Xi poziva Putina da posjeti Kinu

Xi Jinping i Putin
9 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping, koji boravi u državnoj posjeti Rusiji, pozvao je svog domaćina Vladimira Putina da mu uzvrati tu čast kasnije ove godine ili kad god bude mogao na putu. Si je taj poziv izneo u javnost tokom sastanka sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom, koga je takođe zamolio da dođe u Kinu.

Kineski lider je rekao da je uputio poziv Putinu u ponedeljak, prvog dana njegovog trodnevnog putovanja u Rusiju, javili su lokalni mediji u utorak. Ruski lider može doći kada mu odgovara, rekao je njegov gost.

Kineski velikodostojnik takođe očekuje da će njegov ruski kolega biti u Kini kasnije ove godine na trećem Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, dodao je Xi, napominjući da je Putin učestvovao u prethodna dva događaja, 2017. i 2019. godine.

Pojas i put je vodeća kineska inicijativa vrijedna više milijardi dolara za ulaganja u infrastrukturu drugih zemalja, za koju se Peking nada da će značajno podstaći međunarodnu trgovinu. Xi je to prvi put predložio 2013.

Tokom sastanka sa Mišustinom, Xi je požalio da je pandemija Covid-19 postala prepreka ličnim posetama najviših zvaničnika i pozvao premijera da što je pre moguće iskoristi prednosti nedavnog ukidanja ograničenja putovanja u Kini. Iz Mišustinove kancelarije su potvrdili da je poziv prihvaćen.

Poseta kineske delegacije koju predvodi predsednik Xi smatra se velikim političkim događajem u Rusiji. Dvije nacije opisuju svoje odnose kao strateško partnerstvo koje je Moskvu i Peking dovelo do njihovog najboljeg nivoa saradnje ikada.

Xi je u ponedjeljak rekao da je jačanje odnosa s Rusijom “strateški izbor koji je Kina napravila na osnovu vlastitih temeljnih interesa i preovlađujućih trendova u svijetu”, budući da dvije nacije dijele predanost izgradnji multipolarnog svijeta.

kinaPutinrusijaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Standardna stvar.

kongo
1 godina prije

US-ranci pokusavaju zabiti klin izmedju Rusije i Kine tako da Washington bude “sole” gazda, jedini serif u gradu.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Ova posjeta je u najbolji mogući čas

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Ameri su potvrdili da je Biden zatražio telefonski razgovor sa Xi Jinpingom. I da je zahtjev formuliran na način da Biden očekuje priliku za telefonski razgovor odmah nakon Xijevog sastanka sa Putinom, koji je iza zatvorenih vrata, trajao više od 4 sata. Ameri kao Ameri, onako u svom stilu, očekivali su da iz prve ruke od Xija čuju o čemu je razgovarao s Putinom. A ne bi bilo loše ni o čemu će još razgovarati slijedećih dana… Kinezi su odgovorili da je Xi “spreman na dijalog ako se to uklapa u njegov radni raspored”. Što hoće reći da telefonski razgovor s Bidenom neće stati u Xi Jinpingov raspored u bliskoj budućnosti. Jer je sad u državnoj posjeti Rusiji. P.S. Neki zločesti jezici kažu, da kad su dečki i cure iz Washingtona zvali Kineze, iz slušalice se čulo: “Vaš nam je poziv vrlo važan. Nažalost, svi operateri su trenutno zauzeti. Ostanite… Čitaj više »

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Ameri su zabrinuti i činjenicom da je u Moskvu stiglo veliko kinesko izaslanstvo (240 ljudi) u kojem je između ostalih i general Li Shangfu, novi kineski ministar obrane.
Onaj što su mu još 2018. g. opizdili sankcije. Zbog vojne suradnje s Rusijom…

P.S.
”Sada, sada moj dobri čovječe, nije vrijeme za stvaranje neprijatelja.” – Voltaire

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Ali Ameri su svjetski velemajstori.
Da bi pred svjetskom javnosti umanjili značaj Xijeve posjete Putinu u Moskvi…
– Uoči dolaska kineske delegacije, ICC izdaje nalog za uhićenje Putina
– I prije puta u Moskvu, Biden je tražio hitan telefonski razgovor sa Xijem
– Tijekom posjeta, daju instrukcije svojoj obavještajnoj zajednici da skine oznaku tajnosti s podataka o porijeklu covid virusa
– Kao protutežu Kinezu u Moskvi, iz Indije ” iznenada i tajno” warp brzinom eno Japanca Kishide u Kijevu

Nastavlja se…

P.S.
Što bi rekla Baba: ”Jbš Televisu Presenta!”. 

hiber
1 godina prije

Nece daleko putovati. Poanta je da bi Kina mogla biti sat vožnje od Moskve. Kineska vlada na portalu objavila prigodnu mapu gdje potražuje 1,5 miliona km2.

1 godina prije

Gledati kkao se na zaoadu penušaju – neprocjenjivo 😂 !..
A s ovim šizofreničnim potezima samo potvrdjuju da je bolest u terminalnoj fazi ..
Podsjećaju me na brku iz bunkera u terminalnoj fazi 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI