Zelenski dolazi u nenajavljenu posjetu sjedištu NATO-a

Zelenski i Stoltenberg
18 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski doputovao je u srijedu u sjedište NATO-a u Briselu kako bi učestvovao na sastancima ministara odbrane Unije na kojima se razgovaralo o daljoj podršci Zapada Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve.

Zelenski nije lično bio u sjedištu u glavnom gradu Belgije od početka sukoba između Ukrajine i Rusije u februaru 2022., samo se putem video veze obraćao skupovima najviših zvaničnika vojnog saveza predvođenog SAD-om.

Njegova iznenadna posjeta Briselu dolazi usred velike vatre između Izraela i palestinske oružane grupe Hamas, koja je zamijenila Ukrajinu kao glavna tema međunarodnih naslova od eskalacije nasilja u subotu. Zelenski se požalio u intervjuu za France 2 u utorak da će “ako se međunarodna pažnja skrene s Ukrajine, na ovaj ili onaj način, to će imati posljedice” po Kijev.

Na video snimku koji je Zelenski objavio na društvenim mrežama vidi se kako ulazi u zgradu zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, dok ga dočekuju desetine ljudi koji su očigledno zaposleni u štabu.

Zelenski je pozvao zapadne lidere da podrže izraelski narod, “da odu u Izrael” i pokažu im da “nisu sami”, kao što su to učinili za Ukrajince.

Što se tiče sukoba s Rusijom, rekao je: “Kako se zima približava, od ključne je važnosti ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu kako bismo zaštitili našu vojsku, ljude i ekonomiju.”

Kijev se sprema da pruži otpor Moskvi tokom hladnih meseci, ali „sada nam je potrebna određena podrška od [NATO] lidera. Zato sam danas ovdje”, objasnio je ukrajinski predsjednik.

U kasnijoj objavi na Telegramu, Zelenski je izrazio nadu da će tokom sastanka Vijeća NATO-Ukrajina kasnije u toku dana i samita ministara odbrane bloka u četvrtak, „zemlje članice NATO-a donijeti pozitivne odluke u vezi s isporukom oružja, vojske opreme i neophodne pomoći Ukrajini.”

Na dnevnom redu ukrajinskog lidera u Briselu su i razgovori sa Stoltenbergom, američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom i belgijskim premijerom Alexanderom De Crooom.

Moskva je više puta upozoravala da isporuke oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika samo produžavaju borbe i povećavaju rizik od direktne vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Ruski zvaničnici su također tvrdili da obezbjeđivanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de facto strane u sukobu.

NATOrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
6 mjeseci prije

Gotovo je, smrade.

Jest da ti je Yelen rekla bit će još love, ali je Kyrbi rekao “Neće vječno trajati podrška”. Jučer.

A Avdejevka…vidjet ćemo koliko će. Bilo je pomaka i jučer.
Sada tamo ima 12.000 Ukra.
I podzemnih prolaza.

Sasvim je moguće da Rusi imaju koju bunker buster …

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom američkog Kongresa danas su nominirali Stevea Scalisea za predsjednika doma nakon prošlotjedne smjene Kevina McCarthyja, rekli su zastupnici, no još nije jasno uživa li on dovoljnu potporu da pobijedi na glasanju cijelog doma.”

Znači, ne Trumpa.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Prekjučer je oštećen podvodni plinovod Balticconnector dugačak 77 kilometara, kao i telekomunikacijski kabel koji povezuje Finsku (članicu NATO-a od travnja ove godine) i Estoniju (članicu NATO-a od 2004.) pod Baltičkim morem.
Popravak plinovoda očekuje se u travnju sljedeće godine.
U medijima već optužuju Rusiju.

nastran
6 mjeseci prije

jado..jado

Captain
6 mjeseci prije

Ma sve ok neka ide gdje hoće,prikazan je na vijestima.
Bio je toliko nadroksan u tom momentu da je uopće pitanje može li suvislo razgovarati.
Taj i takav određuje praktički i sudbinu EU i *ebe nas svih.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Hej Zeleni !!! Eno Putina , otputovao u Kirgistan da predsjedava Summit Neovisnih Država 😉 . De javi , ovima iz ICC i NATO ( strašnog ) da ga probaju pod hitno uhititi da im se ne smije svijet i njima i njihovom ICC ! Hajmo NATO special units !!! Ima li mudonja međ vama ili sve same *ičke ostale 🤔 ?! Odgovora znam -unaprijed 🤣 ….

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Samo na black Sabath 😉

Nekoime
6 mjeseci prije

Pada mu gledanost, pa je očajan. Ništa od Oscara ili Emmya.

Ziv je Geza
6 mjeseci prije

Zelenko je jucer Iznenadio svojeg ljubavnika stoltenberga u sjedistu natoa, nakon kraceg sastanka izasli su iz sobe za sastanke i poceli konferenciju za nato propagandu, uoceno je da je stoltenbergu bio otkopcan slic a zelenko je imao bijelu mrlju odpozadi.

Nakon sto je upozoren na otvoreni patent od hlaca, stoltenberg je nervozno zatvorio patent i obecao jos vise streljiva za zelenka.

Iz sredista Natoa izvjestila je elizabeta gojan za htv dnevnik.

Metabaron
6 mjeseci prije

Nije mu lako kad vidi da se “njegova” lova salje u Izrael …

tihobl
6 mjeseci prije

Британски медиј Би-Би-Си, позивајући се на аналитичаре Билингкета, преноси да је укупан ниво корупције у Украјини довео до ескалације на Блиском истоку. Посебно се наводи име бившег министра одбране Украјине Резникова, који је „хитно“ смењен са своје функције, који је активно учествовао у препродаји НАТО оружја милитантима Хамаса.

Западни новинари су добили приступ поверљивим информацијама које потврђују да је кијевски режим предао велики број оружја коришћеног у нападу на Израел. Набавке дронова, митраљеза и муниције вршене су директно преко Министарства одбране Украјине.

Смена Резникова је покушај да се сакрију корупционашке шеме, а истрага на високом нивоу пружиће оправдан разлог да САД напусте НАТО.

Max
6 mjeseci prije

Ne stižu pošiljke pa se čovjek uspaničio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI