Zelensky kritikuje protest Poljskih poljoprivrednika

Zelenski
24 komentara

Predsjednik Vladimir Zelenski obrušio se na poljske aktiviste koji blokiraju ulazak ukrajinskog žita u njihovu zemlju. Vijesti o protestima ukrajinskim vojnicima “izgledaju kao potpuno izrugivanje”, rekao je on.

Poljski farmeri koji se protive konkurenciji jeftinije ukrajinske žitarice protestuju na granici zemalja od oktobra.

Oni tvrde da ukrajinski dobavljači ne moraju poštovati pravila i standarde EU, te da stoga imaju nepravednu prednost.

Varšava je uvela zabranu ukrajinskog uvoza, ali dozvoljava tranzit proizvoda kroz zemlju. Međutim, postoji zabrinutost da se žito probija na poljskom tržištu.

Predsjednik Andrzej Duda insistirao je u utorak ukrajinskom radiju da njegova vlada, iako podržava Kijev, neće poništiti mirne proteste jer je pravo trgovinskih udruženja na demonstracije zaštićeno zakonom.

Poljoprivrednici iz cijele Evrope nezadovoljni su prilivom ukrajinskog žita “jer strahuju za svoju egzistenciju”, rekao je Duda. “Nije teško shvatiti da se bore za svoju dobrobit.”

Kritike Zelenskog stigle su u video izjavi u ponedjeljak navečer, u kojoj se ukrajinski lider požalio na “eroziju solidarnosti” uzrokovanu protestima. On je sugerirao da “u stvarnosti nije riječ o žitu, već o politici”.

Duda je pozdravio uspješne pregovore Varšave sa vozačima kamiona, koji su ranije učestvovali u blokadi granice iz razloga sličnih onima koje navode poljoprivrednici. Predsjednik je pozvao Ukrajince da upamte da je, bez obzira na spor između dva naroda, Rusija “kriva za sve, a ne neko drugi”.

U posljednje vrijeme narasla je narav s obje strane granice. Ranije ovog mjeseca, ukrajinska ambasada u Poljskoj podnijela je prijavu nacionalnoj policiji nakon što su neki demonstranti navodno bacili ukrajinsko žito na zemlju. Zvaničnici ambasade su to nazvali “sramnim zločinom”, dok je Andrej Sadovoy, gradonačelnik grada Lavova na zapadu Ukrajine, označio demonstrante kao “proruske provokatore”.

U drugom incidentu u utorak, u Poljskoj je snimljen traktor s plakatom koji poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da “razredi Ukrajinu i Brisel”. Ministar unutrašnjih poslova Marcin Kierwinski nazvao je transparent “skandaloznim” i rekao da su ga policajci odmah uklonili.

Poljoprivredno tržište EU poremećeno je 2022. godine, nakon što je Brisel ukinuo carine i kvote za ukrajinske proizvode u pokušaju da podrži ratne napore Kijeva. Odluka je izazvala masovne proteste u istočnoj Evropi, kao i svađu između rukovodstva EU i vlada regiona.

Duda je u intervjuu naveo da bi, ako bi Ukrajina bila primljena u EU, uslovi pristupanja morali na odgovarajući način zaštititi poljoprivrednike u sadašnjim državama članicama.

poljoprivredniciPoljskaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
2 mjeseci prije

….OVOG KRETENA BI TREBALO RASTEGNUTI PREKO CELE UKRAJINE……

Josip
2 mjeseci prije

Hoce li konacno netko stjerati tog majmuna u tri picke materine? Popeo nam se na vrh kurca sa svojim prohtjevima..

tatamata
2 mjeseci prije

qurcoviritouz ,non stop nasmrkan , svi koji se ne uklapaju u njegov svijet su proruski nastrojeni , i nas Djuro je normalniji od ovog

2 mjeseci prije

konkurencija, slobodno trziste. poljaci mogu konkurirati njemcima svojom poljoprivredom a sad im smetaju jos konkurentniji. sto da je ukr u eu? ne kupuje ni poljski poljoprivrednik skuplji traktor ni skuplji tv. nije ni njega briga za grunding kad kupuje samsung.

tihobl
2 mjeseci prije

Ne kmeci on zbog zita, vec zbog blokiranih kamiona sa municijom.
Ukrajinski kamioni su vozili zito u Poljsku, a vracali se puni municije. Sad je to stalo.

Max
2 mjeseci prije

Zelebsky je budala.

Darko
2 mjeseci prije

Sve strance izvesti pred streljački vod i pobiti a ostatak strpati u Sibir

Bozreje bice
2 mjeseci prije

Manijak nadrogirani svira piano sa peenisom. Vrh drzave i budale u djipovima koji ga cuvaju. Zao mi po miljona mladih slavena na obe strane

Najpraviji Draco
2 mjeseci prije

Drugarice i drugovi!

Koristim ovu priliku da vam poželim dobrodošlicu.

Srbi, Bosanci i ostali (ne Hercegovci 😁) dobrodošli u ovu našu, novu, lijepu, dragu i voljenu EUroslaviju.

Živjela EUroslavija! Živjela Ulrika fon der Lajen!

——————-
Fon der Lajen, ako opet bude na čelu EK, zalagaće se za proširenje EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da će, ako bude ponovo izabrana na tu funkciju, biti snažan zagovornik proširenja na Zapadni Balkan.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga da li će proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana biti među njenim prioritetima ako obezbedi drugi mandat, rekla da je uvek bila “snažan zagovornik proširenja”, kao i da je “vrlo jasno govorila da je to proces zasnovan na zaslugama”. (B92)
——————-

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Nevezano, ali jako bitna vijest za EU budućnost i budućnost njezinih članica.: Istekao je rok za podnošenje kandidatura za vodeće kandidate EPP-a (Europske pučke stranke, vladajuće koalicije u EU parlamentu koja je izabrala UvdL za predsjednicu EK 2019. godine) za mjesto novog predsjednika Europske Komisije i jedini njihov kandidat je Von der Leyen, koju je nominirala njezina matična stranka, njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU). Njezina kandidatura bit će službeno potvrđena na samitu EPP-a u Bukureštu 6. i 7. ožujka. U tom EPP-u je i HDZ, a jedna od sedam potpredsjednika/ce EK je i HDZ-ova Dubravka Šuica koja je zadužena za demokraciju i demografiju. U tom uglednom društvu je i Josep Borrell, zadužen za vanjske poslove i sigurnost. Izbori za EU parlament u Hrvatskoj su 9. lipnja ove godine. Prošli put je u Hrvatskoj za izbore za EU parlament izašlo nepunih 30% birača. Zbog čega je od naših 12 europarlamentaraca njih 4… Čitaj više »

Panda
2 mjeseci prije

narkoman nešto ima za reći…

Antee
2 mjeseci prije

Sviraj kurcu Kokainsky.Koga briga šta laprdaš.

samo u prolazu
2 mjeseci prije

Tko je on da komentira ponasalje POLJSKIH seljaka!?!? Da ga nije Ursula postavila i za poljskog vladara?

Davor
2 mjeseci prije

123

opko
2 mjeseci prije

“ukrajinski dobavljači ne moraju poštovati pravila i standarde EU”

a zemlje članice moraju…

Koja ljigava masonska tvorevina,
obična tamnica naroda.

Hvala ti, Ivo Sanaderu.

xyz
2 mjeseci prije

Zelenski govori u stilu, kao da je Ukrajina dio EU i kao da je EU jedna država, koju upravlčjaju ukrajinski židovski oligarsi. Njegov ton i način govora nakazuje tačno na to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI