fbpx

Zastupničko pitanje Andreju Plenkoviću, u svezi načina imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki

Karolina Vidović - Krišto - Zastupničko pitanje

Danas sam uputila zastupničko pitanje predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću, u svezi načina imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki.

Andrej Plenković u ovom konkretnom slučaju ponovno pokazuje da on primjenu vladavine prava ne poznaje, te mu je pogodovanje bogatima na štetu siromašnih uobičajeno ponašanje. U ovom, pak, slučaju riječ je i o apsurdnosti u načinu upravljanja koji ne poznaje nijedna europska vlada. Riječ je o upravljanju tvrtkama u državnom vlasništvu.

Nedavno je objavljeno da je predsjedniku uprave državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines-a po 8. put produljen mandat od 6 mjeseci.

Nažalost, ta se praksa primjenjuje i u drugim tvrtkama, kao primjerice u HEP-u. I tu imamo dva ključna problema:

1. Kao prvo, u ovom slučaju Plenkovićeva Vlada izigrava zakon, a time ga i krši, jer je zakonom uređeno da se nadzorni odbori i uprave imenuju putem javnog natječaja, a imenovanjem svakih 6 mjeseci izbjegava se javni natječaj. Svakome je jasno, da ako ste imenovani na 6 mjeseci, ne ćete nikakve ozbiljne pothvate poduzimati, jer se u 6 mjeseci, naravno, ne može nikakav strukturalni zahvat napraviti.

Ovakav pristup nije poznat u nijednoj ozbiljnoj državi, a Vlada koja ima većinu za promjenu zakona, ako smatra da ga treba mijenjati, može ga izmijeniti. Ali, ne. Vlada Andreja Plenkovića krši zakon.

Zato nije ni čudo da kad Vlada krši zakon, da i te državne tvrtke izigravaju zakone, kao što vidimo u slučaju Janaf.

2. Drugi problem je što za svako imenovanje od 6 mjeseci (a normalno bi bilo od 4 godine) mora biti sazvana skupština društva. Ta društva koja su u državnom vlasništvu, kao što su HEP, Jadrolinija, itd., imaju izrazito visoki temeljni kapital – a javno-bilježnički trošak za sazivanje takve skupštine određuje se prema visini temeljnog kapitala.

Evo jednog primjera – prema mojim informacijama, javnobilježnički trošak za jednu sjednicu skupštine društva, kao što su HEP ili Croatia Airlines, iznosi do 300 tisuća kuna.

Iz tog sam razloga postavila zastupničko pitanje na koje očekujem temeljiti odgovor, jer ovaj način upravljanja ne samo da je besmislen, i neefikasan, i nigdje ne postoji, nego je očigledno i neosnovano skup, jer ti novci koji završavaju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali bi biti u državnom proračunu, tj., u džepu hrvatskih građana.

Ovakav način upravljanja državnim tvrtkama ima slijedeće rezultate: umjesto da te tvrtke uplaćuju milijarde kuna u državni proračun, jer su monopolisti i upravljaju nacionalnim prirodnim bogatstvima, te tvrtke zbog kadroviranja po načelu podobnosti a ne sposobnosti, prihoduju smiješne iznose u proračun. Svakom je jasno da nijedan sposobni menadžer ne bi dopustio da mu netko svakih 6 mjeseci produljuje mandat.

Ovdje se ponovno nažalost postavlja pitanje pogodovanja odabranim javnim bilježnicima, kao i u slučaju ovršnog zakona, i istovremeno se ponovno time nanosi šteta hrvatskim poreznim obveznicima.

Očekujem odgovor u Ustavom i poslovnikom propisanom roku od 30 dana.


Zastupničko pitanje predsjedniku Vlade, 1. prosinca 2020.

Prateći odluke Vaše Vlade primijetila sam, za moje shvaćanje potpuno nerazumljiv, niz odluka po pitanju imenovanja Nadzornih odbora i Uprava trgovačkih društava u kojima je vlasnik RH.

Uobičajeni poslovni standard u Europi i u velikom dijelu svijeta jest da se vodećim osobama daje povjerenje na vremensko razdoblje u kojemu je moguće kvalitetno obavljati povjerenu funkciju.

Praksa u državama EU jest da mandatno razdoblje članova nadzornih odbora i uprava je 3 od 4 godine.

Moje pitanje glasi:

  • 1. Iz kojeg je razloga predsjedniku uprave Croatia Airlines-a već osmi put mandat određen na 6 mjeseci?
  • 2. U kojim sve trgovačkim društvima u vlasništvu RH se Nadzornom odboru i Upravi određuju mandati od 6 mjeseci, a u kojima od 4 godine?
  • 3. Koliki je trošak javnog bilježnika za sve tvrtke u kojima se određuje šestomjesečni mandat, i to iznos troška
    • a) za svaku sjednicu skupštine društva koja je bila sazvana zbog izbora člana Nadzornog odbora ili Uprave?
    • b) sveukupni trošak plaćen javnim bilježnicima od 2016. godine do danas, a vezanih uz održavanje skupština na kojima su imenovani članovi nadzornih odbora i uprava?
  • 4. Sve tražene podatke za točke 3a) i 3b) molim Vas dostavite mi u ukupnom iznosu, te razvrstane po trgovačkim društvima.

Karolina Vidović Krišto
zastupnica


4.5 43 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Suzy
Gost
Suzy
1 mjesec prije

Bravo Karolina
Ali Veliko vodja Plenković nece naci za shodno da vam odgovari
I do sada nije ni na jedno
A sad ima opasnu smrtonosnu Corona pa se mora paziti jer i mozak napada

Micky
Gost
Micky
1 mjesec prije
Reply to  Suzy

Kako kaže pjesma Bebeka, dabogda ga korona odnjelaaaaaaa…

Suzy
Gost
Suzy
1 mjesec prije
Reply to  Micky

Ah…kad bi stihovi postali stvarni

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  Micky

dabogda ga corona sahranila
njime sejtani vladaju i on sam je postao sejtan

Vinkovci
Gost
Vinkovci
1 mjesec prije

Nastavi li Karolina raskrinkavanja bande buduća je premijerka.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 mjesec prije

Da zastupnica nije korisnik povlastica vladajuće oligarhije,njene bi riječi vrijedilo poslušati,ali s obzirom da je došla iz Njemačke sa srednjom školom i odmah postala urednica na HRT-u,muž konobar postane šef veze HV-a i crkve?Sve u svemu izgleda da je Katolička crkva kao glavni kadrovik RH zaključila da je sadašnji sistem potrošen,pa priprema istu ekipu u novom dresu da je proda kao pravu zamjenu?Ali,ne vjeruj Danajcima ni kada darove nose!

Tradicija
Gost
Tradicija
1 mjesec prije
Reply to  Splitexpress

Na vlasti su tvoji pro LGBTQ već 20 godina. Zmazani gmazovi su sve uništili tražeći strane guzice u koje će se uvući. Probali smo vas i zaj*ebali se. Gotovi ste.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 mjesec prije
Reply to  Tradicija

Moji nisu nijedni,na izbore nisam izašao nikada!Ali kada su ti stranci napravili državu,moraš se pomiriti sa tim da ih moraš slušati?
Medutim,problem je da je RH propali projekt,sve je uništeno, rasprodano i prezaduženo,kada kreditori zaustave kredite,RH čeka stecajni upravitelj?

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  Splitexpress

Zato sto je ZLOCINACKI HDZ sve OPLJACKAO.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Ovi neki kao da imaju mesijanski kompleks. Misle da im je misija na ovom svijetu samo da se mole Bogu i hvataju hadazeovce u krađi. Šta se ne ugledaju na sve one dobre ljude, koji misle da su se hadazeovci previše nakrali, ali su inače sasvim u redu… Pa doživotno za njih glasuju.
Samo oni koji mrze sve što je hrvatsko, mogu biti protiv toga da se imenuju uprave sastavljene od hadezeovaca. Provjerenih, bar do četvrtog koljena..
P.S.
Jedan se HDZ-ov ministar onoga puta lažno predstavio u jednoj banci u Klagenfurtu…
Pa šta? Opet je završio u Ustavnom sudu.
Dokle bi tek dotjerao da je lagao u banci u Beču!?

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Hrabra i poštena žena.

Faaip de Oiad
Gost
Faaip de Oiad
1 mjesec prije

Karolina će biti najsretnija kada imenovanja padnu pod Bozanićevu ingerenciju.

Mat
Gost
Mat
1 mjesec prije

Presipanje iz supljeg u…….PRAZNO.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik