Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova upozorava: Rusija protiv američke ekonomske blokade Venecuele

Delcy Rodrigez Sergej Lavrov
3 komentara

Komentar dolazi dok venecuelanska potpredsednica Delsi Rodriguez boravi u radnoj poseti Moskvi usled pojačanog američkog ekonomskog pritiska na ovu latinoameričku zemlju.

Rusija je upozorila Sjedinjene Države protiv bilo kakvih pokušaja nametanja ekonomske blokade Venecueli, izjavio je u izjavi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

“Svakako ćemo proučiti situaciju povezanu sa pojačavanjem nelegitimnih sankcija i pokušajima nametanja blokade od strane Washingtona. Upozoravamo Washington na oprezne korake u ovoj sferi”, rekao je Rjabkov.

Prema diplomati, o američkim sankcijama protiv latinoameričke nacije razgovaraće se tokom razgovora ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i venecuelanske potpredsednice Delsi Rodriguez, zakazanog za 21. avgust.

Rjabkov je rekao da je Rodriguezova već odbacila nekoliko krugova razgovora i da će nastaviti da komunicira sa ruskim zvaničnicima o raznim temama.

Govoreći o bilateralnim vezama Rusije i Venecuele, diplomata je rekla da će dvije zemlje podići ekonomsku saradnju, uključujući rudarstvo i mašinogradnju.

“Ne razgovaramo o ekonomskoj pomoći, već o ekonomskoj saradnji”, rekao je Rjabkov, na pitanje da li je Rusija možda povećala svoju pomoć latinoameričkim zemljama u svom obraćanju tokom posjete venecuelanske potpredsednice Delsi Rodriguez, Moskvi. “Nastavljamo rad na nizu projekata. Pojavile su se nove mogućnosti u nekim oblastima, poput rudarske industrije i mašinogradnje. Nastavljamo rad na isporukama ruskih poljoprivrednih proizvoda u Venecuelu u prilično značajnim količinama”.

Ranije ovog mjeseca, Washington je uveo novu rundu sankcija Venezueli, rekavši da je najnoviji pritisak poslao direktan signal svima koji su omogućili “Madurovu diktaturu”. Caracas je sankcije ocijenio kao “još jednu ozbiljnu agresiju Trumpove administracije kroz proizvoljni ekonomski terorizam protiv venecuelanskog naroda”.

Venecuela je pretrpela političku krizu od početka ove godine kada se opozicioni vođa Juan Guaido proglasio za privremenog predsednika zemlje samo nekoliko dana nakon što je legitimni predsednik Maduro inaugurisan u drugom mandatu.

Washington, kao i druge zemlje, su odmah priznali Guaida kao lidera Venecuele. Međutim, Rusija je među nekoliko drugih nacija odbila da prizna legitimitet tvrdnji samozvanog predsednika.

ekonomska krizaEkonomska pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan
4 godine prije

Ispada, u ovom textu, da je Rusija tek s nekolicinom zemalja svijeta odbila priznati Guaida, a ne da većina vlada svijeta odbija usa vazale za legalne vlasti Venecuele …
….. ooo Logično. zašto to tako prikazujete ???

Kuga
4 godine prije

Dali postoji veci zlocinacki rezim nego sto je USA, amerikenjci su pobili vise ljudi nego nacisti za vrijeme WW2.
U cijeloj svojoj povijesti od nastanka imaju samo period od 7 godina kada nisu vodili niti jedan rat, ali s time da su u nekim periodima vodili vise od 2 paralalna rata, na razlicitim stranama svijeta.

Max
4 godine prije

Rusija pomaže Venezueli na pravi način.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI