Zapad nije spreman za sukob sa Kinom

Amerika-Kina tenzije
21 komentar

Nestašica municije koju je razotkrio sukob u Ukrajini potaknula je neke američke istraživačke grupe da provjere zalihe na Zapadu i otkriju da im nedostaje, objavio je Financial Times u srijedu. Ni vojna industrija NATO saveznika nije u mogućnosti da pomogne.

Ratna igra Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) o sukobu s Kinom oko Tajvana pokazala je da SAD imaju samo oko 450 protivbrodskih projektila dugog dometa, što je dovoljno za otprilike nedelju dana.

Drugi istraživački centar, Centar za novu američku sigurnost (CNAS), rekao je da je postojeći inventar projektila “premali da bi otupio početnu invaziju, a kamoli da prevlada u dugotrajnom sukobu protiv Kine”. Da bi odvratio i porazio Peking, Pentagonu su “potrebne velike zalihe raketa za obranu, oružja za pomorske udare i slojevite zračne i raketne odbrane”, zaključio je CNAS.

Prema FT-u, Ministarstvo odbrane SAD-a tražilo je 1,1 milijardu dolara u fiskalnoj 2024. godini za kupovinu 118 protivbrodskih raketa dugog dometa (LRASM), u poređenju sa polovinom tog iznosa za 83 rakete godinu ranije. Pentagon takođe želi 30 milijardi dolara za municiju, povećanje od 23% u odnosu na nivo iz 2023. i 315 milijardi dolara za novo oružje.

CNAS je primijetio da Pentagon teži da daje prioritet stvarima s velikim ulaznicama kao što su brodovi, avioni i tenkovi, “ostavljajući projektile i municiju s neadekvatnim finansiranjem”.

FT je otkrio da je kolektivni Zapad potrošio ukupno 170 milijardi dolara na vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini od februara 2022. Kijev se ipak žali na nestašicu municije.

Američki vojno-industrijski kompleks proveo je decenije dajući prednost efikasnosti i usvajanju lanca snabdevanja tačno na vreme koji koriste druge industrije, navodi FT, ostavljajući ga nesposobnim da poveća proizvodnju u ratu. Trenutno je problem i nedostatak dijelova i radne snage.

“Odbrambena industrija je toliko konsolidirana da se ne može brzo proširiti kako bi podržala veću potražnju,” rekla je Stacie Pettyjohn iz CNAS-a. “Dakle, spori smo i zaostali i nemamo dovoljno ničega.” Samo pet kompanija je odgovorno za glavne ugovore s Pentagonom, a neke dijelove proizvode samo jedan ili dva dobavljača, bez načina da se nadoknadi nestašica na drugom mjestu.

Niti saveznici iz NATO-a ne mogu uskočiti kako bi nadoknadili zastoj, jer je nastojanje SAD-a da promoviše oružje proizvedeno u Americi ostavilo evropsku odbrambenu industriju zakržljalom i polomljenom, rekli su za FT brojni stručnjaci iz think-tanka.

kinaNATOSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Ameri sami sebe onesposobili za rat ili namjerno lažu.

MrKamenjarac
9 mjeseci prije

…STA IM SAD BI???CVRC MILOJKA…..

tihobl
9 mjeseci prije

Eno radili su analizu u vezu Rusije i dosli do zakljucka da je glavni problem sto je rusko oruzje 10x jeftinije. Krajnji zaklucak je da ne mogu pobjediti Rusiju dok njena vojna inustrija ne digne cijene bar 4x.

dezinfekcija
9 mjeseci prije

……. a da zamole nasmrkanog zelenbaca da krene umjesto njih ???

šargarepa
9 mjeseci prije

trebaju dakle znanstveniici i istraživački timovi da zapadni (zahod) generali video igrica doznaju da imaju dovoljno ničega odnosno jedino čega im nedostaje dovoljno ničega !!!???

mile
9 mjeseci prije

nemaju šanse u sukobu s kinom kad ni s rusijom u otvorenom sukobu ne bi dobro prošli a u slučaju savezništva te dvije zemlje počeli bi pričati kineski u njujorku

9 mjeseci prije

Rand Paul upozorava: “Nestalo nam je municije, nemamo novca”

Care
9 mjeseci prije

PUTIN – ubojica, lopov, genocidas, narkoman, peder i suradnik u novom svjetskom poretku

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Danas je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio da će EU osigurati 20 milijardi eura u sljedeće četiri godine za potrebe ukrajinskih vojnih snaga.

Do posljednjeg Ukrajinca…

Panonicus
9 mjeseci prije

Nakon slija par visokih casnik/ca us army,a koje su se pojavile na nekim (pro)ruskim tg kanalima,pitam se da li su spremni za sukob s Burkina Faso.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI