Xi je Bidenu otkrio planove Kine za Tajvan

Xi i Biden - Kina i SAD
9 komentara

Kina ima namjeru da se ponovo ujedini s Tajvanom, otvoreno je rekao predsjednik Xi Jinping američkom predsjedniku Joeu Bidenu tokom njihovog samita u San Francisku u novembru, objavio je NBC u srijedu. Peking bi to i dalje želio učiniti mirnim putem, rekao je kineski lider na sastanku kojem je prisustvovalo desetak američkih i kineskih zvaničnika, dodajući da je Peking također upozorio Washington da se ne miješa u proces.

Tokom razgovora, Xi je bio “otkriven i iskren” o tom pitanju, ali nije zvučao “konfrontirajuće”,  izjavila su tri bivša i sadašnja američka zvaničnika za NBC. Kineski lider je, kako se izveštava, takođe izrazio zabrinutost u vezi sa kandidatima koji se kandiduju za poziciju predsednika ostrva na predstojećim izborima.

Peking je ranije oštro reagovao na komentare nekih tajvanskih političara koji se zalažu za nezavisnost uoči glasanja zakazanog za sljedeći mjesec. Kina bi dozvolila “puno prostora” za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali neće tolerisati nikakve separatističke aktivnosti, insistirao je Peking u novembru, upozoravajući da “nezavisnost Tajvana znači rat”.

Uoči samita u novembru u San Francisku, Peking je također pozvao Washington da da javnu izjavu u kojoj podržava mirno ponovno ujedinjenje Tajvana s Kinom i da se protivi nezavisnosti tog samoupravnog ostrva, objavio je NBC. Bijela kuća je odbila to učiniti, dodaje se.

Na Bajdenov upit da poštuje izborni proces na ostrvu tokom samita, Xi je odgovorio rekavši da je mir “sve u redu”, ali je Peking spreman da krene naprijed u rješavanju pitanja Tajvana, tvrdi mediji.

Kineski predsjednik je ipak odbacio tvrdnje američke vojske da je Kina bila spremna da zauzme Tajvan bilo 2025. ili 2027. godine. Tačan vremenski okvir za proces uopće ne postoji, objasnio je on, prema zvaničnicima.

U februaru je direktor CIA-e William Burns tvrdio, pozivajući se na američke obavještajne podatke, da je Xi naredio kineskoj vojsci da bude spremna da pokrene operaciju protiv Tajvana do 2027. „Sada, to ne znači da je odlučio da izvrši invaziju 2027. ili bilo koje druge godine”, dodao je tada Burns, nazvavši ove informacije dokazom ambicija Pekinga.

U novembru je Xi i dalje tvrdio da bi Kina željela da se ponovo ujedini s Tajvanom mirnim putem. U oktobru 2022., kineski predsjednik je priznao mogućnost napada Pekinga na Tajvan ako ostrvo proglasi nezavisnost, ali je pojasnio da je prijetnja silom “usmjerena isključivo na uplitanje vanjskih snaga i nekolicine separatista koji žele” da se otrgnu od Kine.

Sam Biden je pohvalio novembarski samit kao „najproduktivniji“ u posljednjih nekoliko godina. Na sastanku su se Washington i Peking složili da obnove komunikaciju između svojih vojski. Odnosi između dvije nacije su se pogoršali, usred optužbi jedne strane da jedna druga podstiče tenzije u azijsko-pacifičkom području i šire.

Početkom decembra Kina je još jednom pozvala SAD da se drže podalje od pitanja Tajvana i drže se politike jedne Kine kada je ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao telefonom s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Peking smatra Tajvan neotuđivim dijelom svoje teritorije prema principu jedne Kine.

BidenkinaSADXi Jingping
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

To jest vratiti Tajvan u okrilje Kine, To čitatelji Logičnog znaju bolje od Bidena.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Dementnom i Demokratima treba odati počast.

Naime nitko nikada u povijesti nije uspio toliko gospodarski ujediniti Rusiju, Kinu, Indiju i Iran kao oni. Što se širi i na afričke i bliskoisočne drzave.

Na to treba nadodati i da Kina i Rusija imaju i sve jači vojni savez, a ne bi me čudilo da se uskoro pridruzi i Iran. Ne bi trebalo baš nikoga začuditi ako tamo bude u dogledno vrijeme i Turska.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Za manje od mjesec dana Tajvanci biraju predsjednika.
Tri su kandidata.

Sam
4 mjeseci prije

A Biden ga je upitao,gdje se to nalazi Kongo,i gdje je moja majka Dzil.

Koja
4 mjeseci prije

Ma i Beč, bogami i Budimpešta se nešto “uzjogunili”! Čini se da lažnim državama dolazi kraj

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Xi, ne ide to tako. Moraš se ugledati na Amere i demokratskim putem pripojiti Tajvan kao što su oni od Meksika pripojili Kaliforniju i Teksas. Sve se može dogovoriti kad se hoće.

Roccos
4 mjeseci prije

Nastavlja se američko cinculiranje oko Kine,malo prijetnje,pa malo otopljavanje,iza scene je očito želja SADistana da nekako pridobije Kinu u antiruski tabor,ali mislim da nema šansone.

Antee
4 mjeseci prije

Da nas nisu Rimljani okupirali- ne bi imali povijesnih znamenitosti, Napoleonova okupacija je osnovala školstvo, Austroaugarska ceste i željeznicu, Talijani crkve…
S obzirom da treba obnoviti potresom pogođena područja, probiti tunele kroz Tuhobić i još bar desetak kapitalnih projekata…najbolje bi bilo da i Hrvatska postane kineska pokrajina na jedno 50tak godina…jer to sami možemo jedino razjebat a EU je loš okupator…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI