Zapad poziva na pregovore Rusije i Ukrajine

Lavrov
19 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da mu se više zapadnih lidera obratilo o potencijalnim pregovorima za okončanje sukoba u Ukrajini, rekavši da je Kremlj spreman za dijalog sve dok poštuje ključne interese Moskve.

Govoreći zajedno sa svojim bjeloruskim kolegom Sergejem Aleinikom u petak, Lavrov je rekao novinarima da su neke zapadne sile sve više zainteresirane za sporazumno rješenje, iako je odbio da izdvoji bilo koju zemlju po imenu.

“Ne želim i nemam pravo da imenujem imena, ali nekoliko visokih, dobro poznatih lidera zapadnih zemalja, uključujući jednog konkretnog zapadnog lidera, veoma poznatog, nekoliko puta, … barem preko tri različita kanala komunikacije, slali signale zašto se ne nađemo i razgovaramo o tome šta da radimo s Ukrajinom i evropskom sigurnošću”, on rekao.

Lavrov je dodao da je Rusija “uvijek spremna da ozbiljno razgovara o ovim pitanjima,”, ali je sugerirao da je Kijev bio nevoljna strana, rekavši “Nikada nismo odbili pregovore i ovo pitanje ne treba da nam se upućuje.”

Međutim, ministar finansija je naglasio da bi svaki razgovor morao voditi računa o “legitimnim interesima Rusije” i mora značiti „ukidanje pokušaja izgradnje vlastite sigurnosti na račun drugih“, misleći na napore Ukrajine da se pridruži NATO bloku.

Iako su se ruski i ukrajinski pregovarači sastali u nekoliko rundi razgovora u sedmicama nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju, razgovori su ubrzo propali. Kijev je pokazao malo interesa za dalji dijalog u mjesecima nakon toga, a predsjednik Vladimir Zelenski je čak potpisao dekret o zabrani bilo kakvih razgovora sa trenutnim rukovodstvom Kremlja.

Tokom sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ranije ovog meseca, Lavrov je podsetio da su dve strane u suštini postigle mirovni sporazum nakon pregovora u Istanbulu u martu 2022, napominjući da je visoki ukrajinski poslanik David Arakhamia, koji je predvodio delegacija zemlje, nedavno je to potvrdila.

Ključni politički saveznik Zelenskog, Arakhamia, rekao je da je primarni cilj Rusije bio pritisak na Ukrajinu da prihvati neutralnost i odustane od planova za pridruživanje NATO-u. Kijev nije vjerovao Moskvi da će održati svoju riječ i želio je „sigurnosne garancije“ od trećih strana, rekao je Arakhamia, ističući i tadašnji britanski premijer Boris Johnson uloga u obeshrabrivanju pregovora.

Zapadni lideri su do sada malo govorili o novim mirovnim pregovorima u svojim javnim komentarima, iako su nedavni medijski izvještaji ukazivali na to da su američki i evropski zvaničnici tiho razmatrali ovo pitanje iza kulisa. Prema američkim zvaničnicima koje citira NBC, Washington je sada „zabrinut da Ukrajini ponestaje snaga“ i ne može uspjeti na bojnom polju, što je navodno izazvalo novo interesovanje u pregovorima.

LavrovrusijaUkrajijnazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

” Zapad ” – NATO , poziva 🤣 🤣 🤣 …..

Dux
4 mjeseci prije

Ako do pregovora ikada dođe sigurno će biti po Ruskim uvjetima, a Ukraina gubi 1/3 teritorija. Bolje im je da pregovori počmu što prije, jer će im Rusi uzet i Odesu.

eks
4 mjeseci prije

Evo najnovijih vesti: Na vojnom aerodromu kod Starokonstantinovke Rusi su raketnim udarima – Kinžalima razorili podzemni bunker i likvidirali 28 Ukrajinskih i 12 NATO oficira. Medju njima je bilo oficira iz Češke i Poljske , a pretpostavka je i iz Nemačke . Na istom aerodromu Kinžali su uništili prve avione F-16 koji su u delovima iz Poljske stigli u Ukrajinu . Treća “žrtva” Kinžala bio je jedini preostali PVO sistem Patriot , koji je bio kamufliran na obodu vojnog aerodroma Žuljani kod Kijeva .
Glavno pitanje za USA-NATO je: kako se sada izvući iz govana, a da svet ne sazna da su dobili batine i da su poraženi ? Zato sada sve više poturaju narativ o mirovnim pregovorima. Medjutim, da se ne zavaravamo: oni će i dalje raditi na svom zločinačkom planu “Drang nach Osten”, jer su patološki rusofobi i ganfsteri . USA-NATO je imperija zla .

tihobl
4 mjeseci prije

Polupas im F-16 prosvercovan u kamionima, polupas im patriot za koga se Solc pohvalio da ga je isporucio i odmah kme, kme… hocemo Minsk 3.
Ne valja naglo lupati NATO, odmah se demoralisu. Sad pod hitno rusi bi trebali da im dopuste jednu pobjedu da se malo osokole i nastave slati vojnike i oruzje. Bilo bi dobro da se povuku iz Lisicanska da NATO produbi taj klin, natrpa puno trupa prije nego sto se zatvori kotlic kod Severska.

Svi znate kako se riba peca – ne zatezes stalno silk, vec povremeno popustis kako se riba nebi otrgnula. Kad se riba opusti onda namotavas.

Nekoime
4 mjeseci prije

A kome bi to sa Zapada Rusi trebali vjerovati?

tihobl
4 mjeseci prije

Украјина поставила нови званично потврђен рекорд, који нико не може да оспори.

13. децембра 2023. године, било је 1.208 сахрана војника Оружаних снага Украјине.

Досадашњи рекорд из новембра 2022. (1102 читуље) је оборен.

А кажу да су им губици минимални…

tihobl
4 mjeseci prije

У временском интервалу од 20.30-23.15ч по локалном времену, јединице руске ПВО и ПеБ у близини полуострва Крим обориле укупно 32 бпл које је лансирала украјинска војска.

Dva sata kasnije stigli su geranijumi u Banderstan.

tihobl
4 mjeseci prije

Ове године Белорусија је постала нови дом за десетине хиљада Украјинаца

Укупно, од почетка године у Белорусију је стигло 66 хиљада грађана Украјине, од којих:

– директно из Украјине – 24 особе,
– у транзиту кроз Пољску – 47.776,
– преко Литваније – 16.143,
– преко Летоније – 2.299.

Укупно, од 24. фебруара 2022. године, преко 140 хиљада грађана Украјине нашло је нови дом у Белорусији.

Ecco
4 mjeseci prije

“Zapad” ne moze pozivati na nesto zato jer drzava pod takvim imenom ne postoji a Amerika jos uvijek nije anektirala svoje vazale, dakle moze se reci neke zapadne zemlje bi zelile pregovore dok istovremeno neke druge zapadne zemlje ne zelu pregovore.
Bez obzira, bili pregovori ili ne , rat, ovaj tihi rat ce trajati u Europi 100 godina, dok Rusija ne kolapsira ili dok Rusija i Kina ne stvoru neku ravnotezu snaga.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Panika na Zapadu.

Svaki novi dan bez pregovora Ukrajine sa Rusijom u sadašnjoj konstelaciji snaga vodi kapitulaciji Ukrajine.
Rusiji sada odgovara Zelenski na vlasti i njegovo uporno odbijanje pregovora sa Rusijom.

Što znači da ništa od vraćanja kredita Ukrajine Zapadu za naoruzavanje i financiranje odrzavanja ukrajinske vlasti, ništa od prodanog ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta Zapadu, plus ponizenje NATO-a od Rusije, plus sramoćenje sa europskim sankcijama Rusiji koje više štete europskom gospodarstvu nego ruskom, a EU izbori za svega šest mjeseci.

Rusija samo treba odrzavati status quo i čekati da vrijeme odradi za njih.

gigi pinna
4 mjeseci prije

Ajde Rusi nećete valjda opet povjerovati ovim zio-nazi Sotonjarama? Samo rokajte do kapitulacije kijevskih Banderaša.

Josip
4 mjeseci prije

Sada kada su zapadne svinje utrosili sve zalhe granata i stavili cijelu Ukrajinu pod hipotelu. Zasluzuju da im sada Rusi sve uzmu..

Max
4 mjeseci prije

Brzo mijenjaju ploču.

abc
4 mjeseci prije

Zapad je več mnogo puta dokazao da njegova riječ ne vredi ništa i da sazibvanjem na mirovne pregovore i kobajagi neke dogovore, samo kupuju vreme, da skupe jače snage i ponovo udare Ruse. To Rusi dobro znaju i mislim da neče više popuštati. Pogotovo sad, kad je zapad s njima prekinuo sve veze i Rusija uspešno ustvaruje nova tržišta i jača gospodarski kako nikad prije.
Zapad se je pokazao kao pokvarena istrošena kurvetina, i kao takvu je Rusi i podrazumevaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI