rusko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo odgovor koji je uključivao zabranu ulaska osam trenutnih i bivših američkih dužnosnika u zemlju, u znak odmazde zbog novih američkih sankcija i protjerivanja ruskih diplomata. Moskva je primijetila da je sada vrijeme da Sjedinjene Države pokažu razboritost tako što će odustati od svog konfrontacijskog stava prema Rusiji.

Washington je uveo novu skupinu sankcija zbog već dugotrajnih optužbi za miješanje u američke izbore i navodne uloge Moskve u cyber napadu na Solar Winds. Biden je u četvrtak tvrdio da je “mogao ići dalje” sa sankcijama, ali da je “odlučio da će biti proporcionalan.”

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su postupci američke vlade suprotni njenoj deklariranoj namjeri da izgradi pragmatične odnose s Rusijom, te obavijestilo američkog veleposlanika u Rusiji Johna Sullivana da će uskoro biti objavljene odmazde Moskve.

Američko-ruski odnosi dodatno su se srozali nakon kontroverznih izjava Joea Bidena u intervjuu za ABC News, koje je dao u ožujku. Američki je predsjednik posebno zaprijetio da će njegov ruski kolega Vladimir Putin “platiti cijenu” za navodno miješanje u izbore i potvrdno je odgovorio na pitanje smatra li Putina “ubojicom.”

Ruski čelnik reagirao je na Bidenovu primjedbu zaželjevši američkom predsjedniku dobro zdravlje i podsjetivši ga da je ocjenjivanje drugih ljudi poput gledanja u ogledalo te pozvao Bidenana nastavak rasprave na internetu.

Istovremeno, Moskva je pozvala ruskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Anatolija Antonova na konzultacije, kako bi analizirala daljnja djelovanja u kontekstu odnosa sa Sjedinjenim Državama. Prema Kremlju, predsjednik Vladimir Putin odlučit će kada se Antonov treba vratiti u Washington.

moskvarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudo
3 godine prije

Ameri prijete valjda misle da ih čeka holivudski film sa sretnim krajem. Čudna država. Ako ne ratuju tada su u minusu, samo ovaj put su pobrkali lonce.
Problem je u senilcu koji ih vodi i ekipi iza senilca koja je egocentrično puna sebe, a izuzetno glupa i primitivna.
Rata su vidjeli samo u video igrama i na filmu, a u stvarnosti ništa. Osim toga Rusi im nisu Indijanci, samo je pitanje dal shvaćaju.

3 godine prije

Igrokaz se nastavlja… Najefikasnije oruzije ovih svjetskih zlocinaca – jeste oduvijek bila tzv “geopolitika” (uz naravno – “abrahamske prevare”)… Uvijek ce se naci dovoljno programa (tzv “ljudi”) – koji ce pasti na ovu idiotsku zvaku – i krenuti “u boj, u boj…. za Kabalu njihovu“… Prosto pitanje: ko je vlasnik “stamparije tzv novca” – u tzv “drzavi” SAD…?… Odgovor: “Gazda“… ko je vlasnik “stamparije tzv novca” – u tzv “drzavi” Ruska Federacija…?… Odgovor: “Gazda“… Moze li (dokumentima dostupnim javnosti) – tzv “predsjednik, vlada, parlament ili sudstvo” – na bilo koji nacin odlucivati o tzv “monetarnoj politici” tih banana drzava (dakle tzv SAD i RF)…? Odgovor: “NE MOZE“… Ko moze jedino i iskljucivo odlucivati o stampanju tzv “novca”…? Odgovor:”Gazda“… Da li je ISTI Gazda – vlasnik i tzv “americke ali i ruske” stamparije tzv novca…? Odgovor: “ISTI bez ikakve dvojbe“… Dakle… Onaj koji je VLASNIK “stamparije tzv novca” – jeste stvarni… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Ringo10a
3 godine prije

Nema rata u Ukrajini
Ovo je bio americki pokusaj da isprovociraju Rusiju da zarati.
Ali Rusi ne trzaju. Njih Ukrajina vise i ne zanima.
Htjeli bi da se Minsk 2 Implementira i ne zele tamo NATO.
Ali u krajnjoj liniji ni to im nije presudno. Jednostavno Rusi ne zele da se uvaljuju u to sranje.
Zastiti ce LDNR koliko treba i to je sve.

Rusi sad rade I proizvode sve sto su nabavljali iz Ukrajine.
Crnomorska flota na Krimu je osigurana.
I to bi bilo to. Sve ostalo ih zaboli

ijrnbenbnerineirngve
3 godine prije

Koji novogovor.

Max
3 godine prije

Sad su začuđeni.

postenlopov
3 godine prije

Ako je ovakovo stanje u usa kako se oni ponasaju prema ostatku svijeta, onda su ameri u teskim govancima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI