Xi dijeli i vlada tokom Macronove posjete Kini

Makron u posjeti Kini
24 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron završio je trodnevnu posjetu Kini, dijelom u pratnji šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je otišla kući dan ranije.

Dvostruka posjeta došla je u vrijeme kada zemlje EU, zabrinute zbog rastućeg kinesko-ruskog partnerstva, traže načine da ojačaju vlastiti diplomatski angažman s Pekingom.

Prisustvo Von der Leyen na putovanju naširoko je viđeno kao “provjera” Macrona, kako bi se osiguralo da se pridržava ” evropskog jedinstva ” po pitanju odnosa EU sa Kinom. Prije posjete, ona je održala oštro obraćanje,  upozoravajući Kinu da ne podržava Rusiju u ukrajinskom sukobu i osudila Peking jer je postao “represivniji kod kuće i asertivniji u inostranstvu”.

Iako je pozvala blok da smanji “ovisnost” o Kini, ona se takođe protivila potpunom  “razdvajanju” ekonomija, na šta su pozvale SAD. Trajni trgovinski odnosi bili su jasno vidljivi činjenicom da je Macron bio u pratnji 50-člane delegacije poslovnih lidera koja je došla u Peking da potpiše ugovore.

Neobično je da Macron, zagovornik takozvane “strateške autonomije” EU u pregovorima s drugim akterima na svjetskoj sceni, i von der Leyen, vatreni atlantičarka koja se navodno sprema da bude sljedeći generalni sekretar NATO-a , oboje su bili u Kini zajedno.

Uprkos njihovim pomalo suprotstavljenim agendama, njihova posjeta je bila neto pozitivna za Peking i neto negativna za pokušaje SAD-a da prisile EU da u potpunosti stane na svoju stranu u vlastitom geopolitičkom krstaškom ratu protiv Pekinga. SAD gledaju na sve pokušaje EU da stupi u kontakt s Kinom s prezirom i čini sve da je potkopaju gdje je to moguće.

Isto tako, kada je u pitanju ukrajinski sukob, Washington je odmah odbacio pokušaj Kine da otvori pregovore predstavljanjem svog mirovnog plana od 12 koraka, a američki državni sekretar Antony Blinken optužio je Peking da pruža “diplomatsko pokriće” za ono što je nazvao pokušajima Rusije da ” zamrzne rat”.  Međutim, nedavna posjeta Xi Jinpinga Moskvi je očito pokazala liderima EU, koji bi radije da se rat završi, a ne da se odugovlači u nedogled, potencijalne posljedice „ gubljenja Kine “ – i sada Macron poziva Xi-ja da posreduje u povratku za pregovarački sto tako što ” dovodi Rusiju k sebi “.

Drugim riječima, mnogi čelnici EU, osim onih koji su previše revni i fanatični u državama kao što je Litvanija, sada shvaćaju da moraju nastaviti s diplomatskim naporima kako bi „održali Kinu na brodu“,  što zauzvrat ilustruje taktičku oštroumnost Xi Jinpinga u očuvanju svog partnerstvo sa Moskvom bez eksplicitnog odobravanja sukoba u Ukrajini. To je Kini dalo geopolitičku polugu.

Takođe treba napomenuti da Kina nikada nije pokušavala da se suprotstavi Evropi, već je njen glavni cilj bio da pokuša da po svaku cenu zadrži Evropu van američkog tabora. EU, na kraju krajeva, zajedno predstavlja najveće izvozno tržište koje Kina ima u razvijenom svijetu i stoga je ključna za rast i razvoj Kine.

Naravno, s druge strane, SAD već dugo veoma agresivno nastoje da potkopaju izglede Kine u EU. Vodila je rat javnog mnjenja protiv Pekinga, koristeći svoje vlastite think-tankove koje sponzorira država, i gurajući pitanja poput ljudskih prava da bi stvorila negativno raspoloženje i blokirala angažman, kao što je Sveobuhvatni sporazum o ulaganjima (CAI), koji predložen je još 2013. godine i još uvijek čeka ratifikaciju deceniju kasnije. Slično, SAD koriste bilateralnu i jednostranu diplomatiju da potkopaju odnose Kine sa određenim evropskim zemljama u pokušaju da unište svoje pokušaje da se angažuje sa blokom kao celinom.

Na primjer, SAD su eksplicitno podržale Litvaniju u potkopavanju principa „Jedne Kine” otvaranjem „ predstavništva na Tajvanu”.  Takođe je primorala Holandiju da pristane na nove kontrole izvoza za slanje naprednih mašina za litografiju (koje se koriste za izradu kompjuterskih čipova) u Kinu. Slično tome, budući da EU nikada ne bi mogla pristati na sveobuhvatnu zabranu Huaweijeve primjene u 5G mrežama 2020., SAD su jednostavno pribjegle bilateralnom približavanju zemljama jednu po jednu, natjeravši ih da pristanu na zabranu sve dok one države koje nisu bile uključene, kao npr. Njemačka, bile su efektivno izolovane i nisu mogle voditi agendu EU.

Konačno, EU je blok koji može djelovati samo konsenzusom između svih svojih država članica, ali ako SAD mogu potkopati taj konsenzus, mogu baciti ključ na posao i razbiti cijelu mašinu. Zbog toga je Evropi tako teško da zaista stvori “autonomnu” spoljnu politiku sposobnu da služi koherentnim “ evropskim interesima”.  To znači da kada nacije poput Francuske i Njemačke izjavljuju svoju želju za angažmanom s Kinom, one naravno imaju utjecaj, ali ukupni učinak nikada nije istinski dosljedan. Blok je podvrgnut stalnom natezanju konopa u svom vanjskopolitičkom pravcu, što u konačnici pokazuje da Evropa ostaje više putnik, a ne igrač u svijetu američko-kineske konkurencije.

Međutim, uprkos tradicionalnoj dominaciji SAD-a nad Evropom, Peking nikako nije van igre, jer onoliko koliko SAD mogu igrati zavadi pa vladaj protiv zemalja EU, može i Kina – a ishod posjete pokazuje da vrlo dobro. Nakon što su von der Leyen i njenu poruku  „jedinstva“  primili sa znatno hladnijim prijemom, Kinezi su priredili srdačnu čajnu ceremoniju za Macrona, nakon potpisivanja zajedničkog saopštenja u kojem se naširoko govori o poboljšanju trgovinskih, ekonomskih i kulturnih veza, ali se gotovo ništa ne spominje. glavne političke tačke zastoja između Kine i EU – dobri odnosi Pekinga s Moskvom i Xijevo odbijanje da osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ukrajinske krize.

Za Kinu je ovo čista pobjeda. Za Francusku je ovo pobjeda u smislu trajnih poslovnih i ekonomskih odnosa s Kinom, ali gubitak u tome što su svi Macronovi pokušaji da promijeni mišljenje o Putinu i Ukrajini bili sveobuhvatno blokirani .

Za von der Leyen, čija je misija u Pekingu bila čisto politička, to je bio potpuni neuspjeh. Ne samo da je njena poruka naišla na gluhe uši, nego se i dodvoravanje Francuske nastavilo nesmanjeno pod njenim nosom. Ali, što je možda najvažnije, rezultat ove posjete zadao je udarac američkoj agendi, pokazujući da se na pozitivnim odnosima Kine i EU isplati raditi, a pokušaji Washingtona da zabije klinove između njih su za sada uzaludni.

Autor: Timur Fomenko

eukinamacronUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

A Putin održao govor u koje je jasno definisao da rat u Ukrajini nije rat protiv Ukrajinaca već za zaustavljanje američke hegemonije.
Šta to tačno znači? To znači da mirovni napori nemaju nikakve šanse, da će konfrontacija biti sve veća a to opet znači nastavak udaljavanja EU od Rusije ali i Kine što znači da je Mikron džaba gulio opanke a da je Lajem na dobitku i da nije išla u Peking.

Pregovori u ovoj fazi međunarodnih odnosa su obična farsa…

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da netko ovoj pfizer krmaci Ursuli koja uporno muti vodu izvan EU, a za sto joj nitko nije dao mandat, zavrne vratom ili ju spremi trajno iza resetaka.

more
1 godina prije

Washington je poslao Mikrona da zabije klin izmeju Kine i Rusije. Bas me interesira misljenje na ovu temu Dr. Stoki, Turcin.

abc
1 godina prije

Micron i Fon Lajavica građanima EU stvaraju lažan utisak da je EU neki važan igrač, iako se radi o običnim američkim pudlicama, koje EU uništavaju odnosno izkorištavaju za koristi USA. Te dve patološki bolesne kreature su toliko pokvarene, korumpirane, nemoralne i smiješne, da bi u svakoj normalnoj državi davno bile prebačene na odjelak zatvorene psihiatrije i kasnije na doživotnu robiju.
Ali Francuska i Njemačka več dugo nisu normalne države, u kojima bi narod odlučivao ko če mu vladati. Vladare jim postavljaju pedofilni, gejevski i transgenderski gospodari iz USA. To se avtomatski prenosi na cjelu EU i ostale države sljede francusko-njemački primjer. Valjda je to moderno i napredno.

Max
1 godina prije

A što bi drugo trebao.

gargamel
1 godina prije

Mene je oduševila slika, sastanka Sia, leyenove i macarona. Vjerovatno inspirasan kako je Putin dočekao macarona za velikim stolom, Si je organizovao bar duplo veči, tako da je bilo uopšte teško komunicirati, bez maltene dernjave. Imaju slike, pa kome se traži i nači če.

dona
1 godina prije

babojebac i krmača usrulja ne znaju što hoće

Lucija, prva
1 godina prije

“🇪🇺 Francuska priča o sramoti Ursule fon der Lajen u Kini
📝 „ Nula prijema, potpuno zanemarivanje, čak je morala da napusti zemlju letom za obične putnike! Bila je besna! Neverovatno! ”, — napisao je francuski političar Filipo na društvenim mrežama. Ursula fon der Lajen je napustila NRK preko uobičajenog terminala na aerodromu – uz pregled prtljaga i provere pasoša.
✖️ Na ovaj način je kineska strana evropskom zvaničniku ukazala na njen status i šta Kinezi misle o njenim predlozima.
🔹 Ursula je došla u Kinu sa Makronom da ubedi Si Đinpinga da odbije podršku Rusiji, ali su kineske vlasti zapravo ignorisale prisustvo šefa Evropske komisije.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Pravo poniženje za gospođu Lejen koja je morala da uđe i izađe iz Kine običnim putničkim aerodromskim tranzitom.

Mogu li da vidim tvoj pasoš? Nešto za prijaviti?
Ona nije ni diplomata ni šef države, ona samo predstavlja neizabrane vazale SAD. Kinezi su je samo podsetili”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Francuski Le Figaro : Globalni trend rušenja dolara je “nepovratan proces” ❗ lefigaro, renaud-girard-la-de-dollarisation-du-monde-

Francuski analitičar Renaud Gerard napisao je u članku za novine Le Figaro da su “Amerikanci koristili svoju valutu kao alat za politički pritisak na druge zemlje, što je potaknulo globalni pokret za svrgavanje dolara”.

Francuski analitičar opisao je proces uklanjanja i napuštanja dolara kao “nepovratan”. Gerard je primijetio da se mnoge zemlje žele riješiti dolara kako bi se u budućnosti zaštitile od hirova Bijele kuće.
Ukazao je na planove zemalja BRICS-a da stvore vlastitu valutu za trgovinu, kao i na kineski elektronički međubankarski sustav poravnanja, koji bi bio konkurent SWIFT sustavu kojim dominira zapad.

Nastavio je: “Naravno, još je prerano reći (zbogom dolari … zdravo juani ). Ali svaki mjesec sve je više zemalja koje žele to učiniti.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Ministri finansija i GUVERNERI CENTRALNIH BANAKA DESET ZEMALJA ASEANA iz JUGOISTOČNE AZIJE, na skupu na Baliju, dogovorili su se da svoje trgovinske aranžmane obavljaju u lokalnim valutama, udaljavajući se tako od dolara, evra, jena i funte. Predsednik Indonezije je to objasnio >>geopolitičkim okolnostima u svetu zbog ukrajinskog sukoba, ali i >>strahom od blokade međunarodnih rezervi, kao što se to dogodilo Rusiji sa oko 300 milijardi dolara prošle godine zadržanih u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. I članice grupe Briks iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, takođe insistiraju na trgovini u nacionalni valutama ————— Kina i Brazil su potpisali sporazum o plaćanju u juanima, što će olakšati međusobnu trgovinu, posebno u oblasti ruda i minerala, poljoprivrede i industrije, i smanjiti troškove trgovinskih transakcija. Banka Bokom, kao zajedničko ulaganje Brazila i Kine iz 2016. godine, objavila je pristupanje KINESKOM MEĐUBANKARSKOM PLATNOM SISTEMU, alternativi Svifta, bankarskoj mreži za plaćenje odakle je Zapad isključio… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Ali šanse za vraćanje kineskih investicija u Brisel biće veoma teške. Peking se konačno uverio u nepouzdanost Evrope kada je u maju 2021, pod pritiskom Sjedinjenih Država, „izbacio” Kinu sa svojim velikim projektom „Jedan pojas, jedan put“.

Od tada Kina radi na povlačenju iz Evrope.
Uzgred, to nije samo zbog nedostojnog ponašanja SAD. …Peking je dobro svestan da, obzirom na trenutno stanje stvari, EU za samo tri godine više neće biti veliko tržište na koje Kina juri već 10 godina.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Macron nije uspio pokrenuti Xi Jinpinga oko ruskog rata protiv Ukrajine Francuski čelnik također čini diplomatske promašaje na tiskovnoj konferenciji u Pekingu… PEKING – Kineski predsjednik Xi Jinping nije pokazao nikakav znak promjene svog stajališta o ruskom ratu protiv Ukrajine nakon razgovora u četvrtak s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Drugog dana Macronova državnog posjeta Kini, Xi je zauzeo svoj dugogodišnji stav o ruskoj invaziji Ukrajine u punom obimu — rekavši da “sve strane” imaju “razumnu zabrinutost za sigurnost” — i nije dao naslutiti da će iskoristiti svoj utjecaj pomoći u okončanju sukoba. “Kina je voljna zajedno s Francuskom apelirati na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i mirna”, bilo je ono što je kineski čelnik rekao tijekom konferencije za novinare u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. ————- BEIJING — Chinese President Xi Jinping showed NO SIGN OF CHANGING HIS POSITION over Russia’s war on Ukraine after talks Thursday with French counterpart… Čitaj više »

zac
1 godina prije

kako bi bilo lijepo za vidjet pad usrulje niz avionske stepenice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI