Zbog “kolateralnih žrtava” američke koalicije obustavljena kampanja u Mosulu

Irak - Mosul
11 komentara

Nakon zračnih udara američke koalicije po civilnim četvrtima prošlog tjedna je stotine civila, uglavnom žena i djece, poginulo i ostalo zatrpano ispod srušenih zgrada u iračkom gradu Mosulu.

Dužnosnici iračke Civilne zaštite i lokalni izvori su izvijestili da volonteri humanitarnih udruga, nakon eksplozije u četvrtak, 16. ožujka, nastavljaju tražiti tijela ispod ruševina u blizini bolnice Rahma u četvrti Al-Jadida u Mosulu.

Irački izvori govore da je poginulo više od 230 ljudi, a do sada iz ruševina izvučeno 130 tijela.

Nije jasan točan uzrok eksplozije, ali su stanovnici izvijestili da je kamion napunjen eksplozivom eksplodirao nakon izravnog zračnog napada američkih zrakoplova, uništavajući pri tom zgrade u gusto naseljenom kvartu.

Lokalni zastupnik Faris Al-Sanyari je rekao da je američka koalicija gađala kamion napunjen eksplozivom.

“Ne možete ubiti više desetaka ljudi samo da uništite kamion koji se nalazi u blizini civilnih domova”, rekao je Faris Al-Sanyari.

Lokalni policijski službenik je rekao “kako je američka koalicija jučer u zračnim napadima pogodila stambenu ulicu i uništila najmanje 30 zgrada”.

Američka koalicija nije htjela dati detalje o zračnim udarima u četvrti Al-Jadida.

“Svjesni smo informacija o zračnim napadima na Mosul i da ima civilnih žrtava. Koalicija je izvela nekoliko napada u blizini Mosula i informacije o civilnim žrtvama će biti predmet temeljitije istrage”, rekao je glasnogovornik koalicije.

U međuvremenu stiže vijest da su borbe lokalnih snaga protiv terorista “Islamske države” zbog nedostatka opreme privremeno obustavljene, iako je to bilo područje najžešćih borbi između iračkih snaga i terorista “kalifata”.

“Pronalaženje preživjelih je vrlo teško, jer je to područje u potpunosti uništeno. Ovo je vrlo velika katastrofa. U stvari, možemo opisati kao prav u tragediju”, rekao je novinarima čelnik Civilne zaštite, general Mohammed Al-Yawari.

SAD i saveznici bombardiraju Irak i Siriju u navodnom pokušaju iskorjenjivanja ISIL-a. Ove operacije su široko kritizirane u obje zemlje, obzirom da se ne postižu deklarirani ciljevi.

Osim toga, lokalni vojni zapovjednici su u više navrata sumnjičili snage američke koalicije da snažno pomažu ISIL, kojem prečesto “greškom” šalju vojnu opremu i otkrivaju položaje iračkih i sirijskih vladinih snaga.

Naravno, ove žrtve američkog bombardiranja se ne spominju u zapadnim medijima. To su “kolateralne žrtve treće kategorije”, koje treba sakriti od zapadnog javnog mnijenja, potpuno suprotno onome što se događalo tijekom oslobođenja Aleppa kada su svi mediji namjerno iskrivljivali činjenice i lažno izvještavali o akcijama sirijske i ruske vojske.

Za zapadne komentatore su žrtve u Mosulu “nuspojava” koja nije ni vrijedna spomena.

No, čini se da je Bagdadu svega dosta i iračke snage su obustavile nastavak oslobađanja zapadnog Mosula, koji je još uvijek u rukama terorista “Islamske države”.

Iračke vlasti su potvrdile da su zračni udari u Mosulu za sobom ostavili na desetke mrtvih civila.

Vrijeme je da odvažemo nove planove i taktike ofenzive“, objasnio je glasnogovornik iračke Savezne policije, prenosi Reuters.

Stanovnici koji su pobjegli iz epicentra oružanog sukoba su osudili udare koje u Iraku provodi američka koalicija, jer se uništavaju zgrade i ubijaju civili.

Također su izvijestili da teroristi koriste civile kao živi štit i otvaraju vatru na njih, ako pokušaju pobjeći iz područja pod kontrolom ISIL-a.

U nedavnom udaru su pogođene dvije stambene zgrade u kojima je u svakoj bilo oko 100 ljudi, civila i terorista ISIL-a.

UN je protiv bezobzirnog korištenja vatre u Mosulu

Zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Farhan Haq, rekao je na konferenciji za novinare da je UN “duboko zabrinut zbog navoda o velikom broju žrtava među civilima u Mosulu”.

Oni koji se odluče ostati u Mosulu, suočavaju se s rizikom da budu izloženi bombardiranju i unakrsnoj vatri između terorista i vladinih snaga.

Zbog svega navedenog je iračka vlada odlučila privremeno obustaviti kampanju u Mosulu.

civilne žrtve
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali pas
7 godine prije

Mrzim ovaj rat, prokleti bili svi od reda!

Čađo
7 godine prije

Sad im fino međunarodne institucije pokupe topničke dnevnike ih optuže ih za “pretjerano granatiranje”….

Ja se za žrtve ne brinem sve će ih bjele kacige spasit….

PS: Nadam se da je ovi put promašeno utočište za pse…

rodoljub
7 godine prije

Hoce li ova americka koalicija odgovarati za zlocine protiv civila i zlocine protiv covecnosti , ili ce se sve svesti na “pardon, greska” . Oni smatraju sebe nedodirljivim .

Hezbollah
7 godine prije

Mislim da je ova privremena obustava i bio cilj amera. Iako im je DAEŠ možda neželjno dijete, ipak im je dijete, i kao svaki(dobro ne baš svaki) roditelj voli svoje dijete. Zato bi Iračanima bilo dobro, iako nemaju muda za to, da amere protjeraju sa svog ozemlja i za njihove avione zatvore zračni prostor. Iako ni Assadu nema nikakve koristi od toga što je odavno rekao da su ameri u Siriji i njenom zračnom prostoru, ilegalno i tko im može zabraniti jer UN nema nikakav mehanizam protiv samovolje jednog člana VS-a.

Zvrk
7 godine prije

Zanimljivo je to njihovo neselektivno gađanje. Ponekad pogode stožer sa bitnim glavešinama što jave na sva zvona, a ponekad pogode puno civila koji su kolateralne žrtve.

subaru
7 godine prije

“Kolaterlane” žrtve je eufemizam za namjerne žrtve zbog intencije više kaosa jer se kaosom hrani stvor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI