Zapad bi mogao ciljati trgovinu Južne Afrike zbog veza sa Rusijom

34 komentara

Neutralni stav Južne Afrike o sukobu Rusije i Ukrajine mogao bi koštati zemlju značajnog dijela njenog bruto domaćeg proizvoda ako SAD i EU odluče kazniti Pretoriju, izvijestio je u petak Bloomberg, pozivajući se na partnera američkog bankarskog i uslužnog giganta sa sjedištem u Johanesburgu JPMorgan.

Južna Afrika bi mogla izgubiti čak 32,4 milijarde dolara prihoda od izvoza, ili skoro 10% svog BDP-a, ako Zapad odluči da preduzme akciju, izvještava Bloomberg, pozivajući se na bilješku Ndivhuha Netshitenzhea, ekonomiste u Stanlib Asset Management.

Zapadne zemlje pokušavaju kazniti zemlje koje trguju sa Rusijom i omogućiti joj da zaobiđe sankcije. EU trenutno raspravlja o 11. paketu sankcija koje bi bile usmjerene na treće zemlje. Međutim, prema izvještajima medija, ambasadori bloka do sada se nisu uspjeli dogovoriti ni o kakvim mjerama.

Najveći trgovinski partner Južne Afrike je Kina, a slijede SAD i Njemačka. EU i SAD čine 30,4% ukupnog izvoza Južne Afrike, prema Bloombergu, dok udio Rusije iznosi samo 0,23%. Moskva uglavnom kupuje rudu mangana, citruse i automobile iz Pretorije, dok SAD i Njemačka kupuju platinu, automobile i zlato.

Pretorija je više puta insistirala da je neutralna u sukobu između Moskve i Kijeva. Afrička nacija je također članica BRICS alijanse ekonomija u razvoju, koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu.

Južna Afrika je domaćin ovogodišnjeg samita BRICS-a u avgustu, kojem će prisustvovati lideri svih država članica. Pretorija je saopštila da neće sprovesti nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je izdat u martu.

BRICS je već pretekao G7 (grupu od sedam industrijaliziranih zemalja, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Britanija i SAD) u pogledu ekonomskog rasta i čini više od 30% globalnog BDP-a. Zemlje članice BRICS-a se zalažu za dedolarizaciju u svjetlu zapadnih ekonomskih sankcija usmjerenih na Rusiju zbog kojih su milijarde dolara vrijedne imovine Moskve zamrznute u inostranstvu. Sve veći broj zemalja, među kojima su Saudijska Arabija, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tajland, razmatra ulazak u BRICS.

Južna AfrikaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Really ! Onda i njih bude koštalo svih onih Mine Fields !

Ringo10
10 mjeseci prije

Pa znaju li ti imbecili bilo šta drugo osim prijetit sankcijama
Evo slušam da Rusi i Kinezi planiraju okupit što više zemalja i organizirat paralelne Olimpijske igre … samo što se to neće tako zvati
Nema šta, čega se god dohvate zapadne takozvane elite, to ode u pizdu materinu

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Mogla bi ostati bez 10% a što s onih 90%. Zar stvarno misle da Kinezi ne bi uletjeli kao komarci.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Jbt, ova EU ide svuda za SAD.
“Kud Ivo, tud i ja” 😁

Šalu na stranu, zna se što će se desiti zakonom spojenih posuda ako Južna Afrika bude sankcionirana od izuzetnih i EU gdje koji čine 30,4% izvoza JAR-a.
Okrenut će se drugima.
Ovih 0,23% udjela Rusije u izvozu JAR-a otići će nekih pedesetak puta gore, ali znamo kako je mudra EU gospodarska politika.

tihobl
10 mjeseci prije

Jaka prijetnja. Kina moze uvesti tih 30 milijardi roba da ne osjeti.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Zapadne zemlje pokušavaju kazniti zemlje koje trguju sa Rusijom i omogućiti joj da zaobiđe sankcije.”

Ovo je najveća glupost ikada napravljena, kada znamo da 83% svjetskog stanovništva ne sankcionira Rusiju.
Dakle, zamisao je da sve zemlje koje trguju sa Rusijom budu trgovinski sankcionirane od Zapada.
Što će se desiti?
Lupit će te zemlje kontrasankcije, i još više poslovati sa Rusijom.

A ovih 17% svjetskog stanovništva koje sankcionira Rusiju će na kraju poslovati samo između sebe.
Što će naravno drastično dići cijene.
I još više ubrzati pad dolara kao valute kojom se trguje u međunarodnoj trgovini.

SAD se žarko žele financijski samouništiti, a EU se grčevito drži za njezine skute.
Nevjerojatno koje budaletine nam vladaju.

nekoime
10 mjeseci prije

Još malo pa se za dolar ili euro ništa neće niti moći kupiti.

scorpio1959
10 mjeseci prije

Zapad nastavlja, dok sam sebe ne uništi

Max
10 mjeseci prije

Ciljat će na sve.

Ivan
10 mjeseci prije

Govna smericka jedino sto znaju raditi je steta na svakom koraku gdje se ta bagra pojavi..

Gle
10 mjeseci prije

Kazu demokrati da je Kina prijetnja a oni nisu nikad nikom prijetnja. Zapad je najlazlivije kopilo na sviketu

Ivek
10 mjeseci prije

Južna Afrika bi mogla izgubiti čak 32,4 milijarde dolara prihoda 
Ionako ti papirići samo vrijede koliko košta tinta i papir na njima..zlato im sigurno neće dati..

M.r H.F
10 mjeseci prije

Eto i što sad !?!? I vi sebe nazivate civiliziranim svijetom i demokracijom , pluralizam….. ma vi ste tirani , neokolonijalisti i šta sve ne . Doći će vrijeme kad ćete ostati usamljeni remember what goes around comes around!!!

Bosna
10 mjeseci prije

Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Država otkrilo je u ponedjeljak da je dodalo 31 kinesku tvrtku na popis za kontrolu izvoza.

Na popis je dodano i pet tvrtki iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, četiri iz Pakistana, tri iz Južne Afrike, dvije iz Ujedinjenog Kraljevstva te po jedna iz Kenije, Laosa, Malezije, Singapura i Tajlanda…..Jesu Ovi Amerikanci poludili

tihobl
10 mjeseci prije

Пилоти и војници Британског краљевског ваздухопловства (RAF) у великој авио-бази Конингсби морају да користе услуге банака хране.

Како преноси Sky News, позивајући се на изворе у Министарству одбране и на интерне документе RAF, неки су у тој бази, заједно са својим породицама, принуђени да се обрате банкама хране због високе инфлације и растућих трошкова.

Sky News је објавио да „многа војна лица морају да бирају између хране и бензина, због чега нису увек у могућности да оду кући из базе да виде своје породице“.

Показатељ је то што се број захтева припадника RAF за финансијску помоћ више него удвостручио, а има чак и оних који не могу себи да приуште оброке по сниженим ценама у кантини унутар Конингсбија.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“After an initial sharp 1.5 million barrels per day drop, Russian supply has nearly fully recovered despite the decision by many companies to stop buying Russian barrels,” Goldman’s economists said”

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“…Kina i Rusija uopće ne igraju na ”tko je glavni pas u selu” kartu. Ne drže jedni druge u šaci, kao Amerika što drži Europu. Oni surađuju. Strani koncept na Zapadu… Kao drugo, a koja je ono svrha petrodolara bila? Da nije slučajno opaliti neposlušne po ušima? A tko im je to omogućio? – gle čuda! -Saudijska Arabija, Iako, nije nimalo važno što je sada Saudijska Arabija pristala na plaćanje yuanima Kini. Sada im Kina smanji količinu yuana u opticaju, recimo zabranom iznošenja iz Kine, a poveća se potražnja izvan i? Opala! Lagani skok yuana. A dolar? Blup! Prema dnu lagano. Sada su i Meksiko isprovocirali protiv sebe. Afriku. Južnu Ameriku. Bliski Istok. Cijelu skoro Aziju, osim istočnih arijevaca iz Zemlje zalazećeg sunca. Biden naštampao više novaca u dvije, nego svi u 100 godina prije. Neki dan pišu o dobroj zaposlenosti, ali nisu se osvrnuli da rekordni broj Amerikanaca radi… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

” Rusija i Kina u dva mjeseca trgovine ove godine već guraju trgovinske uvoz-izvoz rekorde, predviđa se preko 200 milijardi dolara vrijednosti, isto tako – ove godine.
Koliko ruskih banaka propada nakon deset krugova sankcija? A na Zapadu? Skoro jedna dnevno.

Bakhmut je bio nevažan grad, a melju se jedinice i oprema tamo nemilo, kao nigdje do sada. Simbolika ludila. Jer, kako drukčije nazvati dovođenje ove velike oslobodilačke kontra-ofenzive u pitanje – zbog simbolike?

Kako ne pišete da vam se omrznutom Trump-u spominje hapšenje prike izbora?
Hoće li doista do toga doći?
Ako hoće – hoće li buknuti građanski rat u Americi zbog toga?
Jel’ to konačno rušenje američkog carstva dolazi tako možda, ako je istinita njegova izjava?
A s obzirom koliko je toga istinitog rekao do sada o demokratima, nema razloga sumnjati u njega i trulež pseudo-demokrata. A to je onda kaos.”

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Ove sankcije su problem za Ruse za ovu i mozda pola naredne godine. Vec su napravili lance proizvodnje za proizvode koji ne dolaze sa zapada. Do kraja sledece godine proizvodice bukvalno sve. Reno,Bmw,Vagen vec menjaju fabrike koje ce proizvoditi automobile po Kineskim licencama. I da ne bude ismevanja kineskih auta,pogledaj zasto EU zabranjuje uvoz kineskih auta ako su tako loseg kvaliteta. Jedan Kineski automobilski brend od ove godine daje garanciju od 10 godina ili 1 milion kilometara na svoje aute. Tesko da bi to radili da nemaju kvalitet. A energenti? Pa pogledaj sam,duplo vise je Rusija ove godine zaradila novca od njih u odnosu na godine pre rata. Evropa laze,ostvarila je rekordnu kupovinu gasa i nafte ove godine od Turaka,Kine,Egipta,drzava koje nemaju tih energenata dovoljno za sebe. Odakle im energenti? Pa uvezli od Rusa pa prodali Evropi!! Obrati paznju na izjave Evropskih zvanicnika. Svi do jednog kazu ne uvozimo vise… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI