Zapadne ‘pogreške’ koje su dovele do trgovinskih alternativa

Trgovina Rusija Indija
14 komentara

Postoji značajan entuzijazam za novu prometnu vezu između Rusije i Indije, rekao je prvi moskovski diplomat

Pad zapadnog gospodarskog utjecaja znači da je prirodno za nove gospodarske sile da razviju novu trgovinsku infrastrukturu kako bi zadovoljile svoje rastuće potrebe, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Diplomat je u srijedu govorio u Moskvi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom. Među temama o kojima je par razgovarao ranije tog dana bio je Međunarodni prometni koridor sjever-jug (INSTC), teretni projekt koji treba povezati Rusiju i Indiju.

Na pitanje novinara hoće li INSTC dobiti “drugi vjetar” nakon Jaishankarovog posjeta, Lavrov je rekao da mu ne treba.

“Ovaj je projekt dočekan s velikim entuzijazmom u svim nacijama o kojima ovisi njegova provedba. I to će sigurno biti implementirano u skoroj budućnosti”, inzistirao je ministar.

Jaishankar je rekao da INSTC nije samo za dobrobit Indije, ističući: “Mislim da je u interesu globalnog gospodarstva da ovaj koridor napreduje. Svakako ćemo tome dati najveći prioritet.”

Predložena ruta kombinira željeznički, cestovni i pomorski promet i povezuje Rusiju i Indiju preko Irana i Azerbajdžana, služeći kao alternativa Sueskom kanalu. Više od desetak zemalja koje će imati koristi od INSTC-a dionici su projekta. Ključni sudionici pokrenuli su napore da identificiraju uska grla 2014. godine i razvijaju infrastrukturu za njihovo rješavanje.

Pitanje u vezi s INSTC-om uslijedilo je nakon što je Maksim Oreškin, viši ekonomski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ovaj tjedan ustvrdio da SAD “kanibalizira” svoje saveznike u Europi dok zapadne ekonomije gube na značaju u usporedbi s globalnim jugom.

Zapadne zemlje nametnule su različita ograničenja ruskoj međunarodnoj trgovini zbog sukoba u Ukrajini. Moskva te mjere doživljava kao činove američkog hibridnog ekonomskog rata protiv konkurencije.

Lavrov je ustvrdio da su zapadne nacije oštetile vlastitu poziciju “pogreškama i brojnim neprihvatljivim metodama”, dok pokušavaju “zaustaviti objektivni povijesni napredak”. Jaishankar se složio da su promjene neizbježne, dodajući da su Rusija i Indija usklađene u svom vjerovanju u multipolarni svijet.

“Politika će se morati promijeniti. Globalni poredak će se morati promijeniti. Međunarodno gospodarstvo morat će se promijeniti”, predvidio je Jaishankar.

IndijaLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
4 mjeseci prije

Zapadno gospodarstvo si je samo iskopalo vlastiti grob. Htelo je pljačkati ceo svet, a sad se svet distancira od pljačkaša.

korištenje
4 mjeseci prije

Ovo ce kostati zapad diranje u Rusiju. Da je zapad prihvatio Rusiju, zapad bi vladao svijetom jos jako dugo.

Mango
4 mjeseci prije

Ovaj indijski ministar vanjskih poslova je zvijzda u diplomaciji a oni iz EU su amateri i goli oportunisti

tihobl
4 mjeseci prije

Američka generalica Pamela: “Rusija uporno pokušava destabilizirati BiH”

NOME
4 mjeseci prije

naravno da se sve mora promijeniti…te promjene se odvijaju mic po mic a cilj se zove “veliki reset”….sve te fore: multipolarnost, dedolarizacija,plaćanje u nacionalnim valutama, bla bla vode prema urušavanju sadašnjih postavka svijeta i stvaranja novog sa jednom vladom i jednom digitalnom valutom…..

Observeterius
4 mjeseci prije

Nemoguće je kako neki doživivljavaju stvaranje multipolarnog svijeta kao da zapad umire. Naime, nigdje nitko, pa ni sam Lavrov u svojo izjavi ne tvrdi da je zapad prekinuo odnose s ostalim zemljama u svijetu. Prekinuo je s Rusijom i točka. Nije Rusija cijeli svijet.
Npr. ulazak S.Arabije i UAE u BRICS ne znači da će iste prestati prodavati naftu za dollare, već da će prestati naftu prodavati ekskluzivno za dollare.
Multipolaran svijet je dobra stvar, ako ništa drugo barem ima šansu stvoriti globalni mir.

Max
3 mjeseci prije

Prirodan put.

xyz
3 mjeseci prije

Za svaku guzu postoji motka i za svaku stvar postoji alternativa. Nekom motka, nekom alternativa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI