Zapadne sankcije su odlične za Moskvu

Rusija ekonomija
44 komentara

Ekonomski rat koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije imao je suprotne rezultate i mogao bi zemlji donijeti mnogo dobrog, rekao je bivši finansijer s Wall Streeta Michael Hudson za njemački list Junge Welt.

“Sankcije Zapada su velike za Rusiju. Svaka zemlja kojoj prijete američke sankcije prisiljena je da postane samodovoljna”, rekao je Hudson u intervjuu objavljenom u subotu.

Rekao je da su sankcije efektivno gurnule Rusiju ka supstituciji uvoza i da je zemlja na putu da se potpuno oslobodi oslanjanja na zapadnu robu.

Umjesto uvoza njemačkih automobila, Rusija se okreće Kini kako bi razvila vlastitu automobilsku industriju. Rusija se sada veoma brzo kreće da svoju zavisnost od Zapada u pogledu industrijskih proizvoda zamijeni sopstvenom domaćom proizvodnjom. Jedine stvari koje ne mogu proizvesti su filmovi Walta Disneya i italijanske torbice”, rekao je ekonomist, dodajući da iako Rusija vjerovatno neće moći masovno proizvoditi neke od luksuznih predmeta koje je ranije uvozila, njena ekonomija će u velikoj mjeri postati samostalna.

Hudson je također napomenuo da su sankcije, iako usmjerene na smanjenje profita Rusije od izvoza energije, umjesto toga „donijele dodatne prihode ruskom državnom budžetu“.

“Rusija je veliki korisnik planova njemačkog energetskog embarga. Što manje gasa Rusija proda, više novca zarađuje”, naveo je on, misleći na naglo rastuće cijene energenata koje rastu u korelaciji sa padom ruskog izvoza.

Sankcije usmjerene na rusku ekonomiju također nisu uspjele destabilizirati nacionalnu valutu, rublju, i ubrzale su proces dedolarizacije, rekao je analitičar.

“Čak i prije rata u Ukrajini bilo je napora za dedolarizaciju [ipak] niko nije očekivao da će proces početi tako brzo… Ali […] Washington je zamrznuo sve račune u dolarima i evrima, tako da je Rusija morala da se izvuče iz dolara sistem. I to je ono što je pomoglo ruskoj rublji. Namjera iza zapadnih sankcija bila je urušavanje rublje kako bi se poskupio ruski uvoz…

Umjesto toga, ruska vlada je uzvratila i odlučila: Ako nam ne budu plaćeni u evrima i dolarima za naftu, gas, titanijum i aluminijum, Zapad će morati da plati u rubljama. I tako je rublja apresirala u vrijednosti. Pošteno je reći da je Zapad pucao sebi u nogu.”

Hudson je, međutim, primijetio da je “najveći korisnik” Rusije koja je opterećena sankcijama Washington. To je zato što je Evropa, koja se u velikoj mjeri oslanja na rusku energiju, suočena sa istovremenom energetskom i prehrambenom krizom, ostavljajući joj tako malo mogućnosti da obrati pažnju na druga pitanja.

U suštini, Vašingtonu nije stalo da Rusija dobije rat [u Ukrajini], jer su SAD uspjele da eliminišu svoju konkurenciju u Evropi, posebno u Njemačkoj.”

rusijaSankcijezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
suze roni
1 godina prije

Pa dobro ako su sankcije odlicne zasto se bunite i zasto rusi bjeze iz rusije ka zapadu koji je uveo sankcije gdje je vasa logika ili je i nemate.

Tupko Glupko
1 godina prije

Washingtonu je cilj da rat u Ukrajini što dulje traje, da vojno iscrpi Rusiju, gospodarski uništi Ukrajinu kupujući njezino plodno zemljište za potrebe GMO američkih kompanija u zamjenu za skupe ratne kredite i da ekonomski dokrajči Europu kao svog izravnog takmaca.

Dok Rusija nema drugog izbora, Europa ima, ali valjda čeka da se prvo uruši.

Jedino što bi Gospodare iz sjene moglo zaustaviti u ovom naumu je početak raspada Europske Unije, što im nikako ne odgovara.

Izgleda da jedino Orban od premijera članica EU to shvaća igrajući na neslogu između zemalja članica i javno prozivajući EU i njezinu politiku što se tiče sankcija Rusiji.
Da mu se pridruži još nekoliko članica, po mogućnosti da je barem jedna od velikih (Španjolska, Italija, Poljska, od Francuske teško, a od Njemačke to ne možemo nikako očekivati) promijenio bi se narativ cijele priče.

tata mata
1 godina prije

ne zaboravimo i zasluge debelog profesora i lgbt clana mladena , i oni su pridonijeli destabilizaciji ovog dijela svijeta ,, od necega se mora zivjeti

Simon
1 godina prije

Sankcije na Rusiju su se uvodile I prije ruske invazije na pro americki rezhim u Ukrajini.

Tupko Glupko
1 godina prije

Za primjer – kada je Rusima Europa izglasala prve sankcije 2014. godine, ona je bila uvoznik pšenice. Sada je najveći svjetski izvoznik pšenice.

Rusija izvozi 50 milijuna tona godišnje!
Tj. 50 milijardi kilograma pšenice, i to je samo onaj dio koji je za izvoz, ne i sama proizvodnja.

Na 144 milijuna stanovnika Rusije statistički ispada da svaki godišnje proizvede 350 kilograma pšenice za izvoz.
Frapantan podatak.

Za to vrijeme, Europska Unija i SAD ciljano uništavaju svoje seljake.
Zadnji slučaj je Nizozemska o kojoj je portal Logično nedavno pisao.

Ciljano dižu i cijene energenata da bi dodatno uništili seljaka.

grom iz vedra neba
1 godina prije

Priroda. Ćud. Nema logike, ali ćud ih tjera… evo jedna pričica –
Išao škorpion i naišao na potok. Ne može prijeć na drugu stranu, ali ugleda žabu i kaže:
žabo bi li me na svojim leđima prenijela na drugu stranu?
Žaba se zamisli i kaže: bih ja, ali ti ćeš me ubost.
Kaže škorpion: ali žabo, zašto bi te uboo, pa ako te ubodem i ja odoh…
Zamisli se žaba i kaže: ok, hajde…
i popeo se škorpion žabi na leđe, ali kad stigoše na sred potoka škorpion ubode žabu.
Žaba u bolovima pita: pa zašto, sad ćeš i ti nastradat
A škorpion kaže: ćud žabo. Takva mi ćud.

Mölltaler
1 godina prije

Dugoročno gledano sankcije su sasvim sigurno dobre pošto će prisiliti ruse da sami proizvode stvari koje su dosad uvozili.
Kratkoročno djeluju negativno pošto će to što im fali morati kupovati na “crno”, znači po puno većoj cijeni.

404
1 godina prije

U Rusiji niko ne mari za zapadne sankcije. Rusi su potpuno uvjereni, da zapad Rusiji i nije potreban i da se bez zapada još bolje živi.

Brdo
1 godina prije

Ukrajinci tucu po nuklearki u Zaporozhye, zapadne novine kazu da su Rusi zauzeli odavno nuklearku i sad Rusi garantiraju po sebi.

Smurgl
1 godina prije

“Ljudi, shvatite jednostavnu stvar:
Ako Nabiullina, Mishustin, Siluanov, Gref…, nisu sklonjeni sa vlasti, onda je Ruska Federacija pod vanjskom kontrolom nadnacionalnih parazitskih struktura svjetskog židovstva… I u ovoj situaciji, narodi Rusije nemaju niti jednu šansu da pobjegnu od kroničnog siromaštva!”

Гой Сергей Селюнин

Max
1 godina prije

Rusija je bila spremna.

tihobl
1 godina prije

Neon se proizvodio u Rusiji, a preciscavao u Ukrajini. To je cinilo 50% svjetske proizvodnje. Proljetos rusi su krenuli sa preciscavanjem neona i sad su na pola ukrajinskih kapaciteta. Planiraju da do kraja godine sav neon preciscavaju, sto znaci da ukrajinske fabrike nikad nece proraditi bez ruske sirovine. Rusija intenzivno radi na zamjeni proizvoda “zapadnih partnera” ali iz nekog razloga to nasi mediji presucuju.

nessy
1 godina prije

Besmislena je i neistinita izjava “Rusiji je bolje bez Zapada”. Rusiji nije, niti moze biti bolje bez Zapada, ali, kao sto se vidi, bez Zapada se itekako moze. Gledajuci dugorocno, prije ili kasnije ce se odnosi EU i Rusije obnoviti i vratiti na staro, oni su povijesno upuceni jedni na druge. Jedino, EU treba jake vodje, dovoljno hrabre da se odupru USA diktatu, i rade u interesu svog stanovnistva. Tek tada ce doci do pravog i trajnog napretka, do tada, stagnacija, mozda i nazadovanje za obje.

ad astra
1 godina prije

Ako je tako da sankcije pomažu Rusiji hajmo joj još više pomoći i pojačat sankcije. Koji hipodromac moraš biti da ovako nešto tvrdiš.

Inzersdorf
1 godina prije

Sve stima…Rusija postaje ekonomski samostalnija,rublja jaca, Ameri unistavaju ekonomiju EU,EU politika sebi pucala u nogu…svi ce na kraju dobro proci, ekonomski, osim jadne Ukrajine i glupe ravaku EU….a i mi sa njom i u njoj jos vise….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI