fbpx

10 istina o Venezueli koje treba ponavljati dan i noć i tako izbjeći novu Libiju

Venezuela

Dezinformacije i lažne vijesti većine medija protiv Venezuele i njene vlade stvara opasan fenomen, jer stanovništvo koje se informira putem njih u lažne vijesti vjeruje kao u istinu.

Kako bi dao svoj doprinos u borbi protiv propagande, prije nego Venezuela završi u ruševinama kao Libija, španjolski ekonomist i akademik Alfredo Serrano je sastavio jednostavan popis vijesti koje bi trebale i morale potaknuti javnu raspravu o venecuelanskoj stvarnosti.

1. Izborno tijelo CNE

Nacionalna skupština (AN) Venezuele je izabrana 2016. godine, a njom predsjedava oporbeni zastupnik Juan Guaidó, izabran od Nacionalnog izbornog vijeća Venecuele (CNE), istog tijela putem kojeg je Nicolás Maduro izabran za predsjednika 2013. i 2018. Sada vodstvo Nacionalne skupštine i Guaidó izjavljuju da je CNE manipulirana institucija, tvrdeći tako da je ponovni izbor madura za predsjednika prijevara. Prema toj logici oporbe, onda bi cijela Nacionalna skupština i svi njezini zastupnici, uključujući i Juana Guaidóa, bili jednako nelegitimni predstavnici.

Međutim, do sada ne postoje dokumenti koji dokazuju ovu optužbu, a izvješća promatrača Ujedinjenih naroda su potvrdila da nije bilo nepravilnosti u 25 izbornih procesa provedenih u Venezueli tijekom posljednjih 20 godina.

2. Priznanja

Venezuela priznanje vlasti

Organizacija američkih država (OSA) nije priznala Guaidóa za predsjednika Venezuelu. To je učinio glavni tajnik organizacije, Luis Almagro, sam i na vlastitu odgovornost, ali bez potvrde zemalja članica. Almagro je pokušao prisiliti OAS na to, ali većina zemalja taj prijedlog nije podržala.

Isto tako, čak ni UN nisu priznali Guaidóa. Na izvanrednim sjednicama, koje su zbog toga sazvale Sjedinjene Američke Države, većina država članica je odbila priznati Guaidóa. To je u nekoliko navrata potvrdio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda, António Guterres, koji je za ulazak “humanitarne pomoći” Venezueli napisao pismo odobrenja, ali pod uvjetom da ga odobri vlada kojom predsjedava Nicolás Maduro.

Papa Franjo, kao najviši predstavnik Katoličke crkve na svijetu se nije pridružio priznanju Guaidóa, što je rekao novinarima tijekom povrataka u Italiju iz Paname.

Nisu ni sve zemlje Europske unije odbacile Nicolása Madura. Italija, Grčka, Rumunjska, Irska, Bugarska, Cipar, Malta i Slovačka ne podržavaju prijedlog Guaidóa i zbog blokade EU nije donijela odluku.

Veliki geopolitički i gospodarski akteri kao što su Kina, Rusija, Turska, Iran, Meksiko i Južna Afrika, kao i države Kariba, CARICOM i Parlasur u parlamentu Mercosura, kao i vlade Latinske Amerike poput Kube, Bolivije i Nikaragve ne priznaju drugog predsjednika osim Nicolása Madura.

3. Resursi

London odbija vratiti zlato Venezuele

Venezuela je prva zemlja na svijetu s najvećom količinom naftnih rezervi, osma s najvećom količinom plina, vrijednost njenih zlatnih rezervi premašuje bruto domaći proizvod Čilea ili Danske, vrijednost njezinih rezervi željeza premašuje BDP Meksika ili Španjolske, vrijednost rezervi dijamanata premašuje BDP Paragvaja ili Bolivije. Štoviše, nedavno se pokazalo da na venecuelanskom području postoje velike količine metalne rude koltana.

4. Imovina

Nacionalizirana banka u Venezueli

FOTO: Nacionalizirana banka u Venezueli

Što se tiče vlasništva, ekonomist i akademik Alfredo Serrano tvrdi da je 98,5 posto tvrtki osnovanih u Venezueli privatno, 0,5 posto je mješovito, a samo jedan posto su potpuno javne, iako ovih 1% čini 15 do 20% ukupnih ekonomskih aktivnosti zemlje.

5. Mediji

U istoj kategoriji, 80% venecuelanskih medija je privatno, a većina pripada opoziciji.

6. Američke sankcije

Prema članku kojeg je objavio The New York Times, nove sankcije protiv Venezuele od strane vlade Donalda Trumba koštat će venecuelansko gospodarstvo ukupno 11 milijardi dolara izgubljenih prihoda samo od nafte.

Tome su pridodane i ekonomske posljedice prethodnih američkih odluka protiv zemlje, a prva je bila ona Baracka Obame od 9. ožujka 2015. godine, kada je Venezuelu proglasio “izvanrednim rizikom” za američku nacionalnu  sigurnost.

7. Vanjski odnosi

10 istina o Venezueli koje treba ponavljati dan i noć i tako izbjeći novu Libiju 1

Kina je jedan od glavnih partnera i prijatelja u gospodarskim i političkim odnosima s Venezuelom.

U Venezueli završava 40% sredstava koje kineska vlada dodjeljuje cijeloj Latinskoj Americi. Isto tako, Rusija i Turska su veliki partneri Venezuele, a ti bilateralni odnosi su uspostavljeni tijekom vlada Huga Chaveza i Nicolása Madura.

8. Granica sa Sjedinjenim Državama

Važan element je granica između Venezuele i Sjedinjenih Država, koja je uređena Sporazumom o pomorskim granicama iz 1978., kojim se uspostavlja granica između otoka Venezuele u Karipskom moru i ovisnih teritorija Sjedinjenih Država na tom području, tj. Rica i Djevičanskih otoka.

9. Američka humanitarna pomoć

Trump ukida pomoć USAIDu

Od početka ekonomskih poteškoća uzrokovanih američkom blokadom, vlada Nicolása Maduro distribuira osnovne namirnice (rižu, šećer, brašno, mlijeko, ulje i žitarice, među ostalima) za šest milijuna obitelji diljem zemlje. Ovi “kombi paketi” dopiru do obitelji svakih 30 dana putem lokalnih odbora za nabavu i proizvodnju.

“Humanitarna pomoć” koju su Sjedinjene Države obećale i koju je pokrenula opozicija pod vodstvom Guaidóa, koštala je 20 milijuna dolara, čime se može kupiti samo milijun komada paketa pomoći koje daje vlada. Osim toga, 20 milijuna dolara iz Washingtona mogu “spasiti” samo pet tisuća Venecuelanca za razdoblje od najviše mjesec dana.

Važno je znati da su tijekom 2017. i 2018. godine EU i Sjedinjene Države zajedno poslali približno 60 milijuna dolara “pomoći” Venezueli, što je još uvijek tri puta veći iznos od najavljenog nedavno, a koristi je imalo 6% populacije samo za konzumiranje riže.

Isto tako, 20 ili 60 milijuna dolara nisu ništa prema 23 milijarde dolara koje su Sjedinjene Države i zemlje EU ekonomskim sankcijama uzele Venezueli, što je ekvivalent proračuna Španjolska za zdravstvo i obrazovanje tri godine.

10. Pomoć o kojoj mediji šute

Dijete - prima injekciju

Reći da je Nicolás Maduro odbacio stranu pomoć je laž. Činjenica da on to čini s onim što su nedavno ponudile Sjedinjene Države, koje na ove akcije prijete intervencionizmom.

Program američke zdravstvene organizacije (PAHO) za liječenje određenih bolesti u Venezueli postoji već nekoliko godina u zdravstvenom planu zemlje. Pomoć je detaljno opisana na internetskoj stranici agencije, nakon dogovora Ministarstva zdravstva Venezuele i programa PAHO, što je dovelo do isporuke lijekova, kontracepcijskih sredstava i obuke u upravljanju epidemijama.

Samo u siječnju 2019. je PAHO isporučio lijekove za 3000 pacijenata, kao i 3 milijuna antiretrovirusnih lijekova i sredstava za osiguranje 95% cjepiva protiv ospica i difterije.

Isto tako, u studenom 2018. Godine su Ujedinjeni narodi odobrili sredstva putem Zajedničkog fonda za reagiranje u izvanrednim situacijama (CERF), s iznosom od 9,2 milijuna dolara za humanitarne programe u Venezueli, u suradnji s vladom u Caracasu.

Telesur

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Ambasador Venecuele: Gvaido bio u Srbiji — učio kako se organizuju protesti
„Gospodina poslanika Gvaida, kojeg niko nije znao pre toga, vrbovale su SAD pre 10 godina. Po našim podacima, njega su poslali u Srbiju, on je bio poslat u Srbiju da uči, što verovatno vi znate. Od toga je sve i počelo“, rekao je diplomata u Savetu Federacije.

„Došlo je vreme da je spreman, kažu da je spreman, ali on nije za taj zadatak (koji su mu dale SAD). On je samo marioneta, iza njega stoje i govore SAD“, dodao je ambasador Venecuele.

Srđa Popović (Beograd, 1. februar 1973) srpski je politički aktivista poznat kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor. Godine 2004, osnovao je međunarodnu organizaciju Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies (Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije) koja iskustva rušenja Miloševića nastoji iskoristiti kako bi se promovisala demokratija u autoritarnim državama Eurazije. Zbog toga uživa veliki ugled na Zapadu kao jedna od ličnosti koja je pomogla Obojenim revolucijama i Arapskom proleću.

Izvršni direktor Centra za nenasilnu akciju (CANVAS) Srđa Popović preuzeo je funkciju rektora Univerziteta Sent Endruz, najstarije obrazovne institucije u Škotskoj osnovane 1413. godine.

Svečana inauguraciona ceremonija započeta je u “Junger holu” tog univerziteta, a potom nastavljena na ulicama Sent Edruza, primorskog grada koji se nalazi na istočnoj obali Škotske, navodi se u saopštenju.

Masačusetski Univerzitet Tafts dodelio je prestižnu nagradu “Dr Žan Majer” beogradskom Centru za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS).

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

picousti priča o uređenoj državi a teroristi poput popovića mu šetaju ispred nosa

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

USA su 15 tona osiromasenog uranijuma bacili 1999. godine na Kosovu , na Albance (pogledaj na mapi), na Srbe su bacali kasetne bombe.
USA bi sada, zbog ovog Rektora, ako bi ga zabranili, uradili isto.
To bi bilo isto kao da bi smo zabranili rad CIA u regionu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

to je priča amerikanaca kroz usta picoustog. što su bacali, bacali su. najgori je neracionalan strah. kada bi ovoga teroristu, popovića, I strreljali nebi više nitko mrdnuo ni prstom

ijergfnuernfuoq0wduqhw
Gost
ijergfnuernfuoq0wduqhw
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ne smije ga Vučko pogledati a kamoli procesuirati ili nešto žešče, pa rade za iste gazde oba…………šaka je zaštićen, vjerojatno je i odabrani koji glumi srbina…………..

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  giordano bruno
sdkfnbviqefvaqmdwocnwijdc
Gost
sdkfnbviqefvaqmdwocnwijdc
1 godina prije
Reply to  Alanis

Prouči tko je i što je Srđa…………….

deki
Gost
deki
1 godina prije
Reply to  giordano bruno

Jedna od uspesnijih obojenih revolucija na tradicionalnom teskom i nesigurnom podneblju je bila ona u Beogradu kada se skidao Slobodan Milosevic.Moguce da su posle te euforije pozvali i Gvaida ali i Boga pitaj koliko njih takvih iz drugih zemalja,koje skoluju da budu nekad njihovi presednici u drugim drzavama kada im to zatreba.Posle Beograda je istim nacinom pokrenuto svrgavanje Ukrajinskog presednika,i u tome su uspeli.Mislim ovog puta u Venecueli da ce slomiti zube i nece uspeti da to ostvare,sto bi za usa lesinare to bilo vec drugi promasaj ako racunamo Siriju.
Jednostavno se to ne sme dogoditi jer smo sada u nekom trenutku gde se zaista lome koplja kako ce svet izgledati u buducnosti i ko ce i kako s njim vladati.Vidi se da je Amerika u velikoj zurbi i vidi se da ostvaruju iz dana u dan sve vece greske koje nisu takve nikad u proslosti pravile.Moje skromno misljenje je da se Kina i Rusija zajedno zestoko bore protiv tog zla a da mi kroz medije to ne mozemo da vidimo bar ne zasad jer u sustinu oni to uvek rade tiho i nenametljivo iz mnogobrojnih opravdanih razloga.Koliko su pukli ameri videlo se juce u Madjarskoj kada je premijer Amerike (koji inace pre lici na nekog mesara koji je iz Doboja, ili Travnika)reketaski izjavio ono vezano za kineske telefone i saradnju Madjarske i Rusije.Jednostavno ce se desiti to da cemo iz dana u dan ,iz meseca u mesec imati vise evropskih drzava koje ce polako i obazrivo da se pokusavaju resiti tog americkog reketa i zla.
Amerika da bi ostala velika sila mora da otvori par krucijalnih zarista u svetu,kao sto su ostrva u kineskom moru ali i sprecavanja daljeg puta svile,da Ukrajinu sad sa proleca navedu na rat protiv Ruskog naroda i da bi zavrsili operaciju Balkan tj.da uvedu Srbiju i BIH u nato.Sve ovo nece biti lako izvesti,ali to im je plan koji ce morati ili da rese ili da popuse.
Ocekujem da ce ubrzo radi neke neposlusnosti evropskih zemalja nekim pokusati uvesti i namestiti veoma velike unutrasnje probleme u raznim oblicima.Tu pre svega mislim na 3 drzave.To su Turska radi juznog toka i situacije sa s400,Nemacka radi severnog toka ,ali i Francuska.
Zasto Francuska?
Moje misljenje je da je Emanuel Makron u stvari jedan dupli igrac i sasvim izvesno Ruski spijun.Kada su to posumnjali ili otkrili amerikanci pojavise se niotkuda zuti prsluci koji gle cuda pod br.1 su najvise bas protiv samog presednika i koji pozivaju na njegovu ostavku.
Ako se zna da u kom smeru krenu Nemacka i Francuska onda ce za njima u tom smeru povuci i ostale drzave evropske unije.
Povuce li Rusija sebi Francusku i Nemacku,amerikanci ce izgubiti vodioce evrope unije,a poznato je da su u velikoj financijskoj krizi i abnormalnom dugu.
Igra se jedna presudna igra za vlast u svetu,gde ce 4 drzave odigrati kljucnu ulogu u svemu tome.
Venecuela,Ukrajina i Srbija/Bih.Nemacka.

Venecuela da pokaze da obojene revolucije vise nemaju moc u promeni rezima,i da pokazu kako se samoproglaseni americki ucenici ne mogu samo tako instalirati na vlast,i da pokaze zemlja da nece bez borbe samo tako predati svoje resurse.,ali i da pokaze svetu da uvek takva zemlja moze da racuna na pomoc zamalja kao sto su Rusija i Kina i da ne budu ostavljene na nemilost lesinara.Znamo da Srbija u ono vreme nije mogla ni od koga dobiti pomoc i zaista su je mogli bombardovati i 172 dana ako su hteli.Vremena se menjaju kao sto mozemo da vidimo.

Ukrajina koja treba da posluzi kao trojanski konj u smanjenju zestokog tempa trenutne galopirajuce snage i globalnog uspeha Rusije i naravno da budu smetalo koje ce Rusiji da zagorca zivot,ukrade vreme jer se smatra da ce im oduzeti taj eventualni rat vreme,i snagu.A usput ce Amerika testirati odlucnost Rusije.
Odmah cu odgovoriti na ovo pitanje,ako dodje do nekog rata na ruskim granicama sa Ukrajinom,Rusi ce za 3 dana tu 1 liniju da sprze i amerikanci ce dobiti takvu nenadanu samarcinu u zestokom odgovoru Rusije da ce im sve zvoniti u glavi jos dugo.

Nemacka,eh Nemacka ,kada se pogledaju teroristicki napadi u samoj Nemackoj 70 godina i uporedi se ovo danasnje vreme ,sada je duplo vise Nemacka se ubezobrazila i okurazila ,nekako pokazala muda,nego tada.Igraju opasnu igru za dobrobit prvo Rusije, a onda i za svoju,ali Amerike tu nigde nema u talu,i niko je ne slusa sto kao papagaji ponavljaju da severni tok ne sme da se ostvari,jos ako se pogleda da ce taj gas biti isplacivan NE dolarima,onda stvarno treba biti samo tenkre pa misliti kako ce Nemacka biti i proci samo tako sa jednim ukorom razrednog staresine.

Srbija/Bih dodju kao neki slatki,socni,mirisljavi desert koji vrlo lako moze da se pretvori kao lepa princeza u zabu.
Koliko zemalja ima da Amerika zeli u Nato,a da to ne moze lako ostvariti.Nijedna rodjaci ili skoro nijedna,eh ako ove zemlje ne uspeju uzeti pod svoje reketaske centre,onda ce se u jos jednom segmentu odgledati nemoc Amerike a to uopste nije dobro za imidz njih samih.Kako ce ostale zemlje gledati na velikog sefa ako neke zemlje tako male prkosne i ponosne odbijaju i suprostavljaju se uci u taj kriminalni savez.Nravno da sama Bosna kao Bosna bi rado usla u taj savez ali Republika Srpska nikada nece,a bogami izgleda za to nisu ni Hrvati iz Bosne.Tako da cemo ziveti u veoma opasnom vremenu sledecih nedelja,meseci,godina jer nekako sva ova politicka desavanja i pretnje svakim danom su blize Evropi,Balkanu i nije vise neko staro vreme gde su problemi bili daleko od nas u nekom Afganistanu,Libiji…vec sve imamo sad tu bukvalno pred nosom,u nekoj nasoj blizini,a kako je vec sifra Skakavac ili izvoz azilanata za Evropu uspesno odradjena,ceka nas uzbudljivo evropsko varljivo leto 2019.
A Gle slucajnosti u svakoj od ovih nabrojanih drzava ima se i ocekuje pomoc i zastita Rusije i Kine, i u svim tim drzavama ekonomski su te drzave vise ulozile nego sto su to amerikanci.
Oni nikad ne ulazu vec prosto otimaju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

elem “tko drugome jamu kopa sam u nju upada”

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ili tko drugom jamu kopa, taj je fizicki radnik!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Ma kakvi;Tko drugom jamu kopa,dvije srece grabi!

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Zapadni GANGSTERI, koji preko izvrsnih vlasti: USA, UK, EU, Canda, Australija i njihovi dupelisci, uz pomoc NATO i IMF zele na svaki nacin opljackati prirodne resurse Venezuele to treba javno i glasno pisati po svim medijima.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Članak sve 5, OK, mada mi ovdje na Logičnom to uglavnom već znamo.
Ali strašno me nervira prikazivanje karte svijeta u Merkatorovoj projekciji.
Pogledajte, pa to je bestidno favoriziranje sjeverne hemisfere. Evo,
odreci ću se svojih sumnji u kuglastu Zemlju, ali ne prikazujte vise,
pobogu, kartu gdje je Grenland triput veći od Australije (a u naravi je
tri i po puta manji), .

ijergfnuernfuoq0wduqhw
Gost
ijergfnuernfuoq0wduqhw
1 godina prije
Reply to  Histrion

A od Afrike Grendland manji 15 puta.

Baba
Gost
Baba
1 godina prije
Reply to  Histrion

Ne znam zašto minus kada čovjek govori istinu. Grenland sa 2.166.086 km² je oko četiri puta manji od Australije sa 8.600.000 km².

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Karta je znakovita. Zapadni svijet i gotovo cijela Latinska Amerika su protiv Madura. Afrika i daleki istok nisu promijenili stav prema Maduru. Zašto. Zabole ih za Venecuelu. Imaju svoje probleme, a možeš misliti koliko stanovnika navedenih dijelova svijeta uopće zna što i gdje je Venecuela. Zato, probajte biti profesionalni i objasniti zašto je večina susjednih zemalja protiv Madura. Nemojte braniti nekoga samo zato što mu pomažu Rusi. Oni to ne čine zbog Venecuele već zbog sebe.

burt
Gost
burt
1 godina prije

znači on uporno ne želi da uđe humanitarna pomoć, SAD, Portoriko šalju sad i Englezi najavljuju da će poslat humanitarnu pomoć, stalno se pojačava pritisak protiv Madurana na granicama, već se govori u koju državu bi mogao Maduro da otiđe, spominju se Kuba, Meksiko, Rusija, Iran, ili će otići ili ga čeka linčovanje

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  burt

Evo ti plus Burte! Nije fora da nemas bas nijedan!

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Ljudi, molite se za Venecuelu i Bliski Istok.
Ako oni padnu, gotovi smo svi.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Alanis

alanis gotov ti je samo rtezim.narod ce se spasit.da sad eu ukine vize i granicu sve sto moze nosit metlu zavrsilo bi na tom mrskom zapadu

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Reply to  ori

Nije, sve je jako kompleksno i isprepleteno, ali je daleko od toga da je tako banalno kako misliš da jeste.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Čini se da se nekako sve ispuhalo. Nekako venezuela nestaje iz radara…očito je momentum otišao.

ijergfnuernfuoq0wduqhw
Gost
ijergfnuernfuoq0wduqhw
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Bil ti odustao od tolike nafte, zlata, plina, dijamanata, željeza, koltana? Neće ni tama, na žalost……….to će joj produžiti život ko što joj produžavaju život ljudskim sakralnim žrtvama u ratovima kroz milenije……………Rusijo udri……………

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Mogu ja i krace:
1. Maduro je imao 9.000.000 glasova. to ni jedna propaganda ne moze oteti.
2. Priznanja ne vrijede nista. Da su ove zemlje protjerale cavisticke ambasadore i prihvatile gvidove onda bi mogli govoriti o pravim priznanjima. Ovako to je kao dekracija savjeta evrope, prazna prica.
3. Resursi su jos uvijek vecim dijelom neistrazeni. Bice iznenadjenja za koju godinu kad se “otkriju” jos neke rezerve.
4. Imovina je privatna, a obradive povrsine su u rukama hacijendista koji zive u feudalnom dobu. Pise se o nestasici hrane, a ne pominje se ko je uzrocnik.
5. 90% medija je na strani opozicije ako se uracunaju i lokalni drzavni mediji.
6. Steta od sankcija i ekonomskog rata je presla 360 milijardi. Jos nisu obracunate sve stete od hibridnog rata, a ja procejnjujem da je duplo veca.
7. i 8. nemam sta dodati.
9. Vidjeli smo kakva je americka humanitarna pomoc u Siriji.
10. Veca je kubanska pomoc o kojoj se ne prica.

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije

… ma najgore je sto je RECEPT svuda isti i PROooLAZIiii..e kako to PrOMjEniT
…velika slova sve kazu…

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije
Reply to  dr drug

???

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

I Venecuela je slala humanitarnu pomoć u SAD.
Ne vjerujete.
Chavez je ponudio poslati humanitarnu pomoć stanovništvu New Orleansa nakon uragana Katrina.
George W. Bush je pozelenio k’o alžirska zastava i bijesno odbio.
Ali, Chavez je našao druge kanale za pomoć siromašnom stanovništvu SAD.
Pa je preko naftne podružnice Citgo u SAD desetinama i desetinama siromašnih kućanstava u New Yorku omogućio jeftiniju naftu za grijanje.
A Citgo je u SAD imao nekretnina i ulaganja od oko 12 milijardi dolara i zapošljavao oko 150.000 ljudi.

neko
Gost
neko
1 godina prije

cackao mecku?

i gadafi je radio nesto slicno

ne branim mecku

al pametni mecki ne daju povod…

ko razume shvatice

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Što se žale ameri? U čemu je razlika između njih i Venecuele. Pobjednik nije sa većim postotkom glasova nego onaj koji ima više elektrorskih. Em ti demokraciju.

october
Gost
october
1 godina prije

vrlo jednostavno70% svjedskog stanovnistva podrzava mandura

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

11. Putinova Rusija je uložila u propalu Venezuelansku ekonomiju cca 20 mild nečega (nisam siguran eura ili dolara), zato Maduro mora ostati pošto poto jer dug treba vratiti, ako ode Maduro odoše i pare, usporedba sa Libijom ne stoji jer Libija nije bila dužna nikome tako da … vi logično zaključite

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  oddball

da bi maduro ostao treba mu jos toliko ha ha i opet nije sigurno koliko ce ostat.ulagat u madura je kao ulagat u onog kockara sto se vadio Kinezi su ulozili 70 a Amerikanci jos vise.ako ces po toj logici koliko je ko ulozio najveci razlog da uzmu Venezuelu imaju Amerikanci.uglavnom svima je duzan a bar dvojica ce mu radit o glavi s tim sto jedan amerika nece vise ni da pregovara iako bi maduro sad rado pregovarao.pa mu zato ne vjeruju ni ova dvojica em je lopov em prevrtljiv i ulagat u njega je rizik.nesto kao aleksandar vucic samo sto je on jos dobar i u srbiji je odlicno..malo vam je kosovo uvelo sankcije pa problem.a zamislite da vam zapad uvede sankcije da se vucic zadrzi na vlasti tolike su sanse madura da se zadrzi.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  ori

o itekako je bitno, nije isto uloziti kroz neke specifične kompanije novac i odmah naplatiti kako to pretežito ameri rade, a rusi se trude raditi te sa druge strane uloziti živi novac, Rusi su utukli oko 16 milijardi živog novca tek toliko da Maduro ostane iznad vode, pitaj obične Ruse kako im se sviđa ta investicija, to je jedna od jačih tema na kojoj se Putina kritizira iznutra, mene baš briga ni iz džepa ni u džep ali mislim da je vrijedno spomena

POVEZANE VIJESTI

Izbornik