Za poljskog dužnosnika je ruska pomoć zapravo „raspoređivanje vojske“ u Italiji

Iljusin Il-76
99 komentara

Stručnjak poljskog “Centra za orijentalne studije” Andrzej Wilk neizravno je potvrdio verziju da je Poljska bila ta koja nije dozvolila da vojni transportni avioni IL-76 ruskih zrakoplovnih snaga brže i lakše dođu do Italije, zbog čega su bili prisiljeni letjeti preko Crnog mora i Balkana.

Podsjetimo, ranije su u blogosferi distribuirane snimke sa stranice koja prati rute leta Flyradar24, na kojima se vidi kako ruski IL-76 ne lete u Italiju ne izravno, već prave impresivnu „obilaznicu“. Blogeri sugeriraju da je Poljska zatvorila zračni koridor za ruske avione. Do danas ne postoji službena potvrda te verzije, ali je dan prije glavni stručnjak za unutarnju sigurnost u istočnoj Europi iz poljskog „Centra za orijentalne studije“ Andrzej Wilk da izjavu koja sugerira da je Varšava zabranila ruskim zrakoplovima prelet preko poljskog nacionalnog teritorija.

“Podrška Rusije u borbi protiv koronavirusa može imati posljedice na buduće odnose Moskve i Rima i poziciju Italije u vezi s ruskom vojnom prijetnjom u Europi. Postupci koji pokazuju raniju pripremu Rusije za ovu vrstu pomoći, kao i način na koji se može dogovoriti o ovom pitanju, omogućuju nam da to smatramo još jednim elementom napora Moskve na uništavanje kohezije saveznika u NATO-u, slično kao i akcije poduzete protiv Turske prije godinu dana s opskrbom modernim sustavima proturaketne obrane po povoljnim uvjetima za Ankaru, s čime se američki saveznici nisu složili“, rekao je Andrzej Wilk.

Wilk Je posebnu pažnju posvetio ruskim vojnim kamionima Kamaz koji su stigli u Italiju.

“Informacije o slanju vozila Kamaz u Italiju s aerosolnim uređajima za dezinfekciju treba shvatiti kao privremeno raspoređivanje redovnih jedinica ruske vojske na teritoriju ove zemlje”, rekao je stručnjak iz Centra za orijentalne studije.

Andrzej Wilk je radio kao stručnjak u ministarstvu obrane Poljske, a potom kao viši specijalist u odjelu za stratešku obranu ministarstva. Diplomirao je na vojnom fakultetu Poljske akademije nacionalne obrane.

„Brza priprema i provedba operacija za pomoć onima koji se u Italiji bore s koronavirusom nisu bili glavni izazov za ruske oružane snage. Iako do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze Covidom-19 u redovima ruske vojske, od početka mjeseca poduzete su mjere za zaštitu osoblja od epidemije. 12. ožujka stvoreno je operativno osoblje u ministarstvu obrane Rusije kako bi se spriječilo širenje koronavirusne infekcije u ruskim oružanim snagama, na čelu s prvim zamjenikom ministra Ruslanom Čalikovim. Radiološke, kemijske i biološke snage obrane igraju vodeću ulogu u svim projektima obuke, a vojne medicinske službe imaju pomoćnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za to je što one provode široko shvaćene zadatke dezinfekcije, kako u pogledu čišćenja pokretnih tvari, tako i specifičnih područja. Podatke o slanju automobila KamAZ u Italiju s aerosolnim uređajima za dezinfekciju treba shvatiti kao potvrdu o privremenom raspoređivanju redovitih postrojbi ruske vojske na teritoriju ove zemlje. Potez Rusije trebalo bi smatrati sudjelovanjem ministarstva obrane, a ne, kao što je to bilo mnogo puta u slučaju prirodnih katastrofa, ministarstva za izvanredne situacije i civilnu obranu“, napisao je Andrzej Wilk na stranicama Centra za orijentalne studije iz Varšave.

Također vrijedi napomenuti da je predsjednik Komisije za informacijsku politiku Vijeća Ruske Federacije Aleksej Puškov bio prvi visoki ruski političar koji je potvrdio verziju poljskog uskraćivanja prolaska kroz njihov zračni prostor, a postupke Poljske je opisao kao “podmukle”.

„Poljska kroz njezin zračni prostor nije propustila ruske zrakoplove za pomoći Italiji. To je podmuklost na razini javne politike. Štoviše, pomoć je otišla savezniku Poljske u EU i NATO paktu. Od sada Rusija ništa ne bi trebala dati Poljskoj. Ništa”, napisao je senator Puškov na svom Twitteru.

OSW

COVID-19NATORuska pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragance iz Slovacke
3 godine prije

Pitanje za redakciju. Jel Vi ne trpite nikakvu kritiku pa zato brišete neke komentare (pritom ostavljajući neke kojima bi ip trebalo blokirati), ili jednostavno radite za … (nekoga), ili možda ne znate…ili….

čitalac
3 godine prije

Nadam se da će Talijani zapamtiti sve ovo.

Ringo10
3 godine prije

Rusija sa Poljskom treba prekinuti sve veze i odnose…povuci ambadadora i osoblje iz Varsave a poljske istjerati i gotova stvar

Borac2
3 godine prije

Poljaci kroz povijest zabijaju noz u ledja tako da to ne cudi.

Hogar
3 godine prije

Mene samo zanima šta to u Poljskoj vrhušci vlasti svi puše, mogi bi i nama da daju malo.

Mora da je vrh stvar čim ih ovoliko boli qrac za stvarnost…

Rusofil
3 godine prije

Možda su Rusi, poučeni postupkom Češke, namjerno zaobišli Poljsku, kako bi izbjegli eventualni pokušaj otuđenja pomoći namijenjene Italiji?

Siniša
3 godine prije

Zanimljivo i kratkovido….znači zbog nečije frustracije neka Italijani umiru a uz put ćemo im i otimati poslanu pomoć, nisu svesni da će i ovo proći i da će Italijani imati priliku da postave neke stvari na svoje mjesto;posmatrajući kako se ponašaju bivše članice Varšavskog pakta i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza mogu samo reći Rusija je sretna zato što se to sve raspalo, kome su oni pomagali strašno za vidjeti.
Elem….ova slika mi je izuzetno osvježavajuća, komandni centar Vojske Italije i Rusije…. comment image

miki iz USA
3 godine prije

adna drzava kojoj rusi salju pomoc.

Ive
3 godine prije

Andrzej Wilk bi trebao u svakom slucaju prerazmijestiti svoje glave ovu donju smijestiti na poziciju gornje a dolnju koja mu ionako slabo sluzi spustiti dolje.

martinivo
3 godine prije

Čovjeku koji je zao, ne treba govoriti da je zao, jer on i hoće da bude,baš to…Ako govorimo zlome da je zao, on uživa u tome…i on smatra da je uspio u onome što je želio…Zbog toga Putin i dokazanim neprijateljima se obraća i govori da su to “partneri”.

martinivo
3 godine prije

Gospodine “admin”. Najiskrenija isprika za moj komentar, koji nije prošao…Sam sam kriv što sam ga na taj način sročio.Taj komentar sam zamislio da se odnosi samo na tekst da Poljska ne odobrava pomoć Rusije, Italiji…Pročitao sam u komentarima savjete, kako bi Rusija trebala prekinuti odnose sa Poljskom…Napisao sam otprilike: Ako je neki čovjek zao, ne treba mu govoriti da je zao…i.t.d. I napisao sam, da Putin svoje dokazane neprijatelje naziva, “partnerima”…Tek kasnije sam, kad sam vidio da moj kom. nije prošao, razumio da se isti može uklopiti u komentar u kom se jedan čitalac žali na obrisani komentar. I sam sam za to da se neprikladni komentari ne propuštaju. Ovo napisano smatram za nešto blizu osobnom, i nemam ništa protiv ako se ne objavi. Još jedna isprika, i Pozdrav.

Ana
3 godine prije

Zasto onda i oni ne rasporede 14 teretnih aviona opreme i medicinskih timova?
Italija je trazila pomoc od EU, koja je za to i morala sluziti.
Svi su kukavicki gledali na drugu stranu.
Sad kad su tamo Kubanci, Kinezi i Rusi, iznenada pocinju skakutati i sviliti!

Sarmat
3 godine prije

Što reći. Umobolni ljudi. Takve države, točnije njihovi režimi, ne bi uopće smjeli postojati u civiliziranoj ljudskoj zajednici

Alex
3 godine prije

Ima čovjek pravo!!! Rusi rasporedili čitavu vojsku medicinskog osoblja za pomoć Talijanima!!! Bože moj! Pravoslavni pomažu katolicima! Šteta da onaj šupak Wojtila nije više papa, sredio bi on Ruse,kako to samo vrli Poljaci znaju.

Max
3 godine prije

Kakva invazija pa RF samo čini ono što drugi nisu htjeli nije baš da specnaz šeta gradovima.

pera
3 godine prije

Ako je poljacima sada lakse, neka uzivaju u svojoj odluci. Svet ce razlicito tumaciti njihove (ne) ljudske postupke i u odredjenom momentu doneti odredjene odluke. Takav pogled na svet oko sebe (i najblize komsije) u buducnosti ne moze doneti nista dobro.

Rudar
3 godine prije

Coronavirus je pokazao ko se kao čudovište ponaša prema svetu, a ko kao čovek.

politicki nekorektan
3 godine prije

..poljska ce ponovo istovremeno oboljeti od dva virusa….sa zapada i istoka…

varjag
3 godine prije

Poljska vlast sramoti poljski narod, a Rusima, Kinezima i Kubancima svaka čast, sad ih još više volim………………

Marko
3 godine prije

e moji Poljaci, sada ste kazali sve o sebi, a to je za plakati kakvi ste ljudi,
sa vama nikad vise ni u crkvu krocija ne bi, vi ste jedno veliko razočaranje…
podrska Italijanima u svakom pogledu i svima koji im pomazu u ovoj gadnoj situaciji…

nessy
3 godine prije

Nazalost, davno prije Korone, veliku Poljsku naciju je poharala posast MZM. Radi se o MalomZelenomMozgojedcu, koji, kao sto mu ime kaze jede mozk zarazenih. Najosjetljivije su skupine onih koji inace, nemaju puno mozga, i eto, u Poljskoj je nasao odlican teren za sirenje.

Lucija
3 godine prije

Mislim da nije samo Poljska.
Govori se o ukupno 9 država koje nisu dozvolilo prelet.

Ivica
3 godine prije

Frustrirana Poljska govna kao i neki drugi koji se ponose fasistickom ideologijom ocito nisu nista naucili iz proslosti. No fasizam je pao jednom pasti ce i slijedeci put no tada ljudsku troskot treba temeljito ocistiti

Sreten
3 godine prije

Rusi zele da se ugnjezde u Italiji?. Sa nekoliko kamiona pomoci ?. Iz izjave ovog Poljaka , jer on nista ne govori na svoju ruku , jasno se vidi da postoje dve dijametralno suprotne struje u NATO paktu i da se u najvecoj tisini odvija sukob koji je do pre nekoliko godina bio nezamisliv. Cemu treba da sluzi najnovije rasporedjivanje americkih vojnika po Evropi , ostaje tek da se vidi , ali je naivno verovati da u jeku pandemije neko vrsi vojne manevre kao zastitu od Rusije. Pre ce biti da Amerika , ili da budem precizniji Tramp pred danima koji dolaze zeli da osigura poslusnost pojedinih vlada unutar NATO pakta. Sta ce se dogoditi , videcemo , ali slutim da ce svet uskoro biti zaprepascen.

Dragan
3 godine prije

Mislim da ovi poljaci malo preteruju. Intenzivno rade na tome da im rusi umesto aviona pošalju rakete. Ako se dogovore sa nemcima bogami neće biti dobro.

Gost
3 godine prije

Kapa do poda Rusiji!!! 👍
Pukotine u NATO i EU postaju sve dublje. Ova kriza je ogolila ove nakarade do kraja. Nema tu nicega sto povezuje drzave unutar ove dvije nakarade. Sudbinu propasti i nestanka ne mogu izbjeci bas kao nekada Jugoslavija i Varsavski pakt.

Din
3 godine prije

Poljak malo blebece!

Sinek
3 godine prije

A što očekivati od Poljaka, Čeha, Slovaka, Baltičkih pasa? Kad njima treba pomoć laju, kmeče, cvile, ali kad nekom drugom treba pomoć brzo okreću leđa. Klasik Poljaka pa mi ih u mnogim stvarima u povijesti uopće nije žao. Nikad ne znaš kad će ti zabiti nož u leđa. Samo da je njihova guzica sigurna.

bager
3 godine prije

Polko poljaci ,neka i vaa dodje u posetu Korona-19,placte i moliti i ruse i kineze,,a oni ako su pametni treba da vas ostave na ceilu kao vi njih i da se okrenete i cekate pomoc od amerike,,dok amerika odluci bice vas upola manje,,mi vam mozemo pomoci sa limenim sanducima,,

Komandant 1001
3 godine prije

Ovo je dokaz kako neki poljaci ne mogu da kontrolišu svoje “kikiriki” mozgove

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI