Zapad je iskoristio Ukrajinu kao izgovor za ”neobjavljeni rat” sa Rusijom, tvrdi Moskva

Ruska vojska
30 komentara

Zapad je iskoristio Ukrajinu kao izgovor za “neobjavljeni rat” protiv Moskve i doveo Rusiju u poziciju u kojoj je morala da zaštiti svoju “samu državnost” , rekao je u utorak sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Govoreći na sastanku naučnog savjetodavnog odbora Saveta bezbjednosti, Patrušev je rekao da je trenutna „geopolitička kriza bez presedana” izazvana uništavanjem „globalne bezbjednosne arhitekture i međunarodnog pravnog sistema” koju predvodi Zapad. Tvrdio je da su umjesto konstruktivnog dijaloga s Moskvom, SAD i njihovi saveznici sproveli “vojno-političku ekspanziju prema Rusiji”, izgradili podršku ukrajinskim vlastima i gurnuli Kijev “da izvrši nasilnu akciju velikih razmjera na istoku Ukrajina.”

Po mišljenju Patruševa, glavni cilj Zapada je stvaranje uslova za uspostavljanje režima pod kontrolom Zapada u Rusiji,  “kao što je već bio testiran na Ukrajini i nizu drugih država”.  Vojna ofanziva na Ukrajinu, tvrdio je, spriječila je da se to dogodi. Prema njegovim riječima, Moskva je morala da preduzme „preventivne mere“, jer su prijetnje nacionalnoj bezbjednosti  dostigle nivo koji je ugrozio „samu državnost Rusije i njeno postojanje“.

Sadašnja politika sankcija i „globalna antiruska kampanja koju su pokrenuli Amerikanci i njihovi sateliti“, sa stanovišta Patruševa, „uvjerljivo dokazuje da je Ukrajina postala izgovor za vođenje neobjavljenog rata protiv Rusije“. Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti također je tvrdio da je “agresija” na Moskvu imala ideološku dimenziju.

“Situacija oko ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini pokazuje da se neoliberalizam kolektivnog Zapada pred našim očima pretvara u ideologiju neoliberalnog fašizma, usmjerenu prvenstveno na iskorjenjivanje ruskog svijeta.”

Patrušev je ponovio izjave portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je ranije u utorak rekao da izraz “neprijateljske države” u odnosu na Zapad nije sasvim tačan. „Rekao bih da su to neprijateljske države, jer ono što rade je rat“, rekao je.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenim SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Nakon pokretanja ruskog vojnog napada na Ukrajinu, SAD, EU, Velika Britanija, Australija, Japan i mnoge druge zemlje uvele su teške sankcije Moskvi. Za manje od tri mjeseca, Rusija je postala zemlja sa najviše sankcija na svijetu, pretekavši Iran i Sjevernu Koreju.

Hibridno ratovanjerusijaUrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Neobjavljeni 3 svijetskii rat. Ali zato jasno vidljiv.

tihobl
1 godina prije

I on se pravi lud, nece da kaze o cemu je rijec – ovo je rat koji vodi Kina protiv NATO. Na zapadu poneko ostro upozori Kinu da prestane da se mijesa i da pomaze Rusiju, konezi to odbace i proglase teorijama zavjere i tako do novog upozorenja.
Zapad ne vodi proksi rat protiv Rusije, ve pravi rat. Pored placenika tamo ratuje 22.000 poljaka, 11.000 amerikanca i po 6.000 britanaca i kanadjana (po njihovom priznanju, a stvarni brojevi su sigurno veci, jer rusi zarobljavaju penizonisane vojnike zapadnih zemalja).
Ukrajina je crna rupa, NATO ce morati povecati posiljke oruzja, ali i kontigente vojnika koji ce rukovati tim oruzjem. Mislice da i dalje ratuju protiv Rusije, a nece znati da ratuju protiv Kine.

1 godina prije

Zapad je iskoristio Ukrajinu kao poligon za iskorištanje ogromnog arsenala zastarjelog naoružanja, kojeg plati Europska Unija i Ukrajina.
Ujedno koristi priliku, da se pobije milijon Ukrajinaca, u najboljim godinama i još par deset hiljada Rusa.
A njihove udovice dobijaju posao kao striptizete u Las Vegasu! Čitajte, ljudi…

ad astra
1 godina prije

Koje gluposti. Rusija se zaigrala i nije znala stati. Sad je natrčala na tvrdo i osjećat će posljedice godinama. Ne možeš ratovati protiv cijelog svijeta. Ponesla ih samohvala vojne moći i kad su počele borbe došlo je otrežnjenje. Tigar od papira. Tehnika zakazala, zapovijedanje katastrofalno, logistika loša, moral i uvježbanost vojske loši… Kako dalje? Proglasit pobjedu i povuć se doma.

1 godina prije

European Commission President Ursula von der Leyen on Wednesday proposed an aid package of €9 billion ($9.5 billion) to keep Ukraine’s government running,

EU ide do puha 👍😀

1 godina prije

“Rusija je napala susjednu državu krajem februara …
Kremlj je … povrati dvije republike.”
ta dva paragrafa.
sto to mora biti u svakom clanku?
to neki zakon?
pazi to – susjedna i februar. hrvatskosrpski u najboljem izdanju.

1 godina prije

No, Rusija je dobila poligon za testiranje svojeg najnovijeg naoružanja.
Peresvet.
Spali dron na 5km udaljenosti u 5 sekundi.
A može zaslijepiti satelit ili spaliti ga na 1500km visine.
Ali, Ukrajina če pobijediti… Tako jih tera gazda. Do zadnjeg…

Anik
1 godina prije

Poslije Ukrajine ce Kina poceti pricu s Tajvanom. Rusija i Kina demontiraju USA financijski sustav. Mozda i Iran ce biti ukljucen.

zapadni neimac
1 godina prije

Rusija ”ugrozena” sa svim nuklearnim oruzjem, ovo sam vec negdje cuo prije.

mrdo
1 godina prije

Zapad rabi bivšu Ukrajinu ko jeftinu prostitutku, a ukro nacisti vole to. Uživaju u lizanju američke čizme.

1 godina prije

Vlada Rusije počela je proces jednostranog povlačenja iz više međunarodnih organizacija, uključujuću Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), izjavio je danas zamenik predsednik državne Dume Pjotr Tolstoj.

tihobl
1 godina prije

Постројење Азовстал, тачније, оно што од њега остане биће срушено. А други металуршки гигант Мариупоља је фабрика по имену. Иљич – биће реконструисан и пуштен у рад – Пушилин

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI