Zelenski zahtjeva ‘brze promjene’

Zelenski
11 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski insistirao je na “fundamentalnim” promjenama u načinu na koji ukrajinska vojska upravlja žrtvama na bojnom polju, nakon što je u nedjelju uveče smijenio komandanta medicinskih snaga, general-majora Tatjanu Ostaščenko.

Potez Zelenskog uslijedio je nakon sastanka s nedavno imenovanim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, usred optužbi u Kijevu zbog neuspjeha ljetne kontraofanzive protiv Rusije.

“Ostalo je malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene”, rekao je Zelenski, dodajući da je ukrajinskoj vojsci potreban “fundamentalno novi nivo medicinske podrške”.

Umerov, koji je u septembru zamijenio Alekseja Reznikova, tvrdio je u objavama na društvenim mrežama da taktičku medicinu treba “digitalizirati” i da “jednostavno nema mjesta za takve probleme kao što su podvezi”.

Anonimni ukrajinski izvori koji su razgovarali sa britanskim izdanjem The Daily Telegraph požalili su se na opremu koja nije standardna kao što su terenski kompleti koje je Kijev kupio od Kine. Također su tvrdili da je loša obučenost dovela do toga da borbeni medicinari koriste podveze kada nije bilo potrebe, čime se povećava broj amputacija.

Prema ruskim procenama, najmanje 90.000 ukrajinskih vojnika je stradalo tokom četiri meseca teških borbi na jugu, sa malo ili ništa za to. Najnoviji narativ koji je izašao iz Kijeva je da je „letnja kontraofanziva“ zapravo bila samo psihološka operacija i da pravi napad tek treba da se desi.

Ostaščenko je rodom iz Lavova u zapadnoj Ukrajini i imenovana je za šeficu medicinske grane 2021. godine – prva žena načelnik ogranka i prva žena general-major u istoriji zemlje, kako je Kijev ponosno istakao. Zamijenio ju je general-major Anatolij Kazmirčuk, komandant glavne vojne bolnice u Kijevu.

Zelenski je u ponedjeljak očistio i rukovodstvo Državne službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine (SSSCIP), nakon što su njen šef Yury Shchigol i njegov zamjenik Viktor Zhora bili umiješani u korupcijsku šemu.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan HR
5 mjeseci prije

Kad ce vojska smijeniti ovog majmuna Zelenskog?

Buničar
5 mjeseci prije

Kak to najednom “upravljanje zrtvama”? Prema ukrajinskim izvorima oni uopce nemaju vojnih gubitaka u ratu sa rusijom. U svim ruskim napadima jedva da ponekad strada neki civil a nikada ni jedan vojnik. Jeli to ukrajinci imaju “plastove nevidljivosti”? Vrapca mu izraelci koji ratuju sa hrpom terorista priznaju ponesto vojnih gubitaka (cak objavljuju imena i cinove poginulih) a ukrajinci u ratu sa respektabilnom vojnom silom nemaju poginulih vojnika. Cudo jedno kak su dobri, zato ih ameri valjda i hoce u nato-u

Jomla
5 mjeseci prije

Već mjesec dana 90.000 pa 90.000… jel’ to gotovo s SVO? 😛 😛

Steve
5 mjeseci prije

Da, slab mu je taj, kako se to ono popularno zove ,,krizni management,, biće da je to…

tihobl
5 mjeseci prije

Smijenjena je jer nije dovoljno organa vadila. Pustila je da se puno bubrega raspada po njivama.

Max
5 mjeseci prije

Stalno nekog smjenjuje.

ddt
5 mjeseci prije

kako udruga za zažtitu Žena – Hrvatske Babe, nije vrisnula na društvenim mrežama, pa zaboga zato što žena nema onu stvar ona je general -major umjesto generalica-majorica! Oni u Ukraini fundamentalno ne upravljaju LBTQĐŽ** narativom kao u/po NATO vojnim standardima. Loše su ih instruirali NATO instruktori hermafroditi !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI