Američka obavještajna služba i Pentagon istražuju mogućnost upotrebe koronavirusa kao bio-oružja

Koronavirus - COVID-19
18 komentara

Američki predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo prethodno su podržali ideju preispitivanja Kine zbog navoda da je novi koronavirus nastao u kineskoj laboratoriji koja proučava viruse, uprkos tome što Peking i mnogi u naučnoj zajednici negiraju tu teoriju.

Američka obavještajna zajednica i Ministarstvo odbrane proučavaju mogućnost novog koronavirusa koji državni i nedržavni akteri koriste kao biološko oružje, javio je Politico pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora. Zvaničnici su navodno počeli da ispituju potencijal za virus, koji je do sada uspio da zatvori glavne dijelove svjetske ekonomije, koji bi se koristio u ciljanju određenih pojedinaca i grupa ljudi.

Američki zvaničnici nisu reagovali na izvještaj iz Politico. Portparol Pentagona, Mike Andrews, odbio je da komentariše.

Jedan anonimni bivši zvaničnik administracije rekao je medijima da će “neprijateljski akter” virus ostaviti nepromijenjen jer manipulacija njegovim genomom može ostaviti potpis koji vodi do samog aktera tokom detaljnijeg istraživanja. Izvor je dodao da bi bilo dovoljno zaraziti osobu u ciljanoj grupi postojećim virusom.

COVID-19 je već pokazao svoju sposobnost širenja u društvenim grupama, posebno među onima u malim ili prenapučenim naseljima – kao što je to bio slučaj sa američkim nosačem aviona USS Theodore Roosevelt, koji je bio prisiljen da napusti svoje dužnosti i vjerovatno će biti u karantinu nedeljama.

Istovremeno, patogen COVID-19 trenutno je bukvalno dostupan svima u svijetu. Prema izvještaju ABC-a koji poziva na dobijene dokumente za sprovođenje zakona, FBI vjeruje da će ekstremističke grupe pokušati namjerno širiti virus podstičući svoje zaražene članove da se uključe u lični kontakt.

Jedan zvaničnik odbrane rekao je za Politico da je upravo pitanje koronavirusa koji se potencijalno koristi kao bio-oružje “zabrinutost nižeg rizika”, a zvaničnici su više fokusirani na porijeklo COVID-19. Američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio ispitivanje optužbi da je virus procurio iz kineske laboratorije. Ali zvaničnici koji su radili na tom pitanju rekli su za Politico da obavještajna zajednica do sada nije uspjela da nađe nijedan čvrsti dokaz koji bi podržao teoriju da je virus nastao u kineskoj laboratoriji i da nastavlja da utvrđuje odakle je.

Trenutno su SAD i dalje zemlja koja je najteže pogođena koronavirusom, sa 869,172 slučajeva COVID-19 i 49,963 smrtnih slučajeva koje je 24. aprila prijavio Univerzitet John Hopkins.

američka obavještajna službaBio oružjeCOVID-19KoronavirusPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nole
3 godine prije

Definitivno bio oružje, dovoljno sam paranoik da sumnjam da su ga namjerno pustili, suviše je slučajnosti i neodgovornog ponašanja a u kini još nitko zbog toga nije prozvan ni smijenjen sa svih dužnost i pretrpio ozbiljnu kritiku i društvenu osudu.
Čak su i liječnika kineza koji je prvi otkrio zarazu poslali na oni svijet.

Kinezi duguju puno odgovora na otvorena pitanja.
Zahvaljujem na brzoj validaciji.

LZN
3 godine prije

I oni traže “nezavisnu” medjunarodnu istragu u Kini……
Jel to onaku nezavisnu medjunarodnu istragu kao oko malezijskog aviona i afere skripal di mogu sudjelovati samo odabrani a rusija ne smije a rezultati istrage su več unaprijed odredjeni??

crna guja
3 godine prije

ovaj svjetski rat je sire lepeze na svim poljima jako gadna tema za dati komentar samo mogu napisati na sto je suvremena civilizacija spala a nece da prizna svoje greske vrijeme ce pokazati svoje ipak na mladima ostaje sve

Zadranin
3 godine prije

😂 amerokenjci traže međunarodnu istragu.. 😂 jel to ona ista gamad koja ne priznaje Međunarodni sud u Haagu kad se njih stavi na optuženičku sjedalicu?

amerokenjska licemjerna gamad.

P***!

neznanje
3 godine prije

Bliže se izbori. Treba sve neuspjehe pripisati Coroni i za Coronu optužiti Kinu. Politika blefa, kratkog daha i uspjeha a dugoročnih i nepredvidivih posljedica, kao da su za stolom u kockarnici i igraju poker.

RENEW
3 godine prije

Vse viroze in gripe se tako širijo. Res ne vem zakaj bi Trump na Iran stresel tole in ne raje antraksa, novičoka, ricina, sarina, klorina, disfozgena ali iperita? Tale virus je še najbolj od vsega podoben gripi, samo da so ga umetno tako zelo popularizirali, da so vlade povsem izgubile stik z realnostjo. Po drugi strani pa obstajajo veliko boljši virusi, ki dejansko naredijo škodo v vojski, ker koga briga, če umreta dva trije generali, ko pa je še kup brigadirjev, ki jih lahko brez težav nadomestijo. Za vojsko je potrebno že kaj bolj učinkovitega. To je ravno tako kot bi namesto bomb v sovražna mesta metali kamne in polenca. Če Trump želi rešiti nastalo situacijo nad ovadi sebe in Faucija, da ju oba posedejo v zapor. Potem bo pa mir. Drugače se zna zgoditi, da ZDA razpade na dva dela. Prvo bo imelo za glavno mesto Washington; a drugo… Čitaj više »

Derim
3 godine prije

Eto na šta su ih natjerali Kina i Corona. Do sada nisu ni pomislili da bi se mogao neki virus koristiti kao biološko oružje.

Zloupotreba medicine
3 godine prije

bild.de/news/ausland/news-ausland/corona-amerikaner-trinkt-nach-rede-von-trump-aquarien-reiniger-tot-70269986.bild.html

EU dismr
3 godine prije

americunti glume bečke sobarice, dobri i naivni ..

Max
3 godine prije

Pa zato su ga i napravili da bude biološko oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI